Onkyo TX-NR636

Atmosfærisk lyd

Onkyo varter opp med et luftig og mektig lydbilde. Dette er også den eneste i klassen med surroundformatet Dolby Atmos.
Lyd & Bilde mener
Lydbildet er stort og flott, med god kontroll på kampscener og klare dialoger. Receiveren er fremtidsrettet med HDCP 2.2, og Dolby Atmos gir ekte sfærisk surroundlyd.
Romkorreksjonen er en simpel affære, og EQ-innstillingene gjør at det låter litt blodfattig. Skru EQ av
Spesifikasjoner
  • HDMI: 7 inn (1 m/ MHL), 2 ut
  • Effekt: 7 x 95 watt (8 ohm, 2 kanaler)
  • Oppløsning: 4K UHD oppskalering, 60 fps, 3D
  • Romkorreksjon: AccuEQ
  • Nettverk: Wi-Fi + ethernet + Bluetooth
  • Strømming: Spotify Connect, DLNA
  • Appstyring: Onkyo Remote 2 (iOS, Android)
  • Multikanal pre out: Nei
  • Pris: 5.995 kr
  • Web: mono.no
forfatter

NO gullikon 2014.indd

Lydmessig er Onkyo en flott receiver. Stemmen til dragen Smaug er stor og pompøs, og når den spruter ild gjennom rommet, buldrer det deilig i kroppen. Den dype røsten er litt svulstig nederst i bassen, i likhet med Yamaha, men Onkyo er klarere i det øvre bassregisteret, som gjør at bassen oppleves mindre farget. Lydbildet blir dermed enda litt mer naturlig. I mer lavmælte scener med luftig musikk og rolige dialoger, er Onkyo et lite hakk mer åpen enn Yamaha, og når det klinger i sverd under kampscenene, skingrer det mer fra stålet.

Film er virkelig underholdende, da Onkyo låter både klart og oppløst, samtidig som den sparker bra fra seg. Lyden er noe varmere enn Pioneer sin, men litt lysere enn Yamaha.

Av den samme grunnen låter et klaver mer snertent og lekent enn med Yamaha. Onkyo minner mer om Sony og Pioneer i så måte. Litt rundere i mellomtoneregisteret enn Pioneer, og litt mer oppløst i overtonene enn Sony.

Utstyr
Onkyo er godt forberedt på fremtiden med TX-NR636. Hvis kommende Hollywood-filmer i 4K Ultra HD-oppløsning blir kopibeskyttet med den nye HDCP 2.2-standarden, er Onkyo den eneste produsenten hittil som støtter dette. Eneste ulempe er at chipen fra Silicon Optics ikke støtter full 12-bit fargedybde (4:4:4), men må nøye seg med vanlig 8-bit (4:2:0). Det samme som Blu-ray-formatet har i dag.

TX-NR636 er den eneste i sin prisklasse med lydformatet Dolby Atmos. Ved hjelp av et ekstra par høyttalere i taket gjenskapes ekte 3D-lyd. Forskjellen fra andre høydeformater som Audyssey DSX og Yamaha Presence er at Dolby Atmos skal foreligge på selve filmen, og dermed gjengis langt mer nøyaktig. Det blir som å sammenligne Dolby Pro Logic med Dolby Digital. I skrivende stund (august) har ikke Atmos-oppdateringen til Onkyo kommet, så vi har ikke fått testet det ut.

Brukervennlighet
Onkyo-receiveren er enkel og intuitiv i bruk. Jeg savner AirPlay, da alle konkurrentene nå har dette. Spotify Connect er derimot på plass, og DLNA eller Bluetooth kan brukes til alt annet.

Onkyo har erstattet Audyssey romkorreksjon med sin egen AccuEQ. Denne korrigerer ikke fronthøyttalerne, men forsøker i stedet å få de øvrige høyttalerne til å låte som disse. Sannsynligvis fordi Atmos-formatet sammen med Audyssey krever for mye prosessorkraft. AccuEQ fungerer bare sånn passe. Selv om systemet ikke gjør noe med fronthøyttalerne eller subwooferen, føler jeg at lydbildet mister en god del trøkk i rytmene når EQ er på. Når jeg skrur av EQ-innstillingene, strammer lydbildet seg opp og blir mer livlig. Mulig det er en faseproblematikk her. Jeg foretrekker derfor EQ av.

Konklusjon
Onkyo TX-NR636 er med HDCP 2.2 den mest fremtidsrettede receiveren i sin prisklasse. Ulempen er at den ikke støtter full 12-bit fargedybde, men er begrenset til 8-bit. Samme som dagens Blu-ray. Receiveren har dessuten Dolby Atmos, som gir superstor surroundlyd med kompatible filmer.

På film er Onkyo meget underholdende, med både kraft og klarhet. Musikk funker utmerket av samme grunn. Totalt sett er det denne receiveren vi ville hatt.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?

Også i denne testen:

Sony STR-DN1050

Brukervennlig og potent

Receiveren fra Sony er enkel i bruk, og skiller godt mellom elementene i lydbildet.

Sony varter opp med dynamisk og klar lyd, og skiller godt mellom stemmer og instrumenter. Spesialeffekter på film smeller godt ut. Dette er dessuten en meget brukervennlig receiver.
Bør matches med høyttalere som låter litt varmt og fyldig, ellers kan det bli litt hardt i toppen.

Pioneer VSX-924

Spekket med funksjoner

Denne vellydende receiveren har flere funksjoner enn du kommer til å bruke.

Dette er en velutstyrt receiver, med flere innstillingsmuligheter enn du kan drømme om. Dialogene låter klokkeklart, takket være en god og nøytral tonegjengivelse helt ned til bassområdet. Dette gagner selvsagt også hele lydbildet.
Pioneer kan låte litt hardt når den blir stresset. Fjernstyring fra mobil bærer preg av vel mange funksjoner, så man må bla mye og mister litt oversikt.

Oppsummering

Små forskjeller

Surroundreceiverne i denne prisklassen har blitt så finjustert at det er vanskelig å høre forskjell på dem. Utstyrslisten er også temmelig lik. Ingen er perfekt, men én skiller seg ut.

Yamaha RX-V677

Futt og fart

Yamaha har alltid skjønt at det er mer moro med muskler i hjemmekinoen. I dette tilfellet mangler bare en mer delikat hånd.

Med fokus på en stor basslyd og fyldig mellomtone er det aldri kjedelig med Yamaha. En liten kruttpakke! Brukervennligheten er dessuten god.
Overtonene mangler litt oppløsning, som gjør at dialoger og klirrende sverd mister litt luftighet og snert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.