Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Xiaomi 13 Pro

Toppmodell med knapper

Xiaomi 13 Pro er et ambisiøst produkt for den kinesiske mobilprodusenten, og samtidig også den dyreste mobilen Xiaomi har lansert på det norske markedet til dags dato. Spørsmålet er om den dyre mobilen er verdt pengene?

Skrevet av / 26.02.23 - 17:00
Xiaomi 13 Pro
Peter Gotschalk

Det norske mobilmarkedet har sett likt ut i årevis. På toppen av kransekaken troner Apple med den klart største markedsandelen, mens Samsung dominerer som den største produsenten av Android-mobiler. Og så er det alle de kinesiske selskapene som biter de store i anklene.

For noen år siden klarte kinesiske Huawei å true Samsungs posisjon som nest størst, men etter en årelang konflikt med de amerikanske myndighetene har Huaweis telefoner i stedet helt forsvunnet fra butikkene i de aller fleste vestlige land, også i Norge. På nåværende tidspunkt er det i stedet kinesiske mobilmerker som Motorola, OnePlus og Xiaomi som frir til de norske forbrukerne. De går alle sammen stort sett frem på samme måte, nemlig ved å konkurrere på pris, pris og pris. Således også Xiaomi, som bare det siste året har lansert to relativt rimelige toppmodeller – Xiaomi 12 Pro og Xiaomi 12T Pro – som begge forsøkte å lokke forbrukerne med imponerende spesifikasjoner til en rimelig pris. For eksempel var Xiaomi 12 Pro den aller første mobilen på markedet med Snapdragon 8 Gen 1, mens Xiaomi 12T Pro kunne skryte av et kamera med en vidvinkel på hele 200 megapiksler.

Xiaomi 13 Pro
Baksiden på Xiaomi 13 Pro er så blank at man bokstavelig talt kan speile seg i den! (Foto: Peter Gotschalk)

Men man kan selvfølgelig ikke holde prisen nede uten å gå på kompromiss. Xiaomi 12 Pro måtte for eksempel unnvære IP-sertifisering, og dermed enhver form for vann- og støvtetthet, mens Xiaomi 12T Pro måtte nøye seg med en lyssvak skjerm og unnvære trådløs lading.

Nå er Xiaomi klar med en ny flaggskipmodell, Xiaomi 13 Pro, og denne gangen  er det ikke spart på noe. Den nye toppmobilen har samtlige funksjoner man kan ønske seg, men koster også stort sett det samme som Samsung Galaxy S23 Ultra. Derfor er det helt store spørsmålet selvfølgelig om Xiaomi 13 Pro kan hamle opp med blant annet Samsungs dyreste mobil når nå prisen i hvertfall er på samme nivå. Les videre, så skal du få svar!

Xiaomi 13 Pro
Designen er i høy grad preget av den massive kameramodulen på baksiden. (Foto: Peter Gotschalk)

I parentes må man være klar over at Xiaomi faktisk for et par år siden sendte en virkelig dyr flaggskipmobil på markedet, som heller ikke gikk på kompromiss når det kom til spesifikasjonene, nemlig Xiaomi Mi 11 Ultra, som virkelig var super for ‘first movers’. Men telefonen var bare tilgjengelig i et ganske begrenset antall, så i praksis er Xiaomi 13 Pro den første mobilen fra kineserne som kommer bredt ut på markedet til en høy pris.

Utseende og konstruksjon

Der Xiaomi 12 Pro kom med en meget diskré, strømlinjeformet og nærmest skandinavisk design med matt mørkegrå bakside, er den nye Xiaomi 13 Pro mer bastant, og designen er i høy grad preget av den massive kameramodulen på baksiden. Den måler i seg selv 4 mm i tykkelsen og fyller nesten hele den øverste femtedelen av mobilens bakside.

Rent designmessig er det mildt sagt ikke optimalt. Det betyr at mobilen nærmest “velter”, uansett om man holder den i hånden, eller den ligger på bordet, og det hjelper ikke på brukervennligheten at mobilens bakside er blank og glatt. Så glatt at mobilen ikke kan ligge på noen overflate uten at den begynner å gli av seg selv. Nei, det er enda verre. Mobilen er faktisk så glatt at den har det med å gli ut av hånden på brukeren, og baksiden er så blank at man rent bokstavelig kan bruke den som håndspeil.

Sett forfra minner Xiaomi 13 Pro nærmest helt om den billigere Xiaomi 12T Pro fra sist høst. Skjermen er fremstilt av Gorilla Glass Victus og er lett buet langs kantene, mens både på/av- og volumknappen begge er praktisk plassert på telefonens høyre side. Mobilen er stort sett rammeløs, og har frontkameraet innebygd som et utstanset hull i skjermen.

I motsetning til tidligere Xiaomi-modeller er 13 Pro IP68-sertifisert, og både forside og bakside er beskyttet av Gorilla Glass Victus. Det er nok også best, så ofte som denne mobilen vil bli mistet på gulvet – eller i toalettet!

Xiaomi 13 Pro
Med en maksimal lysstyrke på hele 1900 nit er skjermbildet ekstremt lyssterkt –og på grunn av den høye pikseltettheten også knivskarpt. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm og lyd

Xiaomi 13 Pro kommer med en 6,73 tommers AMOLED-skjerm med WQHD+- oppløsning (3200 x 1440), som tilsvarer en bildeskarphet på hele 522 ppi. Dessuten har skjermen en adaptiv oppdateringsfrekvens på 120 Hz, HDR10+ samt en maksimal lysstyrke på hele 1900 nit. Skjermbildet er altså ekstremt lyssterkt, og på grunn av den høye pikseltettheten også knivskarpt.

Lysstyrken gjør skjermen brukbar i dagslys – selv når solen skinner – og sortnivået er også fremragende.

Fargeskalaen kan justeres manuelt, og mobilen kommer også med blant annet HDR-forbedring basert på kunstig intelligens, som er designet til å få videoer til å se bedre ut ved å fremheve flere detaljer i lyse og mørke områder.

Xiaomi 13 Pro
Med Xiaomis såkalte HyperCharge-teknologi kan man lade 13 Pro med 120 watt. Det tar da vel et kvarter å lade det 4820 mAh store batteriet fra 0 til 100 prosent. (Foto: Peter Gotschalk)

Når det gjelder lyden, kommer Xiaomi 13 Pro med innebygde stereohøyttalere, som for så vidt kan spille høyt nok, men lydbildet er litt tynt. Heldigvis støtter mobilen både Dolby Atmos og aptX fra Qualcomm, som optimerer lyden når man strømmer trådløst via Bluetooth.

Kamera

Spesielt på et punkt representerer Xiaomi 13 Pro en tilbakevending til samme konsept som den kinesiske mobilprodusenten forsøkte seg med i 2021 med Xiaomi Mi 11 Ultra. Det er lagt stor vekt på kameraet. Det innebærer at selve den fysiske kameramodulen på telefonens bakside får lov til å ta så mye plass at det kan bli til irritasjon. Så spørsmålet er om man til gjengjeld kan ta bedre bilder med Xiaomi 13 Pro, enn med mange av forgjengerne. For hvis vi skal være helt ærlige, har kineserne med tidligere modeller ikke hatt for vane å levere på et særlig høyt nivå når det gjelder kameraet.

Xiaomi13Pro_galleri1 Xiaomi13Pro_galleri2 Xiaomi13Pro_galleri3
<
>
Slik ser monumentet ‘Grotta’ i parken Havlicek Gardens i Prag ut fotografert med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel og 3,2x zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Blant annet inngikk Xiaomi derfor i fjor et samarbeid med den tyske kameraprodusenten Leica, som ellers gjennom flere år hadde et tett samarbeid med kinesiske Huawei. Sammen skapte de to virksomhetene klassiske kameramobiler som Huawei P30 Pro, men da den førnevnte amerikanske boikott etter et par år hadde rundbarbert kinesernes mobilforretning, var det ingen stor overraskelse at Leica nylig slo opp med Huawei, og i stedet fant seg en ny kinesisk mobilprodusent som kjæreste.

Valget falt altså på Xiaomi, og bare få uker etter annonseringen av det nye samarbeidet, lanserte Xiaomi tre nye kameramobiler med Leica-teknologi på det kinesiske markedet, nemlig Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12S Pro og Xiaomi 12S, som dessverre aldri fant veien til de norske butikkene.

Med den nye telemakrolinsen kommer man helt tett på motivet, og resultatet blir bedre enn alt vi har sett tidligere fra Xiaomi. Blant annet har bildet ikke fått en skikkelig omgang med fargeslipp, noe vi ellers var vant til fra kineserne. Takk, Leica! (Foto: Peter Gotschalk)

Ergo er Xiaomi 13 Pro den første ‘Leica-mobilen’ fra kineserne som vi har fått muligheten til å teste, og en ting er helt sikkert … Xiaomi 13 Pro er en mobil man må ta særdeles seriøst som kameramobil

Det er mange forbedringer som samlet sett gir langt bedre bilder enn vi hittil har sett fra Xiaomis mobiler. Vi kommer til å gå mer i dybden på det nye samarbeidet mellom Xiaomi og Leica i en separat artikkel. Her vil vi bare konstatere at blant annet bokeh-effekten og makrobilder er på et helt annet kvalitetsnivå enn tidligere. Det nye kameraet har også fått 3,2x optisk zoom, og spesielle ‘Leica-filtre’ har blitt lagt til i kameraprogramvaren, som gjør det mulig for selv amatører å ta spennende bilder med masser av atmosfære og sjel.

Selfie-kameraet tar glimrende portrettbilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Selv om Xiaomi 13 Pro nok ikke er markedets aller beste kameramobil, er kineserne sammen med Leica på rett vei, og vi gleder oss til å se hvordan kommende modeller vil bære frukt av samarbeidet.

Les også Er Xiaomi 13 Pro god nok til video? Betyr partnerskapet med Leica at Xiaomi 13 Pro også er god på video? Vi har satt den på prøve

Ytelse og funksjoner

Xiaomi 13 Pro er den tredje mobilen vi har testet som leveres med Qualcomms nyeste Snapdragon 8 Gen 2-prosessor. De første var Samsung Galaxy S23 Ultra og OnePlus 11 5G, og akkurat som de to mobilene er også Xiaomi 13 Pro lynrask.

Ikke bare er det fart over feltet over hele linjen – uansett om vi snakker om brukergrensesnitt, browser, apper eller store spill – mobilen klarer også oppgavene uten at strømforbruket går amok.

Til gjengjeld har Xiaomi 13 Pro markante problemer med overoppheting. Flere av de vanlige Benchmark-testene vi gjennomfører for å måle mobilens ytelse opp mot andre produkter, lot seg rett og slett ikke gjennomføre før den kinesiske mobilen hadde vært en tur i kjøleskapet for å få senket temperaturen.

Selvfølgelig var mobilen ikke konstant så varm at den måtte betjenes med beskyttelseshansker, men likevel var det helt tydelig at Xiaomi ikke har hatt hell med seg når det gjelder en gnidningsfri integrasjon av den høytytende Snapdragon 8 Gen 2-prosessoren, og det er et problem. For den raske prosessoren vil helt klart – ved siden at kameraet – være en avgjørende grunn for de fleste til å investere i nettopp denne mobilen.

For Xiaomi 13 Pro er på andre punkter ikke den opplagte mobilen for alle og enhver. Blant annet er mobilen spekket med en masse av Xiaomis egne apper – Xiaomi Cloud, Mi Notes, Xiaomi Community og til og med en app som bare heter noe på kinesisk, som vi ikke forstår – i et slikt omfang at det oppleves som ‘bloatware’. Det hjelper heller ikke at hele grensesnittet er meget ‘kinesisk’. Det gjelder for eksempel designen av app-ikoner og også irriterende detaljer som at man titt og ofte må vente i ti sekunder før man får lov til å trykke ‘godkjenn’ på noe i menyene. Xiaomi vil nemlig gjerne sikre seg at man er helt, helt sikker, før man gjør enten det eller det.

Xiaomi13Pro_leica1 Xiaomi13Pro_leica2
<
>
Kameraprogramvaren er utviklet i samarbeid med Leica, og inneholder blant annet spesielle portrettfiltre med særlige effekter. Her er det henholdsvis ‘sort og hvitt’ og ‘swirly bokeh’. (Foto: Peter Gotschalk)

Dessuten opplevde vi problemer med skjermens innebygde fingeravtrykkleser, som i lange perioder bare ikke virket. Virkelig irriterende.

Nåvel, æren reddes likevel litt på veien av det solide batteriet med en god batteritid, og av hurtigladingen som dels kan lade batteriet helt opp på vel et kvarter, og dels også støtter trådløs lading, noe flere av de tidligere modellene måtte unnvære.

Konklusjon

Men selv om Xiaomi 13 Pro altså både har et virkelig godt kamera (takket være samarbeidet med Leica), en knivskarp og ekstremt lyssterk skjerm og en lynrask prosessor, kan vi likevel ikke bare sprette sjampanjekorkene av ren begeistring. Spesielt ikke når vi kaster et blikk på prislappen.

For Xiaomi 13 Pro koster nesten like mye som Samsung Galaxy S23 Ultra, og for de samme pengene kan man til og med få en iPhone 14 Pro. Begge er vesentlig bedre mobiler enn Xiaomi 13 Pro. Ikke minst lider de ikke under så mange småfeil og feil designbeslutninger som den nye kinesiske toppmobilen.

Derfor er det vanskelig å råde noen til å velge Xiaomi 13 Pro fremfor de andre nevnte modellene, med mindre man faktisk bare vil ha noe annet enn Apple og Samsung. I så fall er Xiaomi 13 Pro på mange punkter faktisk en glimrende mobil. Man må bare kunne leve med mobilens små skavanker.

Karakter
Xiaomi 13 Pro
High End

Home mener

Fremragende kamera med Leica-teknologi, lynrask Snapdragon 8 Gen 2-prosessor samt knivskarp og ekstremt lyssterk skjerm. I tillegg kommer rask lading (også trådløs) og god batteritid, og mobilen er godt beskyttet mod uhell med IP68-sertifisering og Gorilla Glass Victus. Blir fort glovarm, og er vanskelig å holde, da mobilen er like glatt som et vått såpestykke. Overdimensjonert kameramodul er også upraktisk. Grensesnittet bugner med ‘bloatware’, og vi opplever stadig problemer med skjermens innebygde fingeravtrykkleser.

1 hendelser på “Xiaomi 13 Pro”

  1. Arne Martin Støyva

    Det med varme hørtes merkelig ut. Har hatt telefonen ganske lenge nå. Jeg har knapt nok følt noen varme fra den

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Lyd & Bilde
Scroll to Top