TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Astell & Kern A&ultima SP2000T

Musikalsk kruttønne i lommeformat

Astell & Kern viser hvordan det skal gjøres, med den fantastiske SP2000T. En drøm for hodetelefonene!

forfatter
Publisert 10.06.22 - 09:00
Karakter
Astell & Kern A&ultima SP2000T
L&B mener
Fantastisk varm og fyldig lyd, med mengder av dynamikk. Driver "alt"! God byggekvalitet, og bra brukervennlighet.
Eget Android-operativsystem gjør at apper må installeres med APK-filer. Forhåndsinstallert versjon av Tidal og Qobuz har ikke full funksjonalitet.
Spesifikasjoner
 • Skjerm: 5″ TFT (1920 x 1080)
 • Operativsystem: Android (egen versjon)
 • Lagring: 256 GB internminne + 1 TB microSDXC
 • Filstøtte: WAV, AIFF, FLAC, ALAC, APE, AAC, MP3, WMA, OGG, DFF, DSF, MQA
 • Oppløsning: 32-bit / 384 kHz PCM, 22,4 MHz DSD512
 • Digital inn: USB-C
 • Digital ut: USB-C
 • Analog ut: 3,5 mm ubal. / 2,5 mm og 4,4 mm bal.
 • Vekt: 309 g
 • Batteritid: 9t
 • Farge: Svart
 • Web: astellnkern.com
Veil. pris 25.295Pr. 10.06.22 Produktside

Hvis du spør ti kjennere om hvem som lager de beste bærbare musikkspillerne på markedet, vil minst et par av dem svare Astell & Kern. De er viden kjent i hi-fi-bransjen for å lage noen av de beste – og dyreste – DAP-ene. Med A&ultima SP2000T har A&K tatt det hele et ekstra steg, ved å bygge inn to ulike utgangsforsterkere: en standard men høykvalitets OP-amp, og dessuten en rørforsterker!

Rørene er av typen KORG NuTube 6P1, og kretsutlegget og chassiset er optimalisert for å minimere mikrofonikk: et fenomen hvor vakuumrør skaper støy selv fra en liten ekstern påvirkning.

Astell Kern Aultima SP2000T
Astell Kern A&ultima SP2000T er en heftig sak. Foto: Astell & Kern

Ut ifra egen smak og hodetelefoner kan du velge om du vil bruke det ene eller andre forsterkertrinnet, eller en kombinasjon av begge (hybrid).

Astell & Kern har for innvidde lenge vært kjent for å lage gode hi-fi musikkspillere. A&ultima SP2000T er så vidt under flaggskipet SP2000, men har noe storebror mangler: nemlig tre doble forsterkere! Med SP2000T kan du velge mellom vanlig OP-amp, en rørforsterkerutgang (den har bittesmå rør på innsiden), eller en kombinasjon av begge. Heftig!

Det finnes tre ulike hodetelefonutganger: en vanlig 3,5 mm for ubalansert kabel, og både 2,5 mm og 4,4 mm utganger for balanserte kabler. Med balansert kabel slipper høyre og venstre hodetelefon å dele samme jordledning, som kan gi overhøring (crosstalk) mellom kanalene.

Astell Kern Aultima SP2000T 2
SP2000T har et eget Android-operativstystem, uten Google Play Store. Foto: Astell & Kern

Pekeskjerm og spesiell Android

SP2000T har en 5-tommers pekeskjerm med Full HD-oppløsning, og den kjører en egen versjon av operativsystemet Android. Men den er ikke Google-basert og har følgelig ikke tilgang til Google Play Store. Skal du installere egne apper, må du derfor finne dem som APK-filer og installere dem selv via PC eller Mac. Det er litt knotete, men går greit.

De forhåndsinstallerte versjonene av Tidal og Qobuz fungerer, men de gir ikke full funksjonalitet. For eksempel kan du ikke laste ned musikk til offline-avspilling. Det kan derfor være ønskelig å laste inn den fullstendige versjonen fra en APK-fil.

PC-program er valgfritt

Ønsker du å installere egne musikkfiler, for eksempel høyoppløste, gjøres dette med AK Connect-appen for PC. Du kan også dra og slippe filer direkte til microSD-kortet gjennom Windows Utforsker, eller Finder på Mac. Har du musikkfiler lagret i spillerens minne, kan disse kopieres til minnekortet direkte i spilleren, via menysystemet.

Audeze LCD-5-L&B scaled
Audeze LCD-5 drives som en lek av SP2000T. Foto: Audeze

For en lyd!

Enten jeg bruker Tidal eller egne musikkfiler, er det musikalske inntrykket det samme: Fy fasan, for en lyd! Med de fantastiske Audeze LCD-5 drevet av OP-amp-forsterkertrinnet er musikken meget rytmisk og kjapp. Med en fantastisk snert i trommeskinnet på Altthetimeevenwhen av Fieh. Bassen er herlig dyp, og samtidig stram og med en tonestruktur som jeg normalt bare ville forventet av en stasjonær hodetelefonforsterker. Det er glimrende separasjon mellom instrumentene, uten noen tegn til at attakket «smøres ut» i tid.

Astell Kern Aultima SP2000T case 2
Foto: Astell & Kern

For en varmere, søtere gjengivelse av musikken, skift til rørforsterkertrinnet. Her får musikken en ekstra glød, med en vakker utklinging av instrumentene. Stemmen til Father John Misty på Funny Girl skaper magi inni hodet mitt, og eventuelt stress jeg går og kjenner på, legger seg komplett. Det går litt på bekostning av den dynamiske kontrasten OP-ampen besitter, og rytmene på BOOM av Tiësto er ikke like stramme. Men på en annen side er bassen fyldigere, og veldig punchy. Magien i musikken kommer frem i rikt monn, for eksempel steelgitaren på den rolige 11 Past the Hour av Imelda May. En sang hvor hun flørter med stilen til Nancy Sinatras Bang Bang, men også med klar inspirasjon fra Melody Gardot. Den lavmælte stemmen hennes på denne er bare fantastisk!

Astell Kern Aultima SP2000T outputs
SP2000T har hele tre hodetelefonutganger, hvorav to balanserte. Foto: Astell & Kern

Beste av begge verdener

Så har man Hybrid-modusen. Hvor man bruker begge forsterkertrinnene, og man kan velge med en virtuell glidespak i midten hvor mye av hver man ønsker. Her får man noe av kroppen i bassgitaren fra rørforsterkeren, med mye av stramheten i skarptromma fra OP-ampen. En blanding av begge verdener, som jeg trodde var en gimmick før jeg prøvde, men som viser seg å ha et meget heldig utfall.

Driver det meste

SP2000T driver selvsagt ikke bare LCD-5, men stortrives også med mer lettdrevne saker, som de lukkede Sony MDR-Z1R. Her får man et vanvittig basstrykk, og helt vilt mye moro! Hodetelefonene er ikke helt ærlige, men har litt ekstra fylde nederst, og kanskje en litt tynn mellomtone. Men det er virkelig engasjerende lytting, og noe av det beste jeg har hørt fra lukkede hodetelefoner. A&K leker ikke, men hamrer musikken inn i skolten din om du ber om det!

T+A Solitaire P (test kommer) får også frem kvalitetene gjennom denne spilleren. Med disse foretrekker jeg nok OP-amp-utgangen, fordi de ellers kan bli noe bakpå. Så da er det fint å ha muligheten. SP2000T tar alt du kaster mot den.

Astell Kern Aultima SP2000T in case
Et oransje skinnetui følger med i esken. Foto: A&K

Astell & Kern SP2000T: Konklusjon

Jeg skal ikke påstå du bør bruke over 25.000 kroner på en lommespiller. Men etter å ha hørt Astell & Kern A&ultima SP2000T er det i hvert fall ingen tvil om hvorfor slike spillere finnes. For maken til lyd skal du lete lenge etter! Om du noen gang har prøvd å bruke mobiltelefonen til å drive high-end hodetelefoner, så har du sikkert opplevd at det ikke låter høyt nok, eller oppløst nok til at hodetelefonene ytes rettferdighet. Det problemet får du ikke her.

SP2000T låter fabelaktig. Enten du bruker OP-amp-forsterkeren eller rørforsterkerutgangen – eller begge deler på én gang – så får du en fantastisk kontroll på alt, og musikken kommer ut i all sin eleganse. Bare på forskjellig måte, avhengig av hva du velger.

Bare vær klar over at det installerte Android-systemet ikke har Google Play Store, så du må laste inn APK-filer om du ønsker noe som ikke er installert fra før. Som for eksempel fullversjonen av Tidal og Cobuz.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Sony NW-WM1ZM2

Ikke kjøp den europeiske versjonen

Sony NW-WM1ZM2 er et fantastisk stykke arbeid. Men styr unna den europeiske versjonen.

Meget veloppløst lyd, fra dypeste bass til de luftigste overtoner. Fantastisk byggekvalitet! Android-grensesnittet fungerer lytefritt.
I Europa er maksimalt lydnivå altfor lavt. Tungdrevne hodetelefoner er bare å glemme.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
For øye og øret Hos det nordiske designfirmaet Poasana er idéen om et godt lydmiljø en viktig komponent for økt livskvalitet og generelt velvære
Renere strøm gir bedre lyd Stabil strømforsyning for platespiller og phono-trinn.
Jo, du har også råd til et forsterkersett Et forsterkersett med separate komponenter til samme pris som en multiromshøyttaler? Det kan faktisk være mulig!
Kanskje den beste i sin klasse McIntosh har oppdatert MA9000 og gjort favorittforsterkeren vår mer anvendelig, og enda bedre.
Moderne radioteknologi i klassisk design Bordradio i retrodesign med Bluetooth.
Billig strømmeløsning Boksen som gir deg Bluetooth i anlegget.
Følg Lyd & Bilde