Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sony STR-DN1050

Brukervennlig og potent

Receiveren fra Sony er enkel i bruk, og skiller godt mellom elementene i lydbildet.

Skrevet av / 17.10.14 - 05:00
Sony STR-DN1050
Geir Gråbein Nordby

Sony-receiveren utmerker seg med glimrende dynamisk kontrast. Der hvor forgjengeren STR-DN1040 manglet litt kraft, har 1050 fått enda litt mer guffe. Det merkes når dragen Smaug flyr igjennom rommet, med den bassbuldrende stemmen til Benedict Cumberbatch. I tillegg til at det røsker godt i bassen, klirrer det fint i stål under slagscener, og dialogene er glattpolerte og åpne. Mellomtonen er differensiert og dynamisk, som gjør at lydbildet oppleves som raskere og mer snertent enn med Yamaha.

Med klassisk jazz i alle kanaler kommer også Sony godt ut av det. Tangentene på klaveret danser lett bortover, samtidig som kontrabassen ruver godt i bunnen. Manns- og damestemmer står mot hverandre som kontraster, og det er i det hele tatt meget god snert og sprut i instrumentene.

Sony har ikke fullt så lyse og luftige overtoner som Pioneer og Onkyo, men sammenhengen er det ingenting å si på. En glimrende surroundreceiver, som også låter meget bra i stereo.

Utstyr
Trådløs nettverkstilkobling og Bluetooth gir Sony alle forutsetninger for en enkel håndtering av den digitale musikksamlingen. Spotify Connect gir den mest brukervennlige og stabile avspillingen av strømmetjenesten, og fra alle andre tjenester er det bare å bruke AirPlay eller Bluetooth. Med DLNA eller USB støttes de fleste musikkformater, også høyoppløst DSD (2,8 MHz). Digitale lydsignaler klokkes etter en meget nøyaktig krystallklokke som oscillerer så høyt oppe som 350 MHz, som gir maksimal nøyaktighet selv for de lyseste overtoner.

Sonys HDMI-innganger av type 2.0 støtter 4K Ultra HD-oppløsning i inntil 60 bilder i sekundet. Men mens både Yamaha og Pioneer støtter full 12-bits fargedybde er Sony begrenset til 8-bit (4:2:0). Men dette er det samme som dagens Blu-ray-format, så hvor mye har det egentlig å si? Legg merke til at Sony har hele tre HDMI-utganger.

Brukervennlighet
Sonys automatiske romkorreksjon er markedets raskeste. En kort polyfonisk melodi spilles gjennom alle høyttalerne, deretter kommer noen raske pulser, og i løpet av sekunder er korrigeringen ferdig. Receiveren bommet litt på avstanden til subwoofer, og da er det fint at den ikke skrur av lyden når vi går inn i menyen for å justere. En liten etterjustering, og alt sitter.

Skjermmenyen er meget oversiktlig, receiveren er lett å bruke. Det eneste vi savner er en egen ”Pure Direct”-knapp på fjernkontrollen, som vi foretrekker til stereo musikklytting.

Sonys SongPal-app brukes kun til strømming. Den strømmer filer via DLNA og spiller internettradio, og andre apper som for eksempel YouTube åpnes via SongPal, og strømmes trådløst over til receiveren. Alt som ikke har med strømming å gjøre, styres med medfølgende fjernkontroll.

Konklusjon
Sony har testens kanskje mest brukervennlige receiver. Den låter også glimrende, med klare og åpne dialoger og sangstemmer. Den har bra med kraft, og det eneste som savnes er litt mer oppløsning i toppen av overtonene. Receiveren kan låte litt hardt med feil høyttalere, og fortjener høyttalere på den varme siden av nøytralt. Ellers er det fint lite å utsette på Sony STR-DN1050.

Lyd & Bilde mener

Sony varter opp med dynamisk og klar lyd, og skiller godt mellom stemmer og instrumenter. Spesialeffekter på film smeller godt ut. Dette er dessuten en meget brukervennlig receiver. Bør matches med høyttalere som låter litt varmt og fyldig, ellers kan det bli litt hardt i toppen.

Også i denne testen:

4 surroundreceivere

Pioneer VSX-924

Spekket med funksjoner

Denne vellydende receiveren har flere funksjoner enn du kommer til å bruke.

Dette er en velutstyrt receiver, med flere innstillingsmuligheter enn du kan drømme om. Dialogene låter klokkeklart, takket være en god og nøytral tonegjengivelse helt ned til bassområdet. Dette gagner selvsagt også hele lydbildet.
Pioneer kan låte litt hardt når den blir stresset. Fjernstyring fra mobil bærer preg av vel mange funksjoner, så man må bla mye og mister litt oversikt.
Les hele testen

Oppsummering

Små forskjeller

Surroundreceiverne i denne prisklassen har blitt så finjustert at det er vanskelig å høre forskjell på dem. Utstyrslisten er også temmelig lik. Ingen er perfekt, men én skiller seg ut.

Les hele testen

Yamaha RX-V677

Futt og fart

Yamaha har alltid skjønt at det er mer moro med muskler i hjemmekinoen. I dette tilfellet mangler bare en mer delikat hånd.

Med fokus på en stor basslyd og fyldig mellomtone er det aldri kjedelig med Yamaha. En liten kruttpakke! Brukervennligheten er dessuten god.
Overtonene mangler litt oppløsning, som gjør at dialoger og klirrende sverd mister litt luftighet og snert.
Les hele testen

Onkyo TX-NR636

Atmosfærisk lyd

Onkyo varter opp med et luftig og mektig lydbilde. Dette er også den eneste i klassen med surroundformatet Dolby Atmos.

Lydbildet er stort og flott, med god kontroll på kampscener og klare dialoger. Receiveren er fremtidsrettet med HDCP 2.2, og Dolby Atmos gir ekte sfærisk surroundlyd.
Romkorreksjonen er en simpel affære, og EQ-innstillingene gjør at det låter litt blodfattig. Skru EQ av
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Lyd & Bilde
Scroll to Top