: Sony STR-DN1050

Brukervennlig og potent

Receiveren fra Sony er enkel i bruk, og skiller godt mellom elementene i lydbildet.

Lyd & Bilde mener

Sony varter opp med dynamisk og klar lyd, og skiller godt mellom stemmer og instrumenter. Spesialeffekter på film smeller godt ut. Dette er dessuten en meget brukervennlig receiver.
Bør matches med høyttalere som låter litt varmt og fyldig, ellers kan det bli litt hardt i toppen.
 • HDMI: 6 inn (1 m/ MHL), 3 ut
 • Effekt: 7 x 100 watt (6 ohm, 2 kanaler)
 • Oppløsning: 4K UHD oppskalering, 60 fps, 3D
 • Romkorreksjon: ADCAC
 • Nettverk: Wi-Fi + ethernet + Bluetooth
 • Strømming: Spotify Connect, AirPlay, DLNA
 • Appstyring: SongPal (iOS, Android)
 • Multikanal pre out: Nei
 • Pris: 5.999 kr
 • Web: sony.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5999 kr

Sony-receiveren utmerker seg med glimrende dynamisk kontrast. Der hvor forgjengeren STR-DN1040 manglet litt kraft, har 1050 fått enda litt mer guffe. Det merkes når dragen Smaug flyr igjennom rommet, med den bassbuldrende stemmen til Benedict Cumberbatch. I tillegg til at det røsker godt i bassen, klirrer det fint i stål under slagscener, og dialogene er glattpolerte og åpne. Mellomtonen er differensiert og dynamisk, som gjør at lydbildet oppleves som raskere og mer snertent enn med Yamaha.

Med klassisk jazz i alle kanaler kommer også Sony godt ut av det. Tangentene på klaveret danser lett bortover, samtidig som kontrabassen ruver godt i bunnen. Manns- og damestemmer står mot hverandre som kontraster, og det er i det hele tatt meget god snert og sprut i instrumentene.

Sony har ikke fullt så lyse og luftige overtoner som Pioneer og Onkyo, men sammenhengen er det ingenting å si på. En glimrende surroundreceiver, som også låter meget bra i stereo.

Utstyr
Trådløs nettverkstilkobling og Bluetooth gir Sony alle forutsetninger for en enkel håndtering av den digitale musikksamlingen. Spotify Connect gir den mest brukervennlige og stabile avspillingen av strømmetjenesten, og fra alle andre tjenester er det bare å bruke AirPlay eller Bluetooth. Med DLNA eller USB støttes de fleste musikkformater, også høyoppløst DSD (2,8 MHz). Digitale lydsignaler klokkes etter en meget nøyaktig krystallklokke som oscillerer så høyt oppe som 350 MHz, som gir maksimal nøyaktighet selv for de lyseste overtoner.

Sonys HDMI-innganger av type 2.0 støtter 4K Ultra HD-oppløsning i inntil 60 bilder i sekundet. Men mens både Yamaha og Pioneer støtter full 12-bits fargedybde er Sony begrenset til 8-bit (4:2:0). Men dette er det samme som dagens Blu-ray-format, så hvor mye har det egentlig å si? Legg merke til at Sony har hele tre HDMI-utganger.

Brukervennlighet
Sonys automatiske romkorreksjon er markedets raskeste. En kort polyfonisk melodi spilles gjennom alle høyttalerne, deretter kommer noen raske pulser, og i løpet av sekunder er korrigeringen ferdig. Receiveren bommet litt på avstanden til subwoofer, og da er det fint at den ikke skrur av lyden når vi går inn i menyen for å justere. En liten etterjustering, og alt sitter.

Skjermmenyen er meget oversiktlig, receiveren er lett å bruke. Det eneste vi savner er en egen ”Pure Direct”-knapp på fjernkontrollen, som vi foretrekker til stereo musikklytting.

Sonys SongPal-app brukes kun til strømming. Den strømmer filer via DLNA og spiller internettradio, og andre apper som for eksempel YouTube åpnes via SongPal, og strømmes trådløst over til receiveren. Alt som ikke har med strømming å gjøre, styres med medfølgende fjernkontroll.

Konklusjon
Sony har testens kanskje mest brukervennlige receiver. Den låter også glimrende, med klare og åpne dialoger og sangstemmer. Den har bra med kraft, og det eneste som savnes er litt mer oppløsning i toppen av overtonene. Receiveren kan låte litt hardt med feil høyttalere, og fortjener høyttalere på den varme siden av nøytralt. Ellers er det fint lite å utsette på Sony STR-DN1050.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Pioneer VSX-924

  Spekket med funksjoner

  Denne vellydende receiveren har flere funksjoner enn du kommer til å bruke.

  Oppsummering

  Små forskjeller

  Surroundreceiverne i denne prisklassen har blitt så finjustert at det er vanskelig å høre forskjell på dem. Utstyrslisten er også temmelig lik. Ingen er perfekt, men én skiller seg ut.

  Yamaha RX-V677

  Futt og fart

  Yamaha har alltid skjønt at det er mer moro med muskler i hjemmekinoen. I dette tilfellet mangler bare en mer delikat hånd.

  Onkyo TX-NR636

  Atmosfærisk lyd

  Onkyo varter opp med et luftig og mektig lydbilde. Dette er også den eneste i klassen med surroundformatet Dolby Atmos.

  Les også

  En sjelden gang opplever man et par høyttalere som får en til å reflektere over selve tilværelsen og livet.
  Hvilket gaming-headset skal ligge under juletreet i år? Les vår store test av tolv av markedets mest interessante modeller.
  Den mest kompakte mobilen i iPhone 12-serien er også den billigste. Faktisk er iPhone 12 mini litt av en genistrek.
  Ring Alarm Security Kit er et fremragende komplett alarmsystem til hjemmet som er enkelt å komme i gang med.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Sennheisers støydempende PXC 550 har fått nytt liv under danske EPOS. Det fulle navnet er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor enda bedre talelyd er den største forskjellen.
  Apple Watch 6 er kanskje den beste smartklokken, men Apple Watch Se er det beste kjøpet.
  Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.
  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.