Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Xiaomi 12 Pro

Første ekte flaggskip

Xiaomi 12 Pro er den beste high-end-mobilen fra den kinesiske produsenten til dags dato.

Skrevet av / 02.05.22 - 16:45
Xiaomi 12 Pro
Peter Gotschalk

Xiaomi (uttales shaw-mee) er en mobilprodusent med store ambisjoner for det norske mobilmarkedet. Den kinesiske elektronikkvirksomheten har kommet inn på markedet med glimrende og prisgunstige mobiler i både budsjett- og premiumklassen – for eksempel Xiaomi 11T Pro og Xiaomi Mi 11 Lite 5G – som virkelig har levert kvalitet for pengene.

Med Xiaomi Mi 11 Ultra har kineserne også allerede presentert sitt første alternativ til en ekte high-end-modell, men til tross for (og litt på grunn av) det nærmest ekstravagante kameraet kom mobilen ikke helt over målstreken. Til det var forholdet mellom pris og kvalitet litt for skjevt.

Nå er Xiaomi så klar med et nytt high-end-produkt som skal overbevise forbrukerne om at en kinesisk mobil med et navn som er vanskelig å uttale, er det riktige valget. Noe som jo før har gått helt hjem hos de norske forbrukerne.

Xiaomi 12 Pro ble lansert på det kinesiske markedet allerede før nyttår, mens mobilen først ble tilgjengelig i de norske butikkene i slutten av april. Prisen er satt ned i forhold til Mi 11 Ultra, så Xiaomi 12 Pro ligger på samme prisnivå som OnePlus 10 Pro, som helt klart også er produktets nærmeste konkurrent.

Xiaomi 12 Pro
Hovedkameraet i Xiaomi 12 Pro består av et kamerahus med tre objektiver, hvor alle er på 50 megapiksler. Utover en vidvinkellinse med IMX707-sensor fra Sony har kameraet en 115° ultravidvinkellinse samt en telelinse. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende og konstruksjon

Der forgjengerne kunne føles litt plastaktige, kommer Xiaomi 12 Pro med en meget diskré, strømlinjeformet og nærmest skandinavisk design med matt mørk grå bakside (vårt testeksemplar i hvert fall). Mobilen fås også i matt fiolett og matt blå.

Skjermen er fremstilt av Gorilla Glass Victus og er lett buet langs kantene, mens både på/av-knappen og knappen til justering av lydstyrke begge praktisk er plassert på telefonens høyre side. Mobilen er stort sett rammeløs, og har frontkameraet innebygd som et utstanset hull i skjermen.

Kameramodulen er rektangulær og sitter plassert øverst til venstre sett bakfra, når mobilen ligger med skjermen ned. Det er som utgangspunkt et klassisk og litt kjedelig designelement, men Xiaomi har gitt rikelig mye plass til én av de tre kameraoptikkene, noe som gjør at mobilen likevel virker iøynefallende og interessant.

Alt i alt føles Xiaomi 12 Pro som et ekte luksusprodukt. Og så gjør det helt klart ikke noe at den bare veier 205 gram. Tvert imot.

Derfor er det også en strek i regningen at mobilen ikke er IP68-sertifisert. Det var heller ikke forgjengerne, og det er selvsagt fordi Xiaomi gjerne vil holde prisen nede at man velger bort den dyre sertifiseringen. Men når nå den kinesiske produsenten gjerne vil komme med et frieri til det absolutte high-end-segmentet, trekker det altså ned i det samlede regnskapet at IP68-sertifiseringen mangler.

Xiaomi12Pro_kamera_farver1 Xiaomi12Pro_kamera_farver2 Xiaomi12Pro_kamera_farver3 Xiaomi12Pro_kamera_farver4
<
>
Innimellom får bildene litt for mye fargesetting av den relativt aktivistiske programvaren, etter vår smak. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm og lyd

Xiaomi 12 Pro kommer med en 6,73 tommers AMOLED-skjerm med WQHD+ oppløsning (3200 x 1440), noe som tilsvarer en bildeskarphet på hele 521 ppi. Dessuten har skjermen en adaptiv oppdateringsfrekvens på 120 Hz, HDR10+ samt en maksimal lysstyrke på hele 1500 nit. Skjermbildet er altså ekstremt lyssterkt, og på grunn av den høye pikseltettheten, også knivskarpt.

Skjermen kommer forøvrig med en helt vanvittig høy touch-samplings-frekvens på 480 Hz, noe som betyr at touch-betjeningen er ekstremt presis.

Hva lyden angår, kommer Xiaomi 12 Pro med innebygde stereohøyttalere og lyd som er utviklet i samarbeid med Harman Kardon. Men lydbildet er litt tynt. Heldigvis støtter mobilen aptX fra Qualcomm, som optimerer lyden når det strømmes trådløst via Bluetooth.

Kamera

Hovedkameraet i Xiaomi 12 Pro består av et kamerahus med tre objektiver, hvor alle er på 50 megapiksler. Utover en vidvinkellinse med IMX707-sensor fra Sony har kameraet en 115° ultravidvinkellinse samt en telelinse til å gjøre jobben.

På papiret låter det bra, men i praksis synes vi ikke at Xiaomi 12 Pros kamera helt leverer varene. Til tross for den store telelinsen byr kameraet kun på 2x optisk zoom, og noen ganger får bildene etter vår smak litt for mye farge fra den relativt aktivistiske programvaren.

Likevel setter vi stor pris på de mange artige funksjonene som Xiaomi har for vane å gjøre til en del av sin kamera-app. Det alminnelige grensesnittet er funksjonelt med de vanligste innstillingene lett tilgjengelige, mens de mer eksotiske funksjonene er plassert i undermenyer.

Tar man opp video, kan man med et enkelt klikk tilføre kinolignende effekter som for eksempel Parallel World (som speilvender bildet, som om man var ved å ta opp sin egen versjon av Inception), og den såkalte VLOG-funksjonen lar deg skape førredigerte videosekvenser ved hjelp av skabeloner som AgedFilm eller Moments. De kan du se eksempler på her.

 

 

Alt er veldig kinesisk, men også artig og lett å bruke, og det skal man ikke kimse av selv om dedikerte fotoentusiaster nok vil foretrekke et annet mobilkamera.

Ytelse og funksjoner

Det er også vanskelig å overse at Xiaomi 12 Pro kommer fra Kina når man bruker mobilen til daglig. Hvis man savner sin gamle Huawei-mobil, er Xiaomis nye mobil derfor det helt perfekte valget.

Xiaomis eget grensesnitt, MIUI 13, tillater mange av de samme brukertilpasningene som Huaweis EMUI-grensesnitt – blant annet at app-skuffen skjules så alle appene ligger på startskjermen – og mobilen kommer også med mange egenutviklede apper til for eksempel avspilling av musikk og video.

Hele designspråket i MIUI 13 minner så mye om Huaweis at man innimellom fristes til å sjekke baksiden av mobilen for å forsikre seg om at det står Xiaomi og ikke et annet navn.

Det er imidlertid ikke mobilens eneste fortrinn – eller ulempe – for den veldig kinesiske designen av grensesnittet er bestemt ikke alles kopp te. Xiaomi 12 Pro skiller seg først og fremst fra sine konkurrenter ved å kunne lades lynraskt ved hjelp av Xiaomis egen såkalte HyperCharge-teknologi, som lader mobilen med hele 120 W.

Det er jo deilig at alle rynkene er borte, men slik ser jeg altså ikke ut i virkeligheten. Som sagt er den kinesiske mobilens kameraprogramvare av og til en tanke for aktivistisk. (Foto: Peter Gotschalk)

Teknologien, som ble introdusert med Xiaomi 11T Pro, muliggjør 100 prosent lading av det 4600 mAh store batteriet på kun 18 minutter, som oppnås ved teknologier som dobbelte ladepumper, dobbeltcelle-batteristruktur, MTW, grafenbelegg på litium-ion-batteriet og Mi-FC-teknologi. Det låter komplisert, men det virker i praksis – og det til og med uten at Xiaomi 12 Pro blir glovarm.

Mobilen støtter også trådløs lading, og det er faktisk godt at den kan lades så raskt, for batteriet virker litt underdimensjonert om man tar den kraftige prosessoren og lyssterke skjermen i betraktning. I vår Benchmark-test av batterilevetiden holdt det da også bare i vel seks timer, som er akseptabelt, men ikke fantastisk.

Det er til gjengjeld ytelsen. Som Motorola Edge 30 Pro kommer Xiaomi 12 Pro med Snapdragon 8 Gen 1-prosessor samt 12 gigabyte RAM, og i Benchmark-tester klarer den seg stort sett like bra som Motorolas toppmobil. Xiaomis mobil ble imidlertid ganske varm da vi utførte de forskjellige testene – nesten så man kunne bli bekymret for om den var i ferd med å bli overopphetet – men det er ikke et problem vi ellers har opplevd. Og når man bruker mobilen til daglig, kjører alt glidende og lynraskt. Også helt tunge apper, for eksempel store spill som Asphalt 9 og Into the Dead 2.

Dette makrobildet står skarpt, men det har også fått en skikkelig omgang med fargepaletten. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Xiaomi 12 Pro er uten tvil den beste high-end-mobilen den kinesiske produsenten har lansert på det norske markedet til dags dato. Den kommer med Qualcomms raskeste mobilprosessor, en lyssterk og høyoppløst skjerm samt en lekker, strømlinjeformet og nærmest skandinavisk design. Og så er det selvfølgelig den ville hurtigladingen som kan lade batteriet fra 1 % til 100 % på vel et kvarter.

Det er selvfølgelig et par detaljer som trekker ned i den samlede vurderingen. Og generelt kan man si at det primært skyldes at Xiaomi 12 Pro på programvaresiden fortsatt har et umiskjennelig kinesisk preg. Kameraprogramvaren er litt for aggressiv med fargesettingen når bildene bearbeides, og Xiaomis eget MIUI 13-grensesnitt vil nok heller ikke falle i smak hos alle.

Men hvis man ikke lar seg distrahere av den slags småting – og kan leve med 2x optisk zoom – er Xiaomi 12 Pro absolutt en av de mest spennende Android-mobilene vi har sett på lenge.

Karakter
Xiaomi 12 Pro
High End

Home mener

Lynrask lading og skyhøy ytelse. Lyssterk og skarp skjerm samt rimelig godt kamera med mange artige funksjoner. Lekker, strømlinjeformet design. Ingen IP68-sertifisering. Underdimensjonert batteri, og kameraet kommer bare med 2x optisk zoom. Meget "kinesisk" operativsystem vil ikke falle i smak hos alle.

Også i denne testen:

OnePlus 10 Pro vs. Xiaomi 12 Pro

OnePlus 10 Pro

OnePlus tilbake på tronen

OnePlus 10 Pro er kanskje den beste Android-mobilen på markedet akkurat nå.

Høy ytelse og fantastisk god mobilskjerm. I tillegg kommer stort batteri med hurtiglading, fremragende kamera som leverer naturtro bilder, samt spennende eksklusiv design og den beste lyden fra noen mobil på markedet.
Mangler IP68-sertifisering, og ultravidvinkellinsen mangler autofokus.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Ikonisk mobil er tilbake

Kan Motorola gå forbi Samsung?

Huawei Honor er tilbake!

Større og raskere

Verdens raskeste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Scroll to Top