TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

AVI Neutron Five 2.1

Alt i ett

AVI-løsningen er en komplett pakke som utnytter mange, om ikke alle fordelene ved aktive høyttalere. Takket være den innebygde D/A konverteren med fjernkontroll kan du koble pakka rett til en lydkilde og oppnå utmerket lyd uten behov for noe ekstra utstyr.

forfatter
Publisert 15.06.11 - 13:09
L&B mener
Fleksible tilkoblingsmuligheter Godt samspill mellom subwoofer og satellitt
Kun passive høyttalere Mangler litt oppløsning og åpenhet
Spesifikasjoner

Neutron Five høyttalere

 • 1” diskant
 • 5” bass/mellomtone
 • 87 dB følsomhet
 • 8 Ohm impedans

AVI subwoofer

 • 10” bass
 • 3 x 100 watt forsterker
 • 30-120Hz frekvensområde
 • 1 analog + LFE
 • 4 optisk/1 coax digital inn
Veil. pris 16000Pr. 15.06.11 Produktside

Engelske AVI er en av pionerene innen aktive digitale høyttalere til hjemmebruk. Etter å ha levert svært gode stereoforsterkere i en årrekke skiftet de for noen år siden over til å lage høyttalere med innebygd forsterker og D/A konverter. Resultatet var den første ADM9 modellen som vi testet i 2008. Siden den gang har AVI videreutviklet konseptet og lansert dette 2.1 systemet med aktiv subwoofer og passive toveis høyttalere, som drives av forsterkere i subwooferen.

Tilkobling
Med AVI-høyttalerne har du mange forskjellige tilkoblingsmuligheter. Anlegget er utstyrt med både analoge og digitale innganger, og kommer med egen fjernkontroll som har separat volumregulering for sub/sat. Her kan du også veksle mellom ulike lydkilder.

Lydkvalitet
Den innebygde DAC-en i AVI-suben gjør en veldig god jobb. Vi sammenlignet den optiske digitalinngangen direkte med en Musical Fidelity M1DAC (5.000 kr) via de analoge inngangene, og opplevde at lydkvaliteten mellom de to var overraskende lik. Digitale enheter som Sonos låter så fint via digitalinngangen at vi ikke ser noe behov for separat DAC.

AVI-løsningen byr på et virkelig stort og fyldig lydbilde. Her er det ordentlig kropp i stemmene, og bassen går både dypere og føles fastere enn HF1 suben fra Waterfall. Spesielt på akustisk musikk og visesang føler vi at vi får langt bedre utbytte med AVI.

Den kompakte subwooferen er tydeligvis giret mer mot å være musikalsk enn å være brautete hjemmekinosub. Den følger bassgangene lekende lett og har dessuten fin punch oppover i den øvre enden av dypbassen. Synthbassen fra Propellerheads slår oss ettertrykkelig i mellomgulvet, men alt har en grense: Selv om suben tåler mer juling enn Waterfall-suben, må vi fortsatt være litt forsiktige med lydstyrken for at suben ikke skal gå over i forvrengning. Den relativt kompakte suben fungerer utmerket til små rom, men om du skal spille høyt i et stort rom kan det være på sin plass med en ekstra bass. Begrensningen med AVI-systemet ligger i de passive Neutron-høyttalerne. De låter veldig behagelig, avslappet og varmt, men vi savner litt oppløsning og presisjon i toppen. Det er tydelig at de innebygde forsterkerne fungerer meget bra, men vi skulle gjerne hatt aktiv deling av mellomtone/diskant slik et par av de konkurrerende løsningene og AVIs egen fullaktive monitor ADM9.1 gjør. Dette kan høres ved at mellomtonen er litt mer tilslørt, og oppløsningen i diskanten føles noe redusert sammenlignet med Dynaudio Focus 110A.

Konklusjon
AVI-løsningen er en komplett pakke som utnytter mange, om ikke alle fordelene ved aktive høyttalere. Takket være den innebygde D/A konverteren med fjernkontroll kan du koble pakka rett til en lydkilde og oppnå utmerket lyd uten behov for noe ekstra utstyr. Ulempen er den litt mer komplekse todelte løsningen, og det faktum at hovedhøyttalerne er av den vanlige passive varianten. Vi har ikke hørt de nye, fullaktive ADM9T høyttalerne, men det spørs om de ikke kan være en enda mer optimal løsning lydmessig sett.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Black Week Tilbud 30%
Kun 64,16 pr mnd i 12 mnd
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Oppsummering

Artig med aktivt!

Erfaringen fra testen er at de aktive høyttalerne låter svært bra i forhold til den kompakte størrelsen, og i mange tilfeller gir mer for pengene enn passive høyttalere.

Dynaudio MC15

Luksus til laptop'en

Dynaudio MC15 er en kompakt minimonitor som er spesielt beregnet til å bruke på skrivebordet. Og det som kanskje virker som overkill kan passe midt i blinken for andre… Det dreier seg nemlig om ekte hi-fi rundt PC-skjermen. Men mangelen på digitalinnganger gjør en separat D/A-konverter nødvendig.

Behagelig lydkarakter Stram og taktfast bassgjengivelse
Begrenset lydnivå Mangler digitalinngang Best til skrivebord eller små rom

Elac AM 150

Full pakke!

AM 150 fra Elac er en av testens rimeligste, men bak den lave prislappen skjuler det seg en fullaktiv høyttaler av forbausende god kvalitet. Fraværet av dypbass kompenseres med fint engasjement i den øvre delen av bassen. AM 150 passer utmerket til pop og rock. Pluss for digital inngang.

Fyldig, bassrik og musikalsk Gode tilkoblinger
Ingenting til denne prisen!

Dynaudio Focus 110A

Proffmonitor i stua!

Dynaudio har levert aktive studiomonitorer til proffbruk i årevis, og derfor er det ingen overraskelse at utgaven til hjemmebruk låter meget bra. Mellomtonen er varm og deilig, og diskanten superfin. En fyldig, kontrollert bass som er noe av det råeste vi har hørt fra høyttalere på denne størrelsen!

Krystallklar, åpen lyd Dyp og kontrollert bass
Kun analoge innganger Litt ”snill” lyd

Scansonic s5

Budsjettalternativet

For deg som vil ha aktive stereohøyttalere uten å tømme lommeboka er Scansonic S5 et prisgunstig alternativ. S5 mangler raffinementet til de dyrere høyttalerne, og er ikke noe vi vil anbefale til kritisk musikklytting, men til bakgrunnsmusikk eller anlegg nummer to gjør de en helt grei jobb.

Fyldig og fin mellomtone Enkel å sette opp
Noe sus ved lavt volum

Waterfall Audio Serio/HF1

Lettplassert vellyd

For deg som vil ha et lite og lettplassert system er Waterfall Serio absolutt verdt å sjekke ut. De små høyttalerne egner seg bedre til små rom eller nærfeltslytting fremfor store stuer, men så lenge de er i sitt rette element spiller de utmerket, med flott mellomtone og beintøff bass.

God mellomtone Fyldig taktfast bass
Litt slanke i overgangen mellom subwoofer og høyttalere
Annonse
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Disse står det en legende bak Etter platespillerne er de klare med sin første høyttaler.
Ta med kinolyden hjem i stua Høres TV-en din tynn og spinkel ut? Vi har testet fem prisgunstige lydplanker som kan kurere mager bass, og gi deg en fet surround-opplevelse!
De beste vi har hørt For en bursdagsgave de grønne høyttalerne fra Monitor Audio er. Her får man faktisk i pose og sekk.
QUAD ESL 63 - klassikeren vi ikke glemmer I høyttalernes Hall of Fame, vil en høyttaler stå for seg selv. I et eget rom med en liten rørforsterker tilkoblet. Spillende Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk vil bli bergtatt av klangen.
Lyd på ingen plass Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.
Black Week: De beste lydplanke-kjøpene Her er noen av de beste lydplanke-tilbudene vi har funnet så langt under Black Week 2022!
Følg Lyd & Bilde