TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST NAD C658

Mesterlig digital blackbox

NAD C658 inneholder mer enn utseendet gir inntrykk av. Bak den grå fasaden gjemmer det seg en allsidig forforsterker, DAC og streaming-mottaker som også kan styre lytterommet ditt.

forfatter
Publisert 15.03.21 - 08:37
Karakter
NAD C658
L&B menerskew
pluss Innebygd Bluesound-streaming og romkorreksjon. Kan utvides med ekstra funksjoner. Platespillerinngang.
minus Sammen med en dugende effektforsterker blir prisen nær eller over modellene i NAD Master-serien.
Veil. pris 17998 Produktside
Spesifikasjoner
 • Digitalinnganger: 2 x koaksial, 2 x optisk (Toslink), USB Type A, Ethernet
 • Analoginnganger: 2 x Line in (stereo RCA), platespiller (MM/MC) (stereo RCA)
 • Utganger: Pre out (stereo RCA), pre out, balansert (stereo XLR), subwoofer (stereo RCA), hodetelefon
 • Trådløst: AirPlay 2, Bluetooth 5 (aptX HD) toveis, Wi-Fi 5
 • Streaming (BluOS): Spotify, Amazon Music, TIDAL, Deezer, Qobuz, HDTracks, HighResAudio, Murfie, JUKE, Napster, Slacker Radio, KKBox, Bugs, TuneIn Radio, iHeartRadio, Calm Radio, Radio Paradise
 • Oppløsning: 24-bit / 96 kHz (optisk) 24-bit / 192 kHz (koaksial)
 • Formater: MQA (op til 24/96), FLAC, WAV, AIFF, WMA (inkl. lossless), AAC, OGG, ALAC, MP3, OPUS
 • Romkorreksjon: Dirac Live basisversjon. Målemikrofon medfølger.
 • Fjernstyring: Fjernbetjening, BluOS-app (Android/iOS)
 • Dimensjoner: 43,5 x 10,0 x 40,5 cm (B x H x D), 7,4 kg
 • hifiklubben.no

De fleste forsterkere er av den integrerte typen der alt er samlet i én enhet. Men det er fortsatt noen som sverger til en ren forforsterker. Enten fordi de har spesielle krav til effekttrinnet, eller fordi den skal kombineres med aktive høyttalere.

NAD C658 er en forforsterker i prisklassen like før det begynner å gjøre virkelig vondt. Den ligner klassisk NAD: En gråsort kasse uten noen form for pynt. Det ydmyke utseendet vil sannsynligvis glede virkelige NAD-fanatikere, mens andre vil anse den som nokså usexy. Den er under alle omstendigheter langt mindre iøynefallende enn M10 og M33, som den har Bluesound og Dirac Live-romkorreksjon til felles med.

I fronten finner vi en volumknapp (selvfølgelig i plast), to trykknapper til kildevalg og et navigasjonshjul for å velge menyfunksjoner. Et minimalistisk display forteller passende mye til daglig bruk, men oppsettet krever at man blar en del rundt.

I klassisk NAD-stil er C658 blottet for dekor. Dette er forforsterkeren for gamle NAD-fans som har fått bedre råd. (Foto: NAD)

En ny type komponent

NAD betegner C658 som «en ny type stereokomponent». I den betydning at den er en forforsterker og kan motta (nett)radio, kan den falle inn i kategorien «preceiver». Det er ikke mange av dem, men de fins. Eller den kan i kraft av den innebygde digitalkonverteren, betraktes som en DAC/forforsterker. Dem har vi faktisk sett noen eksempler av.

Det skal likevel ikke ta glansen av at vi har å gjøre med et ganske allsidig apparat som kan være både signalkilde og samlesentral for alle dine analoge og digitale lydkilder.

På analogsiden er det to sett linjeinnganger og – viktigere – en platespillerinngang (RIAA). Den støtter likevel kun MM-pickup-er.

To typer digitalinnganger mangler, nemlig profesjonelle AES/EBU og USB-B hvor DAC-en fungerer som eksternt lydkort for en PC. Det kan til en viss grad løses, da NAD C658 kan utvides med såkalte MDC-moduler (Modular Design Construction), som det er plass til to av. I skrivende stund er de eneste relevante modulene en USB-B-port-modul med support for DSD-filer, og en HDMI-modul som gir adgang til å bruke forsterkeren til hjemmekino. Men naturligvis bare i stereo og uten surround-dekoding.

Streaming

Men i virkeligheten kommer de færreste til å bruke inngangene til så mye, da det meste foregår trådløst. NAD C658 har innebygget Bluesound, som er NADs multiromssystem i konkurranse med Sonos, HEOS og Google Home. Og uansett om man kjøper forsterkeren under forutsetning av å skjemme bort platespilleren og vinylsamlingen, vil inngangsvelgeren nok i praksis stå på Bluesound det meste av tiden, for å høre nettradio eller streame fra en av streaming-tjenestene.

Velger du Tidal, støtter C658 også det høytoppløste MQA-formatet som brukes på Tidal HiFi Master-opptakene.

Man kan streame til C658 fra mobilen med Apple AirPlay 2 og Bluetooth. Sistnevnte er toveis så man kan bruke trådløse hodetelefoner sammen med forsterkeren. Og siden aptX HD-protokollen støttes, kan lydkvaliteten bli glimrende.

Baksiden har alle inn- og utgangene det er bruk for. Det meste kommer likevel inn via antennene til WiFi og Bluetooth. (Foto: NAD)

Dirac Live

Romkorreksjonen er, som på NAD M33 og NAD M10, Dirac Live. Og som på disse er det kun snakk om basisutgaven, der det bare korrigeres under 500 Hz. Det føles gjerrig, og NAD kunne ha lagt de ekstra få hundrelappene på toppen av prisen for å gi oss en «gratis» fullversjon av Dirac – uten at vi hadde hevet øyenbrynene av den grunn.

Når det er sagt, er det i bassområdet romkorreksjonen kommer mest til sin rett, og samtidig også der sjansen til et godt resultat er størst.

Målingen av rommet ligner den man finner på surround-forsterkere, bortsett fra at man må klare seg uten skjermmenyer på TV-en. Det skjer i stedet via Dirac mobil-app-en og den medfølgende målemikrofonen.

Når det er målt opp fra i alt ni målepunkter i rommet rundt lytteposisjonen, beregnes en korreksjonskurve som lagres i forsterkeren. Man kan både se og justere den foreslåtte frekvenskurven på mobilskjermen.

Og forskjellen er stor. Man innser først hvor mye rommet påvirker bassen når påvirkningen slås av! Eller i hvert fall blir redusert. Pukler i bassområdet kan temmes, men dype dykk på grunn av utfasinger er utenfor rekkevidde, da man bare oppnår å overbelaste effektforsterker og høyttaler. Utover en renere bassgjengivelse gjør romkorreksjonen det også mulig å høre detaljer i mellomtoneområdet som tidligere ble overdøvet.

NAD C658 sammen med effektforsterkeren C298. (Foto: NAD)

Lydkvaliteten

Med så mange likheter i funksjoner er det nærliggende å tenke at det også lydmessig skulle være et nært slektskap mellom NAD C658 og forforsterkerdelen i M33, M32 eller M10. Vi er ikke helt der oppe, men det er tett på.

Sammenlignet med forforsterkerdelen i M32 er det en litt mindre kjølig nøkternhet i C658. Det er ikke den samme presisjonen i dimensjonene i rommet. Men forskjellene er små. Og i praksis preger valget mellom den ene eller den andre effektforsterkeren helheten langt mer. Ikke i den betydningen at forforsterkeren ikke betyr noe. Men fingeravtrykket fra effektdelen i M33, M32 eller C298, som vi også har i testrommet for øyeblikket, er langt tydeligere.

NAD C658 er først og fremst virkelig lett å lytte til. Det er ikke noen toneområder som i særlig grad eksponeres eller forfordeles. Når bassen virker enten tung eller slank, er årsaken i større grad det tilkoblede effekttrinnet.

Den akustiske scenen som tegnes, er ganske fremoverlent, og solistene befinner seg litt mer inne i rommet, enn bak høyttalerne. Det er hverken rett eller galt (og forskjellen mellom opptakene preger inntrykket langt mer enn forsterkeren i seg selv), men den litt større nærheten gjør det lettere å leve seg inn i musikken, i stedet for å telle seter i orkesteret. Og det er vel til syvende og sist det musikklytting bør handle om.

Konkurrentene til C658 er få, så på den måten må man gi NAD rett i at den er en ny type komponent. Det er svært få separate forforsterkere utenfor det kostbare high end-segmentet. Og ingen av dem har muligheten for multirom-streaming. For ikke å snakke om innebygget romkorreksjon.

Det nærmeste man kommer en konkurrent, er nok en integrert forsterker med streaming, som Hegel H120. Eller en NAD C388 med Bluesound-utvidelse. Her får man i begge tilfeller en effektforsterker med på kjøpet, men uten den viktige romkorreksjonen. Naim Unity Atom er en svært kompetent streaming-forsterker, men koster også en del mer enn NAD C658. Men likevel ikke mer enn den og en matchende effektforsterker.

Konklusjon

NAD C658 plasserer seg et sted midt mellom selskapets vanlige no-nonsens-modeller og den polerte Masters high-end-serien. Det er ikke ofret en skarve krone på det ytre, men det er fylt bra opp med avanserte løsninger inne i kabinettet.

Med streaming og multiromslyd via BluOS samt romkorreksjon kan C658 bli et glimrende samlingspunkt for et digitalt anlegg. Og platespillerinngangen vil for mange – men ikke eiere av MC-pickup-er – være det avgjørende argumentet. Det er nærliggende å kombinere den med effektforsterkeren C298. I så fall får du en ytelse som er nær den integrerte M33, men en fjerdedel billigere.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

6 kommentarer om “NAD C658”

 1. Kombinerer denne med en M22. Det fungerer veldig bra. En M12 blir veldig mye dyrere, og du må ha ekstra modul til Bluos, og opplevde ikke at det var verdt pengene. Mye større forskjell på velge M22 fremfor C298.

  Svar
 2. Hei! Jeg har denne i kombinasjon med effektdelen av en NAD C375BEE og BW 705 s2. Forsømmer jeg potensialet med å bruke effekttrinnet i den noe eldre C375BEE?

  Svar
  • Nej, det er der bestemt ikke noget galt i. C375BEE er oggså en glimrende forstærker. Men du kan sandsynligvis få endnu mere ud af at kombinere den med for eksempel en C298.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Direktedrevet platespiller med kvartsstyrt drift Med den nye Hi-Fi TURN X fra Reloop får audiofile et direktedrevet alternativ i premium-klassen.
lbpluss
Strømforsyninger som fjerner støy Den ene strømforsyningen kan du koble seks enheter til.
lbpluss
Lytt til den nyeste podcast-episoden! I denne episoden snakker vi om hvorfor hi-fi med retrodesign er populært. Vi diskuterer også 50-årsjubileet til Pink Floyd legendariske album "Dark Side of The Moon", også har vi testet high-end musikkstrømmere. Tesla Model S Plaid for også gjennomgå av Geir, som har testet den.
lbpluss
Primare + Roon = sant Nå får din Primare Prisma-forsterker endelig full Roon-støtte!
lbpluss
Musikkstrømming uten bryderi med NAD CS1 NADs rimelige CS1 kan spille av musikken din direkte fra mobilen. Du trenger ikke å installere en egen app.
Følg Lyd & Bilde