: Oppsummering

Små forskjeller

Surroundreceiverne i denne prisklassen har blitt så finjustert at det er vanskelig å høre forskjell på dem. Utstyrslisten er også temmelig lik. Ingen er perfekt, men én skiller seg ut.
Annonse
Annonse
forfatter

Etter å ha testet de fire receiverne i prisklassen rundt 5.000 kroner, sitter undertegnede igjen med én tanke: så like de er! Ikke at de ikke har sine særegenheter – det har de, og som med alt annet kreves det tilvenning før man har lært et produkt å kjenne ut og inn. Men ser man på funksjonaliteten og utstyret, er receiverne pokker så like. Det er heller ikke mye som skiller mellom dem rent lydmessig. Derfor er det fristende å si: kjøp den du får det beste tilbudet på.

Receiveren som skiller seg mest ut hva lyd angår, er Yamaha RX-V677. Den har litt mer fokus på bassrytmene enn de øvrige, og har dermed kanskje en høyere underholdningsfaktor på actionfilm. Men den følger ikke helt opp oppover i toneområdet, slik at lydbildet kan oppleves litt svulstig. Forskjellen opp til de andre er subtil, men hørbar nok.

De tre andre receiverne har mer lik klangbalanse, og heller mot det nøytrale. Alle låter åpent og klart, og alle har nok muskler til å varte opp med underholdende film- og musikkopplevelser.

Utstyrslista er veldig lik på alle receiverne. Alle har trådløs Wi-Fi-tilkobling og DLNA-strømming, og alle har Spotify Connect. Alle bortsett fra Onkyo har Apple AirPlay. Sony STR-DN1050 kan i tillegg spille av høyoppløste DSD-filer.

Ingen av de fire receiverne er perfekt, og ingen kan dermed få seks stjerner. Men alle gir så gode film- og musikkopplevelser at vi ikke savner kinosalen. De innfrir dermed håpet om å komme tett nok på 10-12.000-kronersreceiverne rent underholdningsmessig, og er alle gode nok for fem stjerner. Tilgi oss derfor for at vi ikke har klart å skille dem bedre. Det ville vært urettferdig å gi en receiver fire stjerner bare fordi man selv ikke liker en funksjon som en annen vil elske. For eksempel er nok Pioneer VSX-929 den receiveren det tar lengst tid å bli kjent med, men så har den også mange funksjoner.

Det som gjør at Onkyo TX-NR636 skiller seg ut som vinneren, er at den innfrir som alle de andre, i tillegg til at den faktisk har Dolby Atmos. Skulle HDCP 2.2 bli et krav for å spille av fremtidens Hollywood-filmer i 4K Ultra HD-format, ja, så støtter den dette også.

Også i denne testen:

Sony STR-DN1050

Brukervennlig og potent

Receiveren fra Sony er enkel i bruk, og skiller godt mellom elementene i lydbildet.

Sony varter opp med dynamisk og klar lyd, og skiller godt mellom stemmer og instrumenter. Spesialeffekter på film smeller godt ut. Dette er dessuten en meget brukervennlig receiver.
Bør matches med høyttalere som låter litt varmt og fyldig, ellers kan det bli litt hardt i toppen.

Pioneer VSX-924

Spekket med funksjoner

Denne vellydende receiveren har flere funksjoner enn du kommer til å bruke.

Dette er en velutstyrt receiver, med flere innstillingsmuligheter enn du kan drømme om. Dialogene låter klokkeklart, takket være en god og nøytral tonegjengivelse helt ned til bassområdet. Dette gagner selvsagt også hele lydbildet.
Pioneer kan låte litt hardt når den blir stresset. Fjernstyring fra mobil bærer preg av vel mange funksjoner, så man må bla mye og mister litt oversikt.

Yamaha RX-V677

Futt og fart

Yamaha har alltid skjønt at det er mer moro med muskler i hjemmekinoen. I dette tilfellet mangler bare en mer delikat hånd.

Med fokus på en stor basslyd og fyldig mellomtone er det aldri kjedelig med Yamaha. En liten kruttpakke! Brukervennligheten er dessuten god.
Overtonene mangler litt oppløsning, som gjør at dialoger og klirrende sverd mister litt luftighet og snert.

Onkyo TX-NR636

Atmosfærisk lyd

Onkyo varter opp med et luftig og mektig lydbilde. Dette er også den eneste i klassen med surroundformatet Dolby Atmos.

Lydbildet er stort og flott, med god kontroll på kampscener og klare dialoger. Receiveren er fremtidsrettet med HDCP 2.2, og Dolby Atmos gir ekte sfærisk surroundlyd.
Romkorreksjonen er en simpel affære, og EQ-innstillingene gjør at det låter litt blodfattig. Skru EQ av
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Kommentarfeltet er stengt.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
De trådløse høyttalerne SRS-RA5000 og SRS-RA3000 sprer lyden i alle retninger, og fyller hele rommet.
Fire nye modeller fra JBL Synthesis som lover å rocke huset "uten å synes".

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.