Search
Generic filters

: Dynaudio Focus 110A

Proffmonitor i stua!

Dynaudio har levert aktive studiomonitorer til proffbruk i årevis, og derfor er det ingen overraskelse at utgaven til hjemmebruk låter meget bra. Mellomtonen er varm og deilig, og diskanten superfin. En fyldig, kontrollert bass som er noe av det råeste vi har hørt fra høyttalere på denne størrelsen!

Lyd & Bilde mener

Krystallklar, åpen lyd Dyp og kontrollert bass
Kun analoge innganger Litt ”snill” lyd
 • 2-veis aktiv kompakthøyttaler
 • Forsterkereffekt: Diskant 50 W / Bass 50 W
 • 45 Hz – 21 kHz  frekvensgang (+/- 3 dB)
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 15000 kr

Focus 110A er en fullaktiv variant av Dynaudios populære 110 stativhøyttalere, og med en prisforskjell på knappe 3.500 kroner mot den passive varianten, er dette nærmest en ”no-brainer” for den som ikke har en forsterker fra før. 110A har mange likhetstrekk med Dynaudios proffmonitorer i BM-serien, men kommer i en mer stuevennlig utførelse med skrå kabinettvegger i ekte treverk eller hvit/svart høyglanslakkering. Lyden skal også være mer avstemt for stuebruk enn nærfeltsmonitorene. På baksiden sitter det en forsterker innmontert som leverer 2 x 50 watt til diskanten og bass/mellomtonen, også de av velkjent Dynaudio-kvalitet.

Tilkoblinger
Tilkoblingsmessig er 110A en enkel affære. Den har kun en enkelt analog lydinngang av RCA-typen. Tilkobling til for eksempel iPod må derfor skje via en minijack til RCA lydovergang eller aller helst en skikkelig iPod-dokk. Den aller beste fremgangsmåten vil likevel være å koble 110A til et skikkelig stereoanlegg via en ren forforsterker/integrert forsterker med pre out eller en D/A konverter med innebygd volumkontroll. Høyttalerne har en innebygd tonekontroll som lar deg tilpasse nivået i diskant, mellomtone og bass til akustikken i rommet ditt.

Lydkvalitet
Focus 110A viser seg straks å være høyttalere av et litt annet kaliber enn de øvrige testdeltakerne. De spiller med en ekstrem åpen og klar tone, og har et svært detaljert lydbilde. Bassgangene serveres stramt og taktfast, med en dybde og kontroll som minner mer om halvstore gulvmodeller enn de relativt små kompakthøyttalere det faktisk er snakk om.

Mellomtonen er veldig behagelig og glatt, og nærmest kjærtegner øregangene. Selv på høyt volum låter det aldri hardt eller spisst. Ulempen er at høyttalerne kan oppleves litt ”snille” på tyngre musikkformer. På rock og heavy metall passer den mer usminkede lydkarakteren fra AVI litt bedre etter vår mening.

På akustisk musikk, klassisk så vel som gode pop-produksjoner (de få som finnes) er Focus-høyttalerne i sitt ess. Michael Jacksons ”Thriller” hamres ut med stor presisjon, og høyttalerne takler den tøffe bassen uten å nøle. Det skal nevnes at det maksimale lydnivået er noe begrenset, og noe særlig over 100 dB i en voksen stue kommer du ikke. Du kommer til et punkt hvor lyden slutter å øke i styrke. Høyttalerne har en innebygd limiter som hindrer dem fra å gå i stykker.

Siden 110A kun har analoge innganger vil lydkvaliteten den gir ut i stor grad avhenge av signalet de får inn. Høyttalerne oppleves mer kresne på resten av lydutstyret enn de øvrige høyttalerne, og er spesielt avslørende i diskanten. De er også bedre i stand til å formidle kvalitetsforskjeller på utstyret man kobler til. Med Focus 110A kunne vi koble til en kostbar forforsterker som Hegels nye P30 og høre en liten, men likevel tydelig lydforbedring sammenlignet mot den interne volumkontrollen i Hegel HD20 DAC. Kvalitetsmessig henger de med overraskende lenge, selv når man kobler til mer eksotisk utstyr. Derimot ville vi ikke funnet på å koble iPod-en direkte til høyttalerne – da er en dokkingstasjon med digital avlesning heller å foretrekke.

Konklusjon
Blant alle høyttalerne i testen er det Dynaudio Focus 110A som gir den beste lydkvaliteten. Mellomtonen er varm og deilig,  og diskanten superfin. Focus-høyttalerne har i tillegg en fyldig, kontrollert bass som er noe av det råeste vi har hørt fra høyttalere på denne størrelsen! For å virkelig utnytte potensialet i høyttalerne bør du ha en lydkilde av høy kvalitet, og Dynaudioene er også mindre tilgivende for lavoppløste, komprimerte musikkopptak enn et par av utfordrerne.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Oppsummering

  Artig med aktivt!

  Erfaringen fra testen er at de aktive høyttalerne låter svært bra i forhold til den kompakte størrelsen, og i mange tilfeller gir mer for pengene enn passive høyttalere.

  Dynaudio MC15

  Luksus til laptop'en

  Dynaudio MC15 er en kompakt minimonitor som er spesielt beregnet til å bruke på skrivebordet. Og det som kanskje virker som overkill kan passe midt i blinken for andre… Det dreier seg nemlig om ekte hi-fi rundt PC-skjermen. Men mangelen på digitalinnganger gjør en separat D/A-konverter nødvendig.

  Elac AM 150

  Full pakke!

  AM 150 fra Elac er en av testens rimeligste, men bak den lave prislappen skjuler det seg en fullaktiv høyttaler av forbausende god kvalitet. Fraværet av dypbass kompenseres med fint engasjement i den øvre delen av bassen. AM 150 passer utmerket til pop og rock. Pluss for digital inngang.

  AVI Neutron Five 2.1

  Alt i ett

  AVI-løsningen er en komplett pakke som utnytter mange, om ikke alle fordelene ved aktive høyttalere. Takket være den innebygde D/A konverteren med fjernkontroll kan du koble pakka rett til en lydkilde og oppnå utmerket lyd uten behov for noe ekstra utstyr.

  Scansonic s5

  Budsjettalternativet

  For deg som vil ha aktive stereohøyttalere uten å tømme lommeboka er Scansonic S5 et prisgunstig alternativ. S5 mangler raffinementet til de dyrere høyttalerne, og er ikke noe vi vil anbefale til kritisk musikklytting, men til bakgrunnsmusikk eller anlegg nummer to gjør de en helt grei jobb.

  Waterfall Audio Serio/HF1

  Lettplassert vellyd

  For deg som vil ha et lite og lettplassert system er Waterfall Serio absolutt verdt å sjekke ut. De små høyttalerne egner seg bedre til små rom eller nærfeltslytting fremfor store stuer, men så lenge de er i sitt rette element spiller de utmerket, med flott mellomtone og beintøff bass.

  Les også

  Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?