TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Xiaomi 12T Pro

Toppfart med små kompromisser

Xiaomi 12T Pro er kanskje den raskeste mobilen på markedet blant Android-mobiler akkurat nå. Og det fantastiske kameraet med 200 megapiksler linse leverer varene.

forfatter
Publisert 14.11.22 - 08:25
Karakter
Xiaomi 12T Pro
L&B mener
Fantastisk kamera med 200 megapiksler, 120 W lynlading, en av markedets raskeste mobilprosessorer leverer topp ytelse.
Det har vært mange kompromisser for å holde prisen nede, og mobilen må nøye seg med IP53-sertifisering og skjermbeskyttelse med Gorilla Glass 5. Skjermen er heller ikke den mest lyssterke. Likevel er mobilen 1000 kroner dyrere enn sin forgjenger.
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: Android 12 + MIUI 13
 • Skjerm: 6,67″ AMOLED 120 Hz, 1.5K (2712 x 1220), 446 ppi
 • Prosessor: Snapdragon 8+ Gen 1 / Adreno 730 GPU
 • Minne/lagring: 12 GB RAM / 256 GB lager (UFS 3.1)
 • Kameraer: 200 Mp f/1.7 vidvinkel m. OIS + 8 Mp f/2.2 120° ultravidvinkel + 2 Mp f/2.4 telemakro (primært) / 20 Mp f/2.2 (front)
 • Trådløst: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC, GPS (L1+L5), GLONASS, BeiDou, Galileo
 • Mål og vekt: 163,1 x 75,9 x 8,6 mm / 205 g
 • Batteri: 5000 mAh, 120 W hurtiglading
 • Web: mistore.no
Veil. pris 8490Pr. 14.11.22 Produktside

Før sommeren testet vi Xiaomi 12 Pro, som vi kalte for Xiaomis første ekte flaggskip. Den kom med Qualcomms på daværende tidspunkt raskeste mobilprosessor, en lyssterk og høyoppløst skjerm samt en lekker strømlinjeformet, nærmest skandinavisk design. Prisen var deretter, for Xiaomi 12 Pro var også den dyreste mobilen hittil fra den kinesiske produsenten. Den var imidlertid ikke i nærheten av å være like dyr som de helt dyre toppmodellene fra Apple, Samsung og Sony. Xiaomi 12 Pro koster også 2500 kroner mindre enn en  annen kinesisk toppmobil, nemlig OnePlus 10 Pro.

Xiaomi 12T Pro
Baksiden er egentlig holdt i matte farger, men samler likevel godt og grundig på fingermerker. (Foto: Peter Gotschalk)

Og som OnePlus, som på høsten lanserte OnePlus 10T, en nedgradert og billigere, men også raskere etterfølger til toppmobilen tidligere på året, har nå også Xiaomi kommet på banen med en etterfølger til vårens flaggskipmodell. Det er snakk om Xiaomi 12T Pro, som blant annet leveres med raskere prosessor og flere megapiksler enn forgjengeren, men likevel – akkurat som OnePlus 10T – en form for nedgradert oppgradering.

Prisen er nå presset til 8500 kroner, og når vi ser nærmere på Xiaomi 12T Pro, oppdager vi raskt at mobilen i virkeligheten har mer til felles med fjorårets T-modell, nemlig Xiaomi 11T Pro.

Xiaomi 12T Pro har en helt annen kameraoppbygning enn Xiaomi 12 Pro, og produsenten har fjernet de samme funksjonene som tilfellet var med Xiaomi 11T Pro. Så den nye T-modellen må for eksempel unnvære trådløs lading, og skjermen er en alminnelig AMOLED-skjerm, der Xiaomi 12 Pro kunne skryte av LTPO-teknologi. Hva det konkret betyr, kommer vi tilbake til.

Xiaomi 12T Pro
Skjermens lysstyrke har til gjengjeld har fått et spark nedover til maksimalt 900 nits. Dermed er Xiaomi 12T Pro ikke så anvendelig utendørs hvis solen skinner som man kunne ha ønsket seg. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende og konstruksjon

I første omgang kan vi konstatere at Xiaomi 12T Pro føles mer plastaktig enn den dyrere Xiaomi 12 Pro. Baksiden er egentlig holdt i matte farger, men samler likevel godt og grundig på fingermerker. Den rektangulære kameramodulen virker optisk sett ikke så voldsom, men hvis mobilen ligger på et bord når man bruker den, vipper den kraftig til venstre side. Irriterende.

Dessuten har produsenten spart på skjermbeskyttelsen ved å velge den eldre versjon 5 av Gorilla Glass, som kan tåle et fall fra halvannen meters høyde. Det er en overraskende nedgradering – ikke bare sammenlignet med Xiaomi 12 Pro, men også Xiaomi 11T Pro, da begge de nevnte mobilene kom med den aktuelle Gorilla Glass Victus-versjonen fra 2020, som kan tåle høyere fall og er mer motstandsdyktig mot skraper og riper.

I det minste er Xiaomi 12T Pro IP53-sertifisert, noe som i praksis betyr at mobilen er både støv- og sprutsikker.

Skjerm og lyd

Som nevnt mangler Xiaomi 12T Pro LTPO-teknologi. Det samme var også tilfellet med Xiaomi 11T Pro, og konkret vil det si at mobilen har adaptiv oppdateringsfrekvens, så skjermhastigheten justeres automatisk avhengig av hva som foregår på skjermen. Men skjermfrekvensen kommer ikke helt ned på 10 eller til og med 1 Hz hvis man for eksempel ser på bilder eller stillbilder, noe mobiler med LTPO AMOLED-skjerm – for eksempel Xiaomi 12 Pro –  er i stand til. Jo lavere oppdateringsfrekvens, jo mindre strømforbruk.

Når det gjelder skjermstørrelsen på 6,67”, er Xiaomi 12T Pro lik 11T Pro, men årets modell kommer med høyere oppløsning (2712 x 1220 piksler), mens skjermens lysstyrke til gjengjeld har gått et steg tilbake til maksimalt 900 nits.

Xiaomi 12T Pro
Med Xiaomis såkalte HyperCharge-teknologi kan man lade 12T Pro med 120 watt. Det tar derfor bare 17 minutter å lade det 5000 mAh store batteriet fra 0 til 100 prosent. (Foto: Peter Gotschalk)

Den høyere oppløsningen bidrar til et litt skarpere skjermbilde, men Xiaomi 12T Pro er likevel ikke i nærheten av Xiaomi 12 Pro når det gjelder oppløsning og skjermens lysstyrke. I forhold til forårets toppmodell opplever vi med andre ord skjermen på 12T Pro som klart dårligere, og vi kan konstatere at 12T Pro når det gjelder lysstyrken – noe som blant annet har stor innflytelse på hvor brukbar mobilen er utendørs hvis solen skinner – ikke engang er på nivå med sin direkte forgjenger fra 2021, Xiaomi 11T Pro. Vi lurer på hvorfor.

Som Xiaomi 11T Pro kommer 12T Pro for øvrig med innebygde stereohøyttalere og lyd, som er utviklet i samarbeid med Harman Kardon. Lydbildet er litt tynt. Heldigvis støtter mobilen aptX fra Qualcomm, som optimerer lyden når man strømmer trådløst via Bluetooth.

Xiaomi 12T Pro
Xiaomi 12T Pro har en helt annen kameraoppbygning enn Xiaomi 12 Pro. Kameraet ligner heller det på Xiaomi 11T Pro, selv om det primære objektivet på 12T Pro har fått vokseverk og nå er på hele 200 megapiksler. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Xiaomi 12T Pro har som nevnt en helt annen kameraoppbygning enn Xiaomi 12 Pro. Kameraet ligner heller det på Xiaomi 11T Pro, selv om det primære objektivet på 12T Pro har fått vokseverk og nå er på hele 200 megapiksler.

Bilder tatt med 200 megapiksler oppløsning blir ekstremt detaljerte og skarpe hvis de tas i god belysning. (Foto: Peter Gotschalk)

Ultravidvinkellinsen på 8 megapiksler har 12T Pro til felles med 11T Pro, mens telemakrolinsen er blitt nedgradert fra 5 til 2 megapiksler. Den har imidlertid fortsatt 2x optisk zoom, og den store vidvinkellinsen har fått optisk bildestabilisering, noe Xiaomi 11T Pro ikke hadde.

Vi har til dags dato bare testet en annen mobil med en kamerasensor på 200 megapiksler, nemlig Motorola Edge 30 Ultra, men Xiaomi 12T Pro leverer bedre resultater enn Motorolas mobil på alle punkter.

Høyoppløste bilder fotografert med vidvinkelobjektivet på 200 megapiksler blir ekstremt detaljerte og skarpe hvis de blir tatt i god belysning, akkurat som portrettbilder tatt med frontkameraet blir flotte og naturtro, uten for voldsom bokeh-effekt. Omvendt er Xiaomi fortsatt ikke helt i mål med makrofunksjonen, noe som også var et av våre kritikkpunkter da vi testet 11T Pro.

Xiaomi12TPro_galleri1 Xiaomi12TPro_galleri2 Xiaomi12TPro_galleri3
<
>
Samme motiv fotografert med vidvinkel-, ultravidvinkel- og telemakrolinsen med 2x optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Det må også nevnes at Xiaomi 12T Pro som alle andre Xiaomi-mobiler selvfølgelig leveres med artige ekstrafunksjoner – som den såkalte VLOG-funksjonen, som lett lar deg skape tidligere redigerte videosekvenser ved hjelp av skabeloner.

Ytelse og funksjoner

Man har spart på mye for å få prisen på Xiaomi 12T Pro ned i forhold til fjorårets toppmodell, ikke minst må man som nevnt må unnvære trådløs lading. Men til gjengjeld er det blitt plass til den nyeste Snapdragon 8+ Gen 1-prosessoren fra Qualcomm, og 12T Pro har samme vanvittig raske 120 W såkalte HyperCharge-teknologien som Xiaomi 11T Pro og Xiaomi 12 Pro.

Teknologien muliggjør 100 prosent lading av det 5000 mAh store batteriet på kun 17 minutter, noe som er mulig med teknologier som doble ladingspumper, dobbeltcelle-batteristruktur, MTW, grafenbelegg på litium-ion-batteriet og Mi-FC-teknologi. Det synes komplisert, men det virker i praksis – og det til og med uten at Xiaomi 12T Pro blir glovarm.

Selfie-kameraet tar glimrende portrettbilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Ved siden av lynrask lading og den lynraske prosessoren byr Xiaomi 12T Pro på 12 gigabyte LPDDR5-RAM og 256 gigabyte innebygd lager. Både i daglig bruk og i Benchmark-tester leverer mobilen varene og er – når det angår rå ytelse – helt på nivå med sin forgjenger, men også med dyrere konkurrenter som for eksempel Samsung Galaxy Z Fold 4.

Konklusjon

Det er opplagt å sammenligne Xiaomi 12T Pro med OnePlus 10T. Begge mobilene kan sies å være nedgraderte oppgraderinger i forhold til de respektive toppmodellene, begge leveres med den raskeste Qualcomm-prosessoren Snapdragon 8+ Gen 1, og de to mobilene koster noenlunde det samme.

Man kan komme svært tett på motivet med telemakrolinsen, men helt skarpt blir resultatet altså ikke. (Foto: Peter Gotschalk)

Med Xiaomi 12T Pro får man et bedre kamera, IP53-sertifisering og en høyere oppløst skjerm, mens OnePlus 10T faktisk leveres med enda raskere lading, nemlig 150 W, enn Xiaomi 12T Pro. Utrolig, men sant.

Men spesielt kameraet gjør at vi anbefaler Xiaomi 12T Pro hvis valget står mellom de to kinesiske T-modellene.

Til gjengjeld er det vilt at Xiaomi 12T Pro skal koste hele 1500 kroner mer enn 11T Pro gjorde for et år siden. På noen punkter er 12T Pro faktisk dårligere enn sin direkte forgjenger – for eksempel når det gjelder skjermens lysstyrke, størrelsen på kameraets telemakrolinse samt valget av Gorilla Glass 5 som skjermbeskyttelse, hvor 11T Pro kom med Gorilla Glass Victus. Så hvis man allerede eier en Xiaomi 11T Pro, er det bare å beholde den.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

En kommentar om “Xiaomi 12T Pro”

 1. En ellers grei test ødelegges mye for min del av et noe tvilsomt fagspråk. At du bruker ordet «linse» i stedet for objektiv, kan jeg til nød leve med, da det er så utbredt. Derimot kan jeg ikke forstå hvorfor du skriver «kameraet med 200 megapiksler linse «. Dette er å radbrekke fotospråket. Et objetkiv (eller «linse» om du vil») har ikke en oppløsning som måles i antall pixler. En bildebrikke, derimot, kan måles på denne måten. Til nød kan man snakke om at et kamera har en gitt oppløsning, siden bildebrikken er en nødvendig del av et digitalkamera. Jeg har forståelse for at du ønsker å forenkle språket slik at flest mulig kan henge med, men regelrett feilinformasjon skaper ikke forståelse, men misforståelser.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
En Musk-mobil? Ja takk! Elon Musk hevder at Apple truer med å fjerne Twitter fra App Store. Skulle det skje, lover teknologi-milliardæren å utvikle sin egen smarttelefon. Vi gleder oss allerede.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Kongen av brettmobiler er tilbake Motorola Razr 2022 beviser at alle god ting er tre. Endelig lever Motorolas brettmobil opp til sin ikoniske forgjenger.
Lang, men middelmådig brukstid Nokia X30 5G er den grønneste mobilen fra finske HMD, men ytelsen er ikke imponerende.
Huawei: Slik unngår du HBO's blokkering Huawei bekrefter problemer med streamingtjeneste, men foreslår en løsning.
Toppmobiler i 2023 kommer med denne prosessoren Slik blir Qualcomms nye prosessor til markedets dyreste Android-mobiler.
Følg Lyd & Bilde