data-srcset
Apple iPhone 5S

S som i Superrask

En lynrask iPhone med den nyeste teknikken, og finesser vi ikke engang visste vi behøvde.

Lynrask Klasseledende kvalitetsfølelse Det meste har blitt oppgradert
Liten skjerm sammenlignet med konkurrentene Høy pris

Få produkter greier å generere like mye sladder og rykter innen lansering som en ny iPhone-modell. Men til tross for at mange av detaljene hadde lekket ut før premieren, var det vanskelig å ikke bli opprømt når vi endelig fikk tak i den. Og vi er ikke skuffet over hva Apple har levert.

Utseende og konstruksjon
Bortsett fra nye farger har det ikke skjedd så mye på utsiden siden forrige modell. Den sølvfargede versjonen henger med, mens den svarte har blitt mer gråaktig. Så har vi den nye gullfargen som egentlig minner mest om champagne. Det er få mobiler på markedet som gir tilsvarende luksuriøs følelse av å holde den i hånden som iPhone 5S. Og kvalitetsfølelsen forsterkes av de nye dekslene i herlig skinn.

iPhone5s_Cases_5Colors-34RBack_WEB

Skjerm
Skjermen er en av de få delene på iPhone 5S som ikke har fått noen oppgradering. Mens konkurrentene har gått fra 4,3 til 4,7 eller til og med over 5 tommer, har Apple nøyd seg med 4 tommer, og de er ikke lenger alene om å ha en høyoppløst skjerm: Flere av konkurrentene tilbyr over 400 piksler per tomme, hvilket er betydelig mer enn Apples Retina-skjerm. Det skal imidlertid sies at den er en av de få premium-mobilene som er enkel å betjene med én hånd.

iPhone5s_Gld_iOS7_WEB

Kamera
Apple har heller ikke latt seg dra med i kappløpet om å ha et kamera med flest mulig megapiksler. I stedet har de satset på bedre lysfølsomhet gjennom en større sensor. En farge-LED gjør dessuten at man kan kompensere for belysningens fargetemperatur og oppnå naturlige hudtoner med blitz. Resultatet er at Apple igjen kan hevde seg med et av de markedets beste mobilkamera.

iPhone 5S camera

annonse

Selve kamera-appen har også blitt oppgradert. Den lar oss nå ta bilder i flere formater og dessuten ta panoramabilder. For å motvirke uskarpe bilder tar mobilkameraet nå flere bilder raskt etter hverandre og kombinerer dem til ett skarpt bilde, en funksjon som må sies å fungere relativt bra. Den nye bildeprosessoren er meget rask, og gir raskere fokus og kortere tid mellom hvert bilde. En annen kul finesse er slow-motion filming med 120 bilder i sekundet (720p oppløsning).

annonse

iphone 5s colorchecker

Lydkvalitet
Apple har alltid lagt vekt på god lydkvalitet, og det merkes også med den nye 5S-modellen. De medfølgende øreproppene er bedre en gjennomsnittet, selv om passformen ikke var ideell for undertegnedes ører. Lydkvaliteten er fortsatt blant de best på markedet. Den digitale Lightning-kontakten gjør også at man kan hente ut lydfilene ubehandlet, slik at lydkvaliteten i prinsipp bare begrenses av hvor bra lydutrustning man kobler den til.

SAMSUNG CSC

Brukervennlighet
Den mest åpenbare og omtalte nye finessen er fingeravtrykksleseren Touch ID som er innebyggd i hjem-knappen på framsiden. Takket være denne kan man beskytte mobilen fra uvedkommende uten å behøve å taste inn en kode hver gang man skal bruke den. Touch ID-funksjonen fungerte feilfritt under testperioden og er en finesse vi på kort tid har blitt nesten avhengige av. Det er nesten irriterende å bruke andre mobiler uten den.

annonse

613-9967-02

Selv om det finnes delte meninger om utseendet i det nye operativsystemet iOS 7, er det ingen tvil om att det har medført en mengde forbedringer. Endelig er det blitt lett å komme til de viktigste innstillingene, og det har blitt mer intuitivt å bytte mellom ulike apper. Vi liker også Airdrop, som gjør det lekende lett å dele innhold med andre mobiler i nærheten. Vi er også takknemlige for at Apple nå lar oss laste ned alle deras produktivitets-apper gratis.

Ytelse
Under panseret på iPhone 5S sitter den nye A7-prosessoren som angivelig er den første 64-bits prosessoren for mobiler. Selv om det ikke gir noen åpenbare fordeler helt enda er det et logisk steg for fremtiden. Ytelsen kan man definitivt ikke klage på: Geekbench-testen viser at iPhone 5S er nesten 50 prosent raskere i ren regnekraft enn iPhone 4S och 5C. Med en Browsermark-score på 3441 må også konkurrentene se seg parkert -selv de med Snapdragon 800. Det er ny rekord!

IMG_0002

Nytt er det også at iPhone nå endelig støtter alle LTE-frekvenser slik at også vi i Norge kan få 4G-hastigheter fra de lokale mobiloperatørene. Apple har dessuten puttet inn en ekstra prosessor som bare tar seg av bevegelser. Selv når hovedprosessoren er i hvilemodus fortsetter den å lese av akselerometeret, gyroskopet og kompasset – slik at man for eksempel kan ha skritteller eller trenings-appper i gang uten å tappe batteriet unødvendig.

Konklusjon
En S-modell fra Apple innebærer vanligvis en teknisk oppgradering på innsiden, utan å endre utseendet eller legge til masse nye funksjoner. De forventningene har Apple oppfyllt med god margin. iPhone 5S slår nye rekorder i teknisk ytelse. Dessuten har den fått et betydelig forbedret kamera og gir oss nå 4G-oppkobling med alle operatører. Som en bonus har vi fått den praktiske fingeravtrykksleseren som gir både økt sikkerhet og brukerkomfort. iPhone 5S er derfor en klart anbefalt oppgradering fra tidligere modeller.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Kommentarer

  Motta varsler  
Varlse meg om
  Også i denne testen:
   data-srcset
  Huawei Ascend P7
  Med Ascend P7 drar Huawei virkelig en kanin opp av tryllehatten. Denne smartmobilen hadde vi ikke forventet!
   data-srcset
  Samsung Galaxy S5
  Galaxy S5 gir både overraskelser og skuffelser, men sluttsummen er positiv.
   data-srcset
  Sony Xperia Z2 D6503
  Kraft og stil
  Xperia Z2 byr på små, men mange forbedringer og slåss om førsteplassen blant toppmodellene.
   data-srcset
  Sony Xperia Z Ultra
  En kjempeseier for Sony
  Testens største phablet er ikke bare den best: Den har også en pris de fleste kan ta seg råd til.
   data-srcset
  Samsung Galaxy Note 3
  Samsungs hybrid av nettbrett og mobil er den mest finpussede og praktiske hittil.
   data-srcset
  Nokia Lumia 1520
  Nokia Lumia 1520 krever kanskje tilvenning hvis man ikke er kjent med Windows Phone-plattformen, men ellers er vi nære ved å ha funnet testens beste phablet
   data-srcset
  HTC One Max
  HTC One max er tredje inkarnasjon av flaggskipmodellen til det taiwanske firma. Denne gangen med både små og store forbedringer i forhold til originalen.
   data-srcset
  HTC One M8
  En av fjorårets beste Android-mobiler har blitt bedre på nesten alle punkter.
   data-srcset
  LG Nexus 5
  Etterlengtede Nexus 5 viser hvor skapet skal stå, men lider av barnesykdommer.
   data-srcset
  Nokia Lumia 1020 kamera
  Nokias innovative teknikk og utmerkede betjening gjør at den blir beste blant mobilkameraene.

  Alternativer til Apple iPhone 5S

   data-srcset

  Xiaomis gale luksusmobil

  Xiaomis første premiummobil imponerer stort, men kommer folk til å bli sjokkert av prislappen?

  (Foto: Huawei)

  En glimrende mobil du aldri må kjøpe!

  Huawei P40 Pro skulle ha vært årets beste kameramobil. I stedet betyr spesielt et problem at de fleste bør gå i en stor bue utenom denne mobilen.

  (Foto: OnePlus)

  Spar penger på disse tre OnePlus-mobilene

  OnePlus er på vei med en ny flaggskipmobil. Derfor er det mange penger å spare på de tidligere modellene. Her er de tre beste.

   data-srcset

  Utviklet eller innviklet?

  En imponerende oppvisning i hva som er mulig å gjøre, men neppe et veloverveid valg.

   data-srcset

  Konsollen er også en mobil

  Andre generasjon av Asus' gamer-mobil er toppklasse – og forbeholdt de få.

   data-srcset

  Smart budsjettvalg

  Moto G har både blitt billigere og gir mer for pengene enn tidligere.

   data-srcset

  Imponerende kamerarekord

  Mi Note 10 banker konkurrentene med hele fem kameraer og 108 Mp oppløsning.