TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+

GRUPPETEST Smarte kaffemaskiner, mai 2022

Nå har kaffen blitt smart

Teknointeresserte kaffetørstinger bør definitivt vurdere en smart kaffemaskin. Smartere kaffe er bedre kaffe.

forfatter
Publisert 21.05.22 - 09:00
Produkter i testen
 • Siemens EQ.700 (TQ707R03)
 • DeLonghi ECAM610.74.MB PrimaDonna Soul
 • Nivona CafeRomatica 930
 • Miele CM 6360 MilkPerfection
 • Jura E8
 • Det er ikke bare av sosiale grunner mange liker å gå på kafé. Kaffen er jo også så sykt mye bedre enn den man lager selv hjemme! Men det behøver slettes ikke være sånn.

  En vanlig kaffetrakter har sine fordeler, blant annet ved at kaffen er mye billigere enn den man kjøper i kopp hos den lokale baristaen. Ikke minst kan man lett trakte en hel kanne om gangen, som er fint når man har gjester på besøk.

  Men den trofaste Moccamasteren er ikke nødvendigvis det mest praktiske når du er den eneste i husholdningen som har lyst på en kopp kaffe, og spesielt ikke om du har sære krav. For mens du godt kan få noe americano-lignende (lungo) ut av trakteren med riktige råvarer, kan du jo prøve deg på en espresso, cappuccino eller flat white. La oss bare si du har oddsen imot deg…

  Med en kaffemaskin, også kjent som espressomaskin, kan du kjøpe dine favorittbønner hele, helle dem oppi, og maskinen gjør resten for deg. Ut kommer fantastisk, nybrygget kaffe! Mange kaffemaskiner godtar dessuten både hele bønner og filtermalt kaffe, som legger hele kaffeverdenen for dine føtter.

  coffee beans
  Råvarene er også viktig for god kaffe. Foto: Creative Commons

  Fem smarte kaffemaskiner

  Hvilket bringer oss til de avanserte kaffemaskinene vi har for hånden. Siden vi er et teknologimagasin og ikke først og fremst et sted for gastronomi og gourmet, har vi satt som krav at de skal være smarte. I dette tilfellet betyr det at de kan styres med en app, og at det gir flere muligheter og økt brukervennlighet, i forhold til det å bruke knapper og brytere på selve maskinen.

  Smartfunksjonene har i seg selv faktisk definert prisklassen vi nå befinner oss i, for det å finne en smart kaffemaskin under 15.000 kroner viste seg å være nesten umulig …

  Smarte kaffemaskiner
  Foto: Geir Gråbein Nordby
  Les også Guds gave til hjemmet? I 2015 ble robotstøvsugeren årets julegave, og etter å ha vært et produkt som først og fremst lokket teknisk interesserte, er nå robotstøvsugeren noe som finnes i mange hjem.
  Robotdammsugar inledning

  Bluetooth eller wi-fi

  Noen kaffemaskiner bruker Bluetooth, andre wi-fi, når de skal kommunisere med mobilen. Det er også stor forskjell på brukervennligheten, for slettes ikke alle produkter er like intuitive. Verken med appen, eller i hvordan de er bygd opp.

  Noen har berøringsskjerm, andre opereres med fysiske knapper og hjul ved siden av skjermen. Enkelte har ikke skjerm i det hele tatt, men mangler bare punktskrift for å lure oss til å tro at de er laget av og for synshemmede.

  Graabein smaker cappuccino
  Gråbein nyter cappuccinoen sin.

  Testkriterier

  I denne testen ønsker vi å finne den kaffemaskinen som best kombinerer funksjoner med god brukervennlighet. Hvor mange typer kaffe kan den lage? Hvor lett er det å lage seg en cappuccino? At kaffen blir god, tar vi som en selvfølge, men vi har selvsagt også smakt.

  Kan man lagre ulike innstillinger for ulike brukere? Kjekt hvis flere av husstandens medlemmer liker samme kaffe, men foretrekker ulik styrke og mengde. Og hvis man får gjester, kan man brygge en hel kaffekanne om gangen?

  Og apropos gjester, består maskinen «gjestetesten», hvor en gjest kan gå bort og trakte seg en kopp kaffe, uten å måtte læres opp av verten? En kaffemaskin skal ikke stå i veien for nytelsen av en god kopp nytraktet kaffe. Og appen må løfte opplevelsen, ikke bidra til økt hodebry.

  Lavazza Espresso Barista Gran Crema
  Noen av våre favorittbønner: Lavazza Espresso Barista Gran Crema

  Kaffemaskiner: Slik testet vi

  For anledningen har vi kjøpt inn noen av våre favorittbønner (Lavazza Espresso Barista Gran Crema espressobønner), med litt over middels intensitet og som gir en kremet og god espresso. Disse er også ideelle for det meste annet, som cappuccino, americano, latte og vanlig kaffe.

  Vi har sjekket brukervennligheten og mulighetene i appene, om man stadig må koble til og fra deler på kaffemaskinene, hvor enkelt det er å rengjøre melkebeholderen og -systemet, og om noen maskiner har noen ess i ermet de andre ikke har.

  Vi har traktet ulike typer kaffe med hver kaffemaskin, men for enkelhets skyld holder vi oss her til de to favorittene: espresso og cappuccino. Vi har sett på hvor lett det er å lage, og selvsagt hvor godt det smaker.

  Vi brukte et enkelt steketermometer for å måle varmen i hver kopp, men kom frem til at det var større variasjon mellom kald og forvarmet kopp og hva koppen er laget av (glass, keramikk, plast), enn mellom hver maskin. Konklusjonen er at det klart lønner seg å forvarme koppen!

  Om vann og hardhet

  Alle kaffemaskiner har en innstilling for vannhardhet, altså hvor mye kalk som er i vannet, og det følger med strips for å måle dette. Still inn maskinen på vannet ditt, slik vil den tilpasse seg best mulig. Er hardheten over 21 grader dH, anbefales drikkevann fra flaske, for å slippe hyppig avkalkning av maskinen.

  Produkter i testen

  Siemens EQ.700 (TQ707R03)

  En virkelig smart kaffemaskin

  Når det kommer til smarte kaffemaskiner, bør de andre se mot Siemens. For i EQ.700 er det virkelig pakket inn mange funksjoner!

  Et vell av funksjoner, lett tilgjengelig fra en oversiktlig pekeskjerm, og en app som treffer blink. Nydelig, kremet kaffe og flott melkeskum. Forvarming av kopp, og mulighet for å fylle opp en kanne.
  Pekeskjermen blar tregt, og man må trykke en del hardere enn på en mobiltelefon. Spillelistefunksjonen ser vi ikke helt poenget med.

  DeLonghi ECAM610.74.MB PrimaDonna Soul

  Nydelig kaffe for alle

  DeLonghi ECAM610.74 er enkel i bruk, lager strålende kaffe, og smarte funksjoner løfter produktet.

  Glimrende brukervennlighet, gode smartfunksjoner, nydelig kaffe og melkeskum.
  Ikke forvarming av kopp, den lille varmtvannsdysen må tas av når man skal bruke melk, og er derfor lett å miste.

  Nivona CafeRomatica 930

  Stabil og bra fra Nivona

  CafeRomatica 930 fra Nivona er spesielt stillegående. En løsning vi følte var en svakhet, viste seg å være det motsatte.

  Lavt støynivå, oppskrifter lagres enkelt med eget navn. Velfungerende app, enkelt å stille inn foretrukket kaffe. Den høye, slanke vannbeholderen brukes nesten helt opp før etterfylling.
  Ikke wi-fi, kun Bluetooth gjør at app kun fungerer i umiddelbar nærhet av maskinen. Ikke det største forhåndsutvalget av kaffe. Kan ikke brygge full kaffekanne. Ikke pekeskjerm.

  Miele CM 6360 MilkPerfection

  Miele, hva har dere tenkt her?

  Hvis du først vet hvordan du skal bruke Miele CM 6360, blir det god kaffe. Men det var det, da…

  God kaffe, fint melkeskum. Kan brygge til en hel kaffekanne. Mulighet for raskere melketilførsel med doble slanger.
  Knotete mobiltilkobling og middelmådig oversikt i appen. Som er mye bedre enn maskinens panel, med koppesymboler slettes ikke alle skjønner seg på. Ikke pekeskjerm.

  Jura E8

  Kurant og trygt fra Jura

  Jura E8 er en kaffemaskin uten de mest avanserte innstillingene. Den innfrir på smak og vedlikehold – men har en litt snodig løsning...

  Enkel i bruk, lett å rengjøre, viktige deler er lukket for fuktighet. Appen er lett å forstå. God kaffe og fint melkeskum.
  Ikke pekeskjerm. Ikke mulig å lage profiler eller lagre egne kaffeoppskrifter (men du kan justere eksisterende). Systemet for melkeskum kan nok forvirre enkelte.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  6 Kommentarer
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Drikker kun vanlig kaffe, og da er det naturlig nok ikke nødvendig med en slik maskin. Vi har allikevel funnet en, for oss, genial løsning. Har satt en smartkontakt på Mocca masteren 🙂 Kona starter som regel tidlig på jobb. Veldig tidlig! Da fyller hun Mocca masteren med vann og kaffe før hun går. Så fyrer jeg den fra senga når jeg våkner, ved å si «ok google, slå på kaffe» Leser kjapt over nyhetene på tlf, og står opp til ferdig kaffe, som jeg heller over på kanne! Ikke dyrt, ikke fancy, og ikke «jålete kaffe» men ganske smart… Les videre »

  Kule maskiner og fin teknisk test. En får jo lyst på en slik maskin. Men hvordan definerer dere vanlig kaffe? Min «definisjon» er det som nordmenn bøtter nedpå «litersvis hver dag» og som brygges av kaffe av merkene Evergood, Ali, Coop gul, osv. Og som kan oppgraderes kraftig med gode lysbrente varianter fra glimrende norske kaffebrennerier som Kaffebrenneriet, Kaffa, Supreme Roastworks osv. Dog til en annen pris…og som jeg mener aldri bør puttes i espressomaskiner. Dryppkanne derimot 🙂 Med bakgrunn i det mener jeg påstanden «For anledningen har vi kjøpt inn noen av våre favorittbønner (Lavazza Espresso Barista Gran Crema… Les videre »

  Fin test og kult at dere tester kaffemaskiner. Jeg lurer bare på om dere egentlig har testet alle produktene skikkelig, når dere sier, f.eks. på test av jura-maskinen; at melkeskum og kaffe kommer ut av to ulike uttak, og man må flytte koppen mellom dem? Dette er faktisk feil og ikke tilfelle. Kaffe og melkeskum kommer ut på samme uttak, og man trenger aldri å flytte koppen når man lager melkebaserte drikker; f.eks. Cappuccino. Derimot kommer svarte kaffespesialiteter og melkebaserte drikker ut av to forskjellige uttakk; henholdsvis på midten og på høyre side. Dere skriver også at det Ikke er… Les videre »

  Hei igjen! Det høres veldig rart ut, jeg har selv en Jura E8, nyeste (samme) modell, og der er det uttak for kaffe på begge sidene; ergo kaffekoppen står i ro på ett sted når jeg lager cappuccino, latte macchiato etc. Jeg får for øvrig plass til en stor termokopp under uttaket på høyre side:-)

  Lyd & Bilde nå også som kaffemaskintestere… ler meg skakk!
  Kjøpte min E8 for 13 måneder siden. Og er kjempefornøyd.

  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Nye robotstøvsugere i mellomklassen iRobot utvider sortimentet sitt med to nye robotstøvsugere i mellomklassen
  Få soloppgangen inn på soverommet Sommernyhetene fra Philips Hue byr på morgensol på soverommet og lyse netter på terrassen.
  Halvdum smart hage gir deg grønne fingre Click & Grow Smart Garden 9 Pro selger seg på å være spekket med smart-teknologi, men egentlig er den nesten like dum som en vanlig altankasse.
  Kanskje den beste robotstøvsugeren Den rådyre Roborock S7 MaxV Ultra er den smarteste robotstøvsugeren hittil.
  Gjør rent ved hjelp av laser Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen – det finnes morsommere ting enn å gjøre rent. Men til alt hell finnes det mennesker som faktisk gjør sitt ytterste for å få det hele både enklere og artigere.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend