Pioneer VSX-924

Spekket med funksjoner

Denne vellydende receiveren har flere funksjoner enn du kommer til å bruke.
Lyd & Bilde mener
Dette er en velutstyrt receiver, med flere innstillingsmuligheter enn du kan drømme om. Dialogene låter klokkeklart, takket være en god og nøytral tonegjengivelse helt ned til bassområdet. Dette gagner selvsagt også hele lydbildet.
Pioneer kan låte litt hardt når den blir stresset. Fjernstyring fra mobil bærer preg av vel mange funksjoner, så man må bla mye og mister litt oversikt.
Spesifikasjoner
  • HDMI: 7 inn (1 m/ MHL), 2 ut
  • Effekt: 7 x 105 watt (8 ohm, 2 kanaler)
  • Oppløsning: 4K UHD oppskalering, 60 fps, 3D
  • Romkorreksjon: MCACC
  • Nettverk: Wi-Fi + ethernet + Bluetooth
  • Strømming: Spotify Connect, AirPlay, DLNA
  • Appstyring: iControlAV5 (iOS, Android)
  • Multikanal pre out: Nei
  • Pris: 4.990 kr
  • Web: pioneer.no
forfatter

De kravstore scenene fra ”Hobbiten: Smaugs Ødemark” på Blu-ray gjengis klart og tydelig. Dialogene låter åpent og tydelig, og klirrende stål og sprutende ild gjengis med dynamikk og gnist. Stemmen til Bilbo Baggins er klarere ved lavt lydnivå enn med Yamaha, og stemmen til dragen Smaug låter mer oppløst og naturlig i bassområdet.

Velpolert jazzmusikk i surround brer seg rundt oss, flygelet har snert samtidig som undertonene gjengis tydelig. Enten stereo eller surround står på menyen, klassisk, rock eller visemusikk, så byr Pioneer på et klart og åpent lydbilde. Kraftmessig er den absolutt godkjent, for man kan spille ganske så høyt. Men VSX-924 blir noe skarp i overtonene når den stresses, og kan med fordel tilpasses høyttalere med en litt rund karakter i toppen.

Utstyr
Pioneer VSX-924 er i utgangspunktet den eneste receiveren uten trådløs nettverkstilkobling, men kobles til hjemmenettverket med kabel. Her til lands pakkes det med en trådløs adapter, noe vi er takknemlig for. Koblet til nettverket bruker du bare Spotify Connect eller AirPlay, for enkelt å spille av all musikk du måtte ønske via mobilen eller nettbrettet. Internettradio er også på plass.

Sju HDMI 2.0-innganger støtter 4K videooppløsning (3840 x 2160) med full 12-bit fargedybde (4:4:4), og 60 bilder i sekundet. Nytt er oppskalering fra lavere oppløsninger.

Romkorreksjonen MCACC kalibrerer høyttalerne automatisk for én sitteplass, og korrigerer også for faseforandringer i lyden.

Brukervennlighet
Pioneers nyeste fjernkontrollapp iControlAV5 gir en hel del funksjoner. Som for eksempel å kunne flytte seg selv noen rader forover eller bakover i lydbildet, kun ved hjelp av mobiltelefonen. Funksjonene er kanskje litt for mange, for det tar en stund å bli kjent. Tidligere apper var kanskje mer oversiktlige, men pluss for å endelig kunne søke i musikklister når musikk spilles fra en nettverksharddisk (via DLNA). Likevel er det klart mest brukervennlig å bruke tjenester som Spotify Connect eller Wimp via AirPlay.

Brukervennligheten styrkes av steg-for-steg-instruksjoner om tilkoblinger og hvordan knappene på fjernkontrollen fungerer. Men altså synes jeg appen kunne vært mer oversiktlig. Jeg ønsker også direkteknapper for ulike minner for romkorreksjon. Man kan lagre kalibrering med EQ-innstillinger i ett minne og uten EQ-innstillinger i et annet og bytte mellom disse, men da må man inn i skjermmenyen hver gang. Litt tungvint.

En annen ting jeg ikke liker, er at jeg finner meg i menyen titt og ofte for å gjøre justeringer, og hver gang forsvinner lyden fra høyttalerne. Jeg skulle ønske lyden forble, ikke minst fordi det ville bli lettere å justere lyden i realtid.

Konklusjon
Den fullspekkede Pioneer VSX-924 er lett å sette opp takket være steg-for-steg-instruksjoner. Fjernkontroll-appen kunne vært mer oversiktlig, men den funker. Lyden er klar og fin, spesielt i mellomtoneområdet hvor dialoger og sangstemmer ligger. Den kan bli litt stresset ved høyt lydnivå, men alt i alt en meget god receiver.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?

Også i denne testen:

Sony STR-DN1050

Brukervennlig og potent

Receiveren fra Sony er enkel i bruk, og skiller godt mellom elementene i lydbildet.

Sony varter opp med dynamisk og klar lyd, og skiller godt mellom stemmer og instrumenter. Spesialeffekter på film smeller godt ut. Dette er dessuten en meget brukervennlig receiver.
Bør matches med høyttalere som låter litt varmt og fyldig, ellers kan det bli litt hardt i toppen.

Oppsummering

Små forskjeller

Surroundreceiverne i denne prisklassen har blitt så finjustert at det er vanskelig å høre forskjell på dem. Utstyrslisten er også temmelig lik. Ingen er perfekt, men én skiller seg ut.

Yamaha RX-V677

Futt og fart

Yamaha har alltid skjønt at det er mer moro med muskler i hjemmekinoen. I dette tilfellet mangler bare en mer delikat hånd.

Med fokus på en stor basslyd og fyldig mellomtone er det aldri kjedelig med Yamaha. En liten kruttpakke! Brukervennligheten er dessuten god.
Overtonene mangler litt oppløsning, som gjør at dialoger og klirrende sverd mister litt luftighet og snert.

Onkyo TX-NR636

Atmosfærisk lyd

Onkyo varter opp med et luftig og mektig lydbilde. Dette er også den eneste i klassen med surroundformatet Dolby Atmos.

Lydbildet er stort og flott, med god kontroll på kampscener og klare dialoger. Receiveren er fremtidsrettet med HDCP 2.2, og Dolby Atmos gir ekte sfærisk surroundlyd.
Romkorreksjonen er en simpel affære, og EQ-innstillingene gjør at det låter litt blodfattig. Skru EQ av

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.