TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST 6 kompakthøyttalere

God lyd alle har råd til

Det trenger ikke koste en formue å få god stereolyd i stuen. Vi har funnet seks par høyttalere som ikke sprenger budsjettet.

forfatter
Publisert 15.06.21 - 15:55
Produkter i testen
 • DALI Oberon 1
 • Elipson Prestige Facet 6B
 • Eltax Monitor III
 • Q Acoustics 3020i
 • Tangent Spectrum X5
 • Wharfedale Diamond 12.1
 • Hva må man gi for en god høyttaler? Hvis penger ikke er noen hindring, kan man for et pent sekssifret beløp oppnå det eventyrlige. Men det trenger heldigvis ikke å være så dyrt. Hvor lite man kan slippe unna med, avdekker vi i denne testen.

  Vi har sett på og ikke minst lyttet til seks par kompakthøyttalere i det billigste sjiktet av produsentenes utvalg. Og det er faktisk imponerende hvor mye god lyd man kan få for så få kroner. Alle høyttalerne i testen leverer en lyd som helt klart er til å leve med når pengene er få, og plassen begrenset.

  Prismessig er det en viss spredning. Den dyreste modellen koster mer enn det dobbelte av den billigste. Men da tallene er små, er forskjellen i kroner og øre reelt ikke stor.

  Samme resept over alt

  Selv om de seks høyttalerparene ser veldig forskjellige ut både i finish og størrelse, er det mange likheter: Alle er svært kompakte (på størrelse med en skoeske). Og alle er toveishøyttalere med femtommers bass/mellomtoneenheter i bassreflekskabinetter, samt en domediskant.

  Likhetene i konstruksjonen kommer ikke som en stor overraskelse, da det er den mest nærliggende oppskriften på et godt resultat når pris og størrelse setter grensen så nådeløst. Men det er likevel interessant at det slett ikke er noen unntak fra regelen.

  Høyttalere i denne størrelsen kalles med et gammelt uttrykk reolhøyttalere. Og det er nærliggende at de oftest vil bli plassert enten oppå et møbel eller bli satt inn på hyllene i en reol. Ikke minst siden kjøpere med et veldig beskjedent hi-fi-budsjett sjelden har en stor stue med god plass til rådighet.

  Plassering i reol kan være helt i orden, og faktisk gi de små høyttalerne et tiltrengt løft i bassen. Men hvis man vil oppnå det største stereobildet og perspektivet, er det imidlertid en fordel å plassere høyttalerne på den ”korrekte” måten: på stativ, løftet til ørehøyde, og med avstand til bakveggen og hjørnene. Så er det sagt. Og du bestemmer naturligvis selv. Men lov i det minste å sørge for litt luft omkring høyttalerne i reolen, så bassrefleksporten på baksiden kan ”puste”.

  (Foto: Wharfedale)

  Slik testet vi

  Høyttalerne ble – naturligvis – testet med musikk i stereo. Det ble spilt et bredt utvalg av låter i et like bredt utvalg av sjangre. Høyttalerne ble plassert i en mellomstor stue på knappe 25 kvadratmeter, som nok er det største så små høyttalere har en sjanse til å fylle. Spesielt siden akustikken her er forholdsvis kraftig dempet.

  Da det er snakk om en test, ble høyttalerne plassert der de yter best, nemlig på stativ og med en viss avstand til bakvegg og hjørner. For å sikre at andre ledd i avspillerkjeden ikke satte grensen ble høyttalerne drevet av et NAD C658 / NAD C298-forsterkerpar i det bedre sjiktet av premiumklassen. Med 2 x 180 W til rådighet og en pris tilsvarende det tidobbelte av prisen på de fleste parene i testen var det overkill. Men det låt fint, og gjorde det mulig å fokusere på styrker og svakheter i høyttalerne.

  Produkter i testen

  DALI Oberon 1

  Arver fra de dyrere seriene

  DALIs minste budsjettmodell har lånt teknologi fra de mer avanserte modellene.

  Ren og nyansert gjengivelse, spesielt av mellomtonen. Tegner en flott akustisk scene.
  Mindre effektive enn de andre, så glem alt om å spille høyt.

  Elipson Prestige Facet 6B

  Overlegen utførelse

  Elipson imponerer med byggekvalitet og lekre detaljer.

  Flott byggekvalitet. Nyansert klang, og god dynamikk.
  Dyrere enn alle andre. Ikke så tredimensjonal og presis som DALI og Wharfedale.

  Eltax Monitor III

  Langt bedre enn prisen tilsier

  Det er utrolig at man kan få så mye høyttaler for så få kroner.

  Vanvittig billig: Den koster en tredjedel av testens dyreste! Og lyden er faktisk ganske OK.
  Lyden er OK, men fortsatt langt under alle andre i testen. Kabinettet er tynt, og byggekvaliteten dårlig. Men hva kan man forlange til denne prisen?

  Q Acoustics 3020i

  Engelsk musikalitet

  Q Acoustics 3020i er gjennomfornuftige og sylskarpt prissatte. Men også vellydende.

  Engasjerende og musikalsk gjengivelse. Lav pris.
  Billig finish. Lyden kunne godt vært mer detaljert.

  Tangent Spectrum X5

  Best til bakgrunnsmusikk

  Tangent Spectrum X5 er ikke dårlige. Men man kan få mer lyd for pengene hos andre.

  Ultradiskré utseende som ikke sjenerer noen.
  Lyden er like anonym som designen.

  Wharfedale Diamond 12.1

  Velstøpt og behagelig lyd

  Wharfedale har fått hjelp fra den andre siden av Kanalen, og resultatet er et par vellydende høyttalere.

  Varm og behagelig gjengivelse til en virkelig god pris.
  Lyden er ikke overdetaljert.
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Liten partyhøyttaler gjør det meste riktig Med Sony XG300 på hagefest, blir det god stemning, uten at du trenger å være redd for naboklager.
  Lydplanke fra... Porsche? Se opp, Sonos og Samsung! Porsches nye lydplanke er like rundt neste sving.
  HiFi-ikoner bytter eier Kapitalfonden Highlander Partners har kjøpt opp McIntosh Group, som også står bak Sonus faber.
  På jakt etter ny lydplanke? Sjekk vår topp 10 liste. Savner du bedre lyd fra TV-en? Her finner du de 10 beste lydplankene akkurat nå!
  Marshall fornyer sine trådløse høyttalere Oppdaterer Acton, Stanmore og Woburn.
  Den trådløse favoritten får en etterlengtet funksjon KEF LSX II blir enda bedre, og enda mer praktisk.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend