Search
Generic filters

: 8 Hodetelefoner med støydemping

Ut med støyen inn med lyden

Visst er det deilig å kunne sitte og lytte på musikk i fred og ro på toget eller under flyturen uten å bli forstyrret av en masse irriterende lyder utenifra. Hodetelefon med støydemping er løsningen, og du behøver ikke å bli ruinert i prosessen.

Da støyreduksjonsteknikken kom for et par tiår siden var den dedikert til militæret og piloter, og teknikken var aldeles for dyr for oss vanlig dødelige. I dag er situasjonen en helt annen, og selv om det fortsatt er slik at du må ut med et antall tusenlapper om du vil ha riktig bra lyd sammen med super aktiv støydemping, finnes det mindre kostbare alternativer om du kan tenke deg å redusere litt på både lyd- og støyreduseringskvalitet. I denne testen har jeg satt et budsjett på maks 2.000 kroner.

Det finnes naturligvis en mengde fordeler med hodetelefoner med støydemping, en av de største gevinstene er for dine ører, da du ikke behøver å utsette de for et veldig høyt volum for å kunne tilgodegjøre hele det musikalske spektret i den musikken du har på din spiller. Selv om man kan fleipe med at det iblant kan være bra å ”høre det man vil høre”, fremfor alt når det gjelder beskjeder om å sette inn i oppvaskmaskinen, støvsuge, rydde eller ringe svigermor, men det går ikke å overse at hørselen påvirkes negativt av høy lyd rett inn i øret, og at det faktisk er ganske upraktisk med hørselsskader.

Forskjellige teknikker
Man kan si at det finnes to ulike typer av støydemping, den enkelte, og billigste, er hodetelefoner med meget tettsittende øreklokker eller propper, som arbeider med meget lydabsorberende materiale som på så måte stenger ute den lyden som kommer utenifra. Denne teknikken er effektiv mot lyd med høy frekvens, men det lagfrekvente bulder fra flymotorer, tog- eller bilstøy glir lett gjennom.

De hodetelefonene jeg har valgt å teste, de med aktiv støydemping, fungerer på en helt annen måte. Forenklet kan man forklare det ved å si at øreklokkene (eller proppene) er utstyrt med mikrofoner som fanger opp den forstyrrende lyden som kommer utenifra (bulder, støy osv.) og beregner deretter frekvensene på den lyden som kommer utenifra og produserer en ”motlyd” til dette. Motlyden sendes så ut sammen med musikken og slår på denne måten ut de forstyrrende frekvensene. Om du tar på deg et par hodetelefoner og aktiverer støydempingen uten å ha musikk på kan du høre motlyden som en lett brus. For at støydempingen skal fungerer trenger man en strømkilde, og et AAA-batteri er hva disse hodetelefonne krever. Felles for alle hodetelefonene er at du kan bruke de som ”vanlige” hodetelefoner, selv om batteriet har tatt slutt – med varierende resultat….

Slik testet vi
Som bestilt til denne testen skulle jeg avsted på en liten tur som krevde transport med både buss, tog og bil. Til tross for at det krevde litt ekstra bagasje fikk alle hodetelefonene følge med på turen (hva gjør man ikke for jobben), og min iPhone som fra tidligere er full av Takida, Jay Smith og Lynyrd Skynyrd fikk også et påfyll av deler fra Vivaldis fire årstider samt rolig meditativ musikk med tonevekt på akustiske gitarer, panfløyte og rørklokker.

Da jeg satte karakter på lydkvaliteten har jeg valgt å legge størst fokus med lyden med støydempingen påslått, da det tross alt er den funksjonen som er hovedmålet med denne testen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Pen og rik på finesser

Dette er en av to in-ear hodetelefoner som stiller i startfeltet. Sony MDR-NC100 er ikke bare pen, den har mange småfinesser også.

Lyd & Bilde mener

Lyden Pen
Lyden uten støydemping
 • Type: In-ear
 • Frekvens: 8 – 23000 Hz
 • Batteritid: Opp til 22 timer
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1300 kr

Det føles som om Sony har lagt en liten ekstra tanke på designen, og det med vellykket resultat. Sammen med hodetelefonen får du et batteri, en liten ”smykkepose”, en adapter til flyturen samt ørepropper i tre ulike størrelser. Jeg hadde satt pris på et par formbare i skumgummimateriale også, men man kan beviselig ikke få alt. Reguleringsknappen sitter på ledningen, og her kan du i tillegg til å velge støydemping av eller på, få hodetelefonen til selv å analysere og stenge ute ”riktig” type av støy ved å trykke på AINC-knappen som jobber i tre forskjellige nivåer, fly, buss/tog eller kontormiljø. Trykk inn knappen med innstillingen i på-modus, vent et par sekunder så leveres, ifølge Sony, den best mulige lyd for akkurat det miljøet du befinner deg i. På reguleringsinnstillingene finnes også en Monitor-knapp som stenger for musikken slik at du høre det som foregår rundt om kring deg. Samtidig som du utfører disse valgene blinker det en lampe og du hører et pip – alt for at du skal kunne vite hva det er du gjør, om du nå har en så god hukommelse. Disse finessene kan naturligvis oppfattes som litt vanskelig av noen, men det er jo en smakssak. Lyden uten demping har betydelig mer igjen å ønske, tam, bassfattig og tynn, men likevel ikke innestengt eller spesielt dempet. På pakken står det 98,2% støydemping, og håpet om en bedre lyd kommer tilbake når jeg slår på strømbryteren og ulyden fra toget forsvinner. Lydbildet får mer karakter, mer bass og lyttegleden kommer tilbake.

Konklusjon
Setter du pris på knapper, blinkende lamper og lydeffekter kan dette være hodetelefonen for deg, og at den dessuten har virkelig god støydemping er prikken over i-en. Lyden uten demping er imidlertid ingen ting å skryte av.

Ingen kokongfølelse

Sonys halvdekkende hodetelefon er litt mer dekkende enn både den fra Audio Technica og Sennheiser, og utformingen på selve hodebøylen gjør den relativt spenstig og behagelig å ha på seg på lange reiser.

Lyd & Bilde mener

Behagelige øreklokker
Ingen skjøteledning Støydempingen Bassfattig
 • Type: Halvdekkende
 • Frekvens: 20 – 30000 Hz
 • Batteritid: 50/25 timer
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 910 kr

Sony har valgt å sette av/på-knappen på høyre øreklokke, mens man enkelt lett setter i batteriet i venstre. Hodetelefonen er til å slå sammen, men da klokkene er ganske mye større i diameter enn de andre to halvdekkende alternaqt5ivene i testen tar de også litt mer plass. Selv om hodebøylen er fleksibel hadde jeg ønsket et mykere materiale nærmest hodet for en behageligere passform, etter en tids bruk gnager den irriterende på hodet. I min pakke manglet det batteri, men jeg antar at det skyldes at personen som testet før meg følte at han eller hun behøvde det til noe annet. En liten halvtrist syntetisk svart veske á la smykkepose samt en flyadapter var også igjen i pakken. Noen skjøteledning fant jeg dessverre ikke og det synes jeg er litt synd da den gjør bruken mer fleksibel. Forskjellen på lyden med eller uten dempingen tilkoblet er ikke så veldig markant, diskant og mellomregister er det ikke noen feil på, selv bassen kjekker seg litt. Støy og annen ulyd fra veien stenges sant nok ute, og Sony selv oppgir 87,4% støydemping på pakken, men jeg kan dessverre ikke påstå at det er den mest imponerende dempingen i testen, og den kokong-følelsen som man gjerne vil ha ville ikke riktig innfinne seg.

Konklusjon
Sony MDR-NC7 er en pen og fleksibel hodetelefon som leverer en helt tilfredsstillende lyd både med støydempingen av og på. Jeg savner imidlertid litt trøkk i bassen, først og fremst i av-modus, og skulle gjerne ha hatt litt mer kokong-følelse i på-modus.

Dyr og bra med tilbehør

Hodetelefonen fra Denon havner akkurat under maksprisen jeg hadde satt, og har er det ikke spart på komfort eller tilbehør. Her får du en fin kokong-følelse, og det er egentlig først når du tar av deg hodetelefonene eller slår av støydempingen at du innser hvor støyende et tog faktisk er. Men med prislappen i bakhodet er det vel akkurat hva du bør kunne forvente deg.

Lyd & Bilde mener

Lyden Passformen Hard veske
Prisen Volumøkning
 • Type: Heldekkende
 • Frekvens: 5 – 28000 Hz
 • Batteritid: Opp til 40 timer
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1998 kr

AH NC80 leveres sammen med en hard veske hvor hodetelefonen kan ligge trygt når den ikke er i bruk. I pakken får de også ledninger i to ulike lengder, batteri samt en flyadapter. Hodebøylen er fleksibel og utstyrt med et mykt materiale, øreklokkene er myke og behagelige med deilig passform, noe som gjør dette til en hodetelefon du kan ha på i timevis. Batteri og av/på-knappen er på høyre klokke, hvor du også har en restorer som en valgmulighet. Ifølge Denon tilbakestiller denne restorer-funksjonen komprimert lyd (for eksempel MP3 filer) tilbake til tilstanden den hadde før komprimeringen ved å generere de signalene som har blitt tatt bort. Jeg kan ikke påstå at jeg ble så imponert at jeg falt av stolen av restorer-innstillingen, men om det beror på at den musikken jeg lytter til er bra fra starte, eller noe annet skal være usagt. Uten støydemping er lyden ikke den beste jeg har hørt, men absolutt helt akseptabel, Våren får meg å le litt og Skynyrd Nation får meg til å trampe takten. Men intet varer evig! I min iver slå jeg støydempingen til på uten først å ha redusert volumet ai, ai , ai… Ørene får hvile en stund før jeg forsøker igjen. Med støydempingen aktiv blir lydbildet mer åpent, fyldig og detaljrikt. Lyden av gitarstrenger kommer frem og stemmer blir herlig nærværende. Litt mer bass hadde vært å foretrekke.

Konklusjon
Her får du en fin kokong-følelse, og det er egentlig først når du tar av deg hodetelefonene eller slår av støydempingen at du innser hvor støyende et tog faktisk er. Men med prislappen i bakhodet er det vel akkurat hva du bør kunne forvente deg.

Creative HN-900
Creatives HN-900 er ikke bare en hodetelefon med støydemping, den kan også benyttes som headset, noe den er alene om i dette startfeltet.
Koss QZ/Pro
Koss QZ/Pro er den billigste hodetelefonen i testen noe som i alle fall ikke avspeiler seg på den nydelige passformen.
Audio Technica ATH-ANC23
Grunnen til at en del forerag in-ear hodetelefoner kan være mange. Blant annet tar de mindre plass i bagasjen og de er heller ikke å iøynefallende.
Sennheiser PCX 250 II
Hodetelefonen fra Sennheiser er liten, nett og det merkes at det har blitt lagt ned litt arbeid på komfort og smart konstruksjon.
Audio Technica ATH-ANC1
Fra Audio Technica kommer denne halvdekkende hodetelefon som er lett og enkel å folde sammen. Bra å ha til reisen med andre ord.
12 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  HiFiMAN HE-1000se

  Veil.pris 38990 ,- Det rene vanvidd – men fy, så deilig! Sjekk beste pris

  Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport

  Veil.pris 3750 ,- Du kan svette og løpe kabelfritt med B&O Sjekk beste pris

  Audio-Technica ATH-CK3TW

  Veil.pris 1390 ,- Rimelig og god fra Audio-Technica Sjekk beste pris

  Beats Powerbeats Pro

  Veil.pris 2590 ,- Fortsatt blant våre favoritter Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.