Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy S23

Den ekte varen har også den beste prisen

Samsung Galaxy S23 er det beste valget akkurat nå hvis man vil ha en komplett Android-mobil.

Skrevet av / 24.03.23 - 08:00
Samsung Galaxy S23
Peter Gotschalk

Da den dyreste modellen i Galaxy S23-serien, Samsung Galaxy S23 Ultra, i virkeligheten er en etterfølger til Samsungs utgåtte Galaxy Note-mobiler med S-Pen og hele sulamitten, er den minste og billigste mobilen i serien – som altså bare heter Samsung Galaxy S23 – den mest “ekte” Galaxy S-mobilen man kan kjøpe i år.

Utseende og konstruksjon

Som fjorårets Galaxy S22+ har den nye Samsung Galaxy S23 fått en helt flat skjerm, som sammen med den (gudskjelov) matte baksiden er omkranset av en metallramme fremstilt av såkalt armoured aluminium. Både skjermen og mobilens bakside beskyttes av Gorilla Glass Victus 2, og Galaxy S23 er dessuten også IP68-sertifisert.

Det er altså en robust mobil man får i hendene med Galaxy S23, og likevel er den fjærlett med sine 168 gram. Også mye lettere enn iPhone 14 Pro, som ellers også kommer med en skjerm på 6,1”, og dermed er Galaxy S23s nærmeste konkurrent når det angår mobilens størrelse.

Skjerm og lyd

Samsung Galaxy S23 kommer med en Dynamic AMOLED 2X-skjerm med adaptiv 120 Hz oppdateringsfrekvens, HDR10+ sertifisering og en maksimal lysstyrke på opptil 1750 nit. Det er mer enn nok til at man kan bruke mobilen utendørs mens solen skinner fra klar himmel.

Samsung Galaxy S23
Baksiden er både flat og matt, så den samler gudskjelov ikke på merker etter fettfingre. (Foto: Peter Gotschalk)

Oppdateringsfrekvensen er adaptiv for å spare på strømforbruket. Det betyr i praksis at skjermfrekvensen tilpasser seg automatisk, avhengig av hva som foregår på skjermen. Ser man på et bilde, senkes frekvensen helt ned til 10 Hz. Ser man video, stiger frekvensen til 60 Hz, mens den maksimale oppdateringsfrekvensen på 120 Hz er aktiv når man skroller på websider, beveger seg rundt i menyene eller spiller spill.

Dessverre er oppløsningen i det lavere sjiktet (FHD+) i forhold til prisklassen. Det er synd, for ellers byr Galaxy S23 på en skjerm som er tett på å være uovertruffen.

Skjermbildet er knivskarpt og meget lyssterkt, fargene er ekstremt kraftige, og det er en vaskeekte fornøyelse å se innhold i høy kvalitet på den HDR10+- sertifiserte skjermen. Det er stor dybde i bildet, og kontrastnivået er det beste vi har sett. Og brukeropplevelsen når man beveger seg rundt i menyer, på nettsider og på hjemskjermen, er ekstremt flytende og rask.

Også når det gjelder lydopplevelsen, leverer Galaxy S23 varene. Mobilen byr på høyoppløst lyd ved hjelp av den innebygde 32 bit DAC, og støtter blant annet Dolby Atmos, Dolby Digital og Dolby Digital Plus samt naturligvis aptX.

Det sitter også et par gode stereohøyttalere i mobilen, så den med god samvittighet kan brukes til å se korte videoer, spille spill eller samtale håndfritt uten hodetelefoner.

Samsung Galaxy S23
Kameralinsene er direkte integrert i baksiden på Samsung Galaxy S23, som derfor ikke har noen kameramodul som stikker ut. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Samsung Galaxy S23 har dessverre ikke kameraet til felles med den fantastiske Galaxy S23 Ultra. I stedet har Samsung beholdt kameramodulen fra Galaxy S22 og S22+, som består av tre objektiver: en 50 megapiksler alminnelig vidvinkel (f/1.8 med optisk bildestabilisering), en 12 megapiksler ultravidvinkel (f/2.2) samt en 10 megapiksler tele med 3x optisk zoom. Frontkameraet er på 10 megapiksler (f/2.2).

Kort og godt tar mobilen fremragende bilder, uansett om man zoomer inn, bruker ultravidvinkellinsen eller tar standardbilder med det 50 megapiksler store vidvinkelobjektivet.

Galaxy S23 tar også glimrende bilder om natten. Det er den kunstige intelligensen som hjelper til med å optimere bilder tatt om natten eller i dårlig belysning, så de får høyere oppløsning med mer skarphet og flere detaljer.

Et knivskarpt selvportrett av en knivskarp skribent. (Foto: Peter Gotschalk)

Generelt sett kan kameraet på Galaxy S23 mer enn de fleste brukere noensinne får bruk for. Og det meste skjer også automatisk, så man får virkelig gode bilder ut av mobilen, nesten uansett hva man gjør. Og det er akkurat det et mobilkamera skal kunne levere.

Ytelse og funksjoner

Under skjermen på Samsung Galaxy S23 finner vi en prosessor fra Qualcomm, nemlig den splitter nye Snapdragon 8 Gen 2, så den kompakte mobilen yter som et atomkraftverk.

SamsungGalaxyS23_galleri1 SamsungGalaxyS23_galleri2 SamsungGalaxyS23_galleri3
<
>
‘Grotta’ i Praha fotografert med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel og 3x zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Vi har kjørt alle våre vanlige Benchmark-tester på mobilen, og ikke overraskende er Galaxy S23 stort sett den kraftigste mobilen man i skrivende stund kan kjøpe for pengene.

I daglig bruk er det heller ingen slinger i valsen, alt går lynraskt, og spesielt med den høye oppdateringsfrekvensen på 120 Hz glir alt i brukergrensesnittet som i olje, og hverken de tyngste appene (spill som Asphalt 9) eller heftig multitasking gir mobilen svette i pannen.

Når det gjelder batteriets levetid er Galaxy S23 til gjengjeld ikke så imponerende. Knappe syv timer holdt batteriet i vår Benchmark-test, som piner mobilen ved maksimal belastning. Det er en liten utfordring i og med at vesle Galaxy S23, som den eneste av de tre mobilene i den nye S23-serien, bare støtter 25 W hurtiglading (og 15 W trådløs lading). Dermed tar det mye over en time å lade mobilens batteri fra 0 % til 100 %.

Konklusjon

Med mindre man trenger det helt store monsteret i skikkelse av Samsung Galaxy S23 Ultra, er den helt vanlige Samsung Galaxy S23 – den aktuelle testmodellen – den Android-mobilen man bør kjøpe akkurat nå.

Portrettbilde med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Der er kun to ting vi kan kritisere: at den ikke støtter hurtiglading med mer enn 25 W, og at skjermen må nøye seg med FHD+-oppløsning. Ellers er Samsung Galaxy S23 en fremragende mobil på alle punkter. Kameraet leverer varene, skjermen er blant de flotteste og mest lyssterke vi har sett, og mobilen byr dessuten på topp ytelse, takket være Qualcomms nyeste Snapdragon 8 Gen 2-prosessor.

Karakter
Samsung Galaxy S23
Premium

Home mener

Liten og lett, men likevel robust med matt bakside og flat skjerm beskyttet av Gorilla Glass Victus 2. Knivskarp og lyssterk skjerm, og også på lydfronten leveres varene. Fantastisk kamera som alle kan bruke, og skyhøy ytelse. Skjermen må nøye seg med FHD+-oppløsning, og mobilen støtter maksimalt 25 W hurtiglading. Det er dårlig, for batteriets levetid kunne godt ha vært bedre.

Også i denne testen:

Samsung Galaxy S23 vs. Xiaomi 13

Xiaomi 13

For kinesisk for de fleste

Xiaomi 13 profiterer på den kinesiske mobilprodusentens nye samarbeid med den tyske kameraprodusenten Leica.

Skjermens maksimale lysstyrke er skyhøy, og mobilen er også IP68-sertifisert. Leica-samarbeidet gjør kameraet bedre enn vi er vant til fra Xiaomi. Den største fordelen er imidlertid mobilens raske ytelse når det gjelder batteritid og hurtiglading.
Designen er plastaktig, den speilblanke baksiden samler på fingeravtrykk og er for glatt. Skjermkalibreringen sitter ikke som den skal, og mobilen har en tendens til å bli overopphetet. Brukergrensesnittet bugner med ‘bloatware’ og har et veldig kinesisk preg.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Scroll to Top