TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Apple iPhone 14

Den billigste iPhone 14

iPhone 14 er bedre enn forgjengeren, men den er også dyrere og kommer ikke med mange vesentlige oppdateringer.

forfatter
Publisert 25.10.22 - 10:00
Karakter
Apple iPhone 14
L&B mener
Enda raskere med bedre kamera og flere funksjoner.
Lader er ekstrautstyr. Mangler teleobjektiv. Prisen har gjort et hopp.
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: iOS 16
 • Skjerm: 6,1’’ Super Retina XDR OLED, 2532 x 1170, 460 ppt
 • Prosessor: A15 Bionic hexacore, 5 nm
 • Minne: 6 GB RAM
 • Lagring: 128, 256, 512 GB
 • Kameraer: 13mm 12 Mp f12.4, 26mm 12 Mp f1,5 IS
 • Frontkamera: 23mm 12 Mp, f1.9
 • Video: 4K/60-24p, Dolby Vision HDR 4K/60fps
 • Trådløst: 5G, 4G LTE, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, NFC, GPS, satellitt SOS
 • Batteritid: 3279 mAt. Video opptil 20 timer 
 • Mål/vekt:146,7 x 71,5 x 7,8 mm/172 g
 • Annet: Trådløs lading, blå, sort, lilla, stjerneskinn. Product RED, IP68 vannbestandighet, dual eSIM, kollisjonsdetektor.
 • Web: apple.com/no

BENCHMARKS

 • Geekbench 5: 1738 (Single-Core), 4675 (Multi-Core)
 • Geekbench 5 Compute: 12380
 • Antutu 8: 840 423
 • 3DMark Wild Life Extreme: 2747
Veil. pris 10990Pr. 25.10.22 Produktside

Selv om formfaktoren praktisk talt er helt lik en iPhone 13, eller iPhone 12 for den del, har Apple iPhone 14 fått tilstrekkelige oppgraderinger til at den kan kalles en ny modell. Men det er bare så vidt. Samtidig har prisen gått opp.

Såpass mye at den knapt kan kalles en innstegsmodell, tross at iPhone 14 er aller rimeligst av alle nye iPhone-modeller i 14-generasjonen.

Den mangler det meget gode kameraet med 48 megapiksler, som vi finner i 14 Pro-modellene. Den har heller ikke 77mm tele, eller mulighet for proffvideo i 10-bits Apple ProRes, RAW-bilder, eller Apples ProMotion OLED-skjerm med 120 hz oppdateringsfrekvens. Eller Dynamic Island, som gjør busslommen – det sorte feltet øverst på skjermen, til et felt man kan bruke til noe aktivt.

Men den har oppgraderte kameraer foran og bak med 12 megapiksler, og større piksler som fanger mer lys. 

Som de andre modellene i 14-generasjonen, har også iPhone 14 krasjdetektor innebygget. Den fungerer ganske likt detektoren i en Apple Watch, og bruker akselerometeret i mobilen til å registrere plutselige støt opptil 256 g. Kommer ut for en ulykke, eller bare tipper på sykkel, registrerer mobilen at det har vært et sammenstøt, varsler 112.

iPhone 14 til venstre, iPhone 13 til høyre. Ikke lett å se forskjell.
Foto: Lasse Svendsen

Samme prosessor som før

iPhone 14 har ikke Pro-utgavenes nye A16-prosessor, men forrige generasjons A15 Bionic-prosssorer. Likevel, er ytelsen enda litt bedre enn på forgjengeren. 

Den obligatoriske ytelsestesten i Geekbench 5, viste at iPhone 14 scorer 1738 punkter i i Single-Core-testen, og 4675 i Multi-Core-testen. Til sammenligning klarte iPhone 13 1656 (Single-Core) og 4373 punkter (Multi-Core). Det er ikke all verden, men fullt på høyde med ytelsen fra en iPhone 13.

OLED-skjermen på 6,1 tommer, mangler fremdeles 120 hz frekvens, som gjør skrolling, gaming og actionsekvenser mykere og mindre hakket, men skjermen leverer meget god lysstyrke på 800 nits. Eller hele 1200 nits på bilder og video i HDR.

Likevel oppleves iPhone 14 som mer polert og kjapper enn iPhone 13. Apper skvetter opp uten nøling. Den virker kjapp når man lagrer endringer i bilder eller videoopptak med enkle redigeringstrinn.

Skjermen på 6,1 tommer, mangler Dynamic Island som gjør busslommen mer nyttig, og har ikke 120 hz frekvens.
Foto: Lasse Svendsen

Den er lettere og sånn sett hendigere enn en 14 Pro. Glass foran og bak er limt på en kjerne i aluminiumslegering, og holder vekten nede på 174 gram. Mobilen er som før, vanntett i opptil 30 minutter på seks meters dybde, og som på alle mobiler i 14-generasjonen, er den enklere å reparere og bytte glass på.

Batteriet holder like lenge som batteriet i en iPhone 13, men batteritiden er litt lavere sammenlignet med 14 Pro. Som vanlig følger det ikke med en lader i esken, og Apple tviholder på Lightning til USB-kabel. Litt rart all den stund alle andre nyere Apple-produkter for lengst har forkastet Lightning for USB-C.

Mobilen kan lades med Apples magnetiske Magsafe-lader, som fester seg magnetisk på baksiden av mobilen, eller på et mobildeksel med MagSafe.

Kameraer og bildekvalitet

Som før, er det  to kameraer her. Tele får man bare i Pro-modellene, og de nye 14 Pro og Pro Max, har som nevnt Apples nye 48 Mp kamera som hovedkamera.

Her får man en 12 Mp 26mm f1.5 vidvinkel med bildestabilisering og 2 x zoom, med med større 1,9 µm piksler, som i teorien i hvert fall, kan fange mer lys med mindre bildestøy. Den enda bredere ultravidvinkelen på 13mm og 12 Mp, har samme lysstyrke som før på 2.4. Frontkameraet er også oppgradert med en 23mm brennvidde med 12 Mp, f1.9 og autofokus. 

Man ser tydelig at det er forskjell på kameraene på en iPhone 14 og 14 Pro.
Foto: Lasse Svendsen

Selv om iPhone 14 mangler støtte for Apples ProRes og ProRaw-formater for video og stillbilder, kan det fremdeles ta opp video i opptil 60 fps og 4K-oppløsning. Det støtter også Dolby Vision HDR. Altså High Dynamic Range som gir bedre dynamikk, og det har Apples svært fine Action Mode. Som er programvarebasert bildestabilisering, hvor bildet blir mer stabilt når man spiller av opptaket.

Cinematic Mode som debuterte på iPhone 13, er endelig oppgradert fra 1080 HD. Til 4K/30p.

Som alltid er bildeprosesseringen tweaket i en ny generasjon iPhone. Litt bedre bildebrikke og oppgradert Photoniv Engine, som prosesseringen kalles, gir mindre støy i bilder tatt i lite lys. Detaljgjengivelsen litt skarpere og fargegjengivelsen er jevnere. Spesielt hudtoner har fått et løft, hvor det er jevnere graderinger og mer naturlig tonalitet i bildene.

Færre kameraer betyr blant annet lavere vekt. iPhone 14 til venstre, 14 Pro til høyre.
Foto: Lasse Svendsen

Videopptak i 4K er mye bedre enn før, men Action Mode fungerer ikke like godt i lite lys, som på høylys dag. Cinematic Mode gjør det mer morsomt å filme fordi man kan styre fokusdybden i opptaket på en måte som får videoopptakene til å se proffere ut. Dybdeskarpheten kan endres i etterkant, sånn at man har full kontroll over utrykket på opptaket.

Konklusjon

iPhone 14 er ikke noen stor oppgradering, men for noen er bedre kameraer alltid en grunn til å bytte mobil. For de fleste andre, med enten en iPhone 13 eller iPhone 12, er det ikke så mye annet å hente. Hvis man da ikke tenker at for eksempel SOS-funksjonen er en annen grunn til å bytte til iPhone 14. Som er litt raskere, litt bedre og en del dyrere enn forgjengeren. Altså stadig en svært god mobil som fremdeles er raskere enn konkurrentene, men dessverre en del dyrere.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Apple iPhone 14 Pro Max

Den største iPhone mister pusten

Apple iPhone 14 Pro Max er naturligvis en verdig arvtaker til sin skamroste forgjenger. Men likevel er vi ikke helt der oppe denne gangen.

Raskeste mobil noensinne. Superskarp og lyssterk skjerm uten den gamle notch, men til gjengjeld med Dynamic Island samt ny alltid-aktiv funksjon og masser av skjermareal. Fremragende lyd og nye smarte iOS 16-funksjoner.
Dyreste mobil noensinne. Dårligere batteritid enn forgjengeren. Ingen hurtiglading, og hva har Apple egentlig imot Wi-Fi 6E?
Annonse
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
En Musk-mobil? Ja takk! Elon Musk hevder at Apple truer med å fjerne Twitter fra App Store. Skulle det skje, lover teknologi-milliardæren å utvikle sin egen smarttelefon. Vi gleder oss allerede.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Kongen av brettmobiler er tilbake Motorola Razr 2022 beviser at alle god ting er tre. Endelig lever Motorolas brettmobil opp til sin ikoniske forgjenger.
Lang, men middelmådig brukstid Nokia X30 5G er den grønneste mobilen fra finske HMD, men ytelsen er ikke imponerende.
Huawei: Slik unngår du HBO's blokkering Huawei bekrefter problemer med streamingtjeneste, men foreslår en løsning.
Toppmobiler i 2023 kommer med denne prosessoren Slik blir Qualcomms nye prosessor til markedets dyreste Android-mobiler.
Følg Lyd & Bilde