Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Jabra Elite 5

Perfekt balanse

Jabra Elite 5 er et par fremragende trådløse ørepropper i mellomklassen.

Skrevet av / 19.09.22 - 08:22
Jabra Elite 5
Peter Gotschalk

Det er ikke så ofte jeg får lov til å teste ørepropper. Eller noen form for lydprodukter i det hele tatt. Det er mine hi-fi-entusiastiske kollegaer mye bedre til enn jeg er. Men innimellom kommer det et produkt på markedet som virkelig taler til alle og enhver, og da er det der jeg får lov til å gjøre mine hoser grønne. Et slikt produkt er de trådløse øreproppene Jabra Elite 5, som til en virkelig rimelig pris byr på både automatisk støyreduksjon (ANC), trådløs lading, Bluetooth 5.2 med multipunkt, som tillater øreproppene å være forbundet til to enheter samtidig, samt IP55-sertifisering, så proppene også er sprutsikre og dermed beskyttet mot for eksempel regn.

Jabra Elite 5
Jabra Elite 5 har blitt utstyrt med hele 6 mikrofoner fordelt på de to proppene, nemlig to innvendige feedback-mikrofoner samt en feedforward-mikrofon utenpå. (Foto: Jabra)

I samme prisklasse finner vi glimrende produkter som Anker Soundcore Liberty 3 ProAudio-Technica ATH-CKS50TW og Technics EAH-AZ40. Sistnevnte vant vår gruppetest av rimelige trådløse ørepropper i vår, og jeg hevder ikke nødvendigvis at Jabra Elite 5 låter bedre enn vårens testvinner, men Jabras propper byr på hele pakken på en måte som også vil tiltale de av dere som bruker de trådløse øreproppene like mye til jobb som til musikklytting.

En fest på jobben

Jabra Elite 5 er utstyrt med hele seks mikrofoner fordelt på de to proppene: to innvendige feedback-mikrofoner samt en feedforward-mikrofon utenpå. Den konfigurasjonen forbedrer oppkallskvaliteten markant hvis proppene brukes som trådløst headset når man snakker i mobilen. De utvendige mikrofonene er konstant aktive, mens de innvendige mikrofonene automatisk aktiveres hvis det for eksempel blåser, og sørger for å hjelpe stemmen din på vei.

Trenger man ro mens man arbeider, byr appen Jabra Sound+ på muligheten for å lytte til bakgrunnslyd i form av diverse såkalte soundscapes – for eksempel brusende bølger, regnvær, lyden av en takventilator, etc.

Jabra Elite 5
Jabra Elite 5 leveres med tre forskjellige EarGels, som man kan tilpasse til hvert øre. Dermed blir øreproppene så tettsluttende at de lukker ute all støy utenfra. (Foto: Jabra)

Og ved hjelp av Microsoft Swift Pair er det lynraskt å koble proppene til Windows-PC-en. Det er med andre ord tenkt en del på de mange menneskene som enten jobber hjemme, eller som har en livsstil hvor arbeid og fritid smelter sammen. Og i begge tilfeller er det praktisk med trådløse ørepropper, som fungerer godt i to verdener.

Lydkvaliteten

Men selvfølgelig er lydkvaliteten det avgjørende kriteriet når man lytter til musikk. Det nytter ikke mye at Jabra Elite 5 fungerer bra som headset hvis de ikke låter fint når man spiller favorittlåtene sine.

Heldigvis leverer Jabra Elite 5 glimrende lyd. Støyreduksjonen kan man tilpasse manuelt, men den er alltid diskré og ikke påtrengende. Man opplever aldri den osteklokke-effekten som mange andre støydempende hodetelefoner og ørepropper byr på, og at Jabra Elite 5 støtter både AAC, SBC og i tillegg aptX (noe for eksempel Jabra Elite 85t ikke gjør), er enda et pluss i regnskapet.

Lydbildet er klart og tydelig, med godt volum og tilstrekkelig med bass. Lyden er selvfølgelig ikke så fyldig som med vesentlig dyrere og bedre ørepropper – som for eksempel Sony WF-1000XM4 – men både i toppen og i mellomtone-området låter musikken sprø og deilig. Till Lindemanns rå stemme kommer for eksempel helt tett på i ‘Adieu’. Til gjengjeld kjemper proppene litt med Gojiras istykkerrevne lydmur, og generelt bør metal-fans kanskje se seg om etter noen andre trådløse ørepropper enn Jabra Elite 5.

Perfekt passform

Jabra Elite 5 leveres med tre forskjellige EarGels som kan tilpasses ørene. Dermed blir øreproppene så tettsluttende at de lukker ute all støy utenfra. Og de sitter fast, så man ikke behøver å bekymre seg for om de faller ut i farten.

Jabra Elite 5
Ifølge Jabra får du i alt 28 timers batteritid med dine Elite 5-ørepropper. Etuiet kan lade proppene i alt tre ganger før det selv trenger en lading. (Foto: Jabra)

Man er imidlertid ikke blokkert fra omgivelsene. Som mange andre ørepropper og hodetelefoner med støydemping har Jabras propper lydgjennomslipp, som lar en høre verden utenfor. Det fungerer glimrende, og kan både brukes når man snakker med ekspeditøren i en butikk og selvfølgelig hvis man er på sykkel i trafikken.

Vellykket app

Jabra bruker den samme appen, Jabra Sound+, til alle sine ørepropper. Ikke bare foregår alle justeringene i appen, den brukes også til å stille inn lyden til hørselen din når proppene tas i bruk første gang.

Man har også mulighet for å velge graden av støyreduksjon, og man kan modellere sin egen lyd med en fembånds-equalizer, og lagre innstillingene som forvalg, side om side med de seks som er definert på forhånd.

Konklusjon

Jabra Elite 5 er ytterst vellykkede, spesielt til prisen. Proppene er velegnede både til arbeidsbruk og til å lytte på musikk, hvor lyden er klar og sprø. De skal presses mye før de må kaste inn håndkleet. Vi har selvfølgelig hørt propper med fyldigere lyd, men de koster også deretter.

Støyreduksjonen fungerer upåklagelig uten å være for påtrengende, og appen gir deg et utall av innstillingsmuligheter, så Jabra Elite 5 lever opp til nettopp dine preferanser.

Karakter
Jabra Elite 5
Basic

Lyd & Bilde mener

Sprø og klar lyd. Støyreduksjonen virker glimrende uten osteklokkeeffekt. Teknologien sikrer også bedre talekvalitet. IP55-sertifisering, trådløs lading og Bluetooth Multipoint sikrer allsidig anvendelse. Må innimellom gi opp overfor “wall of sound”-musikk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Lyd & Bilde
Scroll to Top