: Dynaudio Focus 110A

Proffmonitor i stua!

Dynaudio har levert aktive studiomonitorer til proffbruk i årevis, og derfor er det ingen overraskelse at utgaven til hjemmebruk låter meget bra. Mellomtonen er varm og deilig, og diskanten superfin. En fyldig, kontrollert bass som er noe av det råeste vi har hørt fra høyttalere på denne størrelsen!
Lyd & Bilde mener
Krystallklar, åpen lyd Dyp og kontrollert bass
Kun analoge innganger Litt ”snill” lyd
Spesifikasjoner
  • 2-veis aktiv kompakthøyttaler
  • Forsterkereffekt: Diskant 50 W / Bass 50 W
  • 45 Hz – 21 kHz  frekvensgang (+/- 3 dB)
Annonse
Annonse
forfatter

Focus 110A er en fullaktiv variant av Dynaudios populære 110 stativhøyttalere, og med en prisforskjell på knappe 3.500 kroner mot den passive varianten, er dette nærmest en ”no-brainer” for den som ikke har en forsterker fra før. 110A har mange likhetstrekk med Dynaudios proffmonitorer i BM-serien, men kommer i en mer stuevennlig utførelse med skrå kabinettvegger i ekte treverk eller hvit/svart høyglanslakkering. Lyden skal også være mer avstemt for stuebruk enn nærfeltsmonitorene. På baksiden sitter det en forsterker innmontert som leverer 2 x 50 watt til diskanten og bass/mellomtonen, også de av velkjent Dynaudio-kvalitet.

Tilkoblinger
Tilkoblingsmessig er 110A en enkel affære. Den har kun en enkelt analog lydinngang av RCA-typen. Tilkobling til for eksempel iPod må derfor skje via en minijack til RCA lydovergang eller aller helst en skikkelig iPod-dokk. Den aller beste fremgangsmåten vil likevel være å koble 110A til et skikkelig stereoanlegg via en ren forforsterker/integrert forsterker med pre out eller en D/A konverter med innebygd volumkontroll. Høyttalerne har en innebygd tonekontroll som lar deg tilpasse nivået i diskant, mellomtone og bass til akustikken i rommet ditt.

Lydkvalitet
Focus 110A viser seg straks å være høyttalere av et litt annet kaliber enn de øvrige testdeltakerne. De spiller med en ekstrem åpen og klar tone, og har et svært detaljert lydbilde. Bassgangene serveres stramt og taktfast, med en dybde og kontroll som minner mer om halvstore gulvmodeller enn de relativt små kompakthøyttalere det faktisk er snakk om.

Mellomtonen er veldig behagelig og glatt, og nærmest kjærtegner øregangene. Selv på høyt volum låter det aldri hardt eller spisst. Ulempen er at høyttalerne kan oppleves litt ”snille” på tyngre musikkformer. På rock og heavy metall passer den mer usminkede lydkarakteren fra AVI litt bedre etter vår mening.

På akustisk musikk, klassisk så vel som gode pop-produksjoner (de få som finnes) er Focus-høyttalerne i sitt ess. Michael Jacksons ”Thriller” hamres ut med stor presisjon, og høyttalerne takler den tøffe bassen uten å nøle. Det skal nevnes at det maksimale lydnivået er noe begrenset, og noe særlig over 100 dB i en voksen stue kommer du ikke. Du kommer til et punkt hvor lyden slutter å øke i styrke. Høyttalerne har en innebygd limiter som hindrer dem fra å gå i stykker.

Annonse

Siden 110A kun har analoge innganger vil lydkvaliteten den gir ut i stor grad avhenge av signalet de får inn. Høyttalerne oppleves mer kresne på resten av lydutstyret enn de øvrige høyttalerne, og er spesielt avslørende i diskanten. De er også bedre i stand til å formidle kvalitetsforskjeller på utstyret man kobler til. Med Focus 110A kunne vi koble til en kostbar forforsterker som Hegels nye P30 og høre en liten, men likevel tydelig lydforbedring sammenlignet mot den interne volumkontrollen i Hegel HD20 DAC. Kvalitetsmessig henger de med overraskende lenge, selv når man kobler til mer eksotisk utstyr. Derimot ville vi ikke funnet på å koble iPod-en direkte til høyttalerne – da er en dokkingstasjon med digital avlesning heller å foretrekke.

Konklusjon
Blant alle høyttalerne i testen er det Dynaudio Focus 110A som gir den beste lydkvaliteten. Mellomtonen er varm og deilig,  og diskanten superfin. Focus-høyttalerne har i tillegg en fyldig, kontrollert bass som er noe av det råeste vi har hørt fra høyttalere på denne størrelsen! For å virkelig utnytte potensialet i høyttalerne bør du ha en lydkilde av høy kvalitet, og Dynaudioene er også mindre tilgivende for lavoppløste, komprimerte musikkopptak enn et par av utfordrerne.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Oppsummering

Artig med aktivt!

Erfaringen fra testen er at de aktive høyttalerne låter svært bra i forhold til den kompakte størrelsen, og i mange tilfeller gir mer for pengene enn passive høyttalere.

Dynaudio MC15

Luksus til laptop'en

Dynaudio MC15 er en kompakt minimonitor som er spesielt beregnet til å bruke på skrivebordet. Og det som kanskje virker som overkill kan passe midt i blinken for andre… Det dreier seg nemlig om ekte hi-fi rundt PC-skjermen. Men mangelen på digitalinnganger gjør en separat D/A-konverter nødvendig.

Behagelig lydkarakter Stram og taktfast bassgjengivelse
Begrenset lydnivå Mangler digitalinngang Best til skrivebord eller små rom

Elac AM 150

Full pakke!

AM 150 fra Elac er en av testens rimeligste, men bak den lave prislappen skjuler det seg en fullaktiv høyttaler av forbausende god kvalitet. Fraværet av dypbass kompenseres med fint engasjement i den øvre delen av bassen. AM 150 passer utmerket til pop og rock. Pluss for digital inngang.

Fyldig, bassrik og musikalsk Gode tilkoblinger
Ingenting til denne prisen!

AVI Neutron Five 2.1

Alt i ett

AVI-løsningen er en komplett pakke som utnytter mange, om ikke alle fordelene ved aktive høyttalere. Takket være den innebygde D/A konverteren med fjernkontroll kan du koble pakka rett til en lydkilde og oppnå utmerket lyd uten behov for noe ekstra utstyr.

Fleksible tilkoblingsmuligheter Godt samspill mellom subwoofer og satellitt
Kun passive høyttalere Mangler litt oppløsning og åpenhet

Scansonic s5

Budsjettalternativet

For deg som vil ha aktive stereohøyttalere uten å tømme lommeboka er Scansonic S5 et prisgunstig alternativ. S5 mangler raffinementet til de dyrere høyttalerne, og er ikke noe vi vil anbefale til kritisk musikklytting, men til bakgrunnsmusikk eller anlegg nummer to gjør de en helt grei jobb.

Fyldig og fin mellomtone Enkel å sette opp
Noe sus ved lavt volum

Waterfall Audio Serio/HF1

Lettplassert vellyd

For deg som vil ha et lite og lettplassert system er Waterfall Serio absolutt verdt å sjekke ut. De små høyttalerne egner seg bedre til små rom eller nærfeltslytting fremfor store stuer, men så lenge de er i sitt rette element spiller de utmerket, med flott mellomtone og beintøff bass.

God mellomtone Fyldig taktfast bass
Litt slanke i overgangen mellom subwoofer og høyttalere
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
3D-lyd med Dolby Atmos og berøringspanel er blant nyhetene på Bluesounds nye lydplanke.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.