Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Duell: To high-end hodetelefoner

Hodetelefoner du kan gråte av

Audeze LCD-X og HiFiMAN Arya, begge i sin nyeste versjon, låter vidt forskjellig. Å kåre en vinner er likevel så godt som umulig.

Skrevet av / 06.04.22 - 10:20
Duell: To high-end hodetelefoner
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Skal du ha den aller beste lyden for pengene, så går det ikke an å slå et par skikkelige hodetelefoner i high-end-klassen. Du forbigår alle problemer med akustikk, kostnader med store høyttalerkabinetter og i det hele tatt en hel del materialkostnader som går inn i et stereoanlegg. Dette er det nærmeste du kommer direkteinnsprøytning av musikk, rett i blodet!

Planmagneter

Det har skjedd ganske mye innen utvikling av hodetelefoner i senere tid, og spesielt har vi sett at det kommer stadig flere såkalt planmagnetiske hodetelefoner på markedet. Disse bruker en ultratynn film, opphengt mellom to magneter. Prinsippet har en fordel over dynamiske hodetelefoner, ved å være raskere på transienter, og fordi det er meget små vibrasjoner som skal til, kan de låte renere oppover i toneområdet, med en bedre sammenheng mellom bass, mellomtone og diskant.

Les også God jul med 9 premium hodetelefoner Kjøp tradisjonelle hodetelefoner for pengene du hadde tenkt å bruke på de beste trådløse støydemperne.

En utfordring er at bass krever mye omplassering av luft. Siden slike ultratynne planmagneter i utgangspunktet ikke svinger seg nok til å gi mye energi i bassen, må man gjøre justeringer i kretsen, for å tvinge dem til å gå dypt nok. Dette går utover følsomheten, som gjør at en planmagnetisk hodetelefon som går dypt i bassen sjelden er spesielt lettdreven. Det finnes unntak, som vi snart skal lese om.

HiFiMAN Arya 2021
HiFiMAN Arya (Stealth Magnets). Foto: HiFiMAN

 

Les også: Test av HiFiMAN HE-1000se

 

Audeze mot HiFiMAN 

Blant de mest anerkjente produsentene av planmagnetiske hodetelefoner finner vi amerikanske Audeze og kinesiske HiFiMAN. Du ser nesten aldri det ene navnet diskutert i et forum, uten at også det andre er nevnt. «Alle» som vurderer en modell av det ene merket, vil samtidig også ha fått beskjed om å sjekke ut en tilsvarende variant fra den andre produsenten.

De har begge hodetelefoner fra noen få tusenlapper, opp til flere titalls tusen. Der det finnes en HiFiMAN-modell, finnes det en tilsvarende fra Audeze, og vice versa.

 

Les også: Audezes heftigste hodetelefoner noensinne

 

Audeze LCD X 2021
Audeze LCD-X (2021). Foto: Audeze

Populære high-end-modeller

I denne testen ønsker vi å sjekke ut de mest populære high-end-modellene fra begge to. Som i HiFiMANs tilfelle heter Arya, mens Audezes bestselger i denne klassen er LCD-X.

Begge kom i nye, oppdaterte versjoner i 2021. HiFiMAN Arya med nye Stealth-magneter, mens Audeze LCD-X har fått en modifikasjon av Fazor-elementene i tillegg til nye øreputer, som totalt sett skal gjøre dem både mer komfortable og ikke fullt så tunge som tidligere. I tillegg til å gi dem bedre lyd.

Det vi, som alle andre, lurer på er: hvilken er best?

Produkter i denne test

Audeze LCD-X (2021)

Rytmer vi ikke trodde var mulig

Med LCD-X viser Audeze seg fra sin beste side. Her får du mye av toppmodellene, til en ganske spiselig pris.

Kjappe som få, med seriøst attakk og masse energi. Bassen er fantastisk, og mellomtonen superfokusert. Lett å drive!
Mye vekt som tynger. Noen vil finne lyden en smule frempå, mens diskanten er mer bakpå.
Les hele testen

HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)

Hodetelefoner med drømmelyd

HiFiMAN Arya har fått Stealth-magneter, som skal være totalt "gjennomsiktige" og forvise ethvert tegn til forvrengning til avgrunnen.

Fantastisk oppløst lyd! Diskanten er luftig som edelgass, og lydbildet enormt. Dynamikken er også fremragende, såfremt elektronikken er på stell.
Ikke de aller hurtigste rytmene i klassen, og mellomtoneområdet kan fremstå som noe forsiktig. Lav følsomhet krever ekstra forsterkning.
Les hele testen

2 hendelser på “Duell: To high-end hodetelefoner”

 1. Hei ! Jeg har bestillt Audeze LCD X, men har fått litt kalde føtter etter å ha sett div YouTube/web om at putene på hodetelefonene detter av, og bare er limt på + en del andre klager. Er dette noe dere har fått meldinger om, eller er det bare dårlig negativ propaganda 🤔

  1. Geir Gråbein Nordby

   Hei! Jeg fikk ikke testet dem lenge nok til at noe sånt skjedde, men bekjente med erfaring bekrefter at så er tilfelle:

   «Ja, det skinnet løsner. Må rive av alt som er løst, også bruke sånn hår-fjerne-rulle (du bruker på dress) for å få av mest mulig løst smuss. Så feste ny dobbelsidig tape på den igjen.»

   Det finnes helt sikkert brukbare og rimelige tredjeparts når den tid kommer, men litt kjipt at ting ikke er bygd skikkelig i utgangspunktet.

   Jeg har samme problem med noen (billige) fra HiFiMAN, har kjøpt nye pads på Ali Express, men ikke satt dem på ennå. 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Scroll to Top