Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Naim Uniti Atom Headphone Edition

Den kuleste hodetelefon-forsterkeren vi har prøvd

Naim Uniti Atom Headphone Edition er så mye mer enn en hodetelefonforsterker. Den er som tatt ut av en drøm.

Skrevet av / 21.08.21 - 09:00
Naim Uniti Atom Headphone Edition
Geir Gråbein Nordby

Spør du meg hva den beste integrerte forsterkeren er, så er det selvsagt vanskelig å svare på. Men i sin prisklasse er Naim Uniti Atom høyt oppe på listen, i hvert fall hvis du i tillegg ønsker strømming og dessuten kompakte mål. Den er virkelig et unikum.

Uniti Atom er derimot ingen utpreget hodetelefonforsterker, selv om den har en 3,5 mm hodetelefonutgang i front. Jeg vet ikke hvorvidt noen har klaget over dette til Naim, men nå har i hvert fall den britiske hi-fi-produsenten valgt å svinge tryllestaven og forvandle hele konstruksjonen om til en ren hodetelefonforsterker!

Naim Uniti Atom Headphone Edition - with Focal Stellia
Foto: Naim

Naim Uniti Atom Headphone Edition, som er den nye forsterkerens fulle navn, ser til forveksling ut som sin navnebror. Men her er høyttalerutgangene helt borte, til fordel for noen heftige hodetelefonutganger i form av 6,3 mm ubalansert, en 4,4 mm balansert PENTACONN-kontakt, og dessuten en balansert XLR-utgang på baksiden.

Les også God jul med 9 premium hodetelefoner Kjøp tradisjonelle hodetelefoner for pengene du hadde tenkt å bruke på de beste trådløse støydemperne.

På baksiden finner du også to forforsterkerutganger, hvor en er ubalansert RCA og en balansert XLR, i tillegg til digitale innganger. Og i motsetning til andre hodetelefonforsterkere har Uniti Atom HE også fjernkontroll, som gjør at den i tillegg er en fullverdig forforsterker.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - top
Et stort, deilig lydnivåhjul sitter på toppen av Naim Uniti Atom Headphone Edition. Foto: Naim

For et fullverdig hi-fi-anlegg trenger man dermed en effektforsterker i tillegg, som Naim NAP 200 DR eller NAP 250 DR. Og høyttalere, da. Eller hvorfor ikke et par aktive høyttalere i stedet?

Det eneste jeg savner er en USB-DAC-inngang (USB-B), som overtar som lydkort for PC-en. Da hadde vi snakket!

Naim Uniti Atom Headphone Edition - rear
Har du hodetelefonkabler med XLR-kontakt, kobles denne til forsterkerens bakside. Ellers finner du analoge forforsterkerutganger og digitale innganger her. Men ingen USB-DAC-inngang. Foto: Naim

Strømming

Hvis du er som meg og ønsker en forsterker fullspekket med teknologi, så skuffer ikke Naim der heller. Her er nemlig innebygd strømming, og nesten alle muligheter er tenkt på. Roon Ready vil mange sette pris på, som gjør at du kan åpne Roon på din PC eller Mac, og strømme direkte over hjemmenettverket. I tillegg finnes både Airplay 2, Chromecast og til og med Bluetooth med aptX. I tillegg til direkte støtte for Spotify Connect, Tidal, Qobuz og internettradio, for å nevne noe.

Tilkobling til nettverket skjer enten via trådløs Wi-Fi eller kablet Ethernet.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - button controls
Naim Uniti Atom HE kan opereres med knappene på frontpanelet. Foto: Naim

Gjennomarbeidet digitaldel

Både strømmeplattform og DAC-del er den samme som i den integrerte Uniti Atom. Det betyr blant annet en SHARC digitalprosessor, som gjør hele 2,7 milliarder kalkuleringer i sekundet med 40-bits «floating point» oppløsning. Dette gir mange flere mulige digitale verdier enn såkalt «fixed point», og skal sammen med 16 x oversampling minimere jitter og fjerne alle plagsomme frekvenser som kan gi det analoge filteret i digitalkonverteren uønsket høy arbeidstemperatur. Vi blir lovet at jittermålingene er de laveste som noensinne er målt med disse DAC-chipene fra Burr-Brown.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - remote
Det følger med fjernkontroll, når du ikke ønsker å styre musikken med app eller fra PC. Foto: Naim

Helt ny forsterkerdel

Der hvor Atom Headphone Edition differensierer seg er nødvendigvis i forsterkerdelen. Denne er laget spesielt for denne forsterkeren, og kan drive hodetelefoner med 1,5 watt i 16 ohm. Er du kun vant til høyttalere, høres dette kanskje ikke mye ut, men med hodetelefoner trenger man bare milliwatt. Dette er mer enn nok til de aller fleste hodetelefoner, kanskje med unntak av de mest vriene planmagnetiske (som de beryktede HiFiMAN HE-6).

Naim sier de har brukt enkelte teknologier fra flaggskipforsterkeren Statement, blant annet opererer Atom Headphone Edition i ren Klasse A inntil det blir anstrengende høyt, hvorpå den slår over til AB.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - inside
En heftig ringkjernetrafo trekker rundt 17 watt fra strømnettet ved normal bruk. Foto: Naim

Flott brukervennlighet

Å koble opp forsterkeren første gangen er lekende lett. Hold fjernkontrollen inntil forsterkeren og hold inne Hjem-knappen for å pare dem. Velg deretter språk (ingen er skandinaviske, dessverre), last ned Naim-appen og koble produktet til wi-fi-nettverket derfra. Velg Uniti Atom HE i appen, og nettverksoppsettet starter. Det aller enkleste og mest stabile er likevel å koble til med Ethernet-kabel. Så velger du navnet på forsterkeren, for eksempel Office eller Music room, eller du kan bare beholde forsterkernavnet.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - app setup
Navngi forsterkeren direkte i appen.

Når du er ferdig, kan du taste inn dine brukerdata på din Tidal- eller Qobuz-konto i Naim-appen for å strømme derfra. Men du kan også helt fint bare åpne appen du bruker til vanlig, og strømme til forsterkeren via Chromecast eller Airplay.

Naim-appen har et flott brukergrensesnitt, og jeg liker personlig at favorittmusikken min ligger på forsiden, uavhengig av om den er hentet fra Tidal, Qobuz – eller begge. Men skal jeg være ærlig – og det skal jeg, jo – så bruker jeg nesten alltid Airplay eller Chromecast fra mobilen, mens PC-en og Mac-en så å si alltid spiller fra Roon. Da kommer også høyoppløste musikkfiler mest til sin rett.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - cooling fins
Samme kjølefinner som på den integrerte Uniti Atom. Foto: Naim

Drømmelyd i hodetelefonene

Og hvordan låter kanskje verdens kuleste hodetelefonforsterker med innebygd strømming? Vel, å si at den låter bra eller flott ville være en stor underdrivelse. Den låter nemlig eminent bra! Spesielt med balansert kabel, da må du bare huske å trykke inn hodetelefonknappen oppe i venstre hjørne på fronten. Ellers kommer ikke lyd.

Sennheiser HD 800S

Sennheiser HD 800S er fantastiske hodetelefoner, men de er ikke akkurat kjent for varm lyd. De er derimot analytiske, men uten å bli kjedelige, med en litt slankere bass enn en del lyttere foretrekker. Men de har også et fantastisk stort og åpent lydbilde. Kanskje det største blant noen hodetelefoner i sin klasse. Kombinasjonen plasserer disse blant verdens beste hodetelefoner, i mine ører.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - SPREAD(1)
Foto: Naim

Uniti Atom HE får frem alle kvalitetene jeg elsker med HD 800S. Den superstramme, om enn ikke den fyldigste bassen, den ekstreme dynamikken – og med en toneoppløsning få kan drømme om. Dessuten er det faktisk litt deilig varme i mellomtonen her.

Stemmen til Billie Eilish gløder på balladen Your Power, stemmebåndet kiler mykt mot ørene. Det er masse luft her, men detaljene i toppen kastes aldri utagerende på meg. De er der i massevis, men presenteres på en behersket måte.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - headphone connection
Bruker du hodetelefonutgangene i front, stilnes lyden fra forforsterkerutgangene. Foto: Naim

Til sammenligning er det enda mer luft og detaljer fra Sennheisers egen forsterker HDV 820, men den oppleves samtidig som litt slankere i bassen.

Den bøsere og helanaloge Auralic Taurus, for anledningen tilkoblet en enkel og rimelig – men nøytral og god – Grace Design Standard DAC Balanced, låter på sin side mer muskuløst og enda fyldigere i nedre mellomtone og nedover i bassen. Jeg har hele tiden tenkt denne er den perfekte match med HD 800S. Og komboen er virkelig god. Men selv om Naim-forsterkeren kanskje ikke har helt samme fylde i bassen, er den vesentlig kjappere på transientene. Den har også et bedre definert og større lydbilde, og detaljene kommer mer naturlig frem mot en svartere bakgrunn.

Mer hardtslående rock og pop får frem de samme forskjellene, og jeg føler dessuten at HD 800S låter mer underholdende med hardtslående trommer gjennom Naim-forsterkeren sammenlignet med Taurus, og spesielt når man setter den opp mot HDV 820. Jeg føler musikken gjennom Naim-forsterkeren gir meg en større ro innvendig.

Naim Uniti Atom Headphone Edition & headphones(3)
Naim Uniti Atom HE får kjørt seg mot Auralic Taurus og Sennheiser HDV 820. Testet med en rekke hodetelefoner, men de som ble spesielt trukket frem i denne anmeldelsen er Sennheiser HD 800S, Focal Clear MG og Drop / HiFiMAN HE-4XX. Foto: Geir Gråbein Nordby

Focal Clear MG

Focal Clear MG er også et par meget gode hodetelefoner, og med disse kommer nok Naim-forsterkeren enda mer til sin rett. Med Avenue Beats hip-hop-banger F2020 Remix smeller skarptromma skikkelig, med god kropp og bunn. Med Sennheiser-forsterkeren låter denne vesentlig tynnere, mens Taurus på sin side igjen har en varmere og fyldigere bass. Stortromma oppleves som enda større med Taurus enn Naim, men samtidig låter det som om trommeskinnet er litt slappere. Naim er hurtigere, spesielt i mellombassen. Naim-forsterkeren har også rikelig med kraftoverskudd, bare ikke fullt så spinnvilt som Auralic Taurus. Den er likevel kraftig nok til å få Clear MG-hodetelefonene til å sprake hvis man kjører dem for hardt med veldig bassrik musikk. For de fleste er det da veldig høyt, for meg bare ganske…

Foto: Naim

Drop / HiFiMAN HE-4XX

HiFiMAN har i samarbeid med powerbuy-nettstedet Drop laget HE-4XX, en slags forbedret utgave av HE-400i. HE-4XX er ganske rimelige, men veldig gode. Men også veldig tungdrevne. Taurus har høyere gain og kan derfor spille enda høyere på disse enn Naim Uniti Atom HE. Men jeg er mer enn happy når jeg kommer opp på full pinne på Naim-forsterkeren. Som dessuten låter bedre enn Auralic Taurus. På enkelte sangstemmer trigger Auralic en liten skarphet i disse hodetelefonene som jeg ikke liker noe særlig, mens Naim-forsterkeren presenterer lyden mer naturlig.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - with Focal Celestee
Naim Uniti Atom HE driver det meste av hodetelefoner. Som de lukkede Focal Celestee. Foto: Naim

Atom Headphone Edition Som forforsterker

Jeg har bare rukket å prøve Naim-forsterkeren i kortere økter som forforsterker. Men man trenger heller ikke høre lenge for å skjønne at den er virkelig god. Sammen med effektforsterkeren Hegel H20, presenterer den lyden med en varmere glød i mellomtonen enn med Hegels egen P30, som jeg til gjengjeld opplever med noe større stereobredde. Men Atom HE låter virkelig bra, og har dessuten nok gain til å fungere bra med den lave følsomheten til den ellers glimrende EAM Lab Studio 362.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - with remote
Foto: Naim

Konklusjon

Naim Uniti Atom Headphone Edition kan virke noe sær for mange, hvor man har tatt noe så komplett og kjært som Uniti Atom, fjernet høyttalerutgangen og dermed gjort den til et langt smalere produkt. Men om du derimot hører mye på hodetelefoner – eller trenger en kapabel forforsterker – så er dette et av de kuleste produktene vi vet om.

Uniti Atom HE tvinger kraft og hurtighet ut av de seigeste hodetelefoner, og med akkurat nok varme i mellomtonen får den allerede gode klokker til å låte magisk. Forsterkeren har plenty kraft, og du skal lete litt for å finne noen hodetelefoner som er for tungdrevne.

Som forforsterker er den også meget god. Det finnes helt sikkert bedre dedikerte forforsterkere til denne prisen, men magien du hører med hodetelefoner gjenspeiler seg også i et hi-fi-anlegg, og noe mer kan ingen kreve. Til denne prisen vet jeg rett og slett ikke om noen mer komplett forforsterker / hodetelefonforsterker / nettverksspiller. Må høres!

Karakter
Naim Uniti Atom Headphone Edition
Premium

Lyd & Bilde mener

Lekker å se på, fabelaktig kvalitetsinntrykk, og upåklagelig brukervennlighet. Fantastisk lyd, både som hodetelefonforsterker eller forforsterker. Innebygd nettverksstrømming setter prikken over i-en. En USB-B-inngang ville gjort Atom Headphone Edition nært perfekt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Sensasjonelt god nettverksspiller

Meget godt kjøp

Silkemyk og organisk lyd

Med lupe i rillene

Fremtidssikker rørforsterker

En fantastisk musikkstrømmer – men den koster!

Til stereoanlegg eller hjemmekino?

En CD-spiller for evigheten

Den beste budsjettstrømmeren blir bedre

En helt spesiell opplevelse

Verdt hver krone

Lyd & Bilde
Scroll to Top