TEST: Oppsummering – Test av 6 rimelige kompakthøyttalere
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Oppsummering

Test av 6 rimelige kompakthøyttalere

Man får mye for pengene i små høyttalere, ekstra gledelig er det at de beste i testen leverer oppsiktsvekkende god lydkvalitet. Det hadde vi ikke trodd på forhånd.

forfatter
Publisert 04.02.12 - 02:07

Små høyttalere har mange fordeler. Den åpenbare er en møbleringsvennlig størrelse. Mindre åpenbart er det at man gjerne får bedre lydkvalitet for pengene i en liten, enn i en stor høyttaler.

Størrelse er nemlig ikke alt. Et kompakt kabinett gir en fordel i bedre stereoperspektiv, en liten frontplate i finere vokalgjengivelse, og små høyttalere har en hyggelig tendens i at de nesten forsvinner i rommet. I dobbelt forstand. De står gjerne mindre i veien for musikken, siden de har færre betydelige diffraksjoner enn store høyttalere.

Ulempen er begrenset lydtrykk og mindre bass, eller i det minste mindre rekkevidde i bassen. Men blant de seks høyttalerparene i denne testen, er de beste av dem i stand til å lure hvem som helst. Lukker man øynene er det ikke godt å bedømme størrelsen på høyttaleren ut fra hva man hører.

Unntaket er Audio Pros knøttlille Black Ruby. Den er så liten at den smetter inn i en hver bokhylle, og er et godt utgangspunkt for et surroundanlegg med mikrohøyttalere. Forutsatt at de pares med en subwoofer. For lydbildet er slankt, med tydelig begrenset bass og selv om prisen er kjempehyggelig, faller den gjennom i dette selskapet.

Den mye større Canton GLE 420.2 er et bedre valg om budsjettet tillater det og man har plass til dem. De er relativt store, og det merker man på at lydbildet er større, bassen fyldigere og lyden henger bedre sammen. Dessverre lyder mellomtonen for slankt og vi savner mer gjennomsiktighet og detaljer.

Blant de andre parene er det mye jevnere. PSB Image B4 er blant de minste i testen, det skulle man ikke tro når man hører dem. Potent bass, varm og fyldig mellomtone og tiltalende klangbalanse gjør de små PSB-ene lette å like. Med større grad av gjennomsiktighet og tydeligere fokus, ville den vært perfekt.

Dali Zensor 1 er kanskje den best balanserte av alle i testen. Den gjør det meste riktig. Nydelig mellomtone, fyldig bass og fokusert diskant gir Dali-høyttalerne en fortjent pallplass. Tross at de er fortreffelige allroundere, oppfatter vi dem som litt for kjedelige. De klarer ikke helt å engasjere oss.

Men det gjør Tannoy Mercury V1. Til de grader. For en høyttaler! Den spiller alt like bra, og gjør det med overbevisning. Dette er den beste høyttaleren vi har hørt til 2.000 kroner. Noensinne. Åpent lydbilde, definert mellomtone, potent bass og et stort og tredimensjonalt lydbilde. Mer kan man ikke forlange. Den aller beste lyden får man fra Boston Acoustics A 25. En komplett kompakthøyttaler som fører seg pent inn i rekken av legendariske Boston-høyttalere, A 40, A 60, og nå A 25.  Her får man overbevisende bass, som i praksis går dypere enn de andre i testen, et stort og fyldig lydbilde som overgår høyttalerens størrelse. Med Boston Acoustics A 25 som musikkformidler, har man aldri et kjedelig øyeblikk.

Også i denne testen:

Boston Acoustics A 25

Bedre enn det meste

Outsideren i testen stikker av med prinsessen og halve kongeriket. Boston A 25 er en fin allroundhøyttaler, en som går i hylla og låter som en velvoksen høyttaler man aldri blir lei av.

Stort lydbilde Skikkelig bass Spretten dynamikk
Ikke så supergjennomsiktig lyd

Audio Pro Black Ruby

Svensk uten spenst

Audio Pro Black Ruby er en nett, liten høyttaler som låter like pent som den ser ut. Den låter pent i mellomtonen og har en behagelig klangkarakter. Vi frarøves litt i overtoneområdet, som er noe avrundet, men det er først og fremst den slanke bassen som gjør høyttaleren litt kjedelig i spillestilen.

Behagelig klang
Lydmessig rund i kantene Lite bass

PSB Image B4

Mikro med storformatlyd

Det skal ikke være mulig. En høyttaler ikke stort større enn et A4-ark, som spiller som et band på Wembley stadion. Skal vi sette fingeren på noe, er det savnet av litt detaljoppløsning og gjennomsiktighet, men til prisen og ikke minst størrelsen, er dette en fremragende liten høyttaler.

Fyldig klang
Begrenset lydtrykk Ikke veldig detaljert

Canton GLE 420.2

Godt nok

Canton er kjent for sine påkostete høyttalere med høy oppløsning og lynraskt attakk. Budsjetthøyttalerne GLE 420.2 gjør også mye riktig, men ikke alt. For å kunne utfordre de beste måtte de hatt en enda større mellomtonegjengivelse, med bedre dynamisk kontroll, samt en mer oppløst diskant.

Fin og fyldig bass Nøytral og distinkt lyd
Litt slank mellomtone Vi ønsker litt mer luft

Dali Zensor 1

Sensitive Zensor

Dalis nye budsjetthøyttalere er både lette å like og lette å drive! Lyden scorer høyt på alle områder. Hvis vi skal trekke fram noe spesielt må det bli den svært raffinerte diskantgjengivelsen som gjør dette til en klar, åpen og allsidig musikkgjengiver. En fortreffelig allrounder, svært god til prisen!

Utsøkt diskantgjengivelse Åpen mellomtone Følsomme
Savner litt engasjement i bassen

Tannoy Mercury V1

Røverkjøpet

Tannoys nye, glimrende innstegsmodell setter ny standard i prisklassen under 2000 kroner. De gjengir et stort og åpent lydbilde, uten merkbare lyter. Stemmen til Sigvart Dagsland står klart frem med et fint og åpent klangbilde rundt seg. Mellomtonegjengivelsen er meget god, og høyttalerne er dessuten bedre enn de fleste konkurrenter til å trekke lydbildet bakover og innover.

Stort, åpent lydbilde Naturlige overtoner God bass
Ikke de mest høytspillende
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Flaggskipserie markerer 50 år for PSB Synchrony-serien markerer 50 år med høyttalerhåndverk. Ikonisk grunnlegger er fortsatt med på laget.
Festhøyttalere og massevis av true wireless fra JBL Uansett smak og lommebok burde du finne et par trådløse ørepropper fra JBL som passer. De har også nye festhøyttalere.
Devialets første lydplanke på testbenken Devialet Dione gir TV-lyden et veritabelt løft, samtidig som den fungerer utmerket til musikk. Men det koster!
Samsungs beste lydplanke på testbenken En av våre favoritt-lydplanker er tilbake i finpusset versjon. Samsung HW-Q995B låter knallbra til film!
- Mindre og rimelige Sonos-subwoofer forsinket Det kan se ut som om Sonos' planlagte Sub Mini blir forsinket noen måneder.
Denne lydplanken koster bare noen hundrelapper Creative Stage Air V2 er en bærbar, batteridreven lydplanke som nesten ikke koster noen ting.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend