TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Duell: To high-end ørepropper

Når musikken er større enn fornuften

Audeze Euclid mot Sennheiser IE 900. Ny, spennende teknologi mot velprøvd prinsipp i perfeksjonert versjon. Rådyre … og steinbra!

forfatter
Publisert 16.09.22 - 09:01
Produkter i testen
 • Sennheiser IE 900
 • Audeze Euclid
 • Vi har etter hvert blitt vant til dyre råskinn av noen øreklokker, og mange av dem spiller musikk med sånn magi og trylleri, at man nesten må klype seg i armen for å forsikre seg om at man ikke drømmer.

  Men når man kommer opp i femten tusen kroner for et par ørepropper, kan man begynne å lure på hvor mange lag med kvakksalve det bør være lov å smøre på.

  Men på den annen side, hva er man ikke villig til å gi for den beste lydopplevelsen. Og ørepropper har fordelen over øreklokker, ved at de tar liten plass i lommen når du reiser rundt. På den måten kan du nyte fantastisk lyd i langt flere anledninger, enn med hodetelefoner. Dessuten er utvalget i denne prisklassen størst blant åpne hodetelefoner, som gjør dem lite egnet å reise rundt med, på grunn av lydlekkasje og støy. Et par lukkede ørepropper er langt mer praktisk.

  En annen fordel med ørepropper er at de er like komfortable om man bruker briller.

  Les også Slik har du aldri hørt musikk før Audeze LCD-X og HiFiMAN Arya, begge i sin nyeste versjon, låter vidt forskjellig. Å kåre en vinner er likevel så godt som umulig.
  Audeze LCD X 2021 HiFiMAN Arya Stealth Magnets SPREAD web

  Kabel for alle pengene

  Her skal et par av markedets mest eksklusive øreproppmodeller til pers, nemlig Sennheiser IE 900 og Audeze Euclid. Ingen av dem er trådløse, for her skal man selvsagt stå fritt til å velge sin egen avspiller og forsterker – og slippe den digitale støyen og komprimerte lyden som Bluetooth bærer med seg.

  Mens både Sennheiser IE 900 og Audeze Euclid har utskiftbar kabel, er det bare førstnevnte som har lagt med flere forskjellige balanserte og ubalanserte kabler i esken. Audeze krever ekstra betalt, men der tilbys til gjengjeld også en kabel med innebygd Bluetooth-mottaker og forsterker. For ordens skyld bruker begge proppene nesten identiske kabeltermineringer av typen MMCX, bare at Sennheiser bruker en litt lengre plugg enn den som sitter på Audeze. Det betyr at Audeze-proppene kan bruke Sennheiser-kabler, men ikke omvendt.

  Sennheiser IE 900
  Sennheiser IE 900

  Dynamiske mot planmagnetisk

  De to øreproppmodellene i denne testen har vært sitt prinsipp. Tyske Sennheiser IE 900 bruker en tradisjonell dynamisk driver. Dette er det vanligste prinsippet, som har vært terpet på og perfeksjonert opp gjennom årene. En av fordelene er at dynamiske høyttalerelementer tåler mye juling og skal mye til å ødelegge med forsterkerkraft. Du risikerer å ødelegge hørselen før det skjer! Så har man også etter hvert funnet ut hvordan denne teknologien kan låte på sitt aller beste.

  Amerikanske Audeze sverger derimot til planmagnetiske drivere, og øreproppmodellen Euclid er intet unntak. Planmagnetiske drivere bruker en ultratynn film, opphengt mellom to magneter. Prinsippet har en fordel over dynamiske hodetelefoner, ved å være raskere på transienter, og fordi det er meget små vibrasjoner som skal til, kan de låte renere oppover i toneområdet, med en bedre sammenheng mellom bass, mellomtone og diskant.

  En utfordring er at de sjeldent kan spille like høyt som dynamiske drivere før de går i forvrengning. Videre krever bass mye omplassering av luft. Siden slike ultratynne planmagneter i utgangspunktet ikke svinger seg nok til å gi mye energi i bassen, må man gjøre justeringer i kretsen, for å tvinge dem til å gå dypt nok. Dette går utover følsomheten, som gjør at en planmagnetisk hodetelefon med mye dypbass ofte er tungdreven. En annen utfordring er at membranen må være vesentlig større enn på en dynamisk driver, som igjen betyr at husene til øreproppene er større enn på dynamiske.

  Audeze Euclid 2
  Audeze Euclid

  Duell!

  Det er umulig å si at planmagneter er uforbeholdent bedre enn dynamiske, eller omvendt. Det varierer fra enhet til enhet, og dessuten smak og behag, da de har ulike styrker og svakheter. Men det betyr ikke at vi ikke ønsker å finne ut av hvilken som er generelt best blant de to svindyre indrefiletene av noen propper: Sennheiser IE 900, eller Audeze Euclid?

  De to testes derfor her i en duell, hvor de får bryne seg på ulik musikk, og drevet av både den bærbare musikkspilleren Astell & Kern A&ultima SP2000T og den stasjonære hodetelefon-DAC-en FiiO K9 Pro ESS (test kommer). I tillegg har de fått prøve seg på hodetelefonutgangen direkte ut fra en laptop, for å se hvordan de oppfører seg når forsterkerkraften er knapp.

  Audeze Euclid Sennheiser IE 900 SPREAD 3 scaled 1
  Foto: Geir Gråbein Nordby

  Produkter i testen

  Sennheiser IE 900

  Fantastiske high-end-propper

  Sennheiser har med IE 900 tatt utgangspunkt i sin forrige toppmodell, og forbedret den på et kritisk punkt.

  En bråte med detaljer, kombinert med fabelaktig dynamikk. Og for en bass!
  Noe sibilanter som følge av en forsterket diskant.

  Audeze Euclid

  Kan noe som ingen andre kan

  Audeze Euclid er et kunstverk av et par ørepropper. Dette er dessuten de første planmagnetiske øreproppene vi forstår oss på.

  Fantastisk mellomtone, lynraske rytmer. Harmonisk og deilig diskant.
  Litt pågående i overgangen fra mellomtone til diskant. Mer energi og trøkk i bassen er ønsket. Trenger en god forsterker.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Legg igjen en kommentar

  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Px8 er det nye flaggskipet fra Bowers & Wilkins B&W lover enda bedre hodetelefonlyd takket være nye drivere med karbonfibermembraner.
  Selvformende ørepropper fra Logitech Individuelt formstøpte ørepropper har hittil vært forbeholdt profesjonelle musikere. Logitech har funnet en løsning som virker genial.
  Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
  Er dette verdens beste hodetelefoner? Da vi først hørte flaggskiphodetelefonene Focal Utopia for noen år siden, ble vi blåst overende. For noen detaljer. For en tilstedeværelse. Nå blir de nye. Og enda bedre?
  Den perfekte linedanser Jabra Elite 5 er et par fremragende trådløse ørepropper i mellomklassen.
  Hodetelefonene dine fortjener denne FiiO K9 Pro ESS driver nærmest alt det skal være av hodetelefoner, i tillegg har den alt du trenger av digitale og analoge innganger. Også Bluetooth!
  Følg Lyd & Bilde