: Onkyo TX-NR636

Atmosfærisk lyd

Onkyo varter opp med et luftig og mektig lydbilde. Dette er også den eneste i klassen med surroundformatet Dolby Atmos.

Lyd & Bilde mener

Lydbildet er stort og flott, med god kontroll på kampscener og klare dialoger. Receiveren er fremtidsrettet med HDCP 2.2, og Dolby Atmos gir ekte sfærisk surroundlyd.
Romkorreksjonen er en simpel affære, og EQ-innstillingene gjør at det låter litt blodfattig. Skru EQ av
 • HDMI: 7 inn (1 m/ MHL), 2 ut
 • Effekt: 7 x 95 watt (8 ohm, 2 kanaler)
 • Oppløsning: 4K UHD oppskalering, 60 fps, 3D
 • Romkorreksjon: AccuEQ
 • Nettverk: Wi-Fi + ethernet + Bluetooth
 • Strømming: Spotify Connect, DLNA
 • Appstyring: Onkyo Remote 2 (iOS, Android)
 • Multikanal pre out: Nei
 • Pris: 5.995 kr
 • Web: mono.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5995 kr

NO gullikon 2014.indd

Lydmessig er Onkyo en flott receiver. Stemmen til dragen Smaug er stor og pompøs, og når den spruter ild gjennom rommet, buldrer det deilig i kroppen. Den dype røsten er litt svulstig nederst i bassen, i likhet med Yamaha, men Onkyo er klarere i det øvre bassregisteret, som gjør at bassen oppleves mindre farget. Lydbildet blir dermed enda litt mer naturlig. I mer lavmælte scener med luftig musikk og rolige dialoger, er Onkyo et lite hakk mer åpen enn Yamaha, og når det klinger i sverd under kampscenene, skingrer det mer fra stålet.

Film er virkelig underholdende, da Onkyo låter både klart og oppløst, samtidig som den sparker bra fra seg. Lyden er noe varmere enn Pioneer sin, men litt lysere enn Yamaha.

Av den samme grunnen låter et klaver mer snertent og lekent enn med Yamaha. Onkyo minner mer om Sony og Pioneer i så måte. Litt rundere i mellomtoneregisteret enn Pioneer, og litt mer oppløst i overtonene enn Sony.

Utstyr
Onkyo er godt forberedt på fremtiden med TX-NR636. Hvis kommende Hollywood-filmer i 4K Ultra HD-oppløsning blir kopibeskyttet med den nye HDCP 2.2-standarden, er Onkyo den eneste produsenten hittil som støtter dette. Eneste ulempe er at chipen fra Silicon Optics ikke støtter full 12-bit fargedybde (4:4:4), men må nøye seg med vanlig 8-bit (4:2:0). Det samme som Blu-ray-formatet har i dag.

TX-NR636 er den eneste i sin prisklasse med lydformatet Dolby Atmos. Ved hjelp av et ekstra par høyttalere i taket gjenskapes ekte 3D-lyd. Forskjellen fra andre høydeformater som Audyssey DSX og Yamaha Presence er at Dolby Atmos skal foreligge på selve filmen, og dermed gjengis langt mer nøyaktig. Det blir som å sammenligne Dolby Pro Logic med Dolby Digital. I skrivende stund (august) har ikke Atmos-oppdateringen til Onkyo kommet, så vi har ikke fått testet det ut.

Brukervennlighet
Onkyo-receiveren er enkel og intuitiv i bruk. Jeg savner AirPlay, da alle konkurrentene nå har dette. Spotify Connect er derimot på plass, og DLNA eller Bluetooth kan brukes til alt annet.

Onkyo har erstattet Audyssey romkorreksjon med sin egen AccuEQ. Denne korrigerer ikke fronthøyttalerne, men forsøker i stedet å få de øvrige høyttalerne til å låte som disse. Sannsynligvis fordi Atmos-formatet sammen med Audyssey krever for mye prosessorkraft. AccuEQ fungerer bare sånn passe. Selv om systemet ikke gjør noe med fronthøyttalerne eller subwooferen, føler jeg at lydbildet mister en god del trøkk i rytmene når EQ er på. Når jeg skrur av EQ-innstillingene, strammer lydbildet seg opp og blir mer livlig. Mulig det er en faseproblematikk her. Jeg foretrekker derfor EQ av.

Konklusjon
Onkyo TX-NR636 er med HDCP 2.2 den mest fremtidsrettede receiveren i sin prisklasse. Ulempen er at den ikke støtter full 12-bit fargedybde, men er begrenset til 8-bit. Samme som dagens Blu-ray. Receiveren har dessuten Dolby Atmos, som gir superstor surroundlyd med kompatible filmer.

På film er Onkyo meget underholdende, med både kraft og klarhet. Musikk funker utmerket av samme grunn. Totalt sett er det denne receiveren vi ville hatt.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Sony STR-DN1050

  Brukervennlig og potent

  Receiveren fra Sony er enkel i bruk, og skiller godt mellom elementene i lydbildet.

  Pioneer VSX-924

  Spekket med funksjoner

  Denne vellydende receiveren har flere funksjoner enn du kommer til å bruke.

  Oppsummering

  Små forskjeller

  Surroundreceiverne i denne prisklassen har blitt så finjustert at det er vanskelig å høre forskjell på dem. Utstyrslisten er også temmelig lik. Ingen er perfekt, men én skiller seg ut.

  Yamaha RX-V677

  Futt og fart

  Yamaha har alltid skjønt at det er mer moro med muskler i hjemmekinoen. I dette tilfellet mangler bare en mer delikat hånd.

  Les også

  En sjelden gang opplever man et par høyttalere som får en til å reflektere over selve tilværelsen og livet.
  Hvilket gaming-headset skal ligge under juletreet i år? Les vår store test av tolv av markedets mest interessante modeller.
  Den mest kompakte mobilen i iPhone 12-serien er også den billigste. Faktisk er iPhone 12 mini litt av en genistrek.
  Ring Alarm Security Kit er et fremragende komplett alarmsystem til hjemmet som er enkelt å komme i gang med.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Sennheisers støydempende PXC 550 har fått nytt liv under danske EPOS. Det fulle navnet er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor enda bedre talelyd er den største forskjellen.
  Apple Watch 6 er kanskje den beste smartklokken, men Apple Watch Se er det beste kjøpet.
  Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.
  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.