TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Duell: To high-end hodetelefoner

Hodetelefoner du kan gråte av

Audeze LCD-X og HiFiMAN Arya, begge i sin nyeste versjon, låter vidt forskjellig. Å kåre en vinner er likevel så godt som umulig.

forfatter
Publisert 06.04.22 - 10:20

Skal du ha den aller beste lyden for pengene, så går det ikke an å slå et par skikkelige hodetelefoner i high-end-klassen. Du forbigår alle problemer med akustikk, kostnader med store høyttalerkabinetter og i det hele tatt en hel del materialkostnader som går inn i et stereoanlegg. Dette er det nærmeste du kommer direkteinnsprøytning av musikk, rett i blodet!

Planmagneter

Det har skjedd ganske mye innen utvikling av hodetelefoner i senere tid, og spesielt har vi sett at det kommer stadig flere såkalt planmagnetiske hodetelefoner på markedet. Disse bruker en ultratynn film, opphengt mellom to magneter. Prinsippet har en fordel over dynamiske hodetelefoner, ved å være raskere på transienter, og fordi det er meget små vibrasjoner som skal til, kan de låte renere oppover i toneområdet, med en bedre sammenheng mellom bass, mellomtone og diskant.

Les også God jul med 9 premium hodetelefoner Kjøp tradisjonelle hodetelefoner for pengene du hadde tenkt å bruke på de beste trådløse støydemperne.
9 hodetelefoner 2020

En utfordring er at bass krever mye omplassering av luft. Siden slike ultratynne planmagneter i utgangspunktet ikke svinger seg nok til å gi mye energi i bassen, må man gjøre justeringer i kretsen, for å tvinge dem til å gå dypt nok. Dette går utover følsomheten, som gjør at en planmagnetisk hodetelefon som går dypt i bassen sjelden er spesielt lettdreven. Det finnes unntak, som vi snart skal lese om.

HiFiMAN Arya 2021
HiFiMAN Arya (Stealth Magnets). Foto: HiFiMAN

 

Les også: Test av HiFiMAN HE-1000se

 

Audeze mot HiFiMAN 

Blant de mest anerkjente produsentene av planmagnetiske hodetelefoner finner vi amerikanske Audeze og kinesiske HiFiMAN. Du ser nesten aldri det ene navnet diskutert i et forum, uten at også det andre er nevnt. “Alle” som vurderer en modell av det ene merket, vil samtidig også ha fått beskjed om å sjekke ut en tilsvarende variant fra den andre produsenten.

De har begge hodetelefoner fra noen få tusenlapper, opp til flere titalls tusen. Der det finnes en HiFiMAN-modell, finnes det en tilsvarende fra Audeze, og vice versa.

 

Les også: Audezes heftigste hodetelefoner noensinne

 

Audeze LCD X 2021
Audeze LCD-X (2021). Foto: Audeze

Populære high-end-modeller

I denne testen ønsker vi å sjekke ut de mest populære high-end-modellene fra begge to. Som i HiFiMANs tilfelle heter Arya, mens Audezes bestselger i denne klassen er LCD-X.

Begge kom i nye, oppdaterte versjoner i 2021. HiFiMAN Arya med nye Stealth-magneter, mens Audeze LCD-X har fått en modifikasjon av Fazor-elementene i tillegg til nye øreputer, som totalt sett skal gjøre dem både mer komfortable og ikke fullt så tunge som tidligere. I tillegg til å gi dem bedre lyd.

Det vi, som alle andre, lurer på er: hvilken er best?

Produkter i testen

Audeze LCD-X (2021)

Rytmer vi ikke trodde var mulig

Med LCD-X viser Audeze seg fra sin beste side. Her får du mye av toppmodellene, til en ganske spiselig pris.

Kjappe som få, med seriøst attakk og masse energi. Bassen er fantastisk, og mellomtonen superfokusert. Lett å drive!
Mye vekt som tynger. Noen vil finne lyden en smule frempå, mens diskanten er mer bakpå.

HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)

Hodetelefoner med drømmelyd

HiFiMAN Arya har fått Stealth-magneter, som skal være totalt "gjennomsiktige" og forvise ethvert tegn til forvrengning til avgrunnen.

Fantastisk oppløst lyd! Diskanten er luftig som edelgass, og lydbildet enormt. Dynamikken er også fremragende, såfremt elektronikken er på stell.
Ikke de aller hurtigste rytmene i klassen, og mellomtoneområdet kan fremstå som noe forsiktig. Lav følsomhet krever ekstra forsterkning.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
ANC-ørepropper til budsjettpris Jabra Elite 4 er helt trådløse ørepropper med støydemping til en rimelig penge
Ananas i ørene Bang & Olufsen har laget en ny spesialutgave av sine EX-ørepropper. Denne gangen i ananasgult.
De råeste hodetelefonene under 5000 kroner? De kinesiske hodetelefonene FiiO FT3 kan være det heftigste som er produsert i denne prisklassen.
lbpluss
Storm i et vannglass Argon Audio Quiet Storm ligner et par dyrere hodetelefoner. Lyden er imidlertid ikke i takt med designen.
lbpluss
Proffer trenger ikke betale mer Beyerdynamic DT 900 Pro X er for proffer og entusiaster, er lette å drive med billig utstyr, og de låter mye dyrere enn prislappen.
Følg Lyd & Bilde