TEST: Dali Zensor 1 – Sensitive Zensor
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Dali Zensor 1

Sensitive Zensor

Dalis nye budsjetthøyttalere er både lette å like og lette å drive! Lyden scorer høyt på alle områder. Hvis vi skal trekke fram noe spesielt må det bli den svært raffinerte diskantgjengivelsen som gjør dette til en klar, åpen og allsidig musikkgjengiver. En fortreffelig allrounder, svært god til prisen!

forfatter
Publisert 02.02.12 - 01:39
L&B mener
Utsøkt diskantgjengivelse Åpen mellomtone Følsomme
Savner litt engasjement i bassen
Spesifikasjoner
 • 8 ohm/86 dB følsomhet
 • 53 - 26.500 Hz (-3dB)
 • 27,4 x 16,2 x 22,0 cm
 • Sort ask, lys valnøtt, eller hvit
Veil. pris 1996Pr. 02.02.12 Produktside

Målet med den nye Zensor-serien har å klemme maksimal vellyd ut av et stramt budsjett, og førsteinntrykket vi får av Dalis nye kompakthøyttalere er overraskende positivt. Selv om prisen er lave 1.995 kroner, fremstår Zensor 1 som en av de best utførte høyttalerne i testen. Du kan velge mellom treimitert vinyl eller hellakkert hvit mot et tillegg på 200 kroner. Den lakkerte frontbaffelen med sølvfargede kanter rundt høyttalerelementene gir et flott utseende, og selve elementene er også av god kvalitet. Bass/mellomtonen er en 5,25” av den lette og stive typen i trefiber som vi kjenner fra Dalis dyrere høyttalermodeller, mens diskanten er overlatt til en 1” softdome i silke. Denne er spesielt utviklet for Zensor-serien, og virker temmelig påkostet for denne prisklassen å være. Diskantelementet er festet med indre og ytre skruer og har en spesielt utformet linse som kontrollerer spredningen. En bra utvikling etter vår mening, for tradisjonelt sett har høyttalere i denne prisklassen vært preget av billige og enkle diskantløsninger.

Lydkvalitet
Det første vi legger merke til med Zensor 1 er den gode følsomheten. Med volumrattet i samme posisjon spiller de små Daliene merkbart høyere enn de mer tungdrevne høyttalerne i testen. Ikke bare det, de takler også høyt volum bedre enn de fleste. Selv med utfordrende, dynamisk musikk bevarer de en ren og klar lyd lenge etter at de minste utfordrerne, Audio Pro Black Pearl, har måttet kaste inn håndkleet. Man skjønner med en gang at dette er en høyttaler man kan ha det gøy med, selv uten en kraftig forsterker.

Lyden av Zensor 1 er meget behagelig, klar og fyldig, med en varm og kroppslig stemmegjengivelse. Lukker man øynene og legger litt godvilje til, kjennes det nesten som favorittartisten står foran oss i lytterommet. Ikke verst for en høyttaler til to tusen kroner! Hemmeligheten er at Dali har fått til en meget god sammenheng mellom de to høyttalerelementene. Hele stemmespekteret gjengis med god sammenheng fra topp til bunn, og Dali-høyttalerne utmerker seg med en svært finkornet og detaljert diskant som gjør at både stemmer og instrumenter klinger svært friskt ut.

Zensor 1 har imidlertid ikke helt det samme grepet om bassgjengivelsen som de beste høyttalerne i testen. Bassen er dyp og fyldig, men blir litt for behersket. De holder igjen litt på de tøffeste basstonene, og er ikke like presise og hardtslående som Boston Acoustics A25. I tillegg savner vi litt av magien som Tannoy Mercury V1 kan oppvise i mellomtonen. Zensor 1 er likevel en meget god allroundhøyttaler, og spesielt de som har litt begrenset forsterkereffekt bør fortsatt vurdere Daliene.

Konklusjon
Disse høyttalerne fra Dali er lette å bli glad i og har en lydgjengivelse som scorer høyt på alle områder. Hvis vi skal trekke fram noe spesielt må det bli den svært raffinerte diskantgjengivelsen som gjør dette til en klar, åpen og allsidig musikkgjengiver. En fortreffelig allrounder, og svært god til prisen!

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Også i denne testen:

Oppsummering

Test av 6 rimelige kompakthøyttalere

Man får mye for pengene i små høyttalere, ekstra gledelig er det at de beste i testen leverer oppsiktsvekkende god lydkvalitet. Det hadde vi ikke trodd på forhånd.

Boston Acoustics A 25

Bedre enn det meste

Outsideren i testen stikker av med prinsessen og halve kongeriket. Boston A 25 er en fin allroundhøyttaler, en som går i hylla og låter som en velvoksen høyttaler man aldri blir lei av.

Stort lydbilde Skikkelig bass Spretten dynamikk
Ikke så supergjennomsiktig lyd

Audio Pro Black Ruby

Svensk uten spenst

Audio Pro Black Ruby er en nett, liten høyttaler som låter like pent som den ser ut. Den låter pent i mellomtonen og har en behagelig klangkarakter. Vi frarøves litt i overtoneområdet, som er noe avrundet, men det er først og fremst den slanke bassen som gjør høyttaleren litt kjedelig i spillestilen.

Behagelig klang
Lydmessig rund i kantene Lite bass

PSB Image B4

Mikro med storformatlyd

Det skal ikke være mulig. En høyttaler ikke stort større enn et A4-ark, som spiller som et band på Wembley stadion. Skal vi sette fingeren på noe, er det savnet av litt detaljoppløsning og gjennomsiktighet, men til prisen og ikke minst størrelsen, er dette en fremragende liten høyttaler.

Fyldig klang
Begrenset lydtrykk Ikke veldig detaljert

Canton GLE 420.2

Godt nok

Canton er kjent for sine påkostete høyttalere med høy oppløsning og lynraskt attakk. Budsjetthøyttalerne GLE 420.2 gjør også mye riktig, men ikke alt. For å kunne utfordre de beste måtte de hatt en enda større mellomtonegjengivelse, med bedre dynamisk kontroll, samt en mer oppløst diskant.

Fin og fyldig bass Nøytral og distinkt lyd
Litt slank mellomtone Vi ønsker litt mer luft

Tannoy Mercury V1

Røverkjøpet

Tannoys nye, glimrende innstegsmodell setter ny standard i prisklassen under 2000 kroner. De gjengir et stort og åpent lydbilde, uten merkbare lyter. Stemmen til Sigvart Dagsland står klart frem med et fint og åpent klangbilde rundt seg. Mellomtonegjengivelsen er meget god, og høyttalerne er dessuten bedre enn de fleste konkurrenter til å trekke lydbildet bakover og innover.

Stort, åpent lydbilde Naturlige overtoner God bass
Ikke de mest høytspillende
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Billig lydplanke imponerer Denons billigste lydplanke med Dolby Atmos har overraskende god lyd.
Nye Boomere fra Ultimate Ears De populære Wonderboom-høyttalerne fra Logitch-eide Ultimate Ears har kommet i sin tredje utgave. Og Hyperboom har fått et ansiktsløft.
Flaggskipserie markerer 50 år for PSB Synchrony-serien markerer 50 år med høyttalerhåndverk. Ikonisk grunnlegger er fortsatt med på laget.
Festhøyttalere og massevis av true wireless fra JBL Uansett smak og lommebok burde du finne et par trådløse ørepropper fra JBL som passer. De har også nye festhøyttalere.
Devialets første lydplanke på testbenken Devialet Dione gir TV-lyden et veritabelt løft, samtidig som den fungerer utmerket til musikk. Men det koster!
Samsungs beste lydplanke på testbenken En av våre favoritt-lydplanker er tilbake i finpusset versjon. Samsung HW-Q995B låter knallbra til film!
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend