Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

2 USB-DAC-er

Turbo for hodetelefonene

En liten digitalomvandler kan gjøre underverker når laptopen brukes som lydkilde. Her er to av de beste akkurat nå.

I en tid hvor mange bytter ut CD-spilleren med laptopen, er det plutselig blitt et poeng å gjøre lyden fra datamaskinen bedre. For CD-spilleren er på vei til historiens skraphaug, og selv folk flest foretrekker å strømme musikken fra nett, til anlegget hjemme.

Mange bruker laptopen som avspiller, fordi der har de tilgang til strømmetjenester som Spotify og Wimp. Neste låt er bare et klikk unna, så strømmer musikken ut av høyttalerne eller hodetelefonene.

Men det er ikke sikkert at lydkvaliteten alltid holder mål. Hvert fall ikke om man kobler hodetelefonene rett i laptopens minijack-kontakt.

Et par gode hodetelefoner avslører raskt laptopens hodetelefonutgang, som ofte kan lyde tam, blodfattig og tynn. En løsning kan være å koble til en hodetelefonforsterker, for eksempel fra Fiio, men en USB-DAC er den beste løsningen.

For i 2012 endret markedet seg da Audioquest lanserte Dragonfly. En liten USB-DAC som kunne forveksles med en vanlig minnepinne. Den hadde en innebygget digitalomvandler som flyttet signalbehandlingen ut av laptopen, og ga mye bedre lydkvalitet i hodetelefonene.

Annonse

Siden har det strømmet på med små USB-DAC-er som gjør det samme som Dragonfly. Som Hegel Super.

En litt større mikro-DAC som kobles til laptopens USB-kontakt, og overtar behandlingen av musikksignalet, og har innebygget hodetelefonforsterker.

Annonse

Spørsmålet er om forskjellen er stor nok mellom dem, til at Super er verdt 600 kr mer, eller om man kan klare seg uten en separat DAC.

Produkter i testen

Hegel Super

Superlyd

Hegels USB-DAC er større, dyrere og tyngre enn Dragonfly, men det skorter ikke på lydkvaliteten.

Fantastisk åpent lydbilde uansett musikk.
Ikke glem USB-kabelen.

Audioquest Dragonfly

Bedre og billigere

To år etter brakdebuten er en ny versjon av Dragonfly på plass, som lover enda bedre lyd for mindre penger.

Enestående anvendelig DAC med fremragende lydkvalitet.
Ingen ting
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.