TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Elipson Prestige Facet 6B

Overlegen utførelse

Elipson imponerer med byggekvalitet og lekre detaljer.

forfatter
Publisert 15.06.21 - 16:00
Karakter
Elipson Prestige Facet 6B
L&B mener
Flott byggekvalitet. Nyansert klang, og god dynamikk.
Dyrere enn alle andre. Ikke så tredimensjonal og presis som DALI og Wharfedale.
Spesifikasjoner
  • Elementer: 5” bass, 1” dome-diskant
  • Konstruksjonsprinsipp: bassrefleks, 2-veis
  • Frekvensområde: 57 Hz–25 kHz (+/-3 dB)
  • Følsomhet: 90 dB
  • Maks belastning: 70 W
  • Anbefalt forsterkereffekt: (ikke oppgitt)
  • Impedans: 6 ohm
  • Mål og vekt: 17,6 x 29,8 x 22,5 cm / 5,6 kg
  • Farger: sort, hvit, valnøtt
  • Web: en.elipson.com
Veil. pris 4.999Pr. 15.06.21 Produktside

Elipson Prestige Facet 6B er lillebror til Prestige Facet 8B, som vi har testet tidligere. Og som på den, er utførelsen mer eksklusiv enn man skulle vente til prisen. Kantene er avrundede, og den mørke valnøtt-finishen er nesten naturtro. Den pianolakkerte frontplaten er tykk – og lyddød som en haveflis!

Bass/mellomtoneenheten på 5” er utstyrt med en lekker faseplugg i aluminium. Begge enhetene er omkranset av de pyramideformede fasettene, som gir serien navn, og som angivelig hjelper til med å bremse diffraksjoner fra kabinettets kanter (og ser i hvertfall flotte ut).

Elipson Prestige Facet 6B er testens dyreste, men også den mest eksklusive. (Foto: Elipson)

Terminalene på baksiden er sølvbelagte, og ser virkelig eksklusive ut. Både løse kabelender og bananstikk holdes godt fast, og det er mulighet for biwiring.

Lydkvaliteten

Selv om det kun dreier seg om en mindre forskjell i kroner, er Elipson Prestige Facet 6B lydmessig i en annen klasse enn de billigste modellene. Klangen er mer naturlig, og oppløsningen bedre enn hos Eltax og Tangent. Det er spesielt en fordel på akustisk musikk, hvor det er lettere å skille forskjellene mellom instrumentene. Også stemmer som ligger tett på hverandre, som de tre sangerne på Right Hand Man fra Hamilton, får sitt individuelle særpreg.

Perspektivet er også utmerket. Scenen strekker seg betydelig utover bredden av høyttaleroppsettet, og man fornemmer dybden på den akustiske scenen. Likevel uten at det gjøres like bra som på DALI Oberon 1 og Wharfedale Diamond 12.1.

Dynamikken er meget god. Blandingen av slagtøy og knipsede mandolinstrenger i Bordone med Afenginn gjengis uten synderlig kompresjon. Følsomheten er et par dB høyere enn på de fleste deltakerne, som gjør Elipson-høyttalerne lettere å drive med små forsterkere.

Elipson Prestige Facet 6B fås i sort, valnøtt og hvit. (Foto: Elipson)

Konklusjon

Elipson Prestige Facet 6B er testens dyreste, men også den mest eksklusive. Finish og byggekvalitet er langt over alle andre. Heldigvis er en del av pengene også brukt på lyden, som er harmonisk og med ganske god dynamikk. Totalt sett må Facet 6B dog se seg slått av DALI. Og tas prisen med i betraktning, kommer både Q Acoustics og Wharfedale høyere på seierspallen.

Også i denne testen:

DALI Oberon 1

Arver fra de dyrere seriene

DALIs minste budsjettmodell har lånt teknologi fra de mer avanserte modellene.

Ren og nyansert gjengivelse, spesielt av mellomtonen. Tegner en flott akustisk scene.
Mindre effektive enn de andre, så glem alt om å spille høyt.

Eltax Monitor III

Langt bedre enn prisen tilsier

Det er utrolig at man kan få så mye høyttaler for så få kroner.

Vanvittig billig: Den koster en tredjedel av testens dyreste! Og lyden er faktisk ganske OK.
Lyden er OK, men fortsatt langt under alle andre i testen. Kabinettet er tynt, og byggekvaliteten dårlig. Men hva kan man forlange til denne prisen?

Q Acoustics 3020i

Engelsk musikalitet

Q Acoustics 3020i er gjennomfornuftige og sylskarpt prissatte. Men også vellydende.

Engasjerende og musikalsk gjengivelse. Lav pris.
Billig finish. Lyden kunne godt vært mer detaljert.

Tangent Spectrum X5

Best til bakgrunnsmusikk

Tangent Spectrum X5 er ikke dårlige. Men man kan få mer lyd for pengene hos andre.

Ultradiskré utseende som ikke sjenerer noen.
Lyden er like anonym som designen.

Wharfedale Diamond 12.1

Velstøpt og behagelig lyd

Wharfedale har fått hjelp fra den andre siden av Kanalen, og resultatet er et par vellydende høyttalere.

Varm og behagelig gjengivelse til en virkelig god pris.
Lyden er ikke overdetaljert.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Samsungs beste lydplanke på testbenken En av våre favoritt-lydplanker er tilbake i finpusset versjon. Samsung HW-Q995B låter knallbra til film!
- Mindre og rimelige Sonos-subwoofer forsinket Det kan se ut som om Sonos' planlagte Sub Mini blir forsinket noen måneder.
Denne lydplanken koster bare noen hundrelapper Creative Stage Air V2 er en bærbar, batteridreven lydplanke som nesten ikke koster noen ting.
Hvor bra låter Samsungs ultraslanke lydplanke? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tynneste lydplanken vi har sett, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også noen triks som gjør den ekstra plasseringsvennlig.
En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
Disse fikk oss til å måpe De små KEF LSX II er de beste blant trådløse stereohøyttalere i denne prisklassen.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend