Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

7 stereoforsterkere

Stereokupp!

Hvis du først og fremst lytter til musikk i stereo, får du bedre lyd for pengene med en tradisjonell stereoforsterker fremfor en surroundreceiver.

En moderne surroundreceiver kan gi god lyd for pengene, og i tillegg til å støtte de nye HD-lydformatene i surround gir de en god musikkopplevelse i stereo. Men dersom du først og fremst lytter til musikk i stereo, kan du med fordel vurdere en ren stereoforsterker. Den gir selvsagt ikke surroundlyd med Blu-ray, men du får enda bedre lyd pr. krone.

Brukervennlighet
Foruten å gi bedre lyd på grunn av enklere oppbygning, færre høyttalere som skal drives fra samme strømforsyning og færre komponenter som kan påvirke hverandre negativt, er en stereoforsterker velsignet med et langt enklere brukergrensesnitt. Du må ikke gå inn i noe menysystem, det er ingen kompliserte innstillinger som skal gjøres. Skru på forsterkeren, sett den til riktig kildeinngang, og sett lydnivået der du vil ha det. Den typiske stereoforsterkeren i dag er like enkel å bruke som for 20 år siden – og vesentlig bedre.

Forventninger
Prisklassen rundt 5-6.000 kroner anser vi som rimelig, og her kan du gjøre et skikkelig kupp om du ønsker det beste ut fra høyttalerne dine. De beste forsterkerne i denne klassen kan gjøre en like god jobb i stereo som den typiske surroundreceiveren til 8-10.000 kroner. Det betyr at det er nok kraft til å gjenskape mye av dynamikken på lydsporet, i tillegg til at forsterkeren maler detaljer med en fin nok pensel til at man får et snev av kompleksiteten i lydbildet. Den kan ikke holde kontroll på et helt orkester for fulle mugger eller gjenskape alle dets mange overtoner, det krever større og kraftigere saker med enda lavere forvrengning og støygulv. Men forsterkeren skal likevel kunne gi en troverdig illusjon av tilstedeværelse.

Husk at ulike høyttalere setter ulike krav til forsterkeren. Et par tungdrevne høyttalere med lav følsomhet og et komplekst delefilter bør få enda mer lukrativ forsterkerkraft, da kan du lete i prisklassen 10.000 kroner og helst over.

Sju forsterkere
I denne testen tar vi for oss sju forsterkere i prisklassen 5-6.000 kroner. Den rimeligste er litt billigere, nemlig Yamaha A-S500 til 4.300 kroner inkludert platespillerinngang. Nesten 2.500 kroner rimeligere enn storebror A-S700, som vant testen blant stereoforsterkere for et år siden. Alle forsterkerne i testen har omtrent samme antall inn- og utganger, og oppbygningen er så å si lik. Unntaket er Magnat MA 400, som til 5.000 kroner har vakuumrør i forforsterkertrinnet for å gi en glattere og varmere lydgjengivelse. Et annet unntak er Cambridge 740A, som til 5.500 kroner støtter nokså avansert multiromsløsning i form av Incognito/ABUS. Noe som kan være kjekt for de som har et stort hus og ønsker musikk i flere rom samtidig fra skjulte løsninger. Samtlige forsterkere bortsett fra denne og NAD C356BEE (5.000 kr) har platespillerinngang for MM-pickuper.

Annonse
Slik testet vi

For å høre hva forsterkerne virkelig er laget av, er det viktig med en god lydkilde og gode høyttalere. Vi spilte CD-er fra Blu-ray-spilleren Pioneer LX54 (4.000 kr) koblet optisk igjennom digitalkonverteren Hegel HD10 (8.000 kr). Høyttalerne var for anledningen Audiovector S3 Avantgarde Arreté (51.000 kr), kablet med Synergistic Research Alpha høyttalerkabler (ca 2.000 kr). Høyttalerne er meget åpne, raske og nøytrale og skiller tydelig mellom ulik elektronikk. I tillegg er de lette å drive, slik at en kraftig forsterker ikke nødvendigvis utkonkurrerer en som er svakere, men med bedre detaljering. Er vi i tvil, dobbeltsjekker vi med Dali Ikon 5 mkII (8.000 kr).For å gi alle forsterkerne likt utgangspunkt bruker vi testtoner fra en CD og en lydtrykkmåler. Lydnivået settes til 80 dB ved lytteposisjon i vårt ca 25 kvm store rom, målt litt over 3 meter fra høyttalerne. Dette er over normalt lyttenivå, men ikke mer enn at forsterkerne bør kunne takle det greit.

Musikken har variert fra et klassisk gitarstykke av Antonio Forcione via rolig musikk med kontrabass og Josefine Cronholms nydelige sangstemme i sangen ”In Your Wild Garden”, til vi til slutt har valgt å rocke litt med Skunk Anansies ”Hedonism” og også Snuten med Olav & Jøgges remix sin suggererende låt ”Entourage” (fra samlealbumet Prosjekt 101).

Annonse

Produkter i testen

Marantz PM7004

Har kontroll over tonene

Marantz lover som vanlig høy lydkvalitet fra sin nye forsterker, som etter sigende har optimal toneinnstilling av bass, mellomtone og diskant.

Varm og behagelig lyd
Begrenset kraftoverskudd

Cambridge Audio Azur 740A

En yndig kraftpakke

Cambridge Audio 740A er på papiret testens kraftigste forsterker. Den støtter multiromtilkobling, men aller viktigst: Den låter fantastisk!

Klokkeklart lydbilde Klangnøytral Dynamikk
Ikke platespillerinngang

NAD C356BEE

Et skikkelig krafttak

NADs har med den nye C356BEE konstruert en fleksibel forsterker med mye kraft. NAD-forsterkeren er meget energisk i bassgjengivelsen. Selv når forsterkeren presses, holder den kontrollen. Er du ute etter en partyfikser av en forsterker, så er dette et klart spennende valg!

Kraftig For- og effektforsterkertilkoblinger
Detaljer Dempet i toppen

Magnat MA 400

Forsterker med rørklang

Dette er den eneste forsterkeren i testen som har forforsterkertrinn med rør, for å gi varmere og glattere lyd.

Låter pent og pyntelig
Mangler krefter

Onkyo A-9377

Oppløst men tam

Onkyo har den beste digitalforsterkeren vi vet om til 5.000 kroner. Den analoge A-9377 låter fint, men mangler brorens spreke fremtoning.

Fin tonegjengivelse
Mangler dynamikk og kraft

Rotel RA-06SE

Med kraft og kontroll

Vi blir sjelden skuffet av en Rotel-forsterker, og RA06SE føyer seg inn i rekken. Selv på nøyaktig samme volum som Onkyo og Yamaha hører man lett at gitaren får større klang, og en mer fyldig karakter. Det låter stort, og presist på samme tid. RA06SE fungerer svært bra på akustisk og klassisk musikk, men går ikke av veien for å rocke heller. Anbefales!

Nøytral og naturtro klang Rå mellomtone
Kunne hatt enda mer muskler

Yamaha A-S500

Behagelig musikk

Yamahas nyeste tilskudd er testens billigste forsterker. Til litt over 4.000 kroner viser den seg som en meget habil konkurrent. Forsterkeren låter engasjerende og tøft på rock og rytmisk musikk med mye bruk av basstromme, på grunn av sin fyldige bassgjengivelse. Kontrollen avtar når man spiller høyt, og forsterkeren er ikke spesielt begeistret for de mest dynamiske svingningene.

Stor klang Fyldig bass
Litt ”rund i kantene”

Oppsummering - Test av 7 stereoforsterkere

Oppsummering

Forskjellen i lydkvalitet mellom de sju forsterkerne ligger i at noen er kraftigere, mens noen låter finere. De beste kombinerer kraft med lydkvalitet.

forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.