TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: NAD C298

Det beste fra storebror

NAD bruker de samme fine Purifi-forsterkermodulene som i den langt dyrere M33. Det kan nesten ikke gå galt.

Av / 15.03.21 - 08:50
NAD C298

Lyd & Bilde mener

  • Sterk nok til å drive de fleste høyttalere. Musikalsk og med et herlig bunndrag til rock.
  • Du bør ikke kjøpe den for å imponere naboen, for den ligner noe som koster halvparten.

Da NAD lanserte premiumklasse-forforsterkeren C658, ble vi nysgjerrige på å teste den (og testen kan du finne her). Men det manglet en effektforsterker i samme vektklasse for å gjøre settet komplett. Den er endelig kommet, i form av C298.

NAD C298 er en effektforsterker i et design som bare kan beskrives som klassisk NAD: en fullkommen spartansk enhet i en matt sort farge. Kun en enkelt power-knapp og en lysdiode finnes i fronten. Og LED-en lyser ikke opp når forsterkeren slås på, da det er en indikator for brokobling.

Det kan ikke gjøres enklere: En power-knapp og en lysdiode som ikke lyser – da den kun brukes ved brokobling. (Foto: NAD)

Baksiden er ganske komplisert til å være en effektforsterker. Her finner man både balanserte XLR-innganger og vanlige RCA-kontakter, og det er en lydstyrkeregulering som kan skytes inn i signalkjeden. Det er også et sett linjeutganger som kan brukes til å sende signalet videre til en annen effektforsterker.

Det interessante finner man inni. Her er nemlig de samme Eigentakt klasse D-forsterkermodulene som i NAD M33, som vi tidligere har gitt vår beste anbefaling. Eigentakt-modulene er utviklet av danske Purifi, som har audio-pioneren Peter Lyngdorf blant grunnleggerne, og de utmerker seg med svært, svært lav forvrengning – uansett frekvens, effekt og belastning.

NAD C298 har både balanserte og vanlige linjeinnganger. Og en gain-justering kan skytes inn i signalkjeden. (Foto: NAD)

NAQ C298 har en utgangseffekt på 180 W pr. kanal i 8 ohm og 360 W pr. kanal i 4 ohm. Og 1 x 620 W i 8 ohm som brokoblet! I M33 yter forsterkermodulene noen få watt mer, men strømforsyningen er nok et av de stedene hvor man har spart litt. Hvis man kan kalle 2 x 180 W for sparsommelig.

Annonse

Lydkvaliteten

Å lytte til NAD C98 er et behagelig gjenhør. Kroppsligheten og nærheten i mellomtonen som kjennetegnet M33, finner man også her. Sammen med det solide bunndraget i bassen. Det gjør C298 til et underholdende selskap.

Jeg bruker ofte Sinead O’Connors a capella-utgave av «I Am Stretched On Your Grave» når jeg tester. Men utgaven med rytmebacking fra I Do Not Want What I Haven’t Got er morsommere og har mer drive.

For å oppleve hvor godt og engasjerende stemmer gjengis, må vi ha tak i Disturbed-cover-en av «The Sound of Silence». Her er det fullt overblikk over alle lagene i vokalsporet. Og masser av overskudd når orkesteret legger fra land i avslutningen. Mindre kapable forsterkere mister overblikket og oppløsningen i denne låten, men ikke her.

Kontrollen over høyttalerne er god, og jeg savner ikke dynamikk på C298. 2 x 180 W er rikelig til min 25 kvadratmeters stue. Men piskesmellene på «Banditengalopp» har blitt hørt mer smellende. På for eksempel Musical Fidelity M8xi. Men det er ingen skam; den er tross alt tre ganger dyrere!

Klasse D-forsterkere blir ofte beskyldt for å være kalde og uengasjerende i lyden. Og ofte med rette. Men det handler nok til syvende og sist mer om den konkrete konstruksjonen, enn om prinsippet. Noen av de beste og mest musikalske forsterkerne jeg har testet, har nemlig også vært klasse D-forsterkere. Blant dem Marantz PM-10, men også NAD M33. Og C298 føyer seg inn i rekken av engasjerende og musikalske klasse D-forsterkere. Uten at man kan sammenligne dem direkte, da der er stor forskjell både i pris, effekt og funksjoner.

En mer fair sammenligning av musikalske effektforsterkere med lyd som smaker av high end-klassen, er vanskeligere å finne. Og trenger man muskler til å drive tunge høyttalere, snevrer feltet seg enda mer inn. Utover NAD C298 kan jeg bare komme på Emotiva XPA-DR2 og NuPrime ST-10. Førstnevnte leder på effekt og blomstrende brutalitet, og NuPrime er nøytral som Sveits. Men på ren musikalitet og oppløsning stikker C298 glatt av med seieren.

NAD C658 og C298 er et opplagt makkerpar. Selv om det frister å legge en fjerdedel mer på bordet for en M33 med litt sterkere strømforsyning og en inngang for MC-pickup-er. (Foto: NAD)

Konklusjon

NAD C298 minner meg på en god måte om en rekke NAD-effektforsterkere som jeg gjennom årtiene har eid eller lyttet til. Masse kraft og god lyd for en rimelig pris – og billig innpakket. De danske Purifi Eigentakt-forsterkermodulene er rett og slett fremragende til prisen. Det var de i high end-forsterkeren M33, og nå kan man få nesten samme ytelse enda billigere.

Har du en forsterker eller DAC du liker, er det en innlysende match. Skal du sette sammen et sett fra bunnen, er det nærliggende å kombinere med C658 – men også fristende å legge de ekstra pengene på disken for en M33, som har utseendet med seg – og som har innebygget MC-forsterker.

Karakter
NAD C298
Premium

1 hendelser på “NAD C298”

  1. Benytter 2 stk brokoblet til å drive bassen på ett par MBL 116F. De mangler noe magi for å kunne overta for Accuphase E-800 fra nedre mellomtone/øvre bass og opp. Men det skulle da bare mangle, du får nesten 10 stk NAD for samme pris 😁

    At de har justerbar gain gjøre jobben med å integrere de veldig enkel om du skulle være inne på samme tanke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset

Små bokser med stor lyd

Du verden, for en forsterker!

En helt annerledes opplevelse

Lyd & Bilde