: Sony STR-DN1050

Brukervennlig og potent

Receiveren fra Sony er enkel i bruk, og skiller godt mellom elementene i lydbildet.
Lyd & Bilde mener
Sony varter opp med dynamisk og klar lyd, og skiller godt mellom stemmer og instrumenter. Spesialeffekter på film smeller godt ut. Dette er dessuten en meget brukervennlig receiver.
Bør matches med høyttalere som låter litt varmt og fyldig, ellers kan det bli litt hardt i toppen.
Spesifikasjoner
  • HDMI: 6 inn (1 m/ MHL), 3 ut
  • Effekt: 7 x 100 watt (6 ohm, 2 kanaler)
  • Oppløsning: 4K UHD oppskalering, 60 fps, 3D
  • Romkorreksjon: ADCAC
  • Nettverk: Wi-Fi + ethernet + Bluetooth
  • Strømming: Spotify Connect, AirPlay, DLNA
  • Appstyring: SongPal (iOS, Android)
  • Multikanal pre out: Nei
  • Pris: 5.999 kr
  • Web: sony.no
Annonse
Annonse
forfatter

Sony-receiveren utmerker seg med glimrende dynamisk kontrast. Der hvor forgjengeren STR-DN1040 manglet litt kraft, har 1050 fått enda litt mer guffe. Det merkes når dragen Smaug flyr igjennom rommet, med den bassbuldrende stemmen til Benedict Cumberbatch. I tillegg til at det røsker godt i bassen, klirrer det fint i stål under slagscener, og dialogene er glattpolerte og åpne. Mellomtonen er differensiert og dynamisk, som gjør at lydbildet oppleves som raskere og mer snertent enn med Yamaha.

Med klassisk jazz i alle kanaler kommer også Sony godt ut av det. Tangentene på klaveret danser lett bortover, samtidig som kontrabassen ruver godt i bunnen. Manns- og damestemmer står mot hverandre som kontraster, og det er i det hele tatt meget god snert og sprut i instrumentene.

Sony har ikke fullt så lyse og luftige overtoner som Pioneer og Onkyo, men sammenhengen er det ingenting å si på. En glimrende surroundreceiver, som også låter meget bra i stereo.

Utstyr
Trådløs nettverkstilkobling og Bluetooth gir Sony alle forutsetninger for en enkel håndtering av den digitale musikksamlingen. Spotify Connect gir den mest brukervennlige og stabile avspillingen av strømmetjenesten, og fra alle andre tjenester er det bare å bruke AirPlay eller Bluetooth. Med DLNA eller USB støttes de fleste musikkformater, også høyoppløst DSD (2,8 MHz). Digitale lydsignaler klokkes etter en meget nøyaktig krystallklokke som oscillerer så høyt oppe som 350 MHz, som gir maksimal nøyaktighet selv for de lyseste overtoner.

Sonys HDMI-innganger av type 2.0 støtter 4K Ultra HD-oppløsning i inntil 60 bilder i sekundet. Men mens både Yamaha og Pioneer støtter full 12-bits fargedybde er Sony begrenset til 8-bit (4:2:0). Men dette er det samme som dagens Blu-ray-format, så hvor mye har det egentlig å si? Legg merke til at Sony har hele tre HDMI-utganger.

Annonse

Brukervennlighet
Sonys automatiske romkorreksjon er markedets raskeste. En kort polyfonisk melodi spilles gjennom alle høyttalerne, deretter kommer noen raske pulser, og i løpet av sekunder er korrigeringen ferdig. Receiveren bommet litt på avstanden til subwoofer, og da er det fint at den ikke skrur av lyden når vi går inn i menyen for å justere. En liten etterjustering, og alt sitter.

Skjermmenyen er meget oversiktlig, receiveren er lett å bruke. Det eneste vi savner er en egen ”Pure Direct”-knapp på fjernkontrollen, som vi foretrekker til stereo musikklytting.

Sonys SongPal-app brukes kun til strømming. Den strømmer filer via DLNA og spiller internettradio, og andre apper som for eksempel YouTube åpnes via SongPal, og strømmes trådløst over til receiveren. Alt som ikke har med strømming å gjøre, styres med medfølgende fjernkontroll.

Konklusjon
Sony har testens kanskje mest brukervennlige receiver. Den låter også glimrende, med klare og åpne dialoger og sangstemmer. Den har bra med kraft, og det eneste som savnes er litt mer oppløsning i toppen av overtonene. Receiveren kan låte litt hardt med feil høyttalere, og fortjener høyttalere på den varme siden av nøytralt. Ellers er det fint lite å utsette på Sony STR-DN1050.

Også i denne testen:

Pioneer VSX-924

Spekket med funksjoner

Denne vellydende receiveren har flere funksjoner enn du kommer til å bruke.

Dette er en velutstyrt receiver, med flere innstillingsmuligheter enn du kan drømme om. Dialogene låter klokkeklart, takket være en god og nøytral tonegjengivelse helt ned til bassområdet. Dette gagner selvsagt også hele lydbildet.
Pioneer kan låte litt hardt når den blir stresset. Fjernstyring fra mobil bærer preg av vel mange funksjoner, så man må bla mye og mister litt oversikt.

Oppsummering

Små forskjeller

Surroundreceiverne i denne prisklassen har blitt så finjustert at det er vanskelig å høre forskjell på dem. Utstyrslisten er også temmelig lik. Ingen er perfekt, men én skiller seg ut.

Yamaha RX-V677

Futt og fart

Yamaha har alltid skjønt at det er mer moro med muskler i hjemmekinoen. I dette tilfellet mangler bare en mer delikat hånd.

Med fokus på en stor basslyd og fyldig mellomtone er det aldri kjedelig med Yamaha. En liten kruttpakke! Brukervennligheten er dessuten god.
Overtonene mangler litt oppløsning, som gjør at dialoger og klirrende sverd mister litt luftighet og snert.

Onkyo TX-NR636

Atmosfærisk lyd

Onkyo varter opp med et luftig og mektig lydbilde. Dette er også den eneste i klassen med surroundformatet Dolby Atmos.

Lydbildet er stort og flott, med god kontroll på kampscener og klare dialoger. Receiveren er fremtidsrettet med HDCP 2.2, og Dolby Atmos gir ekte sfærisk surroundlyd.
Romkorreksjonen er en simpel affære, og EQ-innstillingene gjør at det låter litt blodfattig. Skru EQ av
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.
JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.
Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er enkle å finne plass til i det smarte hjemmet. Lydmessig er de ikke helt i mål.