Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

6 rimelige kompakthøyttalere

Full trøkk i bokhylla!

Vi har testet seks kompakte høyttalernyheter som rocker stua uten å loppe lommeboka!

Kompakthøyttalerne er den mest allsidige typen høyttalere. Du kan sette dem nær sagt hvor som helst, koble til en forsterker og få en meget god musikkopplevelse – og det låter ofte bedre enn en gulvhøyttaler til samme pris. Når det er sagt, har vi i redaksjonen aldri vært særlig imponert over de aller billigste kompakthøyttalerne der ute. De har alltid har vært preget av billige løsninger og ganske slank, blodfattig og uengasjerende lyd.

Men det var før! I år har produsenter som Dali, Tannoy, PSB, Audio Pro, Canton og Boston Acoustics alle fornyet seg kraftig med nye generasjoner kompakthøyttalere. Det benyttes bedre tekniske løsninger og høyere kvalitet på komponentene enn vi tidligere har sett, og derfor er det lov å håpe at også lydkvaliteten har gjort et hopp i riktig retning.

Kompakte kompromisser
Små høyttalere er et kompromiss, men et vellykket sådan. De fungerer i nesten alle rom og situasjoner hvor du behøver et lettplassert lydanlegg. Faktisk er det relativt lett å få god lyd med små høyttalere, fordi de er så ukompliserte. Med to elementer som sitter tett på hverandre i et lite kabinett er det rett og slett færre ting som kan gå galt sammenlignet med en stor gulvhøyttaler.

Siden lyden oppstår fra et konsentrert punkt, og fordi det lille kabinettet er mindre utsatt for resonanser enn et stort et, kan selv en rimelig kompakthøyttaler gi et stort, åpent og tydelig lydbilde. Det de små høyttalerne mangler er dypbass og evnen til å spille virkelig høyt. Det er tross alt grenser for hvor mye luft en liten 5-tommers bass i et lite kabinett klarer å flytte når den samtidig skal gjengi hele mellomtoneregisteret noenlunde presist. De som har ambisjoner om hjemmefest hver helg, bør derfor vurdere en større gulvhøyttaler.

Slik testet vi
Høyttalerne er testet under kontrollerte forhold i Lyd & Bildes lytterom. De er testet på stativ med fri plassering så vel som tett på bakvegg, og vi har notert oss hva som passer best. Vi har også sjekket følsomheten på de ulike høyttalerne ved hjelp av en desibelmåler.

Annonse

Primare 132 er brukt som referanseforsterker under hele testen. Dette er en strømsterk forsterker med en nøytral klangkarakter, som dessuten er praktisk i testsammenheng takket være den digitale volumkontrollen. Som musikkilde har vi brukt en

Cambridge Azur 751BD CD/Blu-ray spiller med musikkstreaming. Høyttalerkablene vi brukte var av typen Monster MCX1S til 79 kroner per meter.

Annonse

Plassering
Kompakte høyttalere kalles ofte “bokhyllehøyttalere”, og flere av dem gjør en god jobb når de plasseres på eller i en hylle. Optimal lyd oppnår man likevel ved å sette høyttalerne på et høyttalerstativ. Da kommer høyttalerne i riktig høyde og man slipper resonanser fra hyller som vibrerer. I tillegg gjør stativene det mulig å plassere høyttalerne ut fra veggen, noe som ofte gir en renere lyd med et mer presist lydbilde.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Produkter i testen

Oppsummering

Test av 6 rimelige kompakthøyttalere

Man får mye for pengene i små høyttalere, ekstra gledelig er det at de beste i testen leverer oppsiktsvekkende god lydkvalitet. Det hadde vi ikke trodd på forhånd.

Boston Acoustics A 25

Bedre enn det meste

Outsideren i testen stikker av med prinsessen og halve kongeriket. Boston A 25 er en fin allroundhøyttaler, en som går i hylla og låter som en velvoksen høyttaler man aldri blir lei av.

Stort lydbilde Skikkelig bass Spretten dynamikk
Ikke så supergjennomsiktig lyd

Audio Pro Black Ruby

Svensk uten spenst

Audio Pro Black Ruby er en nett, liten høyttaler som låter like pent som den ser ut. Den låter pent i mellomtonen og har en behagelig klangkarakter. Vi frarøves litt i overtoneområdet, som er noe avrundet, men det er først og fremst den slanke bassen som gjør høyttaleren litt kjedelig i spillestilen.

Behagelig klang
Lydmessig rund i kantene Lite bass

PSB Image B4

Mikro med storformatlyd

Det skal ikke være mulig. En høyttaler ikke stort større enn et A4-ark, som spiller som et band på Wembley stadion. Skal vi sette fingeren på noe, er det savnet av litt detaljoppløsning og gjennomsiktighet, men til prisen og ikke minst størrelsen, er dette en fremragende liten høyttaler.

Fyldig klang
Begrenset lydtrykk Ikke veldig detaljert

Canton GLE 420.2

Godt nok

Canton er kjent for sine påkostete høyttalere med høy oppløsning og lynraskt attakk. Budsjetthøyttalerne GLE 420.2 gjør også mye riktig, men ikke alt. For å kunne utfordre de beste måtte de hatt en enda større mellomtonegjengivelse, med bedre dynamisk kontroll, samt en mer oppløst diskant.

Fin og fyldig bass Nøytral og distinkt lyd
Litt slank mellomtone Vi ønsker litt mer luft

Dali Zensor 1

Sensitive Zensor

Dalis nye budsjetthøyttalere er både lette å like og lette å drive! Lyden scorer høyt på alle områder. Hvis vi skal trekke fram noe spesielt må det bli den svært raffinerte diskantgjengivelsen som gjør dette til en klar, åpen og allsidig musikkgjengiver. En fortreffelig allrounder, svært god til prisen!

Utsøkt diskantgjengivelse Åpen mellomtone Følsomme
Savner litt engasjement i bassen

Tannoy Mercury V1

Røverkjøpet

Tannoys nye, glimrende innstegsmodell setter ny standard i prisklassen under 2000 kroner. De gjengir et stort og åpent lydbilde, uten merkbare lyter. Stemmen til Sigvart Dagsland står klart frem med et fint og åpent klangbilde rundt seg. Mellomtonegjengivelsen er meget god, og høyttalerne er dessuten bedre enn de fleste konkurrenter til å trekke lydbildet bakover og innover.

Stort, åpent lydbilde Naturlige overtoner God bass
Ikke de mest høytspillende
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.