Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Xiaomi 13

For kinesisk for de fleste

Xiaomi 13 profiterer på den kinesiske mobilprodusentens nye samarbeid med den tyske kameraprodusenten Leica.

Skrevet av / 24.03.23 - 08:00
Xiaomi 13
Peter Gotschalk

Etter hvert kan vi vel skrive en test av en Xiaomi-mobil uten først å måtte introdusere den kinesiske mobilprodusenten. Xiaomi har nemlig skapt seg en pen markedsandel på det norske mobilmarkedet med prisgunstige toppmobiler.

Men man kan selvfølgelig ikke holde prisen nede uten å gå på kompromiss. Dermed måtte for eksempel fjorårets toppmodell Xiaomi 12 Pro unnvære IP-sertifisering, og følgelig enhver form for vann- og støvtetthet. Etterfølgeren heter Xiaomi 13 Pro, og denne gangen har ikke kineserne gått på kompromiss. Heller ikke med prisen, som er på nivå med hva man må betale for Samsung Galaxy S23 Ultra eller iPhone 14 Pro.

Dessverre kan Xiaomi 13 Pro ikke helt konkurrere med de andre toppmodellene i samme prisklasse, men kanskje er selskapet mer heldige med Xiaomi 13, som er en mindre og litt nedgradert utgave av Pro-modellen. Til gjengjeld er prisen rimeligere.

Utseende og konstruksjon

Xiaomi 13s design er i høy grad preget av kameramodulen på baksiden. Den fyller en del på mobilens bakside og stikker så mye ut at mobilen nærmest ‘velter’, når den ligger på et bord. Det hjelper ikke på brukervennligheten at mobilens bakside er blank og glatt. Ergo samler den på fingeravtrykk, og mobilen kan faktisk ikke ligge på noen overflater uten at den begynner å gli av seg selv.

Xiaomi 13
Baksiden på Xiaomi 13 er så blank at man nesten kan speile seg i telefonen! (Foto: Peter Gotschalk)

Generelt sett føles Xiaomi 13 ganske plastaktig, og dessuten har kineserne spart på skjermbeskyttelsen ved å velge den eldre versjonen 5 av Gorilla Glass, som nok kan tåle et fall fra halvannen meters høyde, men langt fra er like motstandsdyktig som for eksempel Gorilla Glass Victus 2, som kan tåle høyere fall og er mer motstandsdyktig mot skraper og riper.

Xiaomi 13 er i det minste IP68-sertifisert, så den tåler å bli med ut i naturen eller bli mistet i toalettet.

Skjerm og lyd

På papiret skal Xiaomi 13s skjerm være nesten like god som Pro-modellens. Oppdateringsfrekvensen er på 120 Hz, og skjermen støtter HDR10+, og dens maksimale lysstyrke når opp på hele 1900 nit. Lysstyrken gjør naturligvis skjermen ekstremt brukbar i dagslys, men selv om Xiaomi 13 også deler en rekke andre bildeforbedrende funksjoner med Xiaomi 13 Pro, er den faktiske bildekvaliteten likevel ikke like overbevisende.

Det skyldes til dels den litt lavere oppløsningen, som i Xiaomi 13s tilfelle bare er FHD+, men utover det er skjermbildet rett og slett litt overbelyst, og kontrasten sitter heller ikke der den skal. Det blir spesielt tydelig når man sammenligner med andre mobiler i samme prisklasse.

Hva lyden angår, er Xiaomi 13 utstyrt med innebygde stereohøyttalere som kan spille høyt nok, selv om lydbildet er litt tynt. Heldigvis støtter mobilen både Dolby Atmos samt aptX fra Qualcomm, som optimaliserer lyden når man strømmer trådløst via Bluetooth.

Xiaomi 13
Kameramodulen opptar en del av mobilens bakside, og stikker så mye ut at mobilen nærmest ‘velter’ når den ligger på et bord. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Kameramodulen består av tre objektiver: en 50 megapiksler vanlig vidvinkel (f/1.8 med optisk bildestabilisering), en 12 megapiksler ultravidvinkel (f/2.2), samt en 10 megapiksler tele med 3.2x optisk zoom, og man har lagt til spesielle ‘Leica-filtre’ til kameraprogramvaren. Frontkameraet er på 32 megapiksler (f/2.0).

Xiaomi inngikk i fjor et samarbeid med den tyske kameraprodusenten Leica, som ellers gjennom flere år hadde et tett samarbeid med kinesiske Huawei. Sammen med Xiaomi 13 Pro er Xiaomi 13 den første ‘Leica-mobil’ fra kineserne, og det betyr mange forbedringer som samlet sett gir langt bedre bilder enn vi hittil har sett fra Xiaomis mobiler.

Generelt blir bildene veldig nøytrale, noe som kanskje ikke vil falle i smak hos alle, men med de nye Leica-filtrene kan man også ta bilder som er litt mer dynamiske, og man kan leke med portrettfiltre og andre effekter.

Hmm, er dette selvportrettet av skribenten litt overbelyst? (Foto: Peter Gotschalk)

Til gjengjeld blir resultatet mindre bra når vi fotograferer om kvelden.

Ytelse og funksjoner

Det er en forskjell på Xiaomi 13 og Pro-modellen, da sistnevnte leveres med 12 gigabyte RAM, mens den mindre modellen må nøye seg med 8 gigabyte. Ellers er de to mobilene bestykket på akkurat samme måte.

Det vil si at også Xiaomi 13 kommer med Qualcomms nyeste Snapdragon 8 Gen 2-prosessor, og akkurat som den større modellen har også Xiaomi 13 problemer med overoppheting.

En av de vanlige Benchmark-testene som vi gjennomfører for å måle mobilens ytelse opp mot andre produkter, lot seg rett og slett ikke gjennomføre før den kinesiske mobilen hadde vært en tur i kjøleskapet for å få senket temperaturen.

Et annet irritasjonsmoment er det “kinesiske” brukergrensesnittet. Det gjelder for eksempel designen av app-ikoner, og også små detaljer som at man titt og ofte må vente i 10 sekunder før man får lov til å trykke ‘godkjenn’ på noe i menyene. Dessuten er mobilen spekket med en mengde av Xiaomis egne apper – Xiaomi Cloud, Mi Notes, Xiaomi Community og til og med en app som kun heter noe på kinesisk, som vi ikke forstår – i et slikt omfang at det oppleves som ‘bloatware’.

Nåvel, æren reddes et stykke på veien av det solide batteriet med en god batteritid (knappe 10 timer i vår Benchmark-test), samt av hurtigladingen som både kan lade batteriet helt opp på knappe 40 minutter og også har støtte av 50 W trådløs hurtiglading.

Konklusjon

Xiaomi 13 er langt fra noen billig mobil, selv om man sparer et par tusenlapper sammenlignet med Pro-modellen. Den koster det samme som en iPhone 14, og Samsung Galaxy S23 fås også til samme pris. Begge er vesentlig bedre mobiler enn Xiaomi 13.

Portrettbilde med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Med Xiaomi 13 må man leve med en plastaktig og glatt design, en skjerm som kan trenge bedre kalibrering, og ikke minst et grensesnitt som blir for “kinesisk” for mange brukere.

Imidlertid har Xiaomi 13, takket være samarbeidet med Leica, et bedre kamera enn noen tidligere Xiaomi-mobil i samme prisklasse. Og den er også mobilen du bør velge hvis du ønsker god batteritid og hurtiglading.

Karakter
Xiaomi 13
Premium

Home mener

Skjermens maksimale lysstyrke er skyhøy, og mobilen er også IP68-sertifisert. Leica-samarbeidet gjør kameraet bedre enn vi er vant til fra Xiaomi. Den største fordelen er imidlertid mobilens raske ytelse når det gjelder batteritid og hurtiglading. Designen er plastaktig, den speilblanke baksiden samler på fingeravtrykk og er for glatt. Skjermkalibreringen sitter ikke som den skal, og mobilen har en tendens til å bli overopphetet. Brukergrensesnittet bugner med ‘bloatware’ og har et veldig kinesisk preg.

Også i denne testen:

Samsung Galaxy S23 vs. Xiaomi 13

Samsung Galaxy S23

Den ekte varen har også den beste prisen

Samsung Galaxy S23 er det beste valget akkurat nå hvis man vil ha en komplett Android-mobil.

Liten og lett, men likevel robust med matt bakside og flat skjerm beskyttet av Gorilla Glass Victus 2. Knivskarp og lyssterk skjerm, og også på lydfronten leveres varene. Fantastisk kamera som alle kan bruke, og skyhøy ytelse.
Skjermen må nøye seg med FHD+-oppløsning, og mobilen støtter maksimalt 25 W hurtiglading. Det er dårlig, for batteriets levetid kunne godt ha vært bedre.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Scroll to Top