Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Dali Zensor 1

Sensitive Zensor

Dalis nye budsjetthøyttalere er både lette å like og lette å drive! Lyden scorer høyt på alle områder. Hvis vi skal trekke fram noe spesielt må det bli den svært raffinerte diskantgjengivelsen som gjør dette til en klar, åpen og allsidig musikkgjengiver. En fortreffelig allrounder, svært god til prisen!

Skrevet av / 02.02.12 - 01:39
Dali Zensor 1
Lasse Svendsen

Målet med den nye Zensor-serien har å klemme maksimal vellyd ut av et stramt budsjett, og førsteinntrykket vi får av Dalis nye kompakthøyttalere er overraskende positivt. Selv om prisen er lave 1.995 kroner, fremstår Zensor 1 som en av de best utførte høyttalerne i testen. Du kan velge mellom treimitert vinyl eller hellakkert hvit mot et tillegg på 200 kroner. Den lakkerte frontbaffelen med sølvfargede kanter rundt høyttalerelementene gir et flott utseende, og selve elementene er også av god kvalitet. Bass/mellomtonen er en 5,25” av den lette og stive typen i trefiber som vi kjenner fra Dalis dyrere høyttalermodeller, mens diskanten er overlatt til en 1” softdome i silke. Denne er spesielt utviklet for Zensor-serien, og virker temmelig påkostet for denne prisklassen å være. Diskantelementet er festet med indre og ytre skruer og har en spesielt utformet linse som kontrollerer spredningen. En bra utvikling etter vår mening, for tradisjonelt sett har høyttalere i denne prisklassen vært preget av billige og enkle diskantløsninger.

Lydkvalitet
Det første vi legger merke til med Zensor 1 er den gode følsomheten. Med volumrattet i samme posisjon spiller de små Daliene merkbart høyere enn de mer tungdrevne høyttalerne i testen. Ikke bare det, de takler også høyt volum bedre enn de fleste. Selv med utfordrende, dynamisk musikk bevarer de en ren og klar lyd lenge etter at de minste utfordrerne, Audio Pro Black Pearl, har måttet kaste inn håndkleet. Man skjønner med en gang at dette er en høyttaler man kan ha det gøy med, selv uten en kraftig forsterker.

Lyden av Zensor 1 er meget behagelig, klar og fyldig, med en varm og kroppslig stemmegjengivelse. Lukker man øynene og legger litt godvilje til, kjennes det nesten som favorittartisten står foran oss i lytterommet. Ikke verst for en høyttaler til to tusen kroner! Hemmeligheten er at Dali har fått til en meget god sammenheng mellom de to høyttalerelementene. Hele stemmespekteret gjengis med god sammenheng fra topp til bunn, og Dali-høyttalerne utmerker seg med en svært finkornet og detaljert diskant som gjør at både stemmer og instrumenter klinger svært friskt ut.

Zensor 1 har imidlertid ikke helt det samme grepet om bassgjengivelsen som de beste høyttalerne i testen. Bassen er dyp og fyldig, men blir litt for behersket. De holder igjen litt på de tøffeste basstonene, og er ikke like presise og hardtslående som Boston Acoustics A25. I tillegg savner vi litt av magien som Tannoy Mercury V1 kan oppvise i mellomtonen. Zensor 1 er likevel en meget god allroundhøyttaler, og spesielt de som har litt begrenset forsterkereffekt bør fortsatt vurdere Daliene.

Konklusjon
Disse høyttalerne fra Dali er lette å bli glad i og har en lydgjengivelse som scorer høyt på alle områder. Hvis vi skal trekke fram noe spesielt må det bli den svært raffinerte diskantgjengivelsen som gjør dette til en klar, åpen og allsidig musikkgjengiver. En fortreffelig allrounder, og svært god til prisen!

Lyd & Bilde mener

Utsøkt diskantgjengivelse Åpen mellomtone Følsomme Savner litt engasjement i bassen

Også i denne testen:

6 rimelige kompakthøyttalere

Oppsummering

Test av 6 rimelige kompakthøyttalere

Man får mye for pengene i små høyttalere, ekstra gledelig er det at de beste i testen leverer oppsiktsvekkende god lydkvalitet. Det hadde vi ikke trodd på forhånd.

Les hele testen

Boston Acoustics A 25

Bedre enn det meste

Outsideren i testen stikker av med prinsessen og halve kongeriket. Boston A 25 er en fin allroundhøyttaler, en som går i hylla og låter som en velvoksen høyttaler man aldri blir lei av.

Stort lydbilde Skikkelig bass Spretten dynamikk
Ikke så supergjennomsiktig lyd
Les hele testen

Audio Pro Black Ruby

Svensk uten spenst

Audio Pro Black Ruby er en nett, liten høyttaler som låter like pent som den ser ut. Den låter pent i mellomtonen og har en behagelig klangkarakter. Vi frarøves litt i overtoneområdet, som er noe avrundet, men det er først og fremst den slanke bassen som gjør høyttaleren litt kjedelig i spillestilen.

Behagelig klang
Lydmessig rund i kantene Lite bass
Les hele testen

PSB Image B4

Mikro med storformatlyd

Det skal ikke være mulig. En høyttaler ikke stort større enn et A4-ark, som spiller som et band på Wembley stadion. Skal vi sette fingeren på noe, er det savnet av litt detaljoppløsning og gjennomsiktighet, men til prisen og ikke minst størrelsen, er dette en fremragende liten høyttaler.

Fyldig klang
Begrenset lydtrykk Ikke veldig detaljert
Les hele testen

Canton GLE 420.2

Godt nok

Canton er kjent for sine påkostete høyttalere med høy oppløsning og lynraskt attakk. Budsjetthøyttalerne GLE 420.2 gjør også mye riktig, men ikke alt. For å kunne utfordre de beste måtte de hatt en enda større mellomtonegjengivelse, med bedre dynamisk kontroll, samt en mer oppløst diskant.

Fin og fyldig bass Nøytral og distinkt lyd
Litt slank mellomtone Vi ønsker litt mer luft
Les hele testen

Tannoy Mercury V1

Røverkjøpet

Tannoys nye, glimrende innstegsmodell setter ny standard i prisklassen under 2000 kroner. De gjengir et stort og åpent lydbilde, uten merkbare lyter. Stemmen til Sigvart Dagsland står klart frem med et fint og åpent klangbilde rundt seg. Mellomtonegjengivelsen er meget god, og høyttalerne er dessuten bedre enn de fleste konkurrenter til å trekke lydbildet bakover og innover.

Stort, åpent lydbilde Naturlige overtoner God bass
Ikke de mest høytspillende
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Lyd & Bilde
Scroll to Top