TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST 6 robotstøvsugere

Robotstøvsugeren – Guds gave til alle hjem?

I 2015 ble robotstøvsugeren årets julegave, og etter å ha vært et produkt som først og fremst lokket teknisk interesserte, er nå robotstøvsugeren noe som finnes i mange hjem.

forfatter
Publisert 06.05.22 - 23:05

Rekk opp hånden hvis du liker å støvsuge! Nei, det ante meg … Det finnes virkelig hyggeligere ting å bruke tiden til.

I teorien høres det helt fantastisk ut å slippe støvsugingen, men la meg gjøre en ting klart: Det at du bruker penger på en robotstøvsuger, betyr absolutt ikke at du aldri mer trenger å gjøre rent! Reklamen lover gull og grønne skoger, men i praksis er det faktisk slik at det kreves en del forarbeid før hjemmet er klart. Og selv om du investerer i et produkt som er selvtømmende og har moppefunksjon, blir det aldri like bra som om du gjør det selv. Om du ikke er veldig slurvete, selvfølgelig.

En av de største fordelene med en robotstøvsuger, utover det åpenbare at du ikke trenger å støvsuge selv, er at du kan skjemalegge rengjøringen, og på den måten komme hjem til nystøvsugde og/eller -moppede gulv. Du slipper dessuten den irriterende lyden – for stille er de ikke!

Anton Chillar
Anton forstår akkurat hvordan det er når man gjør rent. Man tar det med ro i solen og lar robotstøvsugeren gjøre jobben. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Og har du en funksjonsnedsettelse, er syk eller har plager med for eksempel ryggen, er det naturligvis gull verdt å kunne holde et akseptabelt nivå på hjemmet uten at du alltid trenger å be om hjelp.

Som å ha et småbarn

Du kan sammenligne en robotstøvsuger med et lite, nysgjerrig barn som ikke helt har lært seg å krype. Den setter seg lett fast på høye terskler, du må sikkerhetsinnstille den slik at den ikke triller ned eventuelle trapper, og den sluker alt som kommer i dens vei, og skiller ikke mellom støvdotter, en strømpe som har forvillet seg eller en mobilledning.

Slik testet jeg

Alle deltakerne ble pakket opp og installert ved hjelp av medfølgende bruksanvisning (om det fulgte noen med). For å gjøre det lettere valgte jeg å begrense selve testflatene til to rom på i alt ca. 45 kvm. Mellom rommene er det en dørterskel på ca. 3 centimeter, og i oppholdsrommet ligger det et teppe med ganske tett lugg på ca. 2 cm.

Før jeg satte i gang, hadde jeg tatt vekk «det åpenbare» som ledninger, katteleker og ømtålige ting på gulvet. Jeg stilte imidlertid ikke sopp noen stoler eller lignende, da jeg synes at en robotstøvsuger skal være et smidig hjelpemiddel i hverdagen og ikke kreve altfor mye ekstra forarbeid.

Jeg utfordret med blant annet blomsterjord, kattesand og hybelkaniner.

Robotdammsugare
Deltakerne i testen: Dream Z10 Pro. TCL Sweeva 6500. Samsung Jet Bot+. Ecovacs Deebot X1 Omni iRobot Roomba j7+ og Electrolux Pure i9.2. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Husk: Uansett hvilken robotstøvsuger du velger, må du regne med litt skitt i hjørnene og at det ikke blir helt perfekt. Vil du ha det tipp topp, må du enten gjøre jobben selv eller stole på et rengjøringsbyrå.

Produkter i testen

Dreame Bot Z10 Pro

Rimelig hjelper, men fokuserer ikke på moppefunksjonen

Testens rimeligste deltaker både støvsuger og mopper gulvene dine. Spørsmålet er bare hvor godt den lykkes.

Prisen, sammen med at den navigerer smidig og enkelt rundt hindre og ikke har problemer med teppet.
Moppefunksjonen er ikke spesielt god.

Ecovacs Deebot X1 Omni

Giganten

Her gjelder det at du har god plass og at lommeboken ikke blir tømt. På den andre siden får du mye av alt.

Doble rengjøringsbørster og doble roterende mopper. Den klarer teppetesten, og er forholdsvis stillegående og smidig.
Prislappen og størrelsen.

TCL Sweeva 6500

Når ikke helt frem

Testens nest billigste deltaker som tømmer seg selv og byr på uv-c-sterilisering av gulvene for å fjerne basiller og bakterier. Etter publisering kom en oppdatering som korrigert visse uregelmessigheter, men dessverre ikke alle … Dermed er tekst og konklusjon litt revidert.

Stille til å være en støvsuger, og klarer de fleste rengjøringsutfordringene, selv i hjørnene. Har uv-c- sterilisering som gjør gulvene ekstra freshe.
Er ikke helt å stole på når det kommer til gjenglemte saker på gulvet. Appen er i litt for ustabil.

Samsung Jet Bot+

Smidig for deg med Samsung-mobil

Hvit og stilren selvtømmende robotstøvsuger, men den har fått et litt merkelig format på ladestasjonen.

Enkel og smidig å komme i gang med. Behersker både tepper og hjørner.
Høyt lydnivå, og designen på ladestasjonen føles ikke helt gjennomtenkt.

iRobot Roomba j7+

For deg med husdyr og sårbare møbler

Himmelrike for alle dyreeiere når "ulykken" er ute. Men spørsmålet er om P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise fungerer i praksis …

P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise. En funksjon som faktisk holder akkurat hva den lover. Klarer testteppet uten problemer.
Prisen og det faktum at den kjører inn i stol- og bordben uten betenkeligheter.

Electrolux Pure i9.2

Opp som en sol og ned som en pannekake

Dark gold og triangelformet for å komme bedre til i hjørnene – en vinner for meg allerede før jeg hentet den på posten. Men man må beviselig være forsiktig med forutinntatte meninger ...

Pen, liten og nett. Kan gjemmes bort hvis man skulle ønske det. Klarer også å gjøre rent i hjørnene.
Klarer ikke testteppet, og er veldig høylytt og usmidig i sin fremferd. Ustabil app.
forfatter

Åsa Hallen

(f. 1972): Endte i 1995 tilfeldigvis opp i magasinet "Elektronikvärlden" (som til slutt endret navn til Ljud & Bild). Helt fram til 2013 da hun valgte å prøve seg andre steder, i mellomtiden hadde hun da vært prosjektleder, journalist og sjefsredaktør. Siden mars 2021 er hun tilbake på frilansbasis. Åsa skriver for det meste om smarte gadgets som gjør livet morsommere. Hun har en evne til å se ting fra et litt annet perspektiv enn sin kolleger.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Ny HomePod kommer til Norge Apple lanserer sin større høyttaler i en ny og smartere versjon.
Et helselaboratorium i miniatyr Å holde orden på helsen for å ha et så bra og kvalitativt liv som mulig er viktig. Men det er ikke alltid du tar deg tid til å besøke legen for å sjekke generell status. Med mindre du virkelig føler deg syk selvfølgelig.
Støvsuger bedre og spiser ikke ledninger Ny generasjon med kraftigere støvsuging og bedre moppvasking.
Skarpe og kloke kameraer D-Links nye overvåkningskameraer til hjemmet har 2K-oppløsning og kunstig intelligens.
Hold styr på helsa Hold styr på vekten og helsa med Body Scan.
Følg Lyd & Bilde