: Oppsummering

Små forskjeller

Surroundreceiverne i denne prisklassen har blitt så finjustert at det er vanskelig å høre forskjell på dem. Utstyrslisten er også temmelig lik. Ingen er perfekt, men én skiller seg ut.

Etter å ha testet de fire receiverne i prisklassen rundt 5.000 kroner, sitter undertegnede igjen med én tanke: så like de er! Ikke at de ikke har sine særegenheter – det har de, og som med alt annet kreves det tilvenning før man har lært et produkt å kjenne ut og inn. Men ser man på funksjonaliteten og utstyret, er receiverne pokker så like. Det er heller ikke mye som skiller mellom dem rent lydmessig. Derfor er det fristende å si: kjøp den du får det beste tilbudet på.

Receiveren som skiller seg mest ut hva lyd angår, er Yamaha RX-V677. Den har litt mer fokus på bassrytmene enn de øvrige, og har dermed kanskje en høyere underholdningsfaktor på actionfilm. Men den følger ikke helt opp oppover i toneområdet, slik at lydbildet kan oppleves litt svulstig. Forskjellen opp til de andre er subtil, men hørbar nok.

De tre andre receiverne har mer lik klangbalanse, og heller mot det nøytrale. Alle låter åpent og klart, og alle har nok muskler til å varte opp med underholdende film- og musikkopplevelser.

Utstyrslista er veldig lik på alle receiverne. Alle har trådløs Wi-Fi-tilkobling og DLNA-strømming, og alle har Spotify Connect. Alle bortsett fra Onkyo har Apple AirPlay. Sony STR-DN1050 kan i tillegg spille av høyoppløste DSD-filer.

Ingen av de fire receiverne er perfekt, og ingen kan dermed få seks stjerner. Men alle gir så gode film- og musikkopplevelser at vi ikke savner kinosalen. De innfrir dermed håpet om å komme tett nok på 10-12.000-kronersreceiverne rent underholdningsmessig, og er alle gode nok for fem stjerner. Tilgi oss derfor for at vi ikke har klart å skille dem bedre. Det ville vært urettferdig å gi en receiver fire stjerner bare fordi man selv ikke liker en funksjon som en annen vil elske. For eksempel er nok Pioneer VSX-929 den receiveren det tar lengst tid å bli kjent med, men så har den også mange funksjoner.

Det som gjør at Onkyo TX-NR636 skiller seg ut som vinneren, er at den innfrir som alle de andre, i tillegg til at den faktisk har Dolby Atmos. Skulle HDCP 2.2 bli et krav for å spille av fremtidens Hollywood-filmer i 4K Ultra HD-format, ja, så støtter den dette også.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
1 kommentar

Stengt for kommentarer.

  Også i denne testen:

  Sony STR-DN1050

  Brukervennlig og potent

  Receiveren fra Sony er enkel i bruk, og skiller godt mellom elementene i lydbildet.

  Pioneer VSX-924

  Spekket med funksjoner

  Denne vellydende receiveren har flere funksjoner enn du kommer til å bruke.

  Yamaha RX-V677

  Futt og fart

  Yamaha har alltid skjønt at det er mer moro med muskler i hjemmekinoen. I dette tilfellet mangler bare en mer delikat hånd.

  Onkyo TX-NR636

  Atmosfærisk lyd

  Onkyo varter opp med et luftig og mektig lydbilde. Dette er også den eneste i klassen med surroundformatet Dolby Atmos.

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.