TEST: Samsung HW-Q995C

Kinosjefen!

Når det kommer til å levere engasjerende filmlyd, er Samsungs toppmodell HW-Q995C rett verktøy til jobben.

Skrevet av / 19.09.23 - 09:00
Samsung HW-Q995C
Audun Hage

Det stilles visse forventninger når vi får en ny Samsung-lydplanke inn på testbenken. Dette gjelder spesielt for toppmodellen i 900-serien, som har imponert med kruttsterk kinolyd gjennom flere generasjoner. Siste skudd på treet er HW-Q995C, som er arvtageren til testvinneren HW-Q995B fra 2022.

2023-modellen bruker den samme høyttalerkonfigurasjonen med 11.1.4 kanaler, og det grunnleggende konseptet er veldig likt forgjengeren. Her får du en «all inclusive» løsning med både subwoofer og surroundhøyttalere inkludert i esken.

Samsung HW-Q995C består av lydplanke, subwoofer og to surround bakhøyttalere. (Foto: Samsung)

Samsung HW-Q995C

HW-Q995C er med sine 123 centimeter blant de største lydplankene i testen. Med en «kantete» utførelse i perforerte metallgitter, er den ikke nødvendigvis mest øyevennlige, selv om denne modellen har fått en litt lysere gråtone enn forgjengeren. Vi savner fortsatt stofftrekket fra de litt eldre generasjonene, som Samsung trolig har droppet for å holde prisen nede. De trådløse bakhøyttalerne, og subwooferen med Acoustic Lens deksel foran basselementet, er også likt som på 2022-modellen.

(Foto: Samsung)

Oppsett og brukervennlighet

HW-Q995 har rikt med finesser, og blant nyhetene på årets modell finner vi en innebygd SmartThings Hub, som gjør at lydplanken kan fungere sammen med og styre ulike enheter i smarthjemmet ditt. Den har også fått oppdatert Q Symphony lydbehandling som fungerer i samspill med nyere Samsung TV-er.

Når lydplanken skal settes opp for første gang, er det anbefalt å laste ned appen Samsung SmartThings. Denne gjør det enkelt å koble lydplanken til Wi-Fi nettverket, i tillegg til mer avanserte innstillinger og funksjoner. Oppsettet gikk smooth, og lydplanken koblet seg kjapt til de ekstra høyttalerne i rommet.

Samsung-planken er utstyrt med HDMI eARC utgang med lydretur, slik at den ta imot høyoppløste lydsignaler. I tillegg har den to ekstra HDMI-innganger hvor du kan koble til ekstra A/V kilder. Men, den klarer fortsatt ikke å videresende videosignaler med 4K/120 Hz og VRR, så spillkonsoller o.l. er lurest å koble direkte til TV-en.

Samsung-planken gir oss muligheten til å overføre Dolby Atmos-signaler fra TV til lydplanke over Wi-Fi (obs, krever kompatibel Samsung TV), slik at vi i teorien kan droppe HDMI-kabelen. Wi-Fi overføringen bruker imidlertid den komprimerte Dolby Digital+ standarden, så for best mulig lyd er det fortsatt anbefalt å benytte HDMI eARC-kontakten.

Ellers støtter Samsung-planken både Bluetooth, Airplay 2 og Spotify Connect, så det finnes rikelig med trådløse tilkoblingsmuligheter.

Det finnes nettere og penere lydplanker der ute, men Samsung leverer til gjengjeld et imponerende stort og tredimensjonalt surround-lydbilde.

Lydkvalitet

Det var med visse forventninger vi trykket «play» med Samsung-planken, men vi ble heldigvis ikke skuffet: HW-Q995C tegner opp et massivt, stort og bredt film-lydbilde, som trekker oss inn i handlingen på Mission Impossible: Fallout.

HW-Q995C kvitterer med en krisp og klar stemmegjengivelse, godt akkompagnert av filmmusikken fra surroundkanalene. Her kommer vi enda tettere på Tom Cruise og gjengen hans, enn vi gjør med noen av de andre lydplankene i testen! Og når skytescenene braker løs, viser Samsung muskler, med en imponerende kraft fra alle kanaler, inkludert en buldrende men kontant subwoofer.

Det er noe med lyden fra Samsung-oppsettet som umiddelbart gjør at kinofølelsen kryper på, innlevelsen øker og vi glemmer omverdenen et øyeblikk. Romklangen er imponerende, og vi får umiddelbart assosiasjoner til store filmopplevelser på kino-lerretet. Slik sett minner HW-Q995C veldig om fjorårsmodellen, men det er egentlig bare positivt.

Samsung-systemet fungerer fint til musikk også, selv om dette ikke er lydplankens sterkeste side. Stemmer låter stort og tydelig, og både pop, rock og RnB-musikk låter underholdende takket være det store og fyldige lydbildet. Når det er sagt, merker vi at timingen i bassområdet kunne vært enda bedre.

Subwooferen leverer en bassgjengivelse som er massiv og dyp, men det kan virke som den er mest giret mot film og dypbasseffekter, snarere enn å være mest mulig fintfølende og detaljert til musikk. Det merkes at Sonys subwoofer er litt mer taktfast og presis i anslagene, spesielt på bassgitar og kontrabass-klimpring.

(Foto: Samsung)

Hvem passer den best til?

Samsung HW-W995C er en stor og kraftig lydplanke for deg som vil ha høy ytelse for pengene, og har plass til det. Denne lydplanken er som skapt for å matches med et stort bilde! Dersom du kobler HW-Q995B til en kompatibel Samsung-TV, kan du også dra nytte av finessen Q Symphony som bruker TV-ens innebygde høyttalere i samspill med lydplanken.

Les også Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV! De som har plass og penger nok til denne gigantskjermen, kan glede seg til en ekstraordinær filmopplevelse. Men i kulissene lurer en kinesisk konkurrent.

Konklusjon

HW-Q995C føyer seg inn i rekken av gode lydplanker vi har testet fra Samsung i senere år. Toppmodellen er stor, kantete og kanskje ikke spesielt pen å se på – men dette er en lydplanke med seriøse kino-ambisjoner!

Samsung-planken leverer et imponerende realistisk, stort og nærværende lydbilde til både film og TV-lyd, samtidig som den fungerer ålreit til musikk. Med tanke på hva du får for pengene – lydplanke, subwoofer og bakhøyttalere i ett – er HW-Q995C å anse som et kupp, og velfortjent testvinner.

Karakter
Samsung HW-Q995C
Premium

Lyd & Bilde mener

Samsung HW-Q995C er en kraftig lydplanke som leverer et stort, presist og engasjerende lydbilde med saftig lydtrykk og dyp bass. Samsung-planken er ikke spesielt pen å se på med sitt kantete utseende, og tar relativt stor plass på TV-benken.

Også i denne testen:

5 premium lydplanker høsten 2023

Yamaha True X 50A (SR-X50A)

Bestått

Yamahas lydplanke er en fryd for øyet, og låter helt greit.

Flott utseende, lett å bruke, gjør lite negativt ut av seg.
Ingen display. Mangler engasjement og dynamikk.
Les hele testen

Sony HT-A5000

Sony leverer varene

Sony HT-A5000 er en glimrende, velspillende og lett anvendelig lydplanke med et bredt spekter av finesser.

Sony HT-A5000 tegner opp et stort og tydelig lydbilde med overbevisende surroundeffekt, og kan spille høyt uten tegn til besvær.
Det industrielle utseendet er kanskje ikke det mest stuevennlige.
Les hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Sennheiser har krympet planken

Den kompakte Ambeo Soundbar Mini passer elegant inn overalt, men her er kvaliteten likevel i høysetet.

Veldig naturlig og klar lyd. Automatisk romkalibrering.
Atmos er kun softwarestyrt, uten topphøyttalere. Kan ikke bygges ut med bakhøyttalere. Forsiktig dynamikk.
Les hele testen

Loewe klang bar3 mr

Imponerende bass!

Testens «joker» er denne lydplanken fra Loewe, som leverer imponerende fyldig lyd. Med klang bar3 kan du faktisk overleve uten subwoofer.

Loewe klang bar3 mr har et meget stort, bredt og fyldig surround-lydbilde, selv uten ekstra subwoofer og bakhøyttalere. En kompakt og potent lydplankeløsning.
Loewe-planken må klare seg uten toppmonterte høydekanaler.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Lydplanke: Slik får du den beste TV-lyden

To skritt frem og ett tilbake for Move 2

Groovy lyd for kresne ører

Forbløffende basskvaliteter

Koster de ikke mer enn det?

Slående forbedring

Scroll to Top