SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

: Dynaudio MC15

Luksus til laptop'en

Dynaudio MC15 er en kompakt minimonitor som er spesielt beregnet til å bruke på skrivebordet. Og det som kanskje virker som overkill kan passe midt i blinken for andre… Det dreier seg nemlig om ekte hi-fi rundt PC-skjermen. Men mangelen på digitalinnganger gjør en separat D/A-konverter nødvendig.

Lyd & Bilde mener

Behagelig lydkarakter Stram og taktfast bassgjengivelse
Begrenset lydnivå Mangler digitalinngang Best til skrivebord eller små rom
 • 2-veis aktiv kompakthøyttaler
 • Forsterkereffekt: Diskant 50 W / Bass 50 W
 • 55 Hz – 21 kHz frekvensgang (+/- 3dB)
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 8500 kr

MC15 er Dynaudios alternativ for dem som vil ha hi-fi lyd på skrivebordet – en forfinet og tilpasset versjon av deres BM5A studiohøyttalere. De har også mange fellestrekk med Focus-høyttalerne: Høyttalerelementene er av samme type, men er montert tettere sammen i et mer kompakt kabinett. Du må også nøye deg med en mer spartansk utførelse – heltrukket trefiner og pianolakk er her byttet ut med svart vinyl. Høyttalerne kommer med metallsokler som vinkler dem opp ved plassering på skrivebordet.

Tilkoblinger
MC15 har mange likhetstrekk med Focus 110A også på baksiden. Forsterkerdelen er ut fra det vi kan bedømme identisk, med 2 x 50 watt og mulighet for å finjustere bass, mellomtone og diskant. Dette er spesielt kjekt ved nærfeltslytting hvor refleksjoner fra skrivebordet kan påvirke lyden, og diskanten lett blir pågående. MC15 har som 110A kun en enkel analog lydinngang som tilkobling. Den enkleste måten å koble til PC-en vil være via den medfølgende minijack til RCA overgangen, men Dynaudio kunne gjerne tatt seg råd til en digitalinngang synes vi – ikke minst når Elac AM 150 til halve prisen har dette på plass.

Lydkvalitet
Det blir egentlig litt misvisende å kalle Dynaudio MC15 for PC-høyttalere, for lydkvaliteten er hinsides de billige papphøyttalerne man vanligvis forbinder med PC-lyd. Det er mer korrekt å kalle dem kompakte hi-fi høyttalere for skrivebordet.

Vi koblet først MC15 til en laptop via USB-DAC-en Hegel HD2 (testvinner) og testet dem i nærfeltslytting på hver sin side av skjermen. Og det var merkverdig hvordan høyttalerne nærmest forsvant i lydbildet, som var imponerende i både bredde og dybde. Lyden er veldig tonalt korrekt, med en svært realistisk stemmegjengivelse og tilhørende finkornet diskantgjengivelse.

Vi byttet så til laptopens egen lydutgang via minijack, og nedturen var ganske stor. PC-ens eget standard lydkort presterer ikke den samme store og fyldige lyd som Hegel-DAC-en, og har en generelt grovere lyd. Vil du utnytte potensialet i MC15 er en god D/A konverter på sin plass.

At MC15 er beregnet på en annen plassering enn de større Focus 110A hører man først og fremst ved at de er litt mer forsiktige i bassen, og samtidig litt mindre pågående i mellomtonen. De kan heller ikke spille like høyt, til tross for at de har samme forsterkerkraft til rådighet.

Lydnivået holder i massevis når du sitter en halv meter unna, men skal du fylle en hel stue er det åpenbart at de større Focus eller AVI høyttalerne er et bedre valg. MC15 føler seg langt bedre til rette på skrivebordet, men da med minimum en halv meter, og helst en meters lytteavstand. Den superfokuserte lyden kan bli litt mye når man har den helt oppi ansiktet, og stereoeffekten blir dessuten bedre med litt avstand mellom høyttalerne.

Konklusjon
Dynaudio MC15 er et bra alternativ for deg som vil komponere et lite hi-fi anlegg rundt PC-skjermen. Samtidig gjør mangelen på digitale innganger at du er prisgitt PC-ens lydkort, med mindre du kobler inn en separat D/A konverter. Dette drar opp prisen ytterligere, og gjør at MC15 får en tøff utfordring fra rimeligere løsninger som Elac AM 150.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Oppsummering

  Artig med aktivt!

  Erfaringen fra testen er at de aktive høyttalerne låter svært bra i forhold til den kompakte størrelsen, og i mange tilfeller gir mer for pengene enn passive høyttalere.

  Elac AM 150

  Full pakke!

  AM 150 fra Elac er en av testens rimeligste, men bak den lave prislappen skjuler det seg en fullaktiv høyttaler av forbausende god kvalitet. Fraværet av dypbass kompenseres med fint engasjement i den øvre delen av bassen. AM 150 passer utmerket til pop og rock. Pluss for digital inngang.

  Dynaudio Focus 110A

  Proffmonitor i stua!

  Dynaudio har levert aktive studiomonitorer til proffbruk i årevis, og derfor er det ingen overraskelse at utgaven til hjemmebruk låter meget bra. Mellomtonen er varm og deilig, og diskanten superfin. En fyldig, kontrollert bass som er noe av det råeste vi har hørt fra høyttalere på denne størrelsen!

  AVI Neutron Five 2.1

  Alt i ett

  AVI-løsningen er en komplett pakke som utnytter mange, om ikke alle fordelene ved aktive høyttalere. Takket være den innebygde D/A konverteren med fjernkontroll kan du koble pakka rett til en lydkilde og oppnå utmerket lyd uten behov for noe ekstra utstyr.

  Scansonic s5

  Budsjettalternativet

  For deg som vil ha aktive stereohøyttalere uten å tømme lommeboka er Scansonic S5 et prisgunstig alternativ. S5 mangler raffinementet til de dyrere høyttalerne, og er ikke noe vi vil anbefale til kritisk musikklytting, men til bakgrunnsmusikk eller anlegg nummer to gjør de en helt grei jobb.

  Waterfall Audio Serio/HF1

  Lettplassert vellyd

  For deg som vil ha et lite og lettplassert system er Waterfall Serio absolutt verdt å sjekke ut. De små høyttalerne egner seg bedre til små rom eller nærfeltslytting fremfor store stuer, men så lenge de er i sitt rette element spiller de utmerket, med flott mellomtone og beintøff bass.

  Les også

  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
  Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.
  Om Hyundai Kona er litt traust i sporet, så er lyden fra musikkanlegget det stikk motsatte. Elbilen har også alt man kan forvente av moderne fasiliteter.
  De koster nesten det samme, og de henvender seg til samme målgruppe, nemlig de forbrukerne som gjerne vil ha en premium mobil uten å måtte robbe banken.
  Med en Huawei Watch GT2 Pro på armen, trenger du ikke bytte klokke etter trening. Den passer nemlig til de fleste antrekk.