annonse
annonse

test: Naim Uniti Nova

Naim Uniti Nova
Naim Uniti Nova

Stjerneglimt av en forsterker

Navnet Nova passer perfekt for denne eksplosive, elegante forsterkeren. Som er fullspekket med brukervennlige funksjoner.

Pluss
Ekstrem byggekvalitet kombineres med fantastisk lyd, og brukeropplevelsen er nesten uten sidestykke.
Minus
Skjermen burde vært OLED for å gli enda mer i ett med produktet. Kraften er på feil side av 100 watt (men hvem bryr seg).

Det er få produkter som trigger må-ha-følelsen bare ved å se på dem. Uniti-serien til Naim gjør det, og ingen av dem så mye som forsterkeren Naim Uniti Nova.

Produktet har et sømløst ytre, helt ned til den minste detalj. Med unntak av fargen er dette det fjerneste du kommer fra en ”svart boks”. Den høyoppløste skjermen er svært lekker, dekket av blankt glass som går i ett med resten av forsterkeren (selv om vi ønsker oss OLED fritt for strølys denne prisklassen). Det er sjeldent man sier at kjølefinner er lekre, men måten de går i ett med resten av produktet på her gjør at vi ikke kommer på noe annet ord for dem.

Se Naims presentasjonsvideo av Uniti-serien over.

 

Så var det vekten, da. For et så snertent, kompakt produkt som Nova kan da umulig veie noe særlig. Men det solide kabinettet i kraftig aluminium, kombinert med en skikkelig godt dimensjonert 770VA ringkjernetrafo på innsiden, sender vekten opp til solide 13 kilo. 13 kilo med deilig hi-fi.

En kraftig overdimensjonert ringkjernetrafo på 770VA leverer strøm i mengdevis. Foto: Naim

Innmat og utstyr

Da jeg testet lillebror Uniti Atom for over et år siden, lot jeg meg imponere over størrelsen på strømforsyningen. For til tross for at Atom bare måler litt over halvparten av bredden til Nova, dekker strømforsyningen over en tredjedel av plassen på innsiden, og er mye av grunnen til Atoms respektable strømreserver. Til tross for at effekten bare er oppgitt til 2 x 40 watt. Vel, skulle du tatt strømforsyningen til Nova og dyttet den inn i Atom, så ville du ikke få plass til stort annet. Den dekker nesten halve innsiden av Nova, og er nødvendig for å få fullt utbytte av hver eneste av de 2 x 80 wattene Nova har å rutte med.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Det skal godt gjøres å lage et heftigere og lekrere volumhjul enn Naim har på toppen av sine Uniti-forsterkere. Foto: Naim

Av tilkoblinger har Nova det meste. Som to analoge RCA-innganger, to koaksiale og to optiske digitalinnganger. Og jommen har den ikke HDMI-kontakt også, for tilkobling av TV via lydretur (støtter bare PCM). To høyoppløste USB-innganger spiller musikk fra harddisk eller minnepinne, med inntil 24-bit / 384 kHz oppløsning på lydfilene – eller DSD-filer inntil 5,6 MHz.

Masse innganger, inkludert HDMI og til og med SD-kort. Foto: Naim

Og for å sørge for optimal oppløsning på musikken er Nova utstyrt med en SHARC digitalprosessor, som gjør hele 2,7 milliarder kalkuleringer i sekundet med 40-bits «floating point» oppløsning, som gir mange flere mulige digitale verdier enn såkalt «fixed point». Sammen med 16 x oversampling skal denne minimere jitter og fjerne alle plagsomme frekvenser som kan gi det analoge filteret i digitalkonverteren uønsket høy arbeidstemperatur. Dette deler den med lillebror Atom, og jittermålingene skal være lavest mulig. DAC-chipen er forøvrig oppgradert fra Atoms Burr-Brown 1791A til 1792A.

Foto: Naim

Nettverksspilling

For å virkelig kunne kalles en alt-i-ett-forsterker har Nova innebygd strømming, og dette er noe Naim har vært best i klassen på siden de første Uniti-produktene i 2009. Nova kan kobles til med kabel eller trådløst Wi-Fi, og antennene sitter skjult på innsiden i stedet for at stygge utstikkere står opp fra baksiden. Du kan spille av musikkfiler fra nettverksharddisk, og både Chromecast, Bluetooth og AirPlay er på plass. Snart kommer også støtte for AirPlay 2, som gir multiromsfunksjoner. Nova har 5 minutters bufferminne, som muliggjør en ekstremt god feilkorreksjon, men også at musikken fortsetter å spille inntil fem minutter om du mister internettforbindelsen.

Av strømmetjenester finnes støtte for både Spotify og Tidal, og Uniti Nova kan styres direkte fra Roon-programmet på PC, Mac eller mobil.

Fjernkontrollen bruker Bluetooth og kan kommunisere med forsterkeren, selv om den skulle være inni et skap. Foto: Naim

Brukervennlighet

Når det gjelder Naim og brukervennlighet, så er denne i høysetet. Appen er svært intuitiv, og her kan du legge inn musikktjenestene du bruker. Tidal, internettradio og flere. Spotify får du med Connect-funksjon, det betyr at du velger Nova som lydkilde i Spotifys egen app. Du kan også bruke omtrent de appene du ønsker for å styre forsterkeren, takket være innebygd Chromecast og AirPlay. Jeg liker også svært godt den medfølgende fjernkontrollen. Den er rålekker og kommuniserer med Bluetooth, så man slipper å peke den mot forsterkeren. HDMI-utgangen er også enkel å koble til en TV med lydretur, du bare velger i TV-ens meny at lyden skal sendes gjennom HDMI ARC.

Foto: Naim

Knallbra lyd

Da jeg hørte Uniti Atom for over et år siden, ble jeg mektig imponert over lydkvaliteten. Den hadde en stor klangbunn i tonene, med instrumentene plassert i et stort rom. Det eneste åpenbare mangelen hos Atom er rå kraft.

Nå forventet jeg ærlig talt ikke veldig brutale krefter fra Nova heller, med en effekt på gal side av 100 watt. Men der skulle jeg få spise i meg fordommene mine. For tilkoblet de store Focal Kanta No.2 oppleves lydbildet med en sånn luftighet kombinert med skarp presisjon og bassattakk, at man skulle tro man hørte på en mye større forsterker.

Et godt eksempel er Wrap Your Arms Around Me av den svenske, mystiske elektroduoen The Knife. Tung, deilig perkusjon i et stort og luftig lydlandskap, med Karin Dreijer Anderssons spøkelsesaktige stemme i midten av det hele. Dette er fett! Og der man skulle tro at en 80-watter ikke skulle klarer å holde Focal-høyttalerne i skinnet, så har den stålkontroll. Det hamrer og banker uten å bli skarpt, tvert imot har forsterkeren en glød som matcher høyttalerne meget bra.

Klipsch RF-7 III

Apropos banking og hamring, så har vi fortsatt Klipsch RF-7 III på testrommet. Heftigere høyttalere tror jeg ikke finnes under 100.000 kroner, i hvert fall ikke når man snakker lydtrykk og moro. Men selv om de har en følsomhet på hele 100 dB med én watt, så skal det litt til å holde kontroll på dem. Spesielt bassen kan løpe ukontrollert, i tillegg begynner diskanthornet fort å skrike med feil forsterker.

Det er deilig å konstatere at Naim Uniti Nova har ett og annet å rutte med også her. For makan til sexy kruttønne skal man lete lenge etter! Simon Says av rapper Pharoahe Monch er et perfekt eksempel. Norsk oversatt til ”kongen befaler”, noe som er meget treffende. For med Nova går høyttalerne i stram givakt og pumper rytmene hardt og brutalt ut i rommet. Diskanten, som jeg på forhånd var litt engstelig for, om enn ikke myk og superoppløst (det ligger ikke i høyttalernes natur) så i hvert fall såpass behersket og fri for skarphet at man trygt kan guffe opp lyden uten å måtte holde for ørene.

Audiovector

Men aller best trives Naim Uniti Nova på et lydnivå litt over middels, men på ingen måte øredøvende. Da får man en fin følelse av fysikk, samtidig som man blir slått av timingen i det hele.

Sammen med Audiovector SR3 Arreté Raw Surface LE viser forsterkeren seg fra sitt mest musikalske. Singer/songwriter Savannah Conley fra Nashville spiller indiemusikk deilig gitarbasert musikk med utgangspunkt i country, og balladen Same Old Eyes har et stort lydlandskap bygget opp lagvis med en horisont som strekker seg langt innover. Nova tegner opp landskapet med en følsom hånd, med en timing som man skal lete lenge etter.

Konkurrenter

57.000 kroner er langt fra gratis, og over dobbelt så mye som for den allerede meget gode Uniti Atom. Er Nova dobbelt så god? Den har i hvert fall dobbelt kraft. Men, nei, det skal mye til å bli dobbelt så god som Atom. Men Nova kan drive vanskeligere høyttalere, og fylle et større rom med lyd. Og, ja, den låter enda bedre. Mer finmasket, og enda mer av det morsomme, rytmiske. Men, klart, har du to rom du ønsker topp lydkvalitet i, så vil det være mer fornuftig å kjøpe to Atom.

Hvilke andre forsterkere i denne prisklassen konkurrerer så Nova med? Det er nærliggende å nevne Hegel H360, som nå koster 43.000 kroner. En kraftig plugg, som dessuten har alt man trenger av både oppløsning og musikalitet. Og som etterlater budsjett til 12 års abonnement på YouTube Music eller Spotify, seks år med Tidal med CD-kvalitet. Den har ikke samme strømmemuligheter (men har både AirPlay og DLNA), og den vekker slettes ikke samme må-ha-følelse hva kompakte mål og nydelige utseende angår.

Det samme gjelder for Auralic Polaris. I likhet med Nova er den liten og kompakt med innebygd strømming. Men den har ikke samme tyngde, kropp og driv i bassen, og den er mer knotete i daglig bruk. Naim Nova kjennes nesten ut som den er en forlengelse av en selv, så intuitiv er den.

Men så er det nærliggende å trekke frem Gato Audio DIA-400S. Også denne med kompakte mål, men med hele 2 x 400 digitale watt under panseret. I muskelkraft banker den Nova, og det til 15.000 kroner mindre. Men den har Bluetooth som eneste strømmemulighet, og selv om den er meget lekker så er den ikke det utseendemessige tekniske vidunderet som er Nova.

Konklusjon

Nova er den største integrerte forsterkeren i Naims Uniti-serie. Den strømmer musikk nært sagt uansett kilde og tjeneste, og til tross for en effekt på moderate 2 x 80 watt, så holder den nydelig kontroll på høyttalerne, også de verste vriompeisene. Til og med høyttalere laget for høyt lydtrykk fikk kjørt seg uten problemer.

Nydelig lyd, en fantastisk brukervennlighet og et utseende som fremkaller forelskelse ved første blikk gjør dette til en soleklar kandidat i dagligstuen. Om du ønsker færrest mulig bokser i et superkompakt format, og har pengene til å betale for det, så er det vanskelig å tenke seg et mer helhetlig produkt.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Utgangseffekt: 2 x 80 W (8 Ohm)

Innganger: 2 opt, 2 coax, 2 USB-A, SDXC, 2 RCA, 2 DIN, HDMI (ARC), DAB+

Nettverk: Wi-Fi, Ethernet, Spotify, Tidal, AirPlay (2), Chromecast, DLNA, Roon

Utganger: Pre out (RCA og DIN)

Mål: 9,5 x 43,2 x 26,5 cm (H x B x D)

Vekt: 13 kg

Utførelse: svart

Web: multirom.no

Naim Uniti Nova produktside
Pris: 54495,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×