Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung 98″ Q80C (TQ98Q80C)

Samsungs gigant-TV imponerer

De som har plass og penger nok til denne gigantskjermen, kan glede seg til en ekstraordinær filmopplevelse. Men i kulissene lurer en kinesisk konkurrent.

Skrevet av / 25.08.23 - 09:00
Samsung 98″ Q80C (TQ98Q80C)
Audun Hage

Det hersker en viss «gigantomani» i TV-bransjen for tiden, etter at flere produsenter har kastet seg på trenden med å tilby enorme TV-skjermer for hjemmebruk. TCL ledet an med lanseringen av 98C735 i fjor, og nå vil også Samsung være med på storskjerm-moroa. Modellen vi har fått inn til test – Samsung TQ98Q80C – er den aller største i Q80C-serien, og måler ganske nøyaktig 98 tommer!

98 tommer, sa du?

Skjermstørrelsen på en TV måles diagonalt, og for den som måtte lure, er en 98-tommer cirka 125 centimeter høy og 218 centimeter bred! Målt i skjermareal tilsvarer det omtrent 2,65 kvadratmeter, som er 33 prosent større enn en 85-tommer.

TV-skjermer av denne størrelsen var nesten uoppnåelige for få år siden, men nå har prisene kommet ned til et nivå hvor flere kan ta seg råd.

Dette er ikke TV-er for «Hvermannsen», men henvender seg til entusiastene som er over snittet interessert i film, serier eller sport. Hvis du for eksempel vil bygge en hjemmekino eller underholdningssenter, og har rikelig med plass til rådighet, kan dette være et godt alternativ til projektor og lerret, takket være den gode lysstyrken.

Om ikke annet har nok introduksjonen av 98-tommerne bidratt til at flere innser fordelene med stor TV. For når du først har opplevd synet av en gigantisk 98-tommer i butikken, velger du trolig noe større enn 55 tommer neste gang … !

Q80C_98_001_Front_Carbon-Silver Q80C_98_003_L-Perspective_Carbon-Silver Q80C_98_002_R-Perspective_Carbon-Silver Q80C_98_004_L-Side_Carbon-Silver
<
>
Samsung 98" Q80C. (Foto: Samsung)

Samsung TQ98Q80C

Den kolossale Samsung-skjermen har flere tekniske likhetstrekk med TCL 98C735 som vi har testet tidligere. Den bruker et 4K (3840 x 2160) oppløst LCD-panel kapabelt for bildefrekvenser opptil 120 Hz, og på innsiden sitter et direkte LED-baklys med lokal dimming.

Samsung oppgir ikke hvor mange dimming-soner den har, men vår erfaring tilsier rundt 200. Q80C har også et fargefilter med kvanteprikker (Quantum Dots – herav «Q» i modellnavnet) som bidrar til bredere fargespekter. Bildebehandlingen styres av en Neural Quantum Processor 4K.

Dette er ikke Samsungs første 98-tommer: Den koreanske produsenten lanserte 8K-skjermen QE98Q950R allerede tilbake i 2019, men med en prislapp på cirka seks hundre tusen kroner (!) ble den naturlig nok ingen storselger.

Senere har vi blant annet sett modeller som 4K-skjermen QE98QN90A til rundt 150.000 kroner, og med introduksjonen av TQ98Q80C dropper prisen nå til 80.000 kroner.

Men det er fortsatt en god del mer penger enn konkurrenten fra TCL (98C735), som kostet 49.990 kroner da den ble lansert i fjor, og hvor prisen har vært helt nede i 29.990 kroner.

Vi kan nok forvente at også Samsung-skjermen vil få en litt hyggeligere pris gjennom høst- og vintersesongen, men neppe så lavt som TCL. Det store spørsmålet blir derfor om Q80C kan tilby noe mer for de ekstra pengene?

Les også Ny 98-tommer fra TCL - enda billigere enn før Storskjerm-galskapen tar ikke slutt: En ny og billigere 98" modell ventes snart i butikkhyllene.

Design

Til en såpass kolossal TV å være, har TQ98Q80C en relativt slank formfaktor. Skjermen er omgitt av en tynn metallramme, der bildet går nesten helt ut i kantene. Den er knappe 5 centimeter tykk fra siden, med en glatt bakside som er fri for utstikkende deler.

En annen smart detalj ved denne storskjermen er selve foten den står på. Mens TCL 98C735 har en bred beinstilling med føtter montert ute i kantene, har Samsung valgt en slank, sentral sokkel til Q80C. Dette gjør at TV-en blir mye enklere å plassere.

Sokkelen er laget i en kombinasjon av metall og hardplast, og klikkes på plass uten å bruke skruer. Den er likevel solid nok til at skjermen står stødig.

Samsung-skjermen skiller seg ut med en sentral sokkel, som får lettere plass på ulike bord og reoler. (Foto: Audun Hage)

Savner One Connect …

Q80C må derimot klare seg uten Samsungs separate One Connect-boks, og den er definitivt et savn på en svær skjerm som dette. Dels fordi den er tung å flytte på, og dels fordi kontaktene på baksiden kan være litt vanskelig å nå.

Tilkoblingene sitter på høyre side, og er sidevendte for å spare plass. Dette gjør at skjermen kan henges tett på veggen om så er ønskelig.

Dersom veggmontering er planen, anbefaler vi et feste som lar deg trekke ut skjermen ved behov. TQ98Q80C vil da trenge et VESA-veggfeste med målene 600 x 400 mm.

Brukervennlighet og finesser

Q80C kommer med Samsungs velkjente Tizen brukergrensesnitt, som byr på et bredt utvalg av apper og tjenester. Her finner du en bråte av ulike strømmetjenester du kan abonnere på, i tillegg til Samsung TV+, som byr på en rekke gratis TV-kanaler.

Samsungs menysystem har vært gjennom flere ansiktsløftinger, og dagens versjon er både oversiktlig og kjapt å bruke. De ulike appene laster raskt. Du kan også skreddersy menyene og flytte rundt på de innstillingene og programmene du bruker mest.

Når det gjelder tilkoblingene, har Samsung Q80C en fordel mot TCLs 98-tommer. Samtlige av de fire HDMI-inngangene støtter 2.1 standarden med kapasitet for 4K/120Hz videosignaler, mens TCL nøyer seg med to av fire. Det betyr ekstra plass til høyoppløste videokilder som 4K Blu-ray, PS5 og Xbox Series X.

Samsung-skjermen har også en velfungerende bildemodus for spill, der vi målte forsinkelsen (input lag) til cirka 13 millisekunder. Her finnes også en egen Game Bar med ulike optimaliserte innstillinger.

Derimot må Q80C, i motsetning til TCL, klare seg uten støtte for HDR-videoformatet Dolby Vision, til både film og spill. Det kan være et savn på en skjerm som dette. Samsung støtter kun varianter som HDR10 og HDR10+.

Samsung TQ98Q80C (4) Samsung TQ98Q80C (2) Samsung TQ98Q80C (3)
<
>
98Q80C kommer med en bitteliten fjernkontroll som er oppladbar via solceller og USB-C. Den er så slank at den lett kan bli borte mellom sofaputene. (Foto: Audun Hage)

«Kingsize» bildeopplevelse

Først en advarsel: Det er god sjanse for at sofaen blir ditt faste tilholdssted etter at denne 98-tommeren har kommet i hus. Dels på grunn av støl rygg etter monteringen, men mest av alt fordi bildeopplevelsen kan gjøre deg hekta.

– Fy flate for et enormt bilde, selv 83-tommeren min blir jo rene soveroms-TV-en i forhold, bemerker kollega Geir Nordby spøkefullt.

Med et bilde som fyller synsfeltet, blir vi umiddelbart trukket inn i starten av Top Gun: Maverick, og det er lett å glemme omverdenen et øyeblikk. Og når Tom Cruise suser forbi i jetjageren sin over hodet på Ed Harris, er det nesten så vi dukker i ren refleks!

Samsung-skjermen fungerer også utmerket til gaming. Faktisk kan det å spille konsollspill på en svær 98-tommer virke ganske vanedannende! Her kommer du virkelig tett på handlingen. Og i stedet for å sitte klistret foran en liten skjerm, kan man lene seg tilbake i godstolen, og likevel ha full oversikt.

Spillmodusen føles kvikk og responsiv, og gir god kontrast samtidig som den henter frem masse detaljer i de mørke partiene på skytespill. Vi kan vanskelig tenke oss en bedre TV til skytespill som Call of Duty og Gears, eller bilsimulatorer som Forza og Gran Turismo.

Samsungs «Game bar» gir rikelig med innstillingsmuligheter for ulike typer spill. Vi kan for øvrig bekrefte at gaming på en 98-tommer er temmelig fett! (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Så klart, etter at det første «sjokket» over størrelsen har gitt seg, er det tid for et mer kritisk blikk på bildekvaliteten. Hvis ikke kontrasten eller fargegjengivelsen holder mål, gir det jo liten mening å blåse opp bildet i Kingsize-format.

Heldigvis kan vi konstatere at 98Q80C holder bra nivå. Samsung-skjermen tegner opp et skarpt, detaljert og livaktig bilde. Bevegelsene er glatte, og TV-en klarer også å holde bra fokus under hurtige panoreringer. Bildebehandlingen fungerer bra, og Samsung-skjermen gjør en god jobb med å oppskalere ulike typer videokilder og signalkvaliteter til 4K-kvalitet.

Bildekvaliteten er generelt sett utmerket. For å sette ting i perspektiv, hadde vi for anledningen to anerkjente OLED-skjermer (Samsung S90C og LG OLED C3) stående ved siden av som referanser. Og selv om disse utvilsomt kan tilby enda mer presis og nyansert bildekvalitet, kommer TQ98Q80C imponerende nær på flere områder.

Fargegjengivelsen er et av Samsung-skjermens sterke punkter. Q80C leverer både sterke og nyanserte kulører, og blant de mange bildemodusene foretrakk vi Film-modusen som den mest nøytrale. For å få glede av den gode fargegjengivelsen, er du imidlertid nødt til å sitte direkte foran skjermen, for ute til siden blir fargene merkbart mer blasse og utvaskede. Innsynsvinkelen på denne skjermen er altså ikke den beste.

Samsung-skjermen har god lysstyrke, så lenge man skrur av «Eco mode» og strømsparing, slik at lysstyrken ikke strupes av EU-reglene. Uten restriksjoner yter Q80C cirka 700 nits (10 % vindu), og opptil 500 nits med fullskjerm hvit. Det er omtrent på linje med TCL C735 som vi har testet tidligere, men langt unna high-end modeller som Samsung QN95C, som kan levere opp mot det dobbelte.

Når vi ser sport og filmscener med mye lys på Samsung-skjermen, gir den et solid inntrykk. HDR-effekter som sollys, flammer og lignende har også god, om ikke akkurat blendende intensitet.

Det er først og fremst på høykontrast-scener med mye lys og mørke på samme tid, at Q80C har litt utfordringer sammenlignet med OLED-skjermene. Her virker det som Samsung favoriserer å dempe lysstyrken for å bevare et bra svartnivå i de mørke partiene. Vi løste dette delvis ved å sette den lokale dimmingen til «lav».

Vi merker også at Samsung-skjermen har en relativt blank skjermoverflate, noe som kan være uheldig med en så stor skjermoverflate. Det vil derfor være en god idé å unngå plassering nær vinduer, og/eller bruke lysdempende gardiner for å redusere speiling av omgivelsene.

Samsung-skjermen har utmerket lysstyrke og kontrast, som kommer godt med når film og serie-underholdning står på menyen. (Foto: Audun Hage)
Les også Samsung møter LG i OLED-duell To av årets beste TV-skjermer barker sammen i knallhard TV-kamp: Vi kårer den beste og sterkeste OLED-TV-en!

Konkurrenter

Bortsett fra de ovennevnte ankepunktene, som er ganske typiske gjengangere for LCD, finner vi at Samsung-skjermen leverer generelt god bildekvalitet. Men akkurat det er den ikke alene om.

Vi har ikke sammenlignet disse to monsterskjermene ved siden av hverandre, men det er verdt å trekke fram at Samsung-skjermen har en meget god videoprosessor, som gjør en glimrende jobb med oppskalering, støyreduksjon og lyskontroll. Det kan tippe bildekvaliteten i Samsungs favør på innhold av varierende kvalitet.

Rent estetisk er det ingen tvil om at Samsung Q80C er litt penere å se på, i den grad et 98-tommers beist kan kalles vakkert. Den er også den mest praktiske, takket være den sentrale foten som gjør skjermen lettere å plassere. Samsung har også litt bedre tilkoblingsmuligheter, med bl.a. 4 stykk HDMI 2.1.

For enkelte vil også selve Tizen-brukergrensesnittet være et argument for å velge Samsung, selv om mange også favoriserer Google TV.

Den største utfordringen er den store prisforskjellen, for selv om Samsung har noen klare fordeler på design og brukervennlighet, kan det bli vanskelig å forsvare den saftige prisforskjellen mot TCL 98C735, siden den generelle bildekvaliteten er såpass lik.

Les også Den største TV-en vi noen gang har testet Glem 85” - nå er det 98” som gjelder dersom du vil ha den største TV-en i gata! TCL 98C735 er et gedigent beist av en TV, og bildekvaliteten overrasker.

Lydkvalitet

99 % av de som vurderer en slik kolossal TV, kommer nok til å matche den med et lydsystem som står i stil. Likevel er det kjekt å høre at Samsung har gjort en grei jobb med de innebygde høyttalerne.

Q80C har et 2.2 kanalers lydsystem med 40 watt utgangseffekt. Høyttalerne er plassert på undersiden, og med nok avstand til at lydbildet blir både stort og bredt, med en viss stereoeffekt. Stemmer kommer godt frem, og lydbildet matcher bra til størrelsen på skjermen.

Når det er sagt, kan det selvsagt ikke sammenlignes med kraften og klarheten fra en lydplanke eller separat høyttalersystem. Samsung-skjermen støtter Dolby Atmos surroundlyd via HDMI eARC, så det vil være enkelt å koble til en kompatibel lydplanke.

Konklusjon

Denne gigantiske Samsung-skjermen leverer en bildeopplevelse utenom det vanlige. Her får du en TV som suger deg inn i handlingen, med et enormt stort, kontrastrikt og fargerikt bilde.

Et slik beist av en TV lar seg ikke gjemme bort, men Samsung har sørget for å gi Q80C noen praktiske detaljer, i form av en sentermontert sokkel, slank innramming og gode tilkoblingsmuligheter.

Prisen kan virke stiv mot konkurrentene i markedet, men det skal bli spennende å se hvordan denne utvikler seg i løpet av sesongen. En ting er i hvert fall sikkert: har man først blitt vant til synet av en 98-tommer, kan 85″ virke litt smått!

Karakter
Samsung 98" Q80C
Premium

Lyd & Bilde mener

Den kolossale Samsung-skjermen leverer et skarpt og kontrastrikt bilde med god lysstyrke. Til tross for størrelsen er den relativt enkel å plassere, takket være en praktisk sentral fot. Prisen er høyere enn hovedkonkurrenten fra TCL, og man må tåle at Samsung-skjermen ikke støtter Dolby Vision HDR-formatet, som er utbredt til både film, serier og gaming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

UEFA Euro 2024 – De beste TV-ene til fotball-EM

Er dette Samsungs beste TV hittil?

Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024?

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

Scroll to Top