Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Dynaudio MC15

Luksus til laptop'en

Dynaudio MC15 er en kompakt minimonitor som er spesielt beregnet til å bruke på skrivebordet. Og det som kanskje virker som overkill kan passe midt i blinken for andre… Det dreier seg nemlig om ekte hi-fi rundt PC-skjermen. Men mangelen på digitalinnganger gjør en separat D/A-konverter nødvendig.

Skrevet av / 15.06.11 - 13:22
Dynaudio MC15
Audun Hage

MC15 er Dynaudios alternativ for dem som vil ha hi-fi lyd på skrivebordet – en forfinet og tilpasset versjon av deres BM5A studiohøyttalere. De har også mange fellestrekk med Focus-høyttalerne: Høyttalerelementene er av samme type, men er montert tettere sammen i et mer kompakt kabinett. Du må også nøye deg med en mer spartansk utførelse – heltrukket trefiner og pianolakk er her byttet ut med svart vinyl. Høyttalerne kommer med metallsokler som vinkler dem opp ved plassering på skrivebordet.

Tilkoblinger
MC15 har mange likhetstrekk med Focus 110A også på baksiden. Forsterkerdelen er ut fra det vi kan bedømme identisk, med 2 x 50 watt og mulighet for å finjustere bass, mellomtone og diskant. Dette er spesielt kjekt ved nærfeltslytting hvor refleksjoner fra skrivebordet kan påvirke lyden, og diskanten lett blir pågående. MC15 har som 110A kun en enkel analog lydinngang som tilkobling. Den enkleste måten å koble til PC-en vil være via den medfølgende minijack til RCA overgangen, men Dynaudio kunne gjerne tatt seg råd til en digitalinngang synes vi – ikke minst når Elac AM 150 til halve prisen har dette på plass.

Lydkvalitet
Det blir egentlig litt misvisende å kalle Dynaudio MC15 for PC-høyttalere, for lydkvaliteten er hinsides de billige papphøyttalerne man vanligvis forbinder med PC-lyd. Det er mer korrekt å kalle dem kompakte hi-fi høyttalere for skrivebordet.

Vi koblet først MC15 til en laptop via USB-DAC-en Hegel HD2 (testvinner) og testet dem i nærfeltslytting på hver sin side av skjermen. Og det var merkverdig hvordan høyttalerne nærmest forsvant i lydbildet, som var imponerende i både bredde og dybde. Lyden er veldig tonalt korrekt, med en svært realistisk stemmegjengivelse og tilhørende finkornet diskantgjengivelse.

Vi byttet så til laptopens egen lydutgang via minijack, og nedturen var ganske stor. PC-ens eget standard lydkort presterer ikke den samme store og fyldige lyd som Hegel-DAC-en, og har en generelt grovere lyd. Vil du utnytte potensialet i MC15 er en god D/A konverter på sin plass.

At MC15 er beregnet på en annen plassering enn de større Focus 110A hører man først og fremst ved at de er litt mer forsiktige i bassen, og samtidig litt mindre pågående i mellomtonen. De kan heller ikke spille like høyt, til tross for at de har samme forsterkerkraft til rådighet.

Lydnivået holder i massevis når du sitter en halv meter unna, men skal du fylle en hel stue er det åpenbart at de større Focus eller AVI høyttalerne er et bedre valg. MC15 føler seg langt bedre til rette på skrivebordet, men da med minimum en halv meter, og helst en meters lytteavstand. Den superfokuserte lyden kan bli litt mye når man har den helt oppi ansiktet, og stereoeffekten blir dessuten bedre med litt avstand mellom høyttalerne.

Konklusjon
Dynaudio MC15 er et bra alternativ for deg som vil komponere et lite hi-fi anlegg rundt PC-skjermen. Samtidig gjør mangelen på digitale innganger at du er prisgitt PC-ens lydkort, med mindre du kobler inn en separat D/A konverter. Dette drar opp prisen ytterligere, og gjør at MC15 får en tøff utfordring fra rimeligere løsninger som Elac AM 150.

Lyd & Bilde mener

Behagelig lydkarakter Stram og taktfast bassgjengivelse Begrenset lydnivå Mangler digitalinngang Best til skrivebord eller små rom

Også i denne testen:

5 aktive høyttalere

Oppsummering

Artig med aktivt!

Erfaringen fra testen er at de aktive høyttalerne låter svært bra i forhold til den kompakte størrelsen, og i mange tilfeller gir mer for pengene enn passive høyttalere.

Les hele testen

Elac AM 150

Full pakke!

AM 150 fra Elac er en av testens rimeligste, men bak den lave prislappen skjuler det seg en fullaktiv høyttaler av forbausende god kvalitet. Fraværet av dypbass kompenseres med fint engasjement i den øvre delen av bassen. AM 150 passer utmerket til pop og rock. Pluss for digital inngang.

Fyldig, bassrik og musikalsk Gode tilkoblinger
Ingenting til denne prisen!
Les hele testen

Dynaudio Focus 110A

Proffmonitor i stua!

Dynaudio har levert aktive studiomonitorer til proffbruk i årevis, og derfor er det ingen overraskelse at utgaven til hjemmebruk låter meget bra. Mellomtonen er varm og deilig, og diskanten superfin. En fyldig, kontrollert bass som er noe av det råeste vi har hørt fra høyttalere på denne størrelsen!

Krystallklar, åpen lyd Dyp og kontrollert bass
Kun analoge innganger Litt ”snill” lyd
Les hele testen

AVI Neutron Five 2.1

Alt i ett

AVI-løsningen er en komplett pakke som utnytter mange, om ikke alle fordelene ved aktive høyttalere. Takket være den innebygde D/A konverteren med fjernkontroll kan du koble pakka rett til en lydkilde og oppnå utmerket lyd uten behov for noe ekstra utstyr.

Fleksible tilkoblingsmuligheter Godt samspill mellom subwoofer og satellitt
Kun passive høyttalere Mangler litt oppløsning og åpenhet
Les hele testen

Scansonic s5

Budsjettalternativet

For deg som vil ha aktive stereohøyttalere uten å tømme lommeboka er Scansonic S5 et prisgunstig alternativ. S5 mangler raffinementet til de dyrere høyttalerne, og er ikke noe vi vil anbefale til kritisk musikklytting, men til bakgrunnsmusikk eller anlegg nummer to gjør de en helt grei jobb.

Fyldig og fin mellomtone Enkel å sette opp
Noe sus ved lavt volum
Les hele testen

Waterfall Audio Serio/HF1

Lettplassert vellyd

For deg som vil ha et lite og lettplassert system er Waterfall Serio absolutt verdt å sjekke ut. De små høyttalerne egner seg bedre til små rom eller nærfeltslytting fremfor store stuer, men så lenge de er i sitt rette element spiller de utmerket, med flott mellomtone og beintøff bass.

God mellomtone Fyldig taktfast bass
Litt slanke i overgangen mellom subwoofer og høyttalere
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Vakker både utenpå og inni

Studiolyd hjemme

Scroll to Top