Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: OnePlus 11 5G

OnePlus tilbake til røttene

OnePlus 11 5G vil både være best og billigst. Og det er den.

Skrevet av / 16.02.23 - 08:33
OnePlus 11 5G
Peter Gotschalk

OnePlus har lenge hatt en ujevn frekvens når det gjelder lanseringen av nye modeller. Våren 2019 fikk vi både en OnePlus 7-modell og en OnePlus 7 Pro, mens den kinesiske mobilprodusenten på høsten samme år presenterte både OnePlus 7T og OnePlus 7T Pro.

Våren 2020 lanserte selskapet OnePlus 8 og OnePlus 8 Pro, mens det bare kom en OnePlus 8T-modell på høsten. I 2021 ble T-en kastet på fyllingen, og OnePlus lanserte bare to nye mobiler i premium-segmentet, nemlig OnePlus 9 og OnePlus 9 Pro, som begge så dagens lys tidlig på våren.

I fjor blandet OnePlus igjen kortene på en ny måte. Våren 2022 lanserte de den imponerende OnePlus 10 Pro, mens vi måtte lete etter en vanlig 10-er. På høsten kom OnePlus 10T, altså ingen Pro-utgave, men i det minste var T-modellen tilbake etter et års fravær.

I år har da vårens Pro-modell blitt skrotet til fordel for en rimeligere toppmodell i form av OnePlus 11 5G. OnePlus har ønsket å “finne tilbake til røttene”, fikk vi opplyst da vi før lanseringen forhørte oss om den manglende Pro-versjonen av OnePlus 11 i forbindelse med en briefing om produktet.

OnePlus 11 5G
Den matte sorte baksiden samler takk og pris ikke på fingeravtrykk. OnePlus 11 5G finnes også i en grønn fargetone. (Foto: Peter Gotschalk)

Så vi må altså unnvære en Pro-versjon av OnePlus 11, og det handler spesielt om prisen. OnePlus 11 5G er godt og vel 1000 kroner billigere enn OnePlus 10 Pro, da den ble lansert i fjor vår. OnePlus har så forsøkt å presse sitronen så mye som mulig for å gi brukerne noe for pengene. Ikke noen dårlig idé, men det er alltid en vanskelig balanse når man vil markedsføre en mobil som et absolutt flaggskipprodukt, samtidig med at prisen ikke stikker avgårde.

OnePlus sto overfor samme utfordring med fjorårets høstmodell OnePlus 10T, som til og med var litt billigere enn OnePlus 11 5G. Og selv om 10T-eren så absolutt var en god mobil, måtte brukerne leve med et par tunge kompromisser. Blant annet manglet kameraet optisk zoom, og mobilen måtte unnvære trådløs lading.

Det interessante spørsmålet er nå om årets nye toppmobil fra OnePlus er en bedre balansekunstner enn forgjengeren. Vi forsøker med et overblikk.

Design og konstruksjon

Som sine to forgjengere har OnePlus 11 en ganske stor kameramodul på baksiden som virkelig skiller seg ut. I år er den bare rund i stedet for kvadratisk!

Men ellers er prinsippet det samme. Kameramodulen går nærmest i ett med aluminiumsrammen som omkranser hele mobilen.

OnePlus 11 5G
Som sine to forgjengere har OnePlus 11 en ganske stor kameramodul på baksiden som virkelig skiller seg ut. I år er den bare rund i stedet for kvadratisk! (Foto: Peter Gotschalk)

Som på forgjengerne – med unntak av OnePlus 10T, som uvisst av hvilken grunn måtte unnvære den populære featuren – sitter den lille skyveren, som skifter mellom lyd, vibrasjon og lydløs modus, på høyre side som på/av-knappen. Lydstyrken reguleres med knappen på den motsatte siden. Mobilens bakside er beskyttet av Gorilla Glass 5, mens mobilens skjerm er fremstilt av Gorilla Glass Victus.

Vårt testeksemplar kom i matt sort (av OnePlus kalt Titan Black), men mobilen finnes også i en grønn fargetone (som OnePlus kaller Eternal Green). Begge fargene er ganske lekre, og den nye mobilen byr også på høy byggekvalitet og føles robust i hendene.

OnePlus 11 5G
Her er den altså, den berømte Alert Slider, som er unik for OnePlus-mobiler. Den brukes til å skifte mellom lyd, vibrasjon og lydløs modus. (Foto: Peter Gotschalk)

Sist, men ikke minst er OnePlus endelig tilbake med en mobil som faktisk er blitt IP-sertifisert. Siste gang det skjedde var i 2021 med OnePlus 9 Pro. Den var IP68-sertifisert, mens OnePlus 11 5G må nøye seg med IP64. Det betyr imidlertid at den nye mobilen er helt støvsikker, mens den også skal være beskyttet mot vannsprut fra alle tenkelige retninger. Du må altså ikke miste den i toalettet, men i et regnfylt land som Norge, hvor det spesielt om vinteren (sammen med vår og høst … ok, faktisk hele året rundt) vrimler av store sølepytter, kommer en IP64-sertifisering godt med.

Skjerm og lyd

Når det gjelder skjermen, følger OnePlus 11 5G i sin Pro-forgjengers fotspor. Mobilens buede skjerm leverer et knivskarpt og høyoppløst skjermbilde med en nærmest fløyelsmyk brukeropplevelse. I tillegg kommer en heftig lysstyrke på opptil 1300 nit, noe som i praksis betyr at skjermen kan brukes problemfritt utendørs, selv når solen skinner fra en skyfri himmel. Oppdateringsfrekvensen er adaptiv opptil 120 Hz, som i praksis betyr at skjermfrekvensen tilpasser seg automatisk, avhengig av hva som foregår på skjermen. Nytt er det at skjermen på OnePlus 11 5G støtter Dolby Vision HDR, så man kan se film og serier i Dolby Vision.

OnePlus 11 5G
Skjermen leverer en heftig lysstyrke på opptil 1300 nit, som i praksis betyr at mobilen kan brukes problemfritt utendørs, selv om solen skinner fra skyfri himmel. Til sammenligning når skjermen på Samsung Galaxy S23 Ultra opp på 1750 nit, mens iPhone 14 Pro Max rammer 2000 nits. Men begge de to mobilene koster da også skjorta. (Foto: Peter Gotschalk)

Og når det kommer til lydopplevelsen, er OnePlus enda en gang mobilmarkedets konge. Mobilen kommer selvfølgelig med aptX fra Qualcomm, som optimerer lyden når det strømmes trådløst via Bluetooth, og de integrerte høyttalerne har Dolby Atmos, så lyden også står skarpt med masser av detaljer hvis man bruker mobilen til å lytte til musikk, se videoer eller game uten hodetelefoner.

OnePlus 11 5G
Kameraet i OnePlus 11 5G består av en 50 megapiksler Sony IMX890-optikk, et 48 megapiksler 115 graders ultravidvinkelobjektiv samt et teleobjektiv på 32 megapiksler med 2x optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

I forhold til OnePlus 10 Pro er kameraet i OnePlus 11 en liten nedgradering. Her må man nøye seg med 2x optisk zoom (mot 3,3x på OnePlus 10 Pro), og det gale ultravidvinkelobjektivet med et synsfelt på hele 150 grader fra forgjengeren er droppet.

Men til gjengjeld er kamerasamarbeidet med Hasselblad, som OnePlus 10T måtte unnvære, tilbake. Hasselblad har de seneste 80 årene vært førende innenfor kamerateknologi, og selskapets kameraer har i mange år vært brukt av verdens beste fotografer. For eksempel hadde selskapet laget kameraet som fanget opp Neil Armstrongs første skritt på månen.

Spesielt portrettbilder med bokeh-effekt blir gode med OnePlus 11 5G. (Foto: Peter Gotschalk)

Hasselblad har altså hjulpet OnePlus med kameraprogramvaren til OnePlus 11 5G, og det betyr at kameraet har samme spesielle funksjoner som fjorårets Pro-modell. Inkludert de spesielle filtrene – som OnePlus insisterer på å kalle Master Styles – som er utviklet av Hasselblad Master-fotografer. Altså en type offisielle ambassadører for kameraselskapet. Hasselblad leverer også et system for fargekalibrering, som skal gi bilder med mer naturtro og presise farger.

I praksis klarer OnePlus 11 5G alt uten å blunke. Bildene fremstår fargerike og varme uten å virke kunstige. Spesielt bokeh-bildene blir gode, akkurat som de spesielle Hasselblad-filtrene gjør bildene mer interessante uten de kunstige kulørene mange andre mobilkameraer har det med å stryke utover bildene.

Her har vi tatt bildet med et av Hasselblads Master Style-filtre ved navn Smaragd. Fargene er justert så spesielt den grønne fargen blir veldig tydelig og gjennomtrengende. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

OnePlus 11 5G er bare den andre mobilen med Qualcomms nyeste Snapdragon 8 Gen 2-prosessor vi har testet ved siden av Samsung Galaxy S23 Ultra. Og de to mobilene er da også nøyaktig like raske. Egentlig overraskende at OnePlus-mobilen ikke er hurtigere, da den kommer med dobbelt så mye RAM som vårt testeksemplar av Galaxy S23 Ultra, men ifølge OnePlus brukes den ekstra RAM-en til å allokere ressurser til diverse AI-baserte funksjoner, for eksempel kamera-appen, og produsenten hevder at man kan ha 44 apper kjørende samtidig på telefonen uten problemer. Det siste har vi ærlig talt ikke testet, men det er sikkert og visst at OnePlus 11 5G ikke bare er lynrask; den klarer også alle oppgaver, inkludert store apper og spill, uten å bli glovarm. Og uten at strømforbruket går amok.

Samme motiv fotografert uten filter. (Foto: Peter Gotschalk)

Faktisk viser vår Benchmark-test at OnePlus 11 5G kan kjøre i nesten dobbelt så lang tid på en full lading som Samsung Galaxy S23 Ultra, og da mobilen dessuten samtidig lader vesentlig raskere, er nok OnePlus et bedre valg hvis man straffer mobilen hardt med mye gaming og lignende.

Til gjengjeld må OnePlus 11 5G unnvære trådløs lading, men sett i et større perspektiv er det kanskje et offer det er verdt å leve med.

Konklusjon

Vi var skeptiske da OnePlus annonserte at de ville nøye seg med en “vanlig” OnePlus 11 i år, og at vi ikke ville få en Pro-modell i denne omgangen. Spesielt da OnePlus tidligere har hatt problemer med å treffe den helt riktige balansen mellom pris på den ene siden og kvalitet/funksjoner/ytelse på den andre.

Men med OnePlus 11 5G treffer den kinesiske produsenten ikke bare blink, de treffer rett og slett innertier. Herregud, så fantastisk denne mobilen er! Og det er helt vilt at man kan få så mye mobil for pengene!

Den byr på høy ytelse, et kjempebatteri med effektiv hurtiglading, en fantastisk lyssterk og knivskarp mobilskjerm, et fremragende kamera utviklet i samarbeid med Hasselblad samt den beste lyden fra noen mobil på markedet. Og designen er både robust og luksuriøs. Selv IP-sertifiseringen er på plass.

oneplus11_galleri1 oneplus11_galleri2 oneplus11_galleri3
<
>
‘Grotta’ i Prag fotografert med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel og 2x zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Det absolutt eneste minuset er den manglende trådløse ladingen, men med hånden på hjertet … hvor ofte bruker man det?

Karakter
OnePlus 11 5G
Premium

Home mener

Høy ytelse og fantastisk god mobilskjerm. I tillegg kommer stort batteri med hurtiglading, fremragende kamera som leverer naturtro bilder, samt en spennende design og virkelig god lyd. Mangler trådløs lading.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Lyd & Bilde
Scroll to Top