TEST: Naim Uniti Star

Himmelsk lyd i stjerneklassen

For de mange som samler på CD-er, og liker å strømme musikk, finnes det ikke noe bedre enn Naim Uniti Star.
Karakter
Naim Uniti Star
Lyd & Bilde mener
Enestående lydkvalitet med alt man trenger ombord. Utmerket app-styring, upåklagelig kvalitet, og fremtidssikker.
High-end pris. Mangler platespillerinngang og USB-inn.
Spesifikasjoner
 • Effekt: 2 x 70w 8 ohm
 • Radio: Nettradio (FM/DAB-modul ekstrauts.)
 • Trådløst: Wi-fi, Bluetooth, Airplay 2, Chromecast, UPnP, og multirom
 • Strømmetjenester: Spotify Connect, Tidal, Apple Music
 • Tilkoblinger: HDMI ARC, Ethernet, analog inn, optisk/koaksial inn, pre ut
 • CD-spiller: Ja
 • Platespillerinngang: Nei
 • Hodetelefonutgang: Ja
 • Forhåndsinnstillinger: Ja
 • Fargeskjerm: Ja
 • Appstyring: Naim
 • Fjernkontroll: Ja
 • Mål: 43,2 x 9,5 x 26,5 cm
 • Annet: SD-kort, harddisk-tilkobling
 • Web: multirom.no
Annonse
Annonse
forfatter

Den moderne utgaven av alt-i-ett-anlegget er betydelig bedre enn anlegget du husket onkelen din hadde på 80-tallet. For i motsetning til hva mange tror, er det mulig å pakke både god lyd og alle lydkildene man trenger, inn i én boks.

Se bare på Naim Uniti Star. Her får man både CD-spiller, strømming, HDMI, nettradio, multirom og innganger for flere lydkilder. Det er også mulig å installere en radiomodul med FM/DAB, eller bestille anlegget med den innebygget.

Uniti Star er så langt fra det klassiske musikksenteret alt-i-ett-anleggene var, som det er mulig å komme, men på samme tid er det like praktisk og anvendelig som de var.

På 70- og 80-tallet var alt-i-ett-anleggene det mer budsjettvennlige alternativet til et stereoanlegg. Man fikk platespiller, radio, kassettspiller og forsterker i det samme kabinettet. Sammen med et par høyttalere var disse musikksenterne hele familiens stereoanlegg. Mange har stått med hårbørsten som mikrofon foran slike anlegg, og sunget eller mimet til datidens hits.

Det kan man også gjøre med Naim Uniti Star. Som det virkelig svinger av. Man kan riktignok ikke plugge til en platespiller uten phono-trinn, og det finnes naturligvis ikke en kassettspiller i milevis omkrets her.

Annonse

Men Uniti Star har nesten alt annet man trenger, og litt til.

Star er den mellomste modellen i Naims Uniti-univers. Den halvparten så store Uniti Atom, er en 40 W strømmeforsterker og innstegsmodellen, mens Uniti Nova er flaggskipet med 80 W effekt og en mer raffinert strømforsyning.

Flere av innstillingene gjøres enklest på iPad-en. Foto: Naim

CD-spiller

Med sine 70 W og litt mindre strømforsyning, legger Star seg hakket under Nova i pris, men her får man innebygget CD-spiller, med mulighet for å rippe opptil 20.000 låter til en ekstern harddisk, bit-perfekt og i tapsfri WAV- eller FLAC-format.

Uniti-serien bruker Naims nyeste bufferteknologi og en 40-bit SHARC DSP prosessor. En egenutviklet algoritme skal fjerne digital jitterstøy, og oppsampling flytter støyen vekk fra det hørbare området.

Atom og Nova har ikke CD-spiller, men kan bruke den separate Naim Core som CD-ripper, men ikke som CD-spiller. Rippe først, så spille.

Annonse

Star-versjonen deler den samme strømmeplattformen, og med den nevnte CD-spilleren fyller den et litt annet behov. Mange har fremdeles CD-ene stående fremme, og de kan man spille av direkte her, og rippe dem for senere avspilling, slik at CD-ene etter hvert kan stues bort. Hvis man vil.

AirPlay 2 og multirom

Men Star kan spille musikk fra andre kilder enn CD, og harddisk. Den har Bluetooth aptX HD og Wifi-strømming, Google Chromecast, Apple Airplay 2, nettradio og den kan styres med Roon.

Multirom? Ja, det også. Opptil seks enheter kan styres fra appen. En Star kan strømme til f.eks. en Naim Mu-so, eller en Atom i et annet rom, og alt dette kan styres med Naims meget godt gjennomførte app. Enten på nettbrett eller mobil.

Som de andre strømmeforsterkerne i Uniti-universet, har Star strømmetjenester som Spotify og Tidal integrert, og den støtter praktisk talt alle lydformater.

Den daglige betjeningen kan enkelt gjøres med den fine fjernkontrollen, med bakgrunnsbelyste knapper, eller med knapperekken ved siden av fargeskjermen på enheten. Som pussig nok ikke er en fargeskjerm.

Annonse

Ikke sett den i en trang hylle forresten. Da får man ikke brukt det nydelige volumhjulet på toppen. Før hånden over, og indekser lyser opp for å vise volumnivået, og klem fingrene rundt det store hjulet bare for å oppleve tilfredsstillelsen av å kjenne på presisjonsmekanikk.

Resten av kabinettet er av samme gjennomførte kvalitet. Børstet, anodisert aluminium, silkematte flater og blanke glassflater, gir et eksklusivt inntrykk.

Naim appen er best på nettbrett. Foto: Naim

Radio?

Egentlig har man neppe bruk for radiomodulen. Kanskje de som bare hører på nasjonale radiokanaler, men de finnes i det enorme utvalget av radiostasjoner på den integrerte nettradioen. Hvor man også kan lagre sine favoritter for senere radiolytting.

Det er kontakter for fem digitale lydkilder på baksiden, to hver av optiske og koaksiale pluss en 75 ohms BNC-kontakt, men det finnes ingen USB-inngang for de som ønsker å plugge inn PC-en. Det er heller ingen platespillerinngang her, så man trenger en spiller med phono-trinn innebygget, eller et separat. Hvis man ikke velger å strømme fra en platespiller med Bluetooth. Som feks Yamahas fine MusicCast Vinyl 500.

Man kan selvsagt strømme over nettverket via ethernet tilkoblet Uniti Star, som er å foretrekke for best mulig strømmet lydkvalitet, og så har man jo CD-spiller eventuelt harddisk, men også mulighet for å spille av fra SD-kort.

Annonse

Mulighetene er tross alt mange nok for de fleste av oss.

La oss ikke glemme HDMI-inngangen som har audio retur (ARC), sånn at man kan koble TV-lyden til anlegget. Hvis man ikke velger å bruke en optisk kabel fra TV-en.

Det er også verdt å nevne at det finnes en utgang med variabelt volum. Som kan kobles til en subwoofer, eller en effektforsterker hvis man velger å oppgradere med mer krefter.

Hvilket jeg tviler på at mange kommer til å savne. Det gamle begrepet Naim-watt, lever i beste velgående her. De oppgitte 70 W med effekt, matchet fint en Hegel H190 med 150 W effekt.

Ikke all verdens med innganger, men nok for de fleste. Foto: Naim

Raffinert, dynamisk og sublim

Unitis Star fikk brynet seg på alt fra Dynaudio Contour 20 og Special 40, til Klipsch Cornwall III, Piega Premium 501 og JBL L100 Classic. Forsterkeren trivdes på dem alle, men aller best ble det med Piega og Dynaudio. De har en mer nøytral klangkarakter, og det passet glimrende med Naim-forsterkerens glødende klang.

Annonse

For en klang!

Den minte meg om en McIntosh-forsterker på måten Naim-forsterkeren ga musikken substans. For eksempel. Et Decca-opptak med sopranen Lise Davidsen, som synger Wagners Tannhäuser, lød sylskarpt fokusert og hadde mengder med klang også nedover i oktavene. Men det lød ikke overvektig og sidrumpa, istedet var det en gnistrende dynamikk (Wagner er kjent for å trøkke til), som spesielt Klipsh- og JBL-høyttalerne digget.

Jeg også.

Det samme gjentok seg på Private Investigations, fra Dire Straits Love Over Gold. Jeg kan ikke ha vært forberedt, enda jeg har hørt sporet utallige ganger i 30 år, men da gitarene braket løs sammen med Pick Withers trommer på slutten, datt haka i parketten.

Du slette tid for en dynamikk!

Annonse

På Khalids siste album lød Outta My Head, med John Mayer på gitar og i duett, virkelig fett. Kanskje spesielt på JBL-høyttalerne, som vokste seg mye større lydmessig, og på sett og vis ble litt av en overraskelse for undertegnede. Men mer om det i en annen artikkel.

Naim-forsterkerens største fortrinn er at den har alt på ett sted, lett tilgjengelig for alle som ønsker å integrere en lettvint hi-fi-løsning i hjemmet, og kan tenke seg å utvide med flere Naim-høyttalere eller forsterkere, i en multiromløsning.

Den oppgitte effekten er det bare å le av, for Uniti Star har et dreiemoment og en effektkurve som ville gjort selv Porsches Mezger-boxer misunnelig.

Ganske pakket innvendig. Foto: Naim

Sammenlignet med

Den lyder lettbent, uanstrengt og usedvanlig åpen. Sammenlignet med en T+A R1000E, er det mer dybde i lydbildet og mer luft rundt utøverne. Det kommer godt fram på feks. ECMs live-opptak med Keith Jarrett Trio, hvor Naim-forsterkeren plasserer deg helt fremme på scenekanten, mens T+A-forsterkeren flytter deg bak i lokalet.

Bortsett fra de mest tungdrevne høyttalerne, tror jeg definitivt at Uniti Star er i stand til å blåse litt stjernestøv over de aller fleste høyttalerne der ute. Det er sjelden vare at et alt-i-ett-anlegg skal spille så raffinert, naturlig og levende som dette.

Konklusjon

Naim Uniti Star er ikke uten mangler. USB, platespillerinngang og pekeskjerm for eksempel, men innvendingene blekner i møte med den gjennomført enkle betjeningen, for et såpass avansert apparat. Naims app er den beste du finner, og begrepet Naim-watt er ingen myte, den er virkelig. For du finner ikke et mer velspillende, kraftfullt og bedre gjennomført anlegg i denne prisklassen. Tross den høye prisen, og noen små innvendinger, er Uniti Star det beste du kan finne i denne klassen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.
JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.
Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er enkle å finne plass til i det smarte hjemmet. Lydmessig er de ikke helt i mål.