Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Primare I35 Prisma

Sannheten er vakker

Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.

Skrevet av / 03.01.21 - 07:00
Primare I35 Prisma
Geir Gråbein Nordby

Uansett hva slags høyttalere du har, fortjener de en skikkelig forsterker, og det kravet øker naturligvis etter hvert som høyttalerne kommer opp i pris og kvalitet. Når du runder 30.000 kroner og kanskje litt høyere, er de beste forsterkerne så gode at du ikke vil savne noe. De kan drive det aller meste av høyttalere, og det med et svært vellydende resultat.

Om du har forelsket deg i et høyttalerpar til hundre tusen, trenger du slettes ikke legge like mye i forsterkeren. Selv om de naturligvis vil gi enda mer av alt om de får et enda renere signal inn, så ligger den gylne middelvei akkurat der vi finner Primare I35.

En forsterker i denne klassen, vil kunne drive selv ihuga high-end-høyttalere uten store problemer, slik at høyttalerne kan få diktere størstedelen av hi-fi-budsjettet ditt. På den andre siden, hvis du plutselig skulle ønske å nedskalere til rimeligere høyttalere, så er denne forsterkeren en like god match med høyttalere til 20.000 kroner og lavere. For hi-fi-interesserte er dette derfor en meget fornuftig prisklasse.

Primare I35 Prisma inside
Primare I35 Prisma er moduloppbygd. Øverst til høyre ser du strømmemodulen, mens DAC-en sitter til venstre for denne. Forsterkeren kan også kjøpes uten noen av disse, da heter den rett og slett I35. Foto: Primare

Moduloppbygd forsterker

Den integrerte I35 fra svenske Primare er en liten genistrek av en forsterker. For det første er den bygget som en skikkelig forsterker fra grunnen av. Bygget rundt Primares egen Klasse D-forsterkerteknologi de selv kaller UFDP 2, som etter egen påstand forsterker musikksignalet helt lineært over hele det hørbare frekvensområdet. Med «rask, ren og smidig lyd», som skal bringe musikken til live. Den har også to balanserte analoginnganger, slik at du får renest mulig håndtering av det analoge lydsignalet – for eksempel fra en CD-spiller.

Primare I35 Prisma inside det2
Strømmemodulen sitter lengst til høyre. Foto: Primare

Du kan fint kjøpe I35 som en ren forsterker, da har den det du måtte behøve av analoge innganger. Men det er her genistreken kommer, for det er også mulig å stappe inn en digitalkonverter (DAC), og det finnes til og med en egen strømmemodul. Og det er den fullutstyrte varianten vi tester her, med både DAC og strømming, som faktisk ikke øker prisen med mer enn 8.000 kroner. Spør du meg, er det som en alt-i-ett-forsterker den kommer best til sin rett. Da heter den altså I35 Prisma.

Airplay og Chromecast

Primare har ikke ligget på latsiden når det kommer til hvilke formater og tjenester de støtter. I35 Prisma kan tilkobles både wi-fi og kablet nettverk, og da strømmer den det meste. Her finnes nemlig både Airplay for Apple-brukere og Chromecast for alle andre. Roon-brukere kan dessuten koble til trådløst med Chromecast og få 24-bit / 96 kHz kvalitet på digitalsignalet. Verdt å vite for Tidal-brukere, hvor Master-utgivelser da vil sendes som enten 88,2 eller 96 kHz, uansett hvilken oppløsning de har (i MQA).

Det finnes også Spotify Connect-funksjon, og innen 2021 håper Primare å få implementert tilsvarende støtte for Tidal. Altså Tidal Connect, som lar deg bruke Tidal-appen på mobilen og flytte musikkavspillingen direkte over til Primare-forsterkeren. Sannsynligvis betyr det i så fall en software-dekoding av innholdet i Master-kvalitet, som da vil være begrenset til 96 kHz.

Primare I35 Prisma i titan-utførelse. Foto: Primare

Flere strømmemuligheter – og Roon Ready

I35 Prisma har også innebygd DLNA-støtte, slik at du kan bruke tredjeparts-apper som for eksempel Mconnect eller BubbleUPnP på mobilen. I fremtiden loves vi dessuten støtte for Airplay 2, som betyr at forsterkeren kan inngå i et HomeKit smarthjem.

Men mange hi-fi-interesserte vil nok likevel være mest interessert i at en Roon Ready-sertifisering er på vei. Da kan du spille musikk i Roon-avspilleren på din PC eller Mac, og sende lyden direkte over til Primare-forsterkeren. Såfremt både den og PC-en er tilkoblet det samme nettverket.

Primare I35 Prisma inside det
DAC-en i I35 Prisma støtter inntil 32-bit / 768 kHz. Foto: Primare

DAC-delen

Ellers finnes det nok av digitalinnganger i DAC-modulen. Både optiske og koaksiale. Og dessuten en egen USB-DAC-inngang (USB-B), hvor du kan koble til datamaskinen slik at forsterkeren overtar som lydkort. Skjønt, er det en desktop-forsterker du er ute etter, er den mindre Primare I15 Prisma en langt mer praktisk og prisgunstig forsterker.

Oppsett

Når vi går inn i menyen, er det flere muligheter. Du kan deaktivere innganger som ikke brukes, og alle innganger kan navngis etter eget ønske. Lydnivået kan også trimmes. Har du enkelte lydkilder med lavere eller høyere utgangssignal, kan disse justeres til å bli like. Dermed slipper du å skru opp og ned lyden ut ifra hvilken inngang du har valgt til enhver tid.

Du kan også velge om hver enkelt inngang skal ha variabelt eller fastsatt lydnivå. Fastsatt betyr at forsterkeren fungerer som en ren effektforsterker, om du for eksempel vil bruke den til å drive fronthøyttalerne i et surroundanlegg.

Primare I35 Prisma Black front
Primare I35 Prisma er heller ikke å forakte i svart. Foto: Primare

Stram og veloppløst klang

I35 Prisma er virkelig en fornøyelse å ha i hi-fi-systemet. For det første liker jeg veldig godt den stramme og veldefinerte lyden, når jeg strømmer musikk fra Roon via USB-inngangen. Den lar høyttalerne få diktere lydsignaturen i oppsettet, det være seg kompakthøyttalerne B&W 705 S2 Signature (test kommer) eller de gulvstående 702 S2 Signature. Sistnevnte har en flott og spenstig dypbass, som virkelig fyller rommet med overbevisning gitt en god nok forsterker. Og Primare I35 Prisma passer som hånd i hanske med disse høyttalerne.

Forsterkeren gjør ikke noe særlig mer enn å forsterke signalet fra lydkilden. Det betyr at stemmen til Tori Amos på A Nightingale Sang in Berkeley Square fra TV-serien Good Omens kommer frem med magien intakt. Jeg kan høre på den sangstemmen hele dagen. Primare-forsterkeren plasserer henne midt i handlingen, får frem vibratoen med utallige detaljer, samtidig som klangen i pianoet er svært troverdig. Det hele leveres med en snert som slettes ikke alle forsterkere klarer.

Nathaniel Rateliff kryper også glatt innunder huden med sin nye låt Redemption. Hans søken etter sjelero formidles gjennom høyttalerne som bare det, med gitaren som det fremtredende instrumentet nest etter Rateliffs såre vokal.

Primare I35 Prisma rear
På baksiden av I35 Prisma finner du flere optiske og koaksiale innganger, i tillegg til Ethernet og Wi-Fi til strømming. USB-B kommer godt med for PC-brukere, og legg merke til to balanserte XLR-innganger. Foto: Primare

Sonus faber

Primare-forsterkeren er ikke redd for å drive enda dyrere høyttalere. De nå utgåtte Sonus faber Olympica III får den forsterkerkraften de behøver, og mye av magien i den varme mellomtonen kommer frem. De får mer tyngde og stabilitet i bassen med Hegel H390, og min egen (for lengst utgåtte) AVI S21 MI Laboratory Series forsterkere har litt mer varme og engasjement i mellomtonen. Men Primare er uredd, og før man begynner å skifte frem og tilbake for å høre etter de små detaljene, låter det absolutt som det skal. Bare litt mindre energisk i bassen enn jeg vet disse høyttalerne er i stand om de får kraftigere saker tilkoblet.

Noe jeg biter merke i er Primares evne til å låte likt uansett lydnivå. Lydbildet er nøyaktig det samme, enten du spiller lavt eller høyt, og det er det faktisk ikke alle som kan skryte på seg.

Primare I35 Prisma Black angle
Foto: Primare

Noen begrensninger

Med den stramme gjengivelsen av lyden hadde jeg trodd den skulle være en perfekt match med de feststemte JBL 4349. 8 ohms impedans og 91 dB følsomhet burde gjort dem enkle å drive, og de burde si ja takk til Primares stramme neve.

Men akkurat har føler jeg forsterkeren kommer litt til kort. Høyttalerne blir litt seige å drive etter hvert som man drar opp lydnivået på partymusikken, og da trenger man noe enda kraftigere for å sette inn det siste giret. Hegel H390 gjør en vesentlig bedre jobb her, og enda bedre blir det med McIntosh MA7000 (som nå vel må sies å være vintage). Den er da også i en annen klasse enn Primare-forsterkeren.

Primare Prisma remote
Fjernkontrollen gjør det den skal. Litt mange knapper og liten skrift, bare. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mer nærliggende er det nok å sammenligne med Electrocompaniet ECI 6DX MKII. Den låter ganske annerledes fra Primare I35 Prisma. ECI-en har en fyldigere bassgjengivelse når man spiller med vanlig lyttenivå. Og selv om den er spesifisert til 120 watt mot I35 sine 150, så vil Electrocompaniet holde følge også oppover i desibelnivåene. Men de har begge den egenskapen at man forventer litt mer når det begynner å bli hett rundt ørene.

Foto: Primare

Konklusjon

Primare I35 Prisma er en perle av en forsterker. Som nettverksspiller kan den strømme så å si alt, både av lydformater og musikktjenester. Og som forsterker låter den glimrende.

Dens største fordel er at den forteller sannheten. Den låter både nøytralt og stramt, og lar høyttalerne bestemme den endelige klangsignaturen. Forsterkeren holder lydbildet enten du spiller lavt eller høyt. Den vil fungere med langt de fleste høyttalere, magien i musikken strømmer ut uansett.

Det eneste ankepunktet er at dypbassen kunne vært enda bedre kontrollert, og når noe låter så bra har man jo lyst til å dra på enda et par hakk. Selv om forsterkeren til de aller fleste formål er mer enn kraftig nok, hadde vi ikke sagt nei takk til litt til.

Karakter
Primare I35 Prisma
Premium

Lyd & Bilde mener

Veloppdragen og stram klang, uten lyter. Driver det aller meste med overbevisning. Fullt utstyrt med alt du kan ønske deg. Til denne prisen finnes det enda kraftigere forsterkere, men kanskje ikke når man tar med utstyret.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

dCS Network-DAC 2.0: Har du råd, har du lov!

Boksåpneren

Scroll to Top