TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

GRUPPETEST NAIM ND5 XS 2

Fremdeles i toppklassen

Den minimalistiske Naim ND5 XS 2 er eldst blant musikkstrømmerne, men det merkes på ingen måte på lyden.

forfatter
Publisert 21.01.23 - 10:00
Karakter
NAIM ND5 XS 2
L&B mener
Levende lydbilde med analog musikalitet. Gnistrende dynamikk og strøken appstyring.
Ingen skjerm. Ingen fjernkontroll, eller knapper.
Spesifikasjoner
 • Type: Musikkstreamer
 • Tjenester: Tidal Connect. Spotify Connect, Qobuz, Apple Music, nettradio
 • Strømmeteknologi: AirPlay 2, UPnP, Roon Ready, Chromecast
 • Nettverk: Bluetooth aptX, Wi-Fi 2,5/5 GHz, Ethernet
 • Innganger: Koaksial RCA, BNC, 2 x optisk, 2 x USB-A, Ethernet
 • Utganger: Koaksial BNC, RCA analog, DIN
 • Lydformater: DSD, WAV, FLAC, ALAC, AAC, AIFF, OGG m. fl.
 • DAC: Burr-Brown PCM1791A, 32 -bit / 384 kHz 
 • Styring: Naim app iOS og Android
 • Tilbehør: Bluetooth og Wi-Fi antenner, DIN-kabel, BNC/RCA-adapter
 • Mål, vekt: 43 x 7 x 30 cm, 6,5 kg
 • Annet: Multirom og Party modus, USB inngang i front og bak
 • Web: naimaudio.com
Veil. pris 34990Pr. 21.01.23 Produktside

På tross av at det ikke finnes hverken knapper eller en skjerm på Naim-spilleren, er den et av de beste valgene i denne prisklassen. Som musikkstrømmer mangler den nesten ingen ting annet, og selv om den er på sitt femte år siden lanseringen av ND5 XS 2 i 2019, leder den fremdeles bedre enn de fleste i samme klasse. 

Bak det mattsorte chassiset, skjuler det seg gjennomtenkt teknologi, som står i stor kontrast til det unnselige ytre. Naim-spilleren støtter de fleste filformat unntatt MQA-filer fra Tidal, men spiller dem av uten MQA-dekoding eller problemer av noen art. Den støtter også høyoppløst 24-bits 192 kHz-avspilling fra Qobuz, og med fire digitale innganger på baksiden kan den også fungere som DAC for andre lydkilder.

Med digitale innganger kan du bruke Naim-streameren som DAC. Foto Naim

Strømming kan foregå over Wi-Fi med den medfølgende antennen, eller kablet via Ethernet-inngnangen på baksiden. Den har også Bluetooth, og en USB-inngang både foran og bak. Naim-streameren støtter både Airplay 2 inkludert multirom, og Chromecast, og med DLNA/UPnP kan man strømme høyoppløst 32-bit/384 kHz lyd fra andre enheter i nettverket.

Det er ingen tvil om at en skjerm og noen grunnleggende knapper på fronten, tilsvarende som en Naim NDX, ville gjort streameren mer brukervennlig. Men den redder seg på en meget bra app med flere funksjoner enn de fleste trenger. Appen kan også styre andre produkter. Som en Naim Mu-so høyttaler i et annet rom.

Man setter opp en ND5 XS 2 i nettverket på noen minutter. Vi har aldri hatt nevneverdige problemer med å styre Naim-produkter via appen, og akkurat her hvor appen er det eneste som som gir deg musikk, er det avgjørende at alt fungerer.

Lydkvalitet

Våre erfaringer med andre Naim-produkter har alltid vært positive. Det skyldes i høy grad at Naim-forsterkere og streamere, evner å engasjere oss fra første takt, og ND5 XS 2 er ikke noe unntak. Den har det samme levendegjørende, dynamiske drivet som kjennetegner Naims filosofi.  

Naim-streameren får fram klaverklangen på forbilledlig vis. Klangen er mer varm enn nøytral og det er mer snert i dynamikken sammenlignet med HiFi Rose. – Litt mer liv her, føler jeg, sier Geir. Kanskje litt typisk Naim, som er kjent for et dynamisk og levende lydbilde. Bassen på Sudan Archives Loyal er fremragende definert med skikkelig tyngde og svært god definisjon. – Tightere og fyldigere bassgjengivelse, sier Lasse. – Minner mye om Auralic, men enda et hakk mer vekt i slagene, mener Geir. 

Vokalen på Exile fremstår ikke like luftig og fokusert som på Auralic, men Naim-streameren gjengir vokalen med et snev mer varme. – Det er nesten som høyttalerne er flyttet litt nærmere hverandre med Naim, sier Geir. Som påpeker at Auralic-streameren leverer et lydbilde med bedre definert perspektiv. Her savner vi litt åpenhet og bedre fokus særlig fra mellomtonen og oppover, men det er perfekt balanse i lydbildet. Naim streameren er kanskje den her som lyder mest ‘analog’, noen vil si musikalsk. 

Konklusjon

Man kan ikke trå feil med en ND5 XS 2. Hvis man kan leve uten skjerm og knapper på fronten, får man en av de mest velspillende og engasjerende musikkstrømmerne i denne klassen, i Naims ND5 XS 2. Det er langt fra den mest avanserte eller den best utstyrte spilleren der ute, og designet  virker i beste fall minimalistisk i all sin børstede gråsorte fremtoning. Men trykk på  den gjennomførte Naim- appen og sett på musikk, og alle regnbuens farger faller på plass. 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Auralic Altair G1.1

Referansen i klassen

Auralics nye Altair G1.1 stikker av med en hårfin seier, fordi den kombinerer enestående lydkvalitet med en fremragende DAC og god brukervennlighet.

Spiller med innsikt og autoritet. Superdefinert lydbilde med gnistrende dynamikk. Glimrende DAC.
Ingen digitale utganger. Ingen fjernkontroll. Ingen Android-app.

Matrix Audio Element M2

En av de mest velutstyrte streamerne i klassen er fullspekket med innganger, og støtter alle nødvendige musikktjenester og lokalt lagret musikk.

Alle tilkoblinger du kan drømme om, inkludert HDMI ARC og USB-DAC-inngang. Støtter både strømming og musikk lagret på nettverket. Flott lyd.
Berøringsskjermen i front er funksjonell, men i minste laget for nøyaktig berøring med fingrene. Å taste passord blir vanskelig. Appen er ikke så elegant som den ser ut.

Wattson Audio Madison

Når man ser på Wattson Madison skulle man tro den kostet langt mindre. Det er inntil man hører den. Men den er ikke for alle.

På sitt beste gir spilleren et stort lydbilde med god kontrast. Den er enkel å sette opp, og gjør lite ut av seg fysisk. Appstyring med kul layout og skrift.
Et billigere utseende enn vi forventet av en solid blokk aluminium. Svært minimalistisk med få tilkoblinger. Ingen Wi-Fi. App finnes bare for iOS. For best lyd må man bruke tredjeparts avspillere, som Roon.

HiFi Rose RS150B

Fantastisk gjennomført spiller

HiFi Rose er det ferskeste eksemplet på at lydkvalitet og brukervennlighet ikke behøver å være en motsetning.

Alle strømmetjenester i høyeste kvalitet integrert. Stor pekeskjerm og enestående brukervennlighet. Strålende DAC og fantastisk kontrollert og åpen lyd.
Vi savner litt dynamisk kontrast.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Primare + Roon = sant Nå får din Primare Prisma-forsterker endelig full Roon-støtte!
Musikkstrømming uten bryderi med NAD CS1 NADs rimelige CS1 kan spille av musikken din direkte fra mobilen. Du trenger ikke å installere en egen app.
Endelig får Hegels forsterkere AirPlay 2 Hegels forsterkere får bedre strømmefunksjon med AirPlay 2, og dermed også bedre smarthjemstøtte.
Forsterkere som bør blåse liv i hjemmekinoen Hvis en gamp på 5 x 250 watt ikke er nok, så kan Musical Fidelity også friste med et 11-kanals monster! Si hei til M6x 250.5 og M6x 250.11
Retroforsterker for samlere NAD C 3050 LE er en nesten perfekt replika av forsterkeren som definerte NAD-designet. Er det bare ny vin på gamle flasker?
Følg Lyd & Bilde