Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 07Delta

TEST: Jabra Elite 85t

Bitteliten ANC-luksusmodell

Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.

Skrevet av / 13.11.20 - 11:00
Jabra Elite 85t
John Hvidlykke

Danske Jabra har som datterselskap av hodetelefonprodusenten GN fått kunnskapen om miniatyrelektronikk til øret i barselgave. Det er kanskje årsaken til at de har vært raske med å komme med helt trådløse ørepropper, som de nå sender ut i et antall av modeller man kan bli helt svett av.

Vi har senest testet Jabra Elite 75t og sportsutgaven Jabra Elite Active 75t. Begge var glimrende, og de er senere blitt oppgradert med automatisk støyreduksjon (ANC), som kan lastes ned via appen.

Nå gjelder det den helt nye toppmodellen Jabra Elite 85t, som er utstyrt med Jabras sterkeste støyreduksjon kalt Jabra Advanced Active Noise Cancellation. Og selvfølgelig er de helt trådløse.

Jabra har via sitt morselskap, høreapparatprodusenten GN, mangeårig erfaring med at putte avansert elektronikk i øret på kundene. (Foto: Jabra)

Kontrollert lekkasje

Passform og lydtetthet er kritisk på ørepropper. Hvis de ikke er tette, mister man både bassen og lydisoleringen til omgivelsene. Og er de helt tette, kan det gi en «osteklokke-effekt». Elite 85t har en halvåpen design med ventilasjonsåpninger som skal hindre overtrykk i øret. Det virker faktisk, og det føles ikke så grenseoverskridende å putte den inn i øregangen, som jeg har opplevd med flere andre helt tette in-ear-hodetelefoner.

Driver-elementene er 12 mm i diameter. Det er ikke stort, men i forhold til øreproppenes størrelse, er de enorme. Det er ikke uvanlig med drivere på 6 mm i helt trådløse ørepropper. Det er seks mikrofoner i hver kapsel. To brukes til tale og de fire andre til støyreduksjonen.

Kapslene har en batteritid på fem timer med ANC på, og ladeetuiet kan lade dem fire ganger, og legger dermed til 20 timer på brukstiden. Etuiet kan lades med USB-C-kabel samt trådløst via Qi.

Ladeetuiet har 20 timers bruk i tillegg til proppenes fem timers batteritid, og det kan lades trådløst. (Foto: Jabra)

Lydkvaliteten

Jabra Elite 85t er heldigvis behagelig fri for «sound» eller lydsignatur. Ikke noe toneområde blir i særlig grad tilgodesett eller oversett.

Med støyreduksjonen på laveste nivå er forskjellen på lyden med og uten ANC, minimal. Allerede på nest laveste trinn merker man at noe av luftigheten forsvinner. Stemmer blir mindre frie, og cymbaler blir belagt med et tynt lag filt. Det går også utover opplevelsen av romakustikk.

Det kan virke som en alvorlig degradering av lyden, men er faktisk ikke så problematisk. For det første har så godt som alle ANC-hodetelefoner lignende begrensninger, og for det andre må man se på de omstendighetene hodetelefonene brukes i – nemlig støyende omgivelser. Støyende flykabiner og larmende togkupeer er i utgangspunktet ikke steder hvor man forventer å lytte kritisk til hi-fi. De detaljene som blir støyreduksjonens bytte, ville under alle omstendigheter drukne i støy uten ANC.

Derimot er det god grunn til å skru støyreduksjonen ned på laveste nivå når man er fremme. Da låter musikken best. Artig nok ikke med ANC slått helt av, for da virker lyden tynn.

Vellykket styringsapp

Styringsappen Jabra Sound+ er et uunnværlig tilbehør til øreproppene. Ikke bare foregår alle justeringene her, men appen brukes også til å stille inn lyden til hørselen din når de tas i bruk første gang. Det er ingen finurlige målinger her; innstillingen skjer ved å reagere på lyder på samme måte som hos ørelegen. Som i Voight Kampff-testen er tiden et parameter – så vær oppmerksom!

Appen er en av de mest omfattende jeg har sett i et par hodetelefoner. Først og fremst kan man velge graden av støyreduksjon. Jabra forteller på sin hjemmeside at de jobber med 11 nivåer av støyreduksjon, med ca. 3 dB forskjell mellom hvert trinn. I appen kan man imidlertid bare innstille ANC-funksjonen i fem trinn. Men da Hear Through-funksjonen som lukker lyden inn fra omgivelsene, også arbeider i fem trinn, går regnestykket opp. Det ellevte trinnet er når alt er slått av.

Man kan så modellere lyden sin med en fembånds equalizer, og lagre innstillingene som forvalg, side om side med de seks som er definert på forhånd.

Til slutt kan man lagre lyd- og ANC-innstillingen sin som et såkalt «moment», slik at man kan få yndlingsinnstillingen sin med et trykk. Det er på forhånd moments til reise og kontorarbeid.

Og skulle støyreduksjonen ikke slå til eller stillheten blir for knugende, kan man få tilsatt bakgrunnslyd i form av 11 «soundscapes», som varierer fra lyden av en takventil, via fuglesang og rislende bekker til lyden av å stå midt i en menneskemengde. Det siste kane være et avbrekk i Corona-isolasjonen.

Jabra Elite 85t støtter lydprotokollene SBC og AAC, men dessverre hverken aptX eller aptX HD. Det kunne ha gitt et ekstra hi-fi-løft til lyden, men samtidig også fordyret produktet.

Jabra Elite 85t fås i fem fargekombinasjoner. (Foto: Jabra)

Lettest med stemmestyring

Betjeningen er som normalt på helt trådløse ørepropper, et kompromiss. Man kan slå støyreduksjon og lyd fra omgivelsen av og på, ta telefonen og skifte mellom musikkstykker ved å trykke et antall ganger på hver av de to kapslene. Her kommer stemmestyring med Siri og Google Assistant til sin rett.

Selv om det er langt mellom munnen og øret, fanger de fire mikrofonene opp stemmen fint, og taleforståelsen er god. Mikrofonene er imidlertid noe følsomme for støy fra omgivelsene, som knirkende gulv eller raslende papir som blir kraftig forsterket.

Jabra Elite 85ts glansnummer er at støyreduksjonen som beskrevet kan innstilles trinnvis. På det øverste trinnet sorteres bilstøy, snakk og klaprende tastaturer, ut. Imidlertid ikke fullt så effektivt som de beste fullstørrelse-hodetelefoner med Sony WH-1000XM4 i front. I takt med at støyreduksjonen skrus ned, trenger mer av virkeligheten gjennom. Man får også en del mer åpenhet og luft i musikken. Som de fleste hodetelefoner med elektronisk støyreduksjon påvirker Elite 85t lyden, men påvirkningen er forholdsvis mild.

Konkurransen på helt trådløse hodetelefoner er blitt hardere det siste året. Hvis støyreduksjon ikke er et avgjørende krav, er JBL Live 300TWS nesten like vellydende til en lavere pris. Oppover finner man den nærmeste konkurrenten Sennheiser Momentum True Wireless 2, som låter friere, og har noe lengre batteritid – men også til en noe høyere pris.

Elite 85t er Jabras lille toppmodell. (Foto: Jabra)

Konklusjon

Jabra Elite 85t er en meget vellykket helt trådløs hodetelefon til en veldig rimelig pris. Jeg har i år testet flere true wireless-hodetelefoner til tilsvarende priser – men uten ANC. At det har lykkes for Jabra å få støyreduksjonen med i prisen, gjør prisen riktig attraktiv. Og Jabras styringsapp er et mønstereksempel på nyttige funksjoner.

Batteritiden på tem timer er for kort til en flytur over Atlanteren, men da man ikke kan koble dem kablet til flyets underholdningssystem, er det mindre relevant. Elite 85t har dagligdagse oppgaver som bruksområde – og de løses feilfritt.

Karakter
Jabra Elite 85t
Premium

Lyd & Bilde mener

Utmerket og variabel støyreduksjon. Etuiet kan lades trådløst. Ikke support for aptX. Støyreduksjonen spiser av lydkvaliteten.

1 hendelser på “Jabra Elite 85t”

 1. Dere sier ikke noe om lydkvalitet eller støyreduksjon i forhold til 75T. Personlig er jeg spesielt nysgjerrig på forskjellene i støyreduksjonen. Kan dere si noe om dette?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Propper med fjernsyn

Sommermusikken rett i øret

JBL fremmer musikken og senker støyen

Yamahas aller beste hodetelefoner – og de koster skjorta

8 trådløse propper for slank lommebok

Musikk låter sjelden mer innbydende

Storm i et vannglass

Scroll to Top