Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Bose QuietComfort 25

Kongen av støyredusering

Den nye modellen av Bose legendariske støydempende hodetelefoner er bedre en noensinne.

Skrevet av / 18.12.14 - 06:00
Bose QuietComfort 25
Jonas Ekelund

Bose-QuietComfort-25Helt siden Dr Amar Bose fikk idéen til støydempende hodetelefoner i 1978 har firmaet forsket på teknikker for å gjøre det mulig. I 1989 kom de første hodetelefonene for piloter, og i 2000 kom QuietComfort for vanlige konsumenter. Siden den gang har man sluppet flere modeller, nå sist QC20, de første in-ear proppene. Men siden 2009 har det vært QC15 som mer eller mindre har blitt standard blant folk som reiser mye og trenger fred og ro på flyet.

 

Konstruksjon og kvalitetsfølelse

Nå kommer endelig etterfølgeren QC25, som retter opp noen små irritasjonsmomenter med den foregående modellen og som er ytterligere forbedret lydmessig. Den mest åpenbare nyheten er et nytt, mer diskret utseende hvor man har tatt bort unødige blinkende designelementer. I stedet for sølvfarge fås de nå enten i svart med blå stripe eller hvite med beige stopping i puter og hodebøyle. En ulempe med sistnevnte er at de nok kan se litt skitne ut etterhvert.

Som forventet er materialvalget bra og til tross for plasten føles de pålitelige. Bøylen har blitt like bred hele veien, noe som gjør at hele hodetelefonen føles mer stabil. Men fremfor alt har det gitt plass for hengsler der man vrir på klokkene. Det resulterer i at man ikke bare kan gjøre hodetelefonene flate, men at de også kan klappes sammen ved transport. Dermed har det vært mulig å gjøre det medfølgende etuiet betydelig mindre, noe som spiller en stor rolle når man forsøker å få plass til de siste gadgetene i håndbagasjen.

 

Bruk

I en spesiell lomme i det luksuriøse etuiet er det plass til en adapter for flykontakter samt et ekstra batteri. For den foregående modellen var det en nødvendighet, da hodetelefonene ikke fungerte overhodet når batteriet tok slutt. I QC25 kan man fortsatt lytte likevel, men da uten støydemping. Til tross for at batteriet holder i hele 35 timer er det likevel hyggelig å vite at man har dette ekstra batteriet, og at man slipper å lete i vesken etter det.

Ledningen er relativt viklefri og at den kan tas av gjør det lettere å pakke den. Men fremfor alt gjør det at man kan kjøpe en ny om man skulle få brudd på ledningen. På ledningen sitter det en fjernkontroll med mikrofon for telefonsamtaler. Man kan endre volum, starte og pause musikk samt svare på anrop. Det er imidlertid dessverre bare sammen med iPhone og iPad at alle knappene fungerer. For en såpass dyr hodetelefon kunne Bose ha kostet på seg å sende med en ledning med Android-fjernkontroll også, eller i det minste at man kunne få kjøpt en.

For hodetelefoner som man skal kunne ha på seg mange timer i strekk er komforten veldig viktig. Den nye formen gjør at hodetelefonene sitter tetter rundt hodet og føles smidigere å ha på samtidig som vekten er forbilledlig lav. Vatteringen både i putene og i bøylen gjør at det ikke føles som om de klemmer. Og proteinlæret i putene er deilig å ha på uten at det bli svett. Etter flittig bruk på en flyvning over Atlanteren får de toppkarakter for bekvemmelighet.

08_bose-qc25-headphones1

Lydkvaliteten

Støydempingen fungerer helt utmerket for det som man lover skal kunne tas bort. Det vil si den trøttende bakgrunnslyden, vifter på kontoret, sus av dekkene mot asfalten og fremfor alt den irriterende støyen fra flyets motorer som Amar Bose ble forstyrret av for 36 år siden. Derimot slipper fortsatt ringende telefoner og andre skarpe høyfrekvente lyder delvis gjennom. Ganske enkelt for at disse lydbølgene er for kjappe for dagens teknikk.

Lydkvaliteten på QC25 har tatt et skritt fremover og gjort bilyden fra støydempingen mindre merkbar. Musikken låter klarere, bassen mer presis og generelt sett mer engasjerende enn den tilbakelente lyden i QC15. Den er overraskende nok også mer nøytral, mindre ”Bose-lyd” så å si. Men det må med en gang nevnes at dette ikke er hodetelefoner for å sitte hjemme og nyte av favorittmusikken. Til dette formålet og til denne prisen finnes det hodetelefoner som gir en mer tilfredsstillende lyd.

 

Konklusjon

QuietComfort 25 lykkes med å skyve forgjengeren ned fra tronen som de beste støyreduserende hodetelefonene. De føles smidigere og er mer bekvemme å ha på samtidig som de har blitt mer sammenleggbare og lettere å få ned i vesken. Fjernkontrollen følger med og man kan fortsette å lytte selv om batteriet går tomt. Støydempingen er bedre enn noensinne, og lyden har blitt mer lyttervennlig og engasjerende. Det er disse man skal ha med seg på lange bråkete reiser.

Lyd & Bilde mener

Meget bekvemme og praktiske å ha med på reise Den beste støydempingen på markedet. Kan benyttes selv om batteriet går tomt. Fjernkontrollen fungerer bare med Apple-produkter. Lekker en del lyd ut, og inn om støydempingen er slått av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Lyd & Bilde
Scroll to Top