data-srcset
GRUPPETESTHifiman Sundara
Hifiman Sundara

Testvinner i åpen klasse

Hifiman Sundara er ikke bare det beste kjøpet i klassen, her får man også den beste lyden.

Perfekt balansert lyd med potent bass og bøttevis med detaljer. Superdefinert lydbilde med nær komplette kvaliteter.
Størrelsen og vekten kan være hemmende.

Mens de fleste hodetelefoner bruker dynamiske elementer, lager noen sine egne elementer, som bruker et annet driftsprinsipp. Hifiman Sundara er blant dem, og her er membranflaten også større enn vanlig. Sundara bruker planmagnetiske elementer i åpne øreklokker, det har sine fordeler, men også noen ulemper.

Øreklokkene på Sundara er overlegent størst i denne klassen, og hver av dem er koblet sammen men en kabel som er lett utskiftbar. Det følger også med en kortere 1,5m kabel, men tross den lave impedansen, er de ikke spesielt godt egnet på mobilen. Men de kan utstyres med balanserte kabler, hvis man har en hodetelefonforsterker med balanserte utganger.

Hifiman Sundara i praksis

Med lav Impedans og lav følsomhet, er Sundara relativt fin å drive med en Audioquest Cobalt, koblet til mobilen, selv om den ruvende fysikken til hodetelefonene, ikke er særlig egnet til bærbart bruk. De egner seg bedre i godstolen, plugget til utgangen på en Hegel H190, eller den prisgunstige hodetelefonforsterkeren Shiit Magni 3+.

Den høye vekten kompenseres elegant av de store, skråstilte øreputene og det brede bånden under hodebøylen. Her lekker lyden i rikt monn fra gitteret på øreklokkene, men i mindre grad fra øreputene. Som bruker kunstskinn på sidene, og stoff på innsiden. Sundara er de klart stiveste hodetelefonene i testen, og tilpasning er ikke lett. Man kan bye forsiktig på metallbøylen hvis man må, men jeg opplevde at de satt tett og godt på hodet uten fysiske modifikasjoner.

Den planmagnetiske konstruksjonen i Sundara har lavere bevegelig masse. En såkalt Neo Supernano membran som er mellom 1 og 2 mikron tykk, er lettere enn en dynamisk membran, og i teorien skal det gi mer presis og raskere transientrespons.
Det funker som bare rakkern i Sundara. I tillegg til en gnistrende dynamisk respons, har den faktisk meget overbevisende bassgjengivelse. Stram og potent på samme tid, og bassen driver rytmen i musikken på forbilledlig vis. Den går heller ikke hær særlig dypt, men det merkes ikke så godt fordi den er superdefinert og slett ikke redd for å trøkke til.

Men det er på oppløsning, transientrespons og detaljgjengivelse Sundara virkelig utmerker seg. Vokalgjengivelsen er nøytral, åpen og smekkfull av klangfarger. Strykere lyder mer troverdig her enn på noen annen åpen hodetelefon i denne klassen, og klaverklangen får den desidert mest klangfulle gjengivelsen i Sundara.

annonse

Konklusjon

Hifiman Sundara er det beste hi-fi-kjøpet i denne klassen. Lyden er mer raffinert, luftigere og dynamisk enn hos konkurrentene. Diskanten er silkemyk, bassen potent, og mellomtonen er glassklar og nøytralt gjengitt. Lydbildet oppleves som stort og åpent, og de trives like god på Brockhampton som Beethoven. Sundara rett og slett et kupp til prisen, og perfekt for hjemmebruk, om enn ikke særlig mobilvennlig.

annonse
HiFiMAN Sundara målt med miniDSP EARS og REW. Kompensert mot hva miniDSP mener er subjektivt lineært.
En meget pen frekvenskurve her. Igjen dupper miniDSP-mikrofonen litt ved 4 kHz, som er en artefakt.

Fakta

Type: Åpen, over øret
Prinsipp: Planmagnetisk
Sammenleggbare: Nei
Mikrofon / fjernkontroll: Nei / nei
Kabel: 3,5m 6,35mm inkl. 3,5mm adapter (1,5 meter, utskiftbar)
Elementer: ca 80 mm
Impedans / følsomhet: 37 ohm / 94 dB
Frekvensrespons: 6-75.000 hz
Vekt: 372 gram (uten kabel)
Farge: svart

Pris

4490 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
  Også i denne testen:
   data-srcset
  Beyerdynamic DT 1990 Pro
  Studiokvalitetene er hodetelefonenes styrke, og svakhet, må prøves før kjøp.
  Sony MDR-Z7M2
  Sony MDR-Z7M2
  Underholdningen er reddet
  Sony har forbedret sin premiummodell Z7 med teknologi fra flaggskipet Z1R. Resultatet er enda mer hardtslående.
   data-srcset
  Beyerdynamic Amiron Home
  Beyerdynamic Amiron Home er en usedvanlig vellykket allround hodetelefon.
  denon_ahd5200 spread
  Denon AH-D5200
  Fabelaktig lukket musikkformidler
  Denon AH-D5200 er blant de aller beste lukkede i sin klasse.
  Fostex T60RP oppslag
  Fostex T60RP
  Om det er fordi de er semiåpne vites ikke, men Fostex T60RP har renere lyd enn de fleste lukkede i klassen.
   data-srcset
  Sennheiser HD 660S
  Sennheisers beste i 600-serien er det trygge valget i denne klassen.
  Neumann NDH-20
  Neumann NDH 20
  Legendarisk mikrofonprodusent klarer ikke å gripe oss med sin første hodetelefonmodell.
   data-srcset
  Audeze LCD-1
  Det finnes ikke bedre lyd til bærbart bruk i denne prisklassen.

  Alternativer til Hifiman Sundara

   data-srcset

  Fred og ro på hjemmekontoret

  Støyreduserende hodetelefoner filtrerer bort uønskede forstyrrelser og lar deg nyte stillheten.

   data-srcset

  10 hodetelefoner til hjemmekontoret

  Hodetelefoner er det mest fornuftige valget til hjemmekontoret. Unn deg selv kremlyd rett i ørene, med disse fantastiske hodetelefonene!

   data-srcset

  Marshalls reisehodetelefoner

  Marshalls beste trådløse hodetelefoner har blitt rustet opp for langflyvninger.

   data-srcset

  Kinesisk luksusteknologi på budsjett

  Planar-hodetelefoner er normalt svindyre. Men Takstar HF 580 presterer å få high-end-teknologien inn i noe alle har råd til.

   data-srcset

  Spillyd i luksusklassen

  Hva får man når man legger en ekstra tusenlapp på bordet for et gaming-headset? Først og fremst får man bedre lyd.

   data-srcset
  TESTHiFiMAN Sundara
  HiFiMAN Sundara

  En ny favoritt

  I kategorien åpne hodetelefoner er dette vår nye favoritt i prisklassen under 5.000 kroner. Si hei til HiFiMAN Sundara.

  Lydbildet er sammenhengende, åpent og musikalsk. Og for en bass!
  Ikke den mest utagerende mellomtonen. Latterlig kort kabel!

  Selv om HiFiMAN ikke er det hodetelefonmerket som oftest havner på testbenken hos oss, så liker vi det meste som kommer derfra, og den kinesiske produsenten har et utvalg som spenner seg fra er stort.

  Mitt siste møte med HiFiMAN var HE-400i, som gjorde reint bord da jeg i 2016 testet dem opp mot ni andre hodetelefoner i prisklassen rundt 5.000 kroner. De ble satt opp mot både Sennheiser, Beyerdynamic, Audio-Technica og Shure, så vel som flere andre, men ingen av dem klarte å hamle opp med HiFiMANs utsøkte balanse mellom dynamikk og varme. De var musikalske, og samtidig noe en studiotekniker kunne jobbet med.

  Test: 10 magiske hodetelefoner

  I det siste har HE-400i og søskenmodellen 400s blitt erstattet med Sundara. HiFiMAN har nemlig gått lei tall i navnene, og begynt å erstatte dem med mer fengende ord i stedet. Sundara betyr for øvrig vakker på sanskrit, og i mine øyne er den en forbedring over 400i. For der hvor forgjengeren hadde en ganske kantete hodetbøyle som stakk ut på utsiden av hodet, er bøylen på Sundara avrundet og mer harmonisk. Selve klokkene er voksne av størrelse, for å få plass til et 80 mm stort planmagnet-element.

  Test: Questyle Audio CMA600i – hodetelefonenes redning

  Planmagnetiske

  Ja, for HiFiMAN lager ikke tradisjonelle, dynamiske hodetelefoner, men i stedet en mellomting mellom slike og elektrostater. Som elektrostater har de et tynt ark av vibrerende plastfilm som henger mellom to metallplater. Forskjellen er at mens elektrostater sender strøm gjennom disse, er de magnetiske i planmagnetelementene.

  Fordelen ovenfor elektrostater er at de ikke krever ekstern strøm og dermed fungerer med en vanlig hodetelefonutgang. Og at planmagnetene er rimeligere, omtrent på linje med de beste dynamiske elementene.

  annonse

  Passform

  Hodeputene til Sundara er i kunstskinn, mens selve kontaktflaten mot hodet er behagelig velur. Sundara sitter noe strammere mot hodet enn jeg kan huske fra 400i. Om det kan ha noe å gjøre med at de horisontale hengsler er fjernet vet jeg ikke, men jeg kjenner et fastere grep med Sundara. Noe problem er det ikke, og jeg liker komforten bedre enn med flere av Audio-Technicas modeller, som har sidehengsler men mangler vertikale hengsler. Dessuten er den faste passformen en fordel om man ikke sitter helt i ro når man hører musikk. Disse vil nemlig ikke falle av.

  annonse
  Hodebåndet i kunstskinn ligger meget behagelig mot hodet. Foto: Geir Gråbein Nordby
  Hodeputene til HiFiMAN Sundara er i kunstskinn, mens kontaktflaten mot hodet er i velur for best mulig komfort. Foto: Geir Gråbein Nordby

  Ikke til bærbart

  Siden dette er åpne hodetelefoner, vil man neppe bruke dem mye til bærbar bruk. For mye støy kommer inn, for mye musikk lekker ut. En annen grunn til at de funker dårlig med bærbart, er den relativt lave følsomheten på 94 dB. Lyden ut fra mobiltelefonen blir rett og slett ikke høy nok.

  Hvorfor da HiFiMAN later som dette er en bærbar hodetelefon, ved å supplere den med en ynkelig kabel på 1,5 meter må du ikke spørre meg om. Forgjengeren målte det dobbelte, og det er viktig når man sitter i godstolen, tilkoblet en forsterker som står et stykke unna. Som den gjerne gjør.

  Heldigvis er kabelen utskiftbar, og har helt vanlige 3,5 mm plugger (TRRS) til venstre og høyre ørekopp. Å finne en erstatter er dermed en relativt enkel affære. Jeg skulle likevel ønske at HiFiMAN var sjenerøse nok til å legge ved en lengre kabel, og dessuten en overgang fra 3,5 til 6,3mm plugg. Igjen, dette er ikke en hodetelefon til bærbar bruk! Min påstand.

  Foto: Geir Gråbein Nordby

  Lydkvaliteten

  Koblet til mobilen (Motorola Moto G6 Plus) og guffet opp til fullt, blir det flaut. Cardi B sin Please Me har nærmest null trøkk i bassen, det låter flatt og uengasjerende. Man hører at det er kvaliteter der, men man får ikke fot. Ok, koble på en Chord Mojo bærbar forsterker, og saken blir en ganske annen.

  annonse

  Noe annet blir det også med hodetelefonutgangen på den integrerte McIntosh MA7000. En varm og frodig bass åpenbarer seg, og lydbildet er behagelig og musikalsk. Bassen kan virke noe overveldende her, helt til jeg jeg kobler til min nyanskaffede hodetelefonforsterker Auralic Taurus. Da sitter det. Pang! Bassen er strammere og er nå en naturlig del av helheten. Den har også mer energi helt nederst, og stemmen til Cardi B kommer skikkelig ut fra bakteppet.

  Björks fine Blissing Me har harpe som hovedinstrument, og denne skinner flott i toppen. Stemmen til Björk er klar og åpen, og med en flott fylde nedover som Sennheisers lukkede HD 820 S til 20.000 kan se langt etter.

  Pianoet til Alexis Ffrench på den fine sangen Bluebird klinger fint og stort. De dypere tonene er fyldigere enn med Sennheiser HD 800 S, uten at de sklir ut og blir svulstige. Noe Audeze LCD-2C hadde en tendens til.

  Jeg føler Sundara har mer energi i dypbassen enn jeg husker fra HE-400i, og den evner nok på enda bedre vis å kombinere det hi-fi-musikalske med det analytiske som gjør at også en lydtekniker kan bruke dem. Dette er en underholdningsmaskin som samtidig er sannferdig nok til at man tror på det man hører.

  Det er ikke stort jeg savner. HiFiMAN Sundara er nok litt forsiktig i øvre mellomtone (2-3 kHz), som gjør at man tar vekk litt skarphet men som også gjør at stemmer nok kunne hatt enda litt mer trøkk og gnist i den lyseste brystklangregionen. Men både rom, detaljer og dynamikk er på plass, viktig for musikkopplevelsen. Man får ikke helt hurtigheten til elektrostater, men det er likevel bedre enn de fleste dynamiske hodetelefoner jeg har hørt. Og til prisen er Sundara rett og slett et funn!

  Frekvensrespons. Gjennomsnitt av venstre og høyre kanal over, fem målinger av hver kanal under. Den slakt nedadgående frekvenskurven fra bass mot diskanten rundt 5 kHz vitner om en varm klangkarakter. Den kunne fort oppleves som mørk, hvis det ikke var for at hodetelefonene har så lynkjapp transientrespons. I tillegg til en kraftig forsterkning rundt 8 kHz tilfører luft så den ikke blir mørk likevel, og uten at det oppleves som påtvunget eller farget. Tvert imot mener vi HiFiMAN Sundara også kan brukes av lydteknikere, man skal bare være klar over denne forsterkningen og bli kjent med den. Målt med MiniDSP EARS hodetelefonmikrofon og Room EQ Wizard programvare.

  Konklusjon

  HiFiMAN Sundara kombinerer det musikalske med det nøytrale, på en måte som få andre klarer. Tonene er fjærlette, transienter ultrahurtig levert, og samtidig er bassen hardtslående og fyldig. Sangstemmer har stor brystklang kombinert med en luft som er få forunt.

  Du får knapt denne lyden med et par dynamiske hodetelefoner. Men det er bare hvis du parer Sundara med en skikkelig hodetelefonforsterker. Glem bærbare spillere, bortsett fra de aller kraftigste som er beregnet på tungdrevne hodetelefoner. Aller helst skal disse ha en ordentlig, stasjonær forsterker, og da blir det tullete at de bare kommer med 1,5 meter kabel.

  picture2 picture6 picture7 picture9
  <
  >
  Sjeldent har Gråbein hatt så gode opplevelser med hodetelefoner i denne prisklassen, som med HiFiMAN Sundara. Foto: Geir Gråbein Nordby
  Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
  Logg inn for å lese videre.

  Test-abonnement
  3 uker for 3 kr
  Ubegrenset tilgang til
  alle LB+ artikler
  6 måneder
  Kun 49,90 mnd
  Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
  Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
  12 måneder
  Kun 45,- mnd
  Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
  Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

  Fakta

  • Type: Åpen, over øret
  • Prinsipp: Planmagnetisk
  • Sammenleggbare: Nei
  • Mikrofon / fjernkontroll: Nei / nei
  • Kabel: 3,5mm + 6,3mm adapter (1,5 meter, utskiftbar)
  • Elementer: ca 80 mm
  • Impedans / følsomhet: 37 ohm / 94 dB
  • Vekt: 372 gram (uten kabel)
  • Farge: svart
  • Web: duet.no

  Pris

  4490 ,-

  Beste priser

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

   Alternativer til HiFiMAN Sundara

    data-srcset

   Fred og ro på hjemmekontoret

   Støyreduserende hodetelefoner filtrerer bort uønskede forstyrrelser og lar deg nyte stillheten.

    data-srcset

   10 hodetelefoner til hjemmekontoret

   Hodetelefoner er det mest fornuftige valget til hjemmekontoret. Unn deg selv kremlyd rett i ørene, med disse fantastiske hodetelefonene!

    data-srcset

   Marshalls reisehodetelefoner

   Marshalls beste trådløse hodetelefoner har blitt rustet opp for langflyvninger.

    data-srcset

   Kinesisk luksusteknologi på budsjett

   Planar-hodetelefoner er normalt svindyre. Men Takstar HF 580 presterer å få high-end-teknologien inn i noe alle har råd til.

    data-srcset

   Spillyd i luksusklassen

   Hva får man når man legger en ekstra tusenlapp på bordet for et gaming-headset? Først og fremst får man bedre lyd.