Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Tandberg Ergoclass II 42”

En god allrounder

Tandberg Display er det nærmeste man kommer en helnorsk tv-produsent. Målsettingen har vært å lage en god tv for voksne brukere. Har de lykkes?

Skrevet av / 06.09.10 - 13:31
Tandberg Ergoclass II 42”
Audun Hage

Dette er trolig den eneste tv-en i verden som har menyspråk på både bokmål, nynorsk og samisk! Men det viser hvor langt gutta fra Sandvika utenfor Oslo er villig til å gå for å lage den nye norske folke-tv-en. Oppskriften er klar: Bra bilde rett fra esken, ekstra god tv-lyd og enkelt brukergrensesnitt. De legger ikke skjul på at målgruppen er de som husker Tandberg fra gamle dager, hvis hørsel tilsier at de trenger litt mer enn en superslank ”koreaner”-lyd. Vi ser mest tv om vinteren, og det er en mørketid hvor vi har på mye lys. Tandberg har derfor bevisst kalibrert tv-en etter det de betegner som ”typisk” nordisk lyssetting.

Brukervennlighet og funksjoner
Med målgruppen i bakhodet er menysystemet gjort relativt enkelt og oversiktlig. De funksjoner og finesser som er implementert i bildebehandlingen er integrerte, og ikke alle, som bevegelseskompenseringen, kan slås av. Dette er litt dumt, siden den er ganske ”aktiv” og med fordel kunne vært moderert noen hakk. Ellers oppleves menysystemet som noe tregt, men dette er visstnok bevisst fra Tandbergs side. Tandberg har også droppet den eksklusive fjernkontrollen fra forrige modell til fordel for en langt rimeligere utgave som ikke gir helt den samme kvalitetsfølelsen.

Dette er en enkel tv, og her finner du ingen nettverkskontakt, internettfunksjoner eller streaming-muligheter. Tandberg har derimot en fullverdig MPEG4-tuner i denne tv-en, som fungerer med kort og CA-modul for det norske bakkenettet, selv om den ikke er formelt godkjent av RiksTV.

Bildekvalitet
Rett opp av esken ser man tydelig hva Tandberg har tenkt på. Høy lysstyrke må til for å motvirke lys i rommet, og det er mye lys … faktisk i meste laget. Bildet brenner av mye krutt, og de lyseste detaljene blir noe utvasket i bildet. Svartnivået blir samtidig ganske moderat på grunn av det kraftige baklyset. Derfor er det en svakhet at man ikke kan endre eller justere på denne i menyen med nåværende programvare. Den høye baklysinnstillingen gjør at tv-en også ikke er så godt egnet til film, fremfor alt ikke i dempet belysning. Bevegelseskompenseringen er også litt i ivrigste laget, og bildet kan bryte sammen når det skjer for mye krevende på en gang. Fargegjengivelsen er ikke det man kalle nøytral. Svartgjengivelsen er veldig blå, slik at mørke scener antar en kjølig karakter. Svarte dresser ser mørkeblå ut. Dette skyldes muligens lyslekkasje gjennom LCD-sjiktet, og kunne sikkert blitt bedre med en lavere baklysinnstilling. Med mye lys i stua og vanlig tv-innhold er dette problemet mindre synlig.

Fargegjengivelsen skulle være ”plasmaaktig” naturlig rett opp av esken, men her har ikke Tandberg lykkes helt. Det er for mye lys i bildet og fargegjengivelsen er noe overmettet i forhold til det optimale. Reduserer man lys, kontrast og fargeinnstillingene i menyen, blir det straks mye bedre, men vi mener Tandberg absolutt kunne lagt til rette for et par mer nøytrale innstillinger, særlig til filmbruk.

Lydkvalitet
Tandberg henter seg heldigvis mye inn på den gode lydgjengivelsen, som er i særklasse for tv-er i dette prisleiet. 2 x 20 W og fire høyttalere i separate kammer gir en vanvittig bra tv-lyd. Stemmegjengivelsen er kraftfull og fyldig, og det er rikelig med klang og basstoner som gir bra liv til musikk og film. På lydkvalitet er det få i denne prisklassen som kan tukte Tandberg.

Konklusjon
Tandberg Ergoclass II er en god skjerm til variert tv-bruk, men ikke en optimal filmskjerm. Svartnivået er ikke utnyttet til sitt maksimale grunnet en noe høy baklysinnstilling som ikke kan justeres i menyen. Derimot er den enkel i betjening og har svært god og fyldig tv-lyd. Skal man ha det siste innen Internett, widgets og andre funksjoner og finesser, bør man velge en annen tv. Tandberg-skjermen bør likevel tiltale de som vil ha en enkel tv med flott lyd.

Lyd & Bilde mener

Glimrende lydkvalitet Mye strølys fra baklyset Noe overdrevne farger Dårlig filmmodus

Også i denne testen:

Test av 7 nye TV'er

Sony KDL-40NX700

Design i særklasse

Den nye NX700-serien fra Sony er lett å bli glad i! Med fullspekkede finesser, utsøkte bilder og lekkert utseende, er dette en tett på optimal tv.

Svært god farge- gjengivelse Dypt svartnivå
Noen refleksjoner fra frontglasset
Les hele testen

Samsung UE40C6715

Back in white

Samsung satser som vanlig tungt på design, og den nye 6-serien fås nå i en stilsikker hvit innpakning.

Sylskarpe detaljer Naturlige farger
Litt overdreven bildebehandling Tynn lyd
Les hele testen

Philips 40PFL7605H

Lyser opp hverdagen

Philips tviholder på Ambilight-konseptet på sine toppklasse-tv-er, og man må nesten oppleve det i praksis for virkelig å få føling på hvor mye det faktisk bidrar til den visuelle opplevelsen!

God kontrast, bra svartnivå Myke bevegelser
Begrenset innsynsvinkel
Les hele testen

LG 42LE550N

Velutstyrt LED LCD

Denne flotte LED LCD-en har det aller meste man måtte ønske i en moderne tv. Digitaltuner, USB-mediaspiller som spiller DivX HD og mulighet for trådløs HD-link er noen av godbitene man får.

Meget bra svartnivå og kontrast Brukervennlig
Slank lyd
Les hele testen

Panasonic TX-P42X20

Billig folkeplasma

Midt blant alle de tynne og lekre LED-skjermene har det også sneket seg inn en plasmaskjerm. Panasonic TX-P42X20 viser at en plasmaskjerm fortsatt kan gi mye bildekvalitet for pengene.

God kontrast, bra svartnivå Naturlige farger
Mangler HD- oppløsning
Les hele testen

Panasonic TX-L42D25

Lekker LED fra Panasonic

Panasonic har tatt seg god tid med å lansere egne LED LCD-tv-er, men den nye TX-L42D25 er så absolutt verdt ventetiden!

Skarpt og glatt bilde Naturlige farger Gode innstillingsmuligheter
Mangler litt svartnivå
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Scroll to Top