Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Sennheiser har krympet planken

Den kompakte Ambeo Soundbar Mini passer elegant inn overalt, men her er kvaliteten likevel i høysetet.

Skrevet av / 19.09.23 - 09:00
Sennheiser Ambeo Soundbar Mini
Geir Gråbein Nordby

Etter å først ha slått oss i bakken med den gigantiske – og svindyre – Ambeo Soundbar (som i ettertiden har fått tilnavnet Max), og deretter det noe mer fornuftige alternativet i den noe mindre, men like fullt storslagne, Ambeo Soundbar Plus, har tiden endelig kommet til en kompakt lydplanke fra den kanten. Nemlig Ambeo Soundbar Mini.

“7.1.4” kanaler

Som sin storebror Plus støtter Ambeo Soundbar Mini opp til 7.1.4 lyd. Men i likhet med Plus-utgaven har heller ikke Mini mange nok høyttalerelementer. Faktisk har Mini enda færre, for her mangler topphøyttalerne til 360-lydformatene Dolby Atmos og DTS:X. I stedet bruker Mini utelukkende digital regnekraft for å skape illusjonen av lyd rundt oss.

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini_phone app
Foto: Sennheiser

Romkorreksjon og subwoofer

Ambeo Soundbar Mini har innebygd høyttalerkalibrering og romkorreksjon, gjennom innebygde mikrofoner. Et konsept som fungerer brillefint for begge storebrødrene.

For mer bass kan du koble til ikke bare én, men faktisk fire trådløse subwoofere av typen Ambeo Sub. Skjønt, da blir det kostbart – hver subwoofer koster nemlig nesten like mye som en Mini-lydplanke. De fleste klarer seg heldigvis med én.

Oppsett og brukervennlighet

Ambeo Mini kobles lett til hjemmenettverket via Google Home-appen. Deretter finner man den i appen Sennheiser Smart Control. Appen vil først se etter oppdateringer, deretter spør den om du vil kalibrere lydplanken. Trykk “ja”, og det tar tre minutter med ulike sveipelyder, før lydplanken er innstilt.

Lyd fra TV-en får du via HDMI-kontakten med eARC. Musikk kan strømmes via Spotify Connect eller Tidal Connect, og sistnevnte støtter dessuten Dolby Atmos musikkutgivelser. Siden lydplanken har både Chromecast og AirPlay 2 innebygd, kan andre musikktjenester strømmes på den måten.

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini er enkel å bruke. Lyden styres opp og ned direkte fra TV-ens fjernkontroll, og det er lett som en plett å strømme musikk.

Sennheiser Ambeo soundbar_mini_exploded
Illustrasjon: Sennheiser

Lydkvalitet

Ukalibrert er lyden helt grei. Dialogene fra Formula 1: Drive to Survive er naturlige og klare. Ingen svulstigheter eller misfarginger i mellomtonen. Men de kommer ikke skikkelig ut heller, og inntrykket av Dolby Atmos surroundlyd er fraværende, der bilene flyr forbi oss på skjermen, men uten et lydbilde som troverdig støtter opp.

Etter kalibrering blir det langt bedre. Plutselig vokser lydbildet seg utover på sidene, og man får straks en annen følelse. Bilene befinner seg nå på et todimensjonalt plan, fremfor en endimensjonal linje.

Høydeelementet i Dolby Atmos-lydsporet kommer derimot ikke like godt frem, her er både Samsung HW-Q995C og Sony HT-A5000 mer overbevisende. Men størrelsen tatt i betraktning scorer Sennheiser bra her.

Dialogene er også mye mer åpne og distinkte etter kalibrering. Tom Cruise sin stemme i Mission: Impossible – Fallout er vesentlig klarere enn før, og lydeffektene separeres bedre.

Lydplanken er likevel langt fra noe bassmonster på egenhånd. Og den generelle dynamikken kunne definitivt vært bedre. Det blir litt flatt. Heldigvis har vi subwooferen Ambeo Sub å teste med.

Sennheiser Ambeo Sub- enhanced
Foto: Sennheiser

Med sub

Sammen med subwooferen er lyden enda større. Ikke bare opplevelsen av bass, men også luften i toppen kommer bedre frem. Kontrastene blir tydeligere. Subwooferen integreres meget godt i lydbildet og timingen er fin.

Det finnes derimot mer hardtslående subwoofere til samme pris, for Ambeo Sub er til 9000 kroner (9000 SEK / 5600 DKK / 750 EUR) laaangt fra gratis. Men vi mener den bidrar så mye til lyden, at den vipper lydplanken opp en kvalitetsklasse.

Hvem er den for?

Filmopplevelsen er meget god med denne pakken, og musikk låter dessuten naturlig, åpent og bra. Helt klart en pakke å vurdere om plassen er liten – eller du ønsker noe som ikke tar for mye av synsfeltet.

Ambeo Soundbar Mini er likevel en vrien nøtt å knekke. Alene uten subwoofer er prisen høy. Lyden er et hakk bedre enn fra den like kompakte Sonos Beam, men til nesten dobbel pris. Beam gir mer for pengene. Mer for pengene gir også storebror Ambeo Soundbar Plus, i våre ører. Det mye større lydbildet, ikke minst i høyden, og markant bedre dynamikk, er verdt mer enn prispåslaget.

Legges Ambeo Sub inn i regnestykket, blir Soundbar Mini et mye mer komplett produkt. Men da blir prisen plutselig høyere enn for både Samsung HW-Q995C og Sony HT-A5000 i system med SA-SW3. Som begge gir en mer komplett film- og TV-opplevelse enn Soundbar Mini. Sonos Beam og Sub Mini er mer nærliggende å sammenligne med, en pakke som koster bare litt over halvparten av Sennheiser-systemet.

Sennheiser Ambeo Mini lifestyle
Foto: Sennheiser

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini: Konklusjon

Mange har nok savnet en mindre og rimeligere lydplanke fra Sennheiser, og Ambeo Soundbar Mini er svaret på tiltale. Den passer elegant inn i alle miljøer, og gjør seg spesielt bra med mindre TV-skjermer. Den låter balansert og fint på egenhånd, men det er ikke før den pares med subwooferen Ambeo Sub at den virkelig våkner til live.

Men pris spiller en rolle, og her faller den imellom to stoler. Du får mer for pengene fra rimeligere lydplanker, og om du i stedet går litt opp i pris, får du mye mer storslagen lyd. Vi vil gjerne anbefale Ambeo Soundbar Mini, men sett da en prisovervåkning på den, og slå til når du ser et godt tilbud.

Karakter
Sennheiser Ambeo Soundbar Mini
Premium

Lyd & Bilde mener

Veldig naturlig og klar lyd. Automatisk romkalibrering. Atmos er kun softwarestyrt, uten topphøyttalere. Kan ikke bygges ut med bakhøyttalere. Forsiktig dynamikk.

Også i denne testen:

5 premium lydplanker høsten 2023

Yamaha True X 50A (SR-X50A)

Bestått

Yamahas lydplanke er en fryd for øyet, og låter helt greit.

Flott utseende, lett å bruke, gjør lite negativt ut av seg.
Ingen display. Mangler engasjement og dynamikk.
Les hele testen

Sony HT-A5000

Sony leverer varene

Sony HT-A5000 er en glimrende, velspillende og lett anvendelig lydplanke med et bredt spekter av finesser.

Sony HT-A5000 tegner opp et stort og tydelig lydbilde med overbevisende surroundeffekt, og kan spille høyt uten tegn til besvær.
Det industrielle utseendet er kanskje ikke det mest stuevennlige.
Les hele testen

Samsung HW-Q995C

Kinosjefen!

Når det kommer til å levere engasjerende filmlyd, er Samsungs toppmodell HW-Q995C rett verktøy til jobben.

Samsung HW-Q995C er en kraftig lydplanke som leverer et stort, presist og engasjerende lydbilde med saftig lydtrykk og dyp bass.
Samsung-planken er ikke spesielt pen å se på med sitt kantete utseende, og tar relativt stor plass på TV-benken.
Les hele testen

Loewe klang bar3 mr

Imponerende bass!

Testens «joker» er denne lydplanken fra Loewe, som leverer imponerende fyldig lyd. Med klang bar3 kan du faktisk overleve uten subwoofer.

Loewe klang bar3 mr har et meget stort, bredt og fyldig surround-lydbilde, selv uten ekstra subwoofer og bakhøyttalere. En kompakt og potent lydplankeløsning.
Loewe-planken må klare seg uten toppmonterte høydekanaler.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Familiefeide i B&W

Futt i filmen med Dolby Atmos!

Førsteklasses høyttalerteknologi på budsjett

Veggpryd med lyd

Garanterer god stemning på sommerfestene

Focal-lyd i Tesla: Så enkelt – så bra!

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Scroll to Top