Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony HT-A5000

Sony leverer varene

Sony HT-A5000 er en glimrende, velspillende og lett anvendelig lydplanke med et bredt spekter av finesser.

Skrevet av / 19.09.23 - 09:00
Sony HT-A5000
Audun Hage

Sony har et bredt utvalg av lydplanker, og midt blant disse finner vi premium-modellen HT-A5000. Dette er en lydplanke vi har god erfaring med fra tidligere tester. Den inkluderer stort sett alt hva Sony har å by på av høyttalerteknikk og akustiske triks, i tillegg til bred formatstøtte og flere oppgraderingsmuligheter.

Sony HT-A5000

Sony-planken er blant de større modellene i testen rent fysisk. Med en bredde på 120 centimeter passer den best til de større TV-skjermene. Designen er fin nok – men utførelsen i matt svart er nok mer «hjemmekino-orientert» enn direkte stuevennlig. Det ville vært kjekt med et alternativ i hvitt eller grått.

HT-A5000 har en såkalt 5.1.2 konfigurasjon, med egne topphøyttalere for høydekanalene. Sony-planken støtter både Dolby Atmos, DTS:X og ikke minst deres eget 360 Audio format for musikk.

Sony HT-A5000 er laget for å fungere bra som frittstående lydplanke, men kan også utvides med for eksempel subwooferen SA-SW3 og de trådløse bakhøyttalerne SA-RS3S, som vi også hadde tilgjengelig for denne testen.

 

Oppsett og brukervennlighet

HT-A5000 kan skilte med gode tilkoblingsmuligheter. Foruten HDMI eARC lydretur-kanal for TV-lyden, har den også en ekstra HDMI-inngang for eksterne videokilder, som kan brukes til Blu-ray spiller, spillkonsoll, Apple TV eller lignende.

For den som vil lytte til musikk, kan HT-A5000 også friste med innebygd Wi-Fi og støtte for Spotify Connect, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, i tillegg til Bluetooth. Så det finnes rikelig med avspillingsmuligheter her.

Sony-planken har også noen ekstra finesser som trekker opp brukervennligheten. Deriblant en egen oppsettmeny som vises direkte på TV-skjermen. Denne guider oss gjennom første gangs oppsett, og er nyttig når vi vil gjøre lydinnstillinger, eller legge til ekstra høyttalere.

Sony har for øvrig også funnet plass til en liten tegnrute på fronten av lydplanken, som gir viktig status-informasjon underveis, men dimmes helt når den ikke er i bruk.

Sony-HT-A5000-OSD Sony-HT-A5000-display
<
>
Sonys skjermmeny vises på TV-skjermen når du kobler den til via HDMI. Den veileder oss enkelt gjennom første gangs oppsett, og er dessuten kjekk å ta frem når vi vil gjøre avanserte lydinnstillinger. (Foto: Audun Hage)

 

Lydkvalitet

Lydkvaliteten er naturligvis det aller viktigste, og her fortsetter HT-A5000 å overbevise. Lydbildet er både større og mer detaljert enn mange av konkurrentene. Klangbalansen er klar og fyldig med finslepen diskant og ren, utilslørt mellomtone.

Sony-planken gir en imponerende bred og omsvøpende surround-effekt, og kan spille høyt og rent, selv når den står «på egne ben» uten hjelp fra eksterne høyttalere.

Stemmegjengivelsen er klar og distinkt – på Mission Impossible: Fallout kommer vi tett på dialogene mellom Ethan Hunt (Tom Cruise) og teamet hans, og får et bedre inntrykk av stemningen og tonefallet til rollefigurene – små detaljer som gjør innlevelsen sterkere.

Inntrykket vedvarer når vi kobler til subwooferen SW-SA3, og bakhøyttalerne RS-3. For selv om lydplanken har brukbar bass på egen hånd, blir det naturligvis en egen dimensjon når vi kobler inn subwoofer. Sonys romkorreksjon gjør en glimrende jobb med å sy sammen de mange kanalene og lukker «lydboblen» rundt oss på troverdig vis.

Sony tar med seg de gode kvalitetene når musikk står på menyen, og tegner opp et stort et bredt lydbilde her også. Låtvalgene låter stort, bredt og fyldig med en taktfast rytmisk bass. Det trenger ikke være begrenset til stereo: Vi testet også låter i Dolby Atmos, og Sonys eget 360 format via Tidal, og da tas alle kanaler i bruk for å gi en mer oppslukende opplevelse. Her varierer inntrykket veldig avhengig av innspilling og miksing, men noen av de beste produksjonene kan gi magiske musikk-øyeblikk.

Hvem passer den til?

Sony HT-A5000 retter seg mot de som ikke kvier seg for å ha en stor og bred lydplanke under TV-skjermen. Den passer best sammen med de større TV-skjermene fra 65 tommer og oppover.

Den har også noen fordeler i kombinasjon med Sony TV-er av nyere dato, slik som OLED-TV-en A80L. Da kan du bruke lydplanken i kombinasjon med TV-ens innebygde høyttalere og oppnå et enda mer presist senter-lydbilde – såkalt Acoustic Center Sync.

Les også Sylskarp OLED-TV fra Sony Med lekker bildekvalitet og Sonys spenstige lydsystem ombord, leverer A80L en glimrende TV-opplevelse.

Konklusjon

Sony HT-A5000 er en lydplanke vi allerede har god erfaring med, og inntrykket står seg etter å ha sammenlignet med flere ferske utfordrere. Dette er en av lydplankene i testen som gir aller mest lyd for pengene.

HT-A5000 låter utmerket på egen hånd, men får betydelig mer pondus når vi utvider med subwoofer, mens surroundhøyttalere bare setter prikken over i-en. God brukervennlighet trekker også opp. Et bra utgangspunkt for et potent lydplanke-oppsett!

Karakter
Sony HT-A5000
Premium

Lyd & Bilde mener

Sony HT-A5000 tegner opp et stort og tydelig lydbilde med overbevisende surroundeffekt, og kan spille høyt uten tegn til besvær. Det industrielle utseendet er kanskje ikke det mest stuevennlige.

Også i denne testen:

5 premium lydplanker høsten 2023

Yamaha True X 50A (SR-X50A)

Bestått

Yamahas lydplanke er en fryd for øyet, og låter helt greit.

Flott utseende, lett å bruke, gjør lite negativt ut av seg.
Ingen display. Mangler engasjement og dynamikk.
Les hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Sennheiser har krympet planken

Den kompakte Ambeo Soundbar Mini passer elegant inn overalt, men her er kvaliteten likevel i høysetet.

Veldig naturlig og klar lyd. Automatisk romkalibrering.
Atmos er kun softwarestyrt, uten topphøyttalere. Kan ikke bygges ut med bakhøyttalere. Forsiktig dynamikk.
Les hele testen

Samsung HW-Q995C

Kinosjefen!

Når det kommer til å levere engasjerende filmlyd, er Samsungs toppmodell HW-Q995C rett verktøy til jobben.

Samsung HW-Q995C er en kraftig lydplanke som leverer et stort, presist og engasjerende lydbilde med saftig lydtrykk og dyp bass.
Samsung-planken er ikke spesielt pen å se på med sitt kantete utseende, og tar relativt stor plass på TV-benken.
Les hele testen

Loewe klang bar3 mr

Imponerende bass!

Testens «joker» er denne lydplanken fra Loewe, som leverer imponerende fyldig lyd. Med klang bar3 kan du faktisk overleve uten subwoofer.

Loewe klang bar3 mr har et meget stort, bredt og fyldig surround-lydbilde, selv uten ekstra subwoofer og bakhøyttalere. En kompakt og potent lydplankeløsning.
Loewe-planken må klare seg uten toppmonterte høydekanaler.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Familiefeide i B&W

Futt i filmen med Dolby Atmos!

Førsteklasses høyttalerteknologi på budsjett

Veggpryd med lyd

Garanterer god stemning på sommerfestene

Focal-lyd i Tesla: Så enkelt – så bra!

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Scroll to Top