TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Sony WH-1000XM4

Fortsatt den beste støydempingen

Det er fremdeles ingen som tar Sony WH-1000XM4 på støydemping. Men vi håper de snart vil ta steget med enda bedre lyd.

forfatter
Publisert 23.11.21 - 09:00
Karakter
Sony WH-1000XM4
L&B mener
Fortsatt klassens beste støydemping, og passformen sitter like godt som før.
På lydkvalitet er det flere som har tatt igjen Sony.
Spesifikasjoner
 • Type: Over-ear, lukkede, trådløse
 • Elementer/drivere: 40 mm
 • Frekvensområde: 8 Hz – 40 kHz
 • Aktiv støyreduksjon: Ja
 • Omgivelseslyd: Ja
 • Batteritid: 30 t med ANC, 38 t uten
 • Vanntetthet: Nei
 • Stemmestyring: Assistant, Siri, Alexa
 • App: Sony Headphones
 • Tilkoblinger: Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, LDAC), 3,5 mm analog
 • Vekt: 254 g
 • Farger: Svart, lys grå, hvit
 • Web: sony.no
Veil. pris 3490Pr. 23.11.21 Produktside

Sony WH-1000XM4 er vår referanse blant støydempende hodetelefoner. Ikke fordi de nødvendigvis har den aller beste lyden – men selve støydempingen har vist seg overlegen.

Funksjonen «Speak to chat» pauser automatisk musikken når du begynner å snakke med noen, samtidig aktiveres omgivelseslyd gjennom hodetelefonene. Adaptiv lydkontroll justerer støydemping og lyd utenfra ut ifra atferd og omgivelser, men jeg foretrekker å justere dette selv, manuelt.

Foto: Sony
Les også Vi har testet Sonys nye toppmodell! Sony har krympet sin toppmodell en hel del. WF-1000XM4 er et par virkelig gode ørepropper. Bare pass på å gjøre dette…
Sony WF-1000XM4 & Graabein

Hodetelefonene er komfortable, og vekten på 254 gram er ikke rare greiene. Så får det bare være at plastfølelsen er ganske høy her.

Sony-appen har flere innstillinger, som å velge mellom mest mulig stabil tilkobling (SBC) eller å fokusere på lydkvalitet. Sistnevnte må velges om du ønsker å bruke LDAC-kodeken med Android-telefon, for den aller beste Bluetooth-lyden. iPhone-brukere bør også bruke denne funksjonen, selv om de bare får AAC-kvalitet. Men det blir merkbart bedre enn SBC, og forskjellen ned dit er mer hørbar enn fra AAC opp til LDAC.

Sony WH-1000XM4 folded
Foto: Sony

I Sony-appen kan du analysere øreformen, som Sony-hodetelefonene kan bruke til å optimalisere gjengivelsen av 360 Reality Audio, som er et Sony lydformat som gir 3D-lyd med et par stereo hodetelefoner. Utgivelser finnes blant annet hos Tidal og Deezer. I den samme appen kan støydempingen optimaliseres i forhold til lufttrykket, som kan gjøre dem enda bedre egnet i fly høyt oppi lufta.

Sony WH-1000XM4(3)
Foto: Sony

Støykanselleringen

Det er fremdeles ingen som har klart å rive Sony ned fra støykanselleringstronen, og det skjer ikke denne gangen heller. Selv om det er en svak susing å høre med ANC aktivert (som hos nesten alle andre), er dempingen så effektiv at det straks er tilgitt. I bilen på vei over fjellet er bråk fra medpassasjerer og radioen over bilstereoen undertrykt så til de grader, at jeg kan ha min egen musikk på moderat lydnivå og fremdeles nyte den. Sony-ene er også eksemplariske på fly, og de hodetelefonene du skal ha dersom du ønsker den aller beste støydempingen.

Sony WH-1000XM4(2)
Foto: Sony

Lyden

I appen kan man aktivere DSEE Extreme, som forsøker å hente frem igjen tapt informasjon i komprimeringen som er nødvendig for å sende trådløst over Bluetooth. Det gir et bedre inntrykk av stereobredde og luft i toppen. Du kan også justere klangen med en 5-bånds grafisk equaliser, og da anbefales det å deaktivere DSEE Extreme for å ikke tappe for mye batteri.

Lyden fra Sony-ene er god. Diskanten er friskere enn tidligere generasjoner, men selv om jeg selv skrøt av dem i denne disiplinen da jeg testet dem i fjor høst, er det flere andre i klassen som har en bedre tonegjengivelse enn Sony-ene. Yamaha YH-E700A låter klart bedre, og JBL Tour One står heller ikke tilbake.

Bassen er kontant og sprek, men den går ikke spesielt dypt hos Sony. Beyoncés Be Alive låter tøft og underholdende, men kontrabassen til Esperanza Spalding kunne definitivt gått dypere. Det jeg liker er at lydkvaliteten ikke varierer veldig ut ifra om støykansellering er på eller av. Eller omgivelseslyd, for den saks skyld. Hodetelefonene bevarer i høy grad den stramme og kontante rytmikken.

Sony WH-1000XM4 white lifestyle(2)-gigapixel-standard-width-3839px Sony WH-1000XM4 white lifestyle-gigapixel-standard-width-3839px
<
>
Foto: Sony

Sony WH-1000XM4: Konklusjon

Det er over et år siden vi først testet WH-1000XM4, og spesielt på støykansellering imponerer hodetelefonene like mye i dag som da de var rykende ferske på markedet. De er fortsatt klasseledende der.

Med en slank dypbass men likevel en saftig og svulstig mellombass er ikke disse de mest lineære i klassen. Lyden er likevel god, og spesielt listepop låter engasjerende. Jazz og klassisk er ikke favorittkosten, da trengs flere nyanser og bedre linearitet. Selvsagt funker det, men det finnes bedre hodetelefoner til akustisk musikk.

Sony WH-1000XM4 spread(3) Sony WH-1000XM4 spread(2) Sony WH-1000XM4 spread(1)
<
>
Foto: Geir Gråbein Nordby

Også i denne testen:

JBL Tour One

Sprek JBL-lyd

JBL Tour One er et par skikkelige hodetelefoner, som etter en tur innom EQ-funksjonen i appen, får frem et smil om munnen.

Sprek og kontant lyd, dette blir aldri kjedelig!
Låter best med støykansellering avslått. Bør justere litt EQ for å få frem det beste i dem.

Philips Fidelio L3

Veldreid fra Philips

Philips Fidelio L3 er flottere å se på, og utstråler bedre byggekvalitet, enn de fleste i denne klassen. Men hva med lyden?

God støykansellering, fin og balansert lyd. Meget godt kvalitetsinntrykk!
Lyden er litt lav, noe som heldigvis delvis kan fikses med EQ.

Bose QuietComfort 45

Ingen stor overraskelse

Bose har ikke tatt noe sjumilssteg med QuietComfort 45.

Blant de mest komfortable hodetelefonene vi vet om. God støydemping og omgivelseslyd. Nøytral klangbalanse.
Lyden oppleves som slank, og støyreduksjon kan ikke slås av uten å samtidig aktivere omgivelseslyd.

Yamaha YH-E700A

Den beste lyden

Søker du et par ytterst vellydende hodetelefoner? Her er de! Så får støykanselleringen heller være en bonus.

Herlig kraftig og fyldig lyd! Helt i tet i klassen! I tillegg ser de bra ut, og ligger godt rundt ørene.
Støykanselleringen er god, men ikke best.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ekte hi-fi-lyd Med Px8 har Bowers & Wilkins finspisset alle kvalitetene fra Px7 S2. Det er duket for ekte hi-fi-lyd, uten en tråd!
I en støyende hverdag trenger du disse! Hodetelefoner til jul blir aldri feil! Her er våre favoritter blant støykansellerende klokker og propper.
Google meg i øret Det minste medlemmet av familien Pixel sitter godt i øret.
Sjekk de lekre hodetelefonene! Merk deg navnet YH-5000SE. Yamahas mest ambisiøse flaggskip blant hodetelefoner.
Ingenting bør låte slik Ingen bass, ingen trådløs lading, ingen støydemping. Lyden fra ingenting er ikke imponerende.
… koste hva det koste vil Mark Levinson lager ikke billige ting, og de har ikke tenkt å begynne nå. Med sine første trådløse, støykansellerende hodetelefoner. Men hvor bra er de?
Følg Lyd & Bilde