Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: Smarte kaffemaskiner

Nå har kaffen blitt smart

Teknointeresserte kaffetørstinger bør definitivt vurdere en smart kaffemaskin. Smartere kaffe er bedre kaffe.

Skrevet av / 21.05.22 - 09:00
Smarte kaffemaskiner
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Det er ikke bare av sosiale grunner mange liker å gå på kafé. Kaffen er jo også så sykt mye bedre enn den man lager selv hjemme! Men det behøver slettes ikke være sånn.

En vanlig kaffetrakter har sine fordeler, blant annet ved at kaffen er mye billigere enn den man kjøper i kopp hos den lokale baristaen. Ikke minst kan man lett trakte en hel kanne om gangen, som er fint når man har gjester på besøk.

Men den trofaste Moccamasteren er ikke nødvendigvis det mest praktiske når du er den eneste i husholdningen som har lyst på en kopp kaffe, og spesielt ikke om du har sære krav. For mens du godt kan få noe americano-lignende (lungo) ut av trakteren med riktige råvarer, kan du jo prøve deg på en espresso, cappuccino eller flat white. La oss bare si du har oddsen imot deg…

Med en kaffemaskin, også kjent som espressomaskin, kan du kjøpe dine favorittbønner hele, helle dem oppi, og maskinen gjør resten for deg. Ut kommer fantastisk, nybrygget kaffe! Mange kaffemaskiner godtar dessuten både hele bønner og filtermalt kaffe, som legger hele kaffeverdenen for dine føtter.

coffee beans
Råvarene er også viktig for god kaffe. Foto: Creative Commons

Fem smarte kaffemaskiner

Hvilket bringer oss til de avanserte kaffemaskinene vi har for hånden. Siden vi er et teknologimagasin og ikke først og fremst et sted for gastronomi og gourmet, har vi satt som krav at de skal være smarte. I dette tilfellet betyr det at de kan styres med en app, og at det gir flere muligheter og økt brukervennlighet, i forhold til det å bruke knapper og brytere på selve maskinen.

Smartfunksjonene har i seg selv faktisk definert prisklassen vi nå befinner oss i, for det å finne en smart kaffemaskin under 15.000 kroner viste seg å være nesten umulig …

Smarte kaffemaskiner
Foto: Geir Gråbein Nordby
Les også Guds gave til hjemmet? I 2015 ble robotstøvsugeren årets julegave, og etter å ha vært et produkt som først og fremst lokket teknisk interesserte, er nå robotstøvsugeren noe som finnes i mange hjem.

Bluetooth eller wi-fi

Noen kaffemaskiner bruker Bluetooth, andre wi-fi, når de skal kommunisere med mobilen. Det er også stor forskjell på brukervennligheten, for slettes ikke alle produkter er like intuitive. Verken med appen, eller i hvordan de er bygd opp.

Noen har berøringsskjerm, andre opereres med fysiske knapper og hjul ved siden av skjermen. Enkelte har ikke skjerm i det hele tatt, men mangler bare punktskrift for å lure oss til å tro at de er laget av og for synshemmede.

Graabein smaker cappuccino
Gråbein nyter cappuccinoen sin.

Testkriterier

I denne testen ønsker vi å finne den kaffemaskinen som best kombinerer funksjoner med god brukervennlighet. Hvor mange typer kaffe kan den lage? Hvor lett er det å lage seg en cappuccino? At kaffen blir god, tar vi som en selvfølge, men vi har selvsagt også smakt.

Kan man lagre ulike innstillinger for ulike brukere? Kjekt hvis flere av husstandens medlemmer liker samme kaffe, men foretrekker ulik styrke og mengde. Og hvis man får gjester, kan man brygge en hel kaffekanne om gangen?

Og apropos gjester, består maskinen “gjestetesten”, hvor en gjest kan gå bort og trakte seg en kopp kaffe, uten å måtte læres opp av verten? En kaffemaskin skal ikke stå i veien for nytelsen av en god kopp nytraktet kaffe. Og appen må løfte opplevelsen, ikke bidra til økt hodebry.

Lavazza Espresso Barista Gran Crema
Noen av våre favorittbønner: Lavazza Espresso Barista Gran Crema

Kaffemaskiner: Slik testet vi

For anledningen har vi kjøpt inn noen av våre favorittbønner (Lavazza Espresso Barista Gran Crema espressobønner), med litt over middels intensitet og som gir en kremet og god espresso. Disse er også ideelle for det meste annet, som cappuccino, americano, latte og vanlig kaffe.

Vi har sjekket brukervennligheten og mulighetene i appene, om man stadig må koble til og fra deler på kaffemaskinene, hvor enkelt det er å rengjøre melkebeholderen og -systemet, og om noen maskiner har noen ess i ermet de andre ikke har.

Vi har traktet ulike typer kaffe med hver kaffemaskin, men for enkelhets skyld holder vi oss her til de to favorittene: espresso og cappuccino. Vi har sett på hvor lett det er å lage, og selvsagt hvor godt det smaker.

Vi brukte et enkelt steketermometer for å måle varmen i hver kopp, men kom frem til at det var større variasjon mellom kald og forvarmet kopp og hva koppen er laget av (glass, keramikk, plast), enn mellom hver maskin. Konklusjonen er at det klart lønner seg å forvarme koppen!

Om vann og hardhet

Alle kaffemaskiner har en innstilling for vannhardhet, altså hvor mye kalk som er i vannet, og det følger med strips for å måle dette. Still inn maskinen på vannet ditt, slik vil den tilpasse seg best mulig. Er hardheten over 21 grader dH, anbefales drikkevann fra flaske, for å slippe hyppig avkalkning av maskinen.

Produkter i denne test

Jura E8

Kurant og trygt fra Jura

Jura E8 er en kaffemaskin uten de mest avanserte innstillingene. Den innfrir på smak og vedlikehold – men har en litt snodig løsning...

Enkel i bruk, lett å rengjøre, viktige deler er lukket for fuktighet. Appen er lett å forstå. God kaffe og fint melkeskum.
Ikke pekeskjerm. Ikke mulig å lage profiler eller lagre egne kaffeoppskrifter (men du kan justere eksisterende). Systemet for melkeskum kan nok forvirre enkelte.
Les hele testen

Miele CM 6360 MilkPerfection

Miele, hva har dere tenkt her?

Hvis du først vet hvordan du skal bruke Miele CM 6360, blir det god kaffe. Men det var det, da…

God kaffe, fint melkeskum. Kan brygge til en hel kaffekanne. Mulighet for raskere melketilførsel med doble slanger.
Knotete mobiltilkobling og middelmådig oversikt i appen. Som er mye bedre enn maskinens panel, med koppesymboler slettes ikke alle skjønner seg på. Ikke pekeskjerm.
Les hele testen

DeLonghi ECAM610.74.MB PrimaDonna Soul

Nydelig kaffe for alle

DeLonghi ECAM610.74 er enkel i bruk, lager strålende kaffe, og smarte funksjoner løfter produktet.

Glimrende brukervennlighet, gode smartfunksjoner, nydelig kaffe og melkeskum.
Ikke forvarming av kopp, den lille varmtvannsdysen må tas av når man skal bruke melk, og er derfor lett å miste.
Les hele testen

Nivona CafeRomatica 930

Stabil og bra fra Nivona

CafeRomatica 930 fra Nivona er spesielt stillegående. En løsning vi følte var en svakhet, viste seg å være det motsatte.

Lavt støynivå, oppskrifter lagres enkelt med eget navn. Velfungerende app, enkelt å stille inn foretrukket kaffe. Den høye, slanke vannbeholderen brukes nesten helt opp før etterfylling.
Ikke wi-fi, kun Bluetooth gjør at app kun fungerer i umiddelbar nærhet av maskinen. Ikke det største forhåndsutvalget av kaffe. Kan ikke brygge full kaffekanne. Ikke pekeskjerm.
Les hele testen

Siemens EQ.700 (TQ707R03)

En virkelig smart kaffemaskin

Når det kommer til smarte kaffemaskiner, bør de andre se mot Siemens. For i EQ.700 er det virkelig pakket inn mange funksjoner!

Et vell av funksjoner, lett tilgjengelig fra en oversiktlig pekeskjerm, og en app som treffer blink. Nydelig, kremet kaffe og flott melkeskum. Forvarming av kopp, og mulighet for å fylle opp en kanne.
Pekeskjermen blar tregt, og man må trykke en del hardere enn på en mobiltelefon. Spillelistefunksjonen ser vi ikke helt poenget med.
Les hele testen

11 hendelser på “Smarte kaffemaskiner”

  1. Geir Gråbein Nordby

   Hei, Knut! Ja, det kan de! Men du må måle opp filterkaffe og ha nedi pulverbeholderen for hver enkelt kopp, du kan ikke bare pøse på med kaffe og forvente at kaffemaskinen bare tar det den skal ha for hver kopp, som man kan med hele bønner.

 1. Hei, fine og grundige tester. Men dere skriver at dere krever at maskinene har app, og at appen tilfører reell verdi. Men bortsett fra kommentarer om epost-registrering og wifi vs bluetooth savner jeg egentlig noe mer om hva appene egentlig tilfører. Det hadde vært fint med en “samlekommentar” om den relle verdien av appene kanskje? Dere skriver “I dette tilfellet betyr det at de kan styres med en app, og at det gir flere muligheter og økt brukervennlighet, i forhold til det å bruke knapper og brytere på selve maskinen” men jeg fikk ikke noe spesielt inntrykk av at dette egentlig betydde noe for testingen. (Mulig jeg tar helt feil, selvsagt).

  1. Geir Gråbein Nordby

   Hei, Tormod!

   Takk for tilbakemeldingen!

   Vi ønsket å gjøre en kort og lettlest gjennomgang av produktene, men skjønner at det kan virke noe “overfladisk”, når jeg ser det i etterkant.

   Appen gir i all hovedsak bedre oversikt når man ønsker å justere på oppskrifter og lagre nye. De som er tilkoblet wifi gjør at man kan vekke maskinen fra sofaen uten å gå bort til den først. Det tar ofte et minutt fra man trykker på knappen, til den er klar til å kverne og trakte. Nivona-maskinen har bare Bluetooth, så den må du først få opp og gå, før appen kan tilkobles. Det gjør at appen mister noe funksjonalitet, men den er ellers brukervennlig til å justere oppskrifter.

   Mange av appene gir også tilgang på flere kaffetyper, enn du får direkte på panelet. Miele har for eksempel sju kaffevalg på maskinen, og fem ekstra i appen.

   Etter testen har jeg fått låne DeLonghi-maskinen for en periode, så jeg kan bli enda bedre kjent med den. Og jeg skal ærlig innrømme at jeg i hverdagen ikke bruker appen noe særlig. Men det er vel fordi jeg allerede har gjort de innstillingene jeg ønsker på oppskriftene, og kan nå bare trykke på berøringsskjermen på den jeg ønsker.

   Appen er med andre ord viktigst helt i begynnelsen. Og den er ikke strengt tatt nødvendig, bortsett fra på Miele-maskinen, som har et veldig uoversiktlig panel og nærmest krever appen for at man skal skjønne hva slags kaffe man velger.

   Jeg kunne nok vært mer nøye i beskrivelsene av de ulike appene, men endte med å gå ganske raskt igjennom dem der de fungerte bra, men brukte i stedet tid på å beskrive det som ikke fungerte så bra.

   Ha en god dag!

  2. Tusen takk for en veldig fin konkretisering av app-vurderingene.

 2. Tor Bristol

  Drikker kun vanlig kaffe, og da er det naturlig nok ikke nødvendig med en slik maskin.
  Vi har allikevel funnet en, for oss, genial løsning. Har satt en smartkontakt på Mocca masteren 🙂

  Kona starter som regel tidlig på jobb. Veldig tidlig!
  Da fyller hun Mocca masteren med vann og kaffe før hun går.
  Så fyrer jeg den fra senga når jeg våkner, ved å si “ok google, slå på kaffe”
  Leser kjapt over nyhetene på tlf, og står opp til ferdig kaffe, som jeg heller over på kanne!
  Ikke dyrt, ikke fancy, og ikke “jålete kaffe” men ganske smart 😉

 3. Arne Røst

  Kule maskiner og fin teknisk test. En får jo lyst på en slik maskin.

  Men hvordan definerer dere vanlig kaffe?
  Min “definisjon” er det som nordmenn bøtter nedpå “litersvis hver dag” og som brygges av kaffe av merkene Evergood, Ali, Coop gul, osv. Og som kan oppgraderes kraftig med gode lysbrente varianter fra glimrende norske kaffebrennerier som Kaffebrenneriet, Kaffa, Supreme Roastworks osv. Dog til en annen pris…og som jeg mener aldri bør puttes i espressomaskiner. Dryppkanne derimot 🙂

  Med bakgrunn i det mener jeg påstanden

  “For anledningen har vi kjøpt inn noen av våre favorittbønner (Lavazza Espresso Barista Gran Crema espressobønner)…… Disse er også ideelle for det meste annet, som cappuccino, americano, latte og vanlig kaffe.”

  er ugrei.

  For Espressobønner kan i liten grad lage god vanlig kaffe.
  På samme måte som gode kaffebønner (lysbrente) har vanskelig for å lage en god espresso.

  Således er også Mokkamaster avsnittet lite seriøst. Espressobønner får altfor lang eksponering i en trakter og det er dårlig gjort mot slike bønner.

  Skulle gjerne hørt deres kommentar på dette, for her mener jeg dere villeder leserne når det gjelder vanlig kaffe.

 4. Kristoffer

  Fin test og kult at dere tester kaffemaskiner. Jeg lurer bare på om dere egentlig har testet alle produktene skikkelig, når dere sier, f.eks. på test av jura-maskinen; at melkeskum og kaffe kommer ut av to ulike uttak, og man må flytte koppen mellom dem?
  Dette er faktisk feil og ikke tilfelle. Kaffe og melkeskum kommer ut på samme uttak, og man trenger aldri å flytte koppen når man lager melkebaserte drikker; f.eks. Cappuccino. Derimot kommer svarte kaffespesialiteter og melkebaserte drikker ut av to forskjellige uttakk; henholdsvis på midten og på høyre side. Dere skriver også at det Ikke er mulig å lage profiler eller lagre egne kaffeoppskrifter. Det er riktig at profiler ikke kan lages, men man kan derimot stille inn kaffen akkurat som man vil (styrke, vannmengde, temperatur, andel melkeskum osv.) og lagre oppskriftene på hver enkelt type kaffe.

  1. Geir Gråbein Nordby

   Hei, Kristoffer!

   Vi flyttet vitterlig koppen mellom de to uttakene, da vi lagde Cappuccino…

   Det vi mente med å lagre drikker, er at noen kan lagre enten profiler, eller man kan lagre en helt ny kaffeoppskrift med sitt egne navn. F.eks. “Olas Espresso” og “Karis Espresso”, slik at man kan lagre flere utgaver av samme kaffe.

  2. Kristoffer

   Hei igjen! Det høres veldig rart ut, jeg har selv en Jura E8, nyeste (samme) modell, og der er det uttak for kaffe på begge sidene; ergo kaffekoppen står i ro på ett sted når jeg lager cappuccino, latte macchiato etc. Jeg får for øvrig plass til en stor termokopp under uttaket på høyre side:-)

  3. Peter Vonlanthen

   Lyd & Bilde nå også som kaffemaskintestere… ler meg skakk!
   Kjøpte min E8 for 13 måneder siden. Og er kjempefornøyd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Kaffekverner med ambisjoner

Våtstøvsugeren som (ikke) suger

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duell: Hvem tar avfallet?

Lav pris kan fort gi grå hår

Tørketrommelen som kan nesten alt

Nytt ansikt med strøm og små klapp

Så god at jeg bare må kjøpe den!

El-tannbørster i kamp: smart, smartere og enda bedre

Et skikkelig familiekjøleskap

Scroll to Top