de 11 beste mobilene akkurat nå

 itemprop
de 11 beste mobilene akkurat nå

Mobilguide

Uansett hva som er viktig for deg, et bra kamera, stor skjerm, god lyd eller rimelig pris – vi har funnet den perfekte mobilen for deg.

Alle har vi ulike behov og bruker våre mobiler på forskjellig måte. For noen er det et arbeidsverktøy hvor man leser mail og produserer dokumenter. Andre spiller spill og ser på film. Og for noen holder det med å kunne ringe og sendes SMS. Altså er det vanskelig å si at en bestemt mobil er ”best” for alle.

I denne oversikten har vi derfor plukket frem alle mobilene vi har testet det siste halvåret som har fått ikoner og toppkarakterer. Vi har fremhevet det som får dem til å skille seg ut fra mengden og gitt alle fakta som hjelper deg til å finne mobilen som er riktig for deg.

Vi har phablets, altså hybrider av nettbrett og mobiler, med en stor skjerm som er bra å jobbe på. Det finnes fantastisk prisgunstige mobiler som likevel er overraskende bra. Og så har vi premiummobilene som har den siste teknikken, de beste kameraene og fantastiske skjermer. Vi håper du får nytte av guiden!

Produkter i testen
 data-srcset
Xperia Z2 byr på små, men mange forbedringer og slåss om førsteplassen blant toppmodellene.

For alltid å kunne ligge på toppen slipper Sony en ny toppmodell hvert halvår, til forskjell fra konkurrentenes årlige oppdateringer. Altså er det allerede på tide å arkivere Z1. Det innebærer også at det ved første øyekast ikke er noen større oppgradering, men at det mest minner om et halvt skritt fremover for å komme på lik linje med konkurrentene. Men jo mer man utforsker den desto mer forstår man at det meste faktisk har blitt forbedret.

Utseende og konstruksjon
Det er ikke mye som har forandret seg på utsiden. Man har fortsatt samme kantete form som forgjengeren, selv om den er mer avrundet enn den opprinnelige Z. Den er imidlertid ikke like behagelig i hånden som konkurrentene. Byggekvaliteten er som vanlig utmerket og metallchassiset med glass på front og bakside gjør at den føles betydelig mer eksklusiv enn mange av konkurrentenes plastaktige ytre. Utseende må likevel kalles mer tøft enn vakkert.

De få knappene sitter på samme sted som tidligere, og vi setter pris på at Sony har en dedikert kamerautløser. Imidlertid har man endret litt på lukene slik at ladekontakten og SIM-kortet nå har en stor felles luke. Med inntoget av Galaxy S5 er støv- og vanntettheten ikke lenger unikt, men det skal påpekes at Z2 er mer motstandsdyktig overfor vann. Den tåler en meters kontinuerlig nedsenkning i vann, men er ikke like støvtett som S5.

13_Xperia_Z2_Black_Tabletop

Skjerm
Z2 har fått litt større skjerm og er dermed oppe på samme rekordnivå som LG G2. Vi noterer imidlertid at takket være en smalere ramme er mobilen faktisk en millimeter smalere enn Z1 og har samme bredde som Galaxy S5 med sin noe mindre skjerm. Ut over at skjermen er større har man oppgradert den med et IPS-panel, og man har dessuten fått låne en gjeng med teknikere fra TV-divisjonen for å forbedre og behandle bildet.

Live Colour LED og Triluminos høres kanskje ut som markedsføringsgimmicker, men resultatet er faktisk utmerket. Man har fått et lysere bilde med bedre betraktningsvinkel og en utmerket fargegjengivelse. Bildebehandlingen fører dessuten til at man kan få den fargegjengivelsen man ønsker for bilder. Det samme gjelder når man ser på film, hvor kontrasten kan justeres automatisk og panoreringer oppleves mindre hakkete.

11_Xperia_Z2_Black_Front

annonse

Kamera
En av de få tingene som ikke har blitt oppgradert er kameraet. Men det er ikke noe vi sørger over, da Z1 hadde et av de aller beste mobilkameraene. Dette takket være at man har samarbeidet med kameradivisjonen og lånt både komponenter og bildebehandlingsteknikk derfra. En fordel som få andre utviklere har. Lysfølsomheten er utmerket og man får brukbare bilder der andre må gi opp, imidlertid med en viss støy. I godt lys og med korrekte innstillinger er det absolutt toppklasse.

annonse

En funksjon som har blitt trukket frem er at Z2 nå kan filme i 4K-oppløsning, akkurat som Galaxy S5. Det fungerer, men man merker at det sliter med objekter i bevegelse og med å holde fokus. Det er mer en gimmick enn noe man har nytte av. Som en digresjon kan nevnes at det fremadrettede kameraet, for ”selfies”, faktisk er oppdatert. Det har fått en noe høyere oppløsning, men vi kan ikke si at vi merket noen kvalitetsforskjell.

10_Xperia_Z2_Black_Fronthoriz

Lyd
Noe som ikke nevnes i markedsføringen av Z2 er at man har flyttet høyttaleren fra bunnen til fronten på mobilen. Det sitter faktisk en høyttaler både lengst opp og lengst ned for å gi stereolyd. Det fungerer ikke like bra som på HTC One, men er definitivt et skritt i riktig retning. Med hodetelefoner får man imidlertid en lyd som er vel så bra som de beste der ute. Man merker at Sony har lagt vekt på lydgjengivelsen. Med riktig headset får man til og med støydemping.

Bruk
Som vanlig forsøker Sony å dra deg inn i sitt økosystem av tjenester, og det vrimler derfor av Sony-apper for musikk, film og spill. En fordel om man allerede benytter dem for eksempel på sin Playstation, men gjør man ikke det føles det litt vel overlesset med ting man ikke trenger. Dette til forskjell fra Samsung som faktisk har gjort det valgfritt å laste ned de fleste av sine apper. Integreringen med mediesenter og funksjoner som Miracast setter vi derimot pris på.

annonse

0_Xperia_Z2_Black_Front_Colorrange

Ytelse
Med mer internminne og en kjappere og nyere modell av prosessoren hadde vi forventet oss et hopp opp i ytelse sammenliknet med forgjengeren. Men en Geekbench på 875 (single) og 2494 (multi) er riktignok bra, men ikke riktig på høyde med S5 og One M8. En Browsermark på 3210 er imidlertid akkurat lik One M8. Med Staminamodus på får man en sinnsykt bra batteritid. Man ofrer ytelse og funksjoner, men det kan det være verdt om man er i knipe.

Konklusjon
Xperia Z2 kom kjapt etter forgjengeren Z1, og det har derfor ikke skjedd noen revolusjonerende forbedringer. Men likevel er nesten alt bedre og det holder lenge. Den har fått mer minne og kjappere prosessor, en større og bedre skjerm samt fremadrettede stereohøyttalere. Den er fortsatt vanntett og kameraet er i toppklasse i tillegg til at den nå kan filme i 4K-oppløsning. Det er ikke noe å klage på, og vi er like imponert som vi var over Z1. Bra gjort Sony!

Fakta
 • Operativsystem: Android 4.4.2
 • Skjerm: 5.2” 1080 x 1920 IPS 424 ppi
 • Prosessor: 2,3 GHz quadcore Snapdragon 801
 • Minne: 3 GB, 16 GB + microSD 128 GB
 • Kameraer: 20,7 Mp + 2,2 Mp
 • Trådløst: 4G LTE Cat 4, Wi-fi a/b/g/n/ac, BT 4.0, NFC
 • Mål/vekt: 147 x 73 x 8,2 mm, 163 gram
 • Batteri: 3 200 mAh, 19 h taletid, 740 h standby
Pris: 5800 kr
PlussFortsatt støv- og vanntett og med samme utmerkede kamera som tidligere. Betydelig bedre skjerm enn forgjengeren. Utmerket ytelse og batteritid.
MinusLitt ubekvem i hånden på grunn av størrelse og kanter.
 data-srcset
Testens største phablet er ikke bare den best: Den har også en pris de fleste kan ta seg råd til.

Sony Xperia Z Ultra er min sine 6,5 mm ikke bare ultra-slank, men også testens slankeste deltaker. På bakgrunn av hvor stor Xperia Z Ultra ellers er (179,4 x 92,2 mm), virker den neste like tynn som et papirark, og i forhold til størrelsen er også vekten utrolig lav med bare 212 g.

I tillegg er Xperia Z Ultra vanntett (IP58-sertifisert), noe som betyr at den kan oppholde seg på nesten to meters dyp i 30 minutter uten å ta skade.

Med en skjerm på 6,4” er Xperia Ultra Z avgjort den største phablet på markedet akkurat nå. Den er nesten umulig å få plass til i bukselommen, og det betyr en tilvenning når man skal benytte Xperia Z Ultra til det den tross alt er beregnet til. Nemlig det å ringe med.

Men når man først har vent seg til størrelsen og kan plassere telefonen riktig mot øret når man ringer, kan man til gjengjeld glede seg over en god lydkvalitet. Sony har inkludert innstillingsmuligheter som for eksempel Støydemping i mikrofonen, som reduserer bakgrunnsstøy under samtale, samt Høyttalerstemmeforbedring, noe som gir en mer fyldig opplevelse av stemmer.

Også som musikkspiller kan Xperia Z Ultra hevde seg blant de beste på markedet. Med ClearAudio+ kan man velge en automatisk optimalisering av lydinnstillingen til musikklytting, men man kan også selv utføre noen innstillinger manuelt, blant annet ved hjelp av en equalizer og et par innstillingsmuligheter for den innebygde høyttaleren samt et par for tilkoblede hodetelefoner.

Skjermen er noe av det flotteste vi har sett. Med Xperia Z Ultra har Sony nemlig gjenintrodusert den såkalte Triluminos-teknologien som er en RGB LED teknologi basert på såkalte kvanteprikker – små nanopartikler, som måler mellom 2 og 10 nanometer og sender ut lys på helt spesielle bølgelengder. Denne teknologien fungerer ikke ved hjelp av hvit bakbelysning, men i stedet bruker man en blå LED som stimulerer nanopartiklene til å lyse enten helt rent rødt eller grønt. Med andre ord er skjermfargene på Xperia Z Ultra helt usedvanlig klare og skarpe.

Til gjengjeld er kameraet ikke noe å skrive hjem om. Sony har ikke kastet den aller nyeste kamerateknologien etter mobilen, og bildene er til å leve med, men heller ikke mer. Fargene er litt matte, detaljer er uklare, og bilder tatt i svakt lys blir heller ikke særlig gode. Og du trenger ikke å lete etter en blitz for å lyse opp i mørket, for en slik har Xperia Z Ultra ganske enkelt ikke!

annonse

Konklusjon
Den er lynhurtig, lydkvaliteten er på topp, og takket være Triluminos-teknologien har skjermen de flotteste farger vi har sett på en smartmobil. Noensinne. Så man kan leve med at kameraet ikke akkurat er det beste på markedet.

annonse

Designen er lekker og stilren, og telefonen virker robust, selv om det er benyttet glass både på front og bakside, og at Xperia Z Ultra bare er 6,5 mm tykk. Det skader heller ikke at den er vanntett ned til 2 meters dyp i opp til 30 minutter.

Fakta
 • Operativsystem: Android 4.2 Jelly Bean
 • Skjerm: 6,4" 1920 x 1080 TFT, 344 ppi
 • Prosessor: 2,2 GHz Snapdragon 800 quad-core
 • Minne: 2 GB RAM / 16 GB (+ microSD opp til 64 GB)
 • Kamera: 8 Mp + 2 Mp
 • Trådløst: 4G LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
 • Mål: 179,4 x 92,2 x 6,5 mm
 • Vekt: 212 g
 • Batteri: 3050 mAh
Pris: 3690 kr
PlussLyden er utmerket, også når man telefonerer! Skjermen er bestemt pen å se på, og telefonen er rask å bruke. Det skader heller ikke at prisen så absolutt er rimelig.
MinusDen er virkelig stor, selv til phablet å være. Og kameraet er middelmådig.
 data-srcset
Etterlengtede Nexus 5 viser hvor skapet skal stå, men lider av barnesykdommer.

Nexus er Googles referansemodeller for å vise frem nye versjoner av Android og er også de som får nye oppdateringer først. Også denne gangen fikk LG æren av å produsere mobilen og har gjort sitt beste for å klemme inn den aller seneste teknikken til en overkommelig pris. I USA er det nemlig en riktig billig mobil, men av en eller annen grunn må vi betale nesten dobbelt pris. Men selv det føles prisgunstig når man ser på hva man får for pengene.

Utseende og konstruksjon
Designen er meget avskallet og det er ingen ting som stikker ut eller fanger øyet, noe som dessverre gjør at den er veldig anonym og nesten kjedelig. Alt er av plast, men heldigvis har den en matt nesten gummilignede overflate som gjør at den føles godt i hånden og at den ikke sklir omkring på bordet. Knapper og kontakter sitter bra til. Dessverre kan den ikke åpnes, slik at man ikke kan bytte batteriet, og det finnes ingen minnekortplass.

Skjerm
Med en skjermstørrelse på 5” og full-HD oppløsning får man 445 punkter per tomme, noe som føles meget skarpt og detaljrikt. Fargegjengivelsen er meget bra og den har tilstrekkelig lysstyrke for at skjermen kan leses i dagslys. Derimot er sortnivået ikke det beste og mørke bilder får et litt gråaktige utseende. Den har heller ingen spesiell god betraktningsvinkel, men endrer kjapt karakter ved den minste vridning av mobilen.

Nexus5_Black_Frnt_3Q_Lft_Vrtcl-SIMP-LYRS_LG_web

Kamera
På papiret ser det ut som om LG har tenkt riktig når det gjelder kameraet. Man har holdt antall megapiksler nede, noe som burde ha ført til at man kan eksponere lenger uten å få uskarpe bilder. Det tar riktignok skaplige bilder i svakt lyd, men vi hadde faktisk ventet oss et enda bedre resultat. Et stort problem er at det tar så lang tid på å fokusere og noen ganger glipper det helt, noe som fører til uskarpe bilder om man har det for travelt. Det tenderer også til å overeksponere bildene, så det gjelder om å ikke stole for mye på automatikken. Forhåpentligvis ligger disse problemene i programvaren slik at de kan løses med en oppgradering. Vi skulle også ha ønsket oss en litt mer lettvint kamera-app.

Nexus5_Black_Bck_camera-460x336

LG-Nexus-5-sushi

annonse

Lyd
Lyden i den innebygde høyttaleren er tilstrekkelig høy, men kvaliteten er middelmådig. Vi har hørt dårligere, men også betydelig bedre. De to høyttalergitrene i bunnen gjør at man forventer seg stereolyd, men merkelig nok er det monolyd som bare kommer ut av den venstre. Talekvaliteten er imidlertid utmerket, og med hodetelefoner låter også musikken helt ok. Play music er ikke den mest spennende musikkappen, men den kan man jo lett erstatte selv.

annonse

Bruk
Mobilen har ingen oppsiktsvekkende finesser, men det er som det skal være, Android Kitkat som er hovednummeret. Den mest omtalte funksjonen er Google Now med stemmekommandoen som gjør det lett å styre mobilen med stemmen, sende meldinger og få frem informasjon. Det fungerer ganske bra, imidlertid bare på engelsk. Telefonboken prioriterer dem du har mest kontakt med, og ukjente nummer forsøker den å slå opp på nettet. Apper kan kjøres på fullskjerm uten forstyrrende elementer, og det er lettere å lagre og åpne filer fra skytjenester. Under skallet har den kjappere multikjøring og responsen på pekeskjermen er bedre.

Ytelse
Det merkes faktisk, da mobilen reagerer meget kjapt og alt har bra flyt. En annen grunn er selvfølgelig at det under panseret sitter den kjappeste mobilprosessoren for øyeblikket. Det ble også bekreftet av Browsermark som måler hvor kjapt nettleseren kan kjøre tunge nettapplikasjoner. Derimot hadde vi vanskelig for å få noen pålitelige verdier i andre testprogram, da mobilen setter ned hastigheten når man belaster den tungt for at den ikke skal gå varm. Vi har imidlertid ingen grunn til å tro at den skulle være langsommere enn LG G2 eller Sony Xperia Z1 som har samme spesifikasjoner. Derimot henger den etter når det gjelder batteritid på grunn av ubegripelig dårlig batterikapasitet.

LG-Nexus-5-browsermark

Konklusjon
Vil man ha det aller siste innen programvare og være fri for en mengde unødige finesser og vanskelige grensesnitt er det en Nexus man skal ha. LG har gjort en utmerket jobb med å klemme inn avansert teknikk, og det er dermed en fantastisk kjapp mobil. Men det er synd at skjermen ikke er bedre og at kameraet lider av barnesykdommer. Til tross for dette liker vi virkelig å benytte den og til denne prisen kan vi tilgi noen mangler.

annonse
Fakta
 • Operativsystem: Android 4.4 Kitkat
 • Skjerm: 5” 1920x1080 IPS+ (445 ppi)
 • Prosessor: Snapdragon 800 2,26 GHz quad
 • Minne: 2 GB / 16 GB
 • Kameraer: 8 Mp OIS + 1,3 Mp
 • Trådløst: 4G LTE, Wi-fi b/g/n/ac, BT 4.0, NFC
 • Mål/vekt: 138 x 69 x 8,6 mm, 130 gram
 • Batteri: 2 300 mAh, 17h taletid, 300h ventemodus
Pris: 4300 kr
PlussTakket være kraftfull maskinvare og ny Android-versjon er den lynrask.
MinusTil tross for avansert teknikk imponerer ikke kameraets bildekvalitet og batteriet er vel dårlig. Man tilbyr bare modellen med 16 GB i butikk, og det kan ikke bygges ut med minnekort.
 data-srcset
Huawei Ascend P7
Med Ascend P7 drar Huawei virkelig en kanin opp av tryllehatten. Denne smartmobilen hadde vi ikke forventet!
 data-srcset
Samsung Galaxy S5
Galaxy S5 gir både overraskelser og skuffelser, men sluttsummen er positiv.
 data-srcset
Samsung Galaxy Note 3
Samsungs hybrid av nettbrett og mobil er den mest finpussede og praktiske hittil.
 data-srcset
Nokia Lumia 1520
Nokia Lumia 1520 krever kanskje tilvenning hvis man ikke er kjent med Windows Phone-plattformen, men ellers er vi nære ved å ha funnet testens beste phablet
 data-srcset
HTC One Max
HTC One max er tredje inkarnasjon av flaggskipmodellen til det taiwanske firma. Denne gangen med både små og store forbedringer i forhold til originalen.
 data-srcset
HTC One M8
En av fjorårets beste Android-mobiler har blitt bedre på nesten alle punkter.
 data-srcset
Nokia Lumia 1020 kamera
Nokias innovative teknikk og utmerkede betjening gjør at den blir beste blant mobilkameraene.
 data-srcset
Apple iPhone 5S
En lynrask iPhone med den nyeste teknikken, og finesser vi ikke engang visste vi behøvde.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Kommentarer

    Motta varsler  
  Varlse meg om

  Alternativer til de 11 beste mobilene akkurat nå

   data-srcset

  Konsollen er også en mobil

  Andre generasjon av Asus' gamer-mobil er toppklasse – og forbeholdt de få.

   data-srcset

  Smart budsjettvalg

  Moto G har både blitt billigere og gir mer for pengene enn tidligere.

   data-srcset

  Imponerende kamerarekord

  Mi Note 10 banker konkurrentene med hele fem kameraer og 108 Mp oppløsning.

   data-srcset

  Apple har maxet iPhone

  Endelig en robust iPhone med bra batteri som også tar fine bilder i mørket.

  Rull til toppen