Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: DALI Oberon 1

Arver fra de dyrere seriene

DALIs minste budsjettmodell har lånt teknologi fra de mer avanserte modellene.

Publisert 15.06.21 - 16:01
DALI Oberon 1
John Hvidlykke

Dali Oberon 1 er den minste modellen i DALIs valuta-for-pengene-serien, Oberon. Selv om vi er i budsjettklassen, er det fortsatt blitt råd til en bass/mellomtoneenhet med den karakteristiske trefibermembranen. Og det er brukt (litt) av det spesielle SMC-materialet i magnetsystemet.

Kabinettet virker ganske tungt og solid, og selv om trefinishen ikke er ekte, er resultatet med sortmalt front og valnøtt på alle andre flater, nydelig. Terminalene på baksiden er billige, men helt funksjonsdugelige. Og muligheten for biwiring savnes heller ikke.

Terminalene på baksiden er billige, men helt funksjonsdugelige. (Foto: DALI)

Lydkvaliteten

Om det skyldes tremembranen, magnetmaterialet eller noe helt annet, vet man ikke. Men lyden fra DALI Oberon 1 er ekstra ren! Mellomtonegjengivelsen er markant bedre enn på noen av de andre deltakerne. Stemmer låter nyansert og detaljert på en måte som jeg ville tro burde koste minst det dobbelte.

Perspektivet er flott og med god bredde og dybde. Det er til og med mulig å fornemme veggenes plassering, og plassere instrumenter i dybdeperspektivet – hvis den øvrige elektronikken og opptaket tillater det. Det er langt bedre enn hva man kan forvente til denne prisen.

De enkelte dubbingsporene på Disturbeds utgave av Sounds Of Silence kan ikke bare fornemmes (noe de ikke kan på alle deltakerne), de står sylskarpt frem!

Bassgjengivelsen er riktig fin med tanke på at Oberon 1 er de fysisk minste i testen. Men med en så liten enhet i et minikabinett er kraften begrenset. Diskanten er utmerket og veloppløst, men det er mellomtonen som er stjernen. Stort orkester sammen med solosang ved høyt volum er det umulig å slippe godt fra. Kraften i bunnen mangler, og det hele låter presset. Men det er fortsatt mulig å skille de enkelte instrumentene, noe som faktisk er godt gjort.

Selv om vi er budsjettklassen, er det fortsatt blitt råd til en bass/mellomtoneenhet med den karakteristiske trefibermembranen. (Foto: DALI)

Konklusjon

DALI Oberon 1 er den nest dyreste modellen i testen, men man får full valuta for pengene i form av en meget nyansert og presis musikkgjengivelse. Følsomheten er den laveste i testen, så glem alt om å spille høyt. Men det bør man gjøre i alle tilfeller. Oberon 1 fås også i en aktiv utgave med innebygd forsterker. Men den passive er faktisk enda bedre.

Karakter
DALI Oberon 1
Basic

Lyd & Bilde mener

Ren og nyansert gjengivelse, spesielt av mellomtonen. Tegner en flott akustisk scene. Mindre effektive enn de andre, så glem alt om å spille høyt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Gnistrende high-end høyttaler

Storm i et vannglass

Slår Sonos på hjemmebane

Scroll to Top