: Metrum Acoustics Pavane

En annerledes DAC

Nederlandske Metrum Acoustics har laget en DAC som bryter med den gjengse oppfatningen av hvordan digitale signaler skal oversettes og behandles.
Lyd & Bilde mener
Superærlig og detaljert lyd uten kunstig farge og romklang, og i dette lyset er faktisk prisen rimelig.
Med en pris på 44.700 kroner er Pavane en DAC for de få. Spesielt når man må ha en god forforsterker i tillegg.
Spesifikasjoner
  • DAC: Differensial-DAC uten oversampling, FGPA-korreksjon, 4 DAC-er per kanal
  • Innganger: 1 x optisk, 1 x koaksial RCA, 1 x BNC, 1 x USB, 1 x AES/EBU XLR
  • Utganger: RCA (stereo), balansert XLR (stereo)
  • Samplingsfrekvens: 96 kHz (optisk), 192 kHz koaksial +AES/EBU, 384 kHz (USB)
  • Mål: 44 x 32 x 8,5 cm (BxDxH)
  • Vekt: 10 kg
Annonse
Annonse
forfatter

Musikken på en CD er som de fleste nok er klar over, tatt opp med samplingsfrekvens på 44,1 kHz. Og den samme arbeidsfrekvens hadde derfor også de første CD-spillerne. Det gikk imidlertid ikke lang tid før noen fant på å lese av signalet i flere omganger, såkalt oversampling. Formålet med oversamplingen er å øke oppløsningen på det digitale signalet og redusere støyen. Samtidig kan man unngå de veldig bratte – og lydødeleggende – lavpassfiltre som ellers er nødvendig for å skille signalet fra samplingsfrekvensen på 44,1 kHz.

Oversampling har etter det vært god latin. Men noen få hi-fi produsenter, deriblant Audio Note og nederlandske Metrum Acoustics mener at oversamplingen gjør mer skade enn gavn, og velger derfor bort oversampling i sine DAC-er og CD-spillere. Vi har her lyttet til Metrum Acoustics toppmodell, Pavane, til nesten 45.000 kroner.

 

NOS

Metrum Acoustics kaller teknologien i Pavane for NOS. Det står ikke som normalt for ”New Old Stock”, men for ”NonOverSampling”. Men det er ikke så langt fra, da produsenter av oversamplingsfrie DAC-er normalt er henvist til å ta til takke med gamle DAC-kretser fra CD-ens barndom man finner på restlagre.

Metrum Acoustics har i stedet utviklet sin egen DAC-krets kalt Transient. Kretsen håndterer samplingsfrekvenser opp til 384 kHz (på USB-inngangen), men kun hvis originalsignalet har denne samplingsfrekvens. Man rører ikke ved samplingsraten på det inngående signalet.

 

Åtte DAC-kretser

Man har ikke spart på delene i Pavane, verken i antall eller kvalitet. Der de fleste ville bruke en DAC-krets til å konvertere signalet sitter det her åtte! Pavane er for det første oppbygd som dual-mono, med separate printkort og strømforsyninger for hver kanal. En tredje strømforsyning tar seg av de øvrige logiske kretsløpene.

Pavane Silver

For å oppnå et større dynamikkområde og lavere støygulv fordeles konverteringen mellom to DAC-kretser som tar seg av henholdsvis den øverste og nederste del av dynamikkområdet. Og så er alt annet symmetrisk bygget opp. En Lundahl-utgangstransformater summerer det balanserte signalet til RAC-utgangene.

Det hele er pakket inn i et solid aluminiumskabinett med glasslokk. I hvor høy grad mekanisk demping er nødvendig i en DAC er et spørsmål som det er mange – og sterke – meninger om. Men dempingen er i hvert fall tilstede, og når vi er oppe i dette prisleie skal det også gjerne se lekkert ut. Den samlede vekten er på 10 kg.

Betjeningen er enkel. Fem trykknapper på fronten gir adgang til hver sin inngang. Ut over det er det kun en på/av knapp. Fjernkontrollen er enda enklere da den kun har en knapp som kan skifte mellom de fem inngangene. Det er ingen volumregulering, så Pavane kan bare brukes som DAC og ikke som digital forforsterker. Det ville ellers vært nærliggende å spare et ledd i signalkjeden. Ikke minst når hvert ledd koster som en god bruktbil.

Pavane Open

 

Brutalt ærlig

Pavane er en brutalt ærlig DAC som ikke – i nevneverdig grad – legger noe til eller trekker noe fra i behandlingen. Klangmessig er den i særklasse naken og ubetonet. Akustiske instrumenter lyder ekte og nærværende på en måte som jeg ikke kan huske å ha hørt før. En klarinett lyder virkelig av tre. Og detaljene! Man finner seg selv lyttende til hvordan hver enkelt streng i et akustisk piano svinger. Og kommer det et stykke med elektrisk gitar kan man med kirurgisk presisjon høre hvilken forsterker som er benyttet. Det betyr også at mindre vellykkede opptak avsløres i all deres mangel på perfeksjon. Heldigvis skjer dette mer sjelden enn ventet. For Pavane bringer detaljene som hittil har ligget gjemt, frem i opptakene.

Umiddelbart virker romklangen litt dempet. Ved nærmere lytting viser deg seg imidlertid at Pavane ikke overdriver rommet, men gjengir det i den størrelse som det har på opptaket. Tette, intime opptak står nakne i stuen. Men når det skal være rom – det være seg ekte eller kunstig – på et opptak, vokser perspektivet og fyller stuen både i bredde og høyde.

Pavane Remote

 

Konklusjon

Metrum Acoustics Pavane er en utradisjonell DAC som beviser at den oppmerkede veien ikke er den eneste veien til et godt resultat. Lydmessig er den fullt på høyde med andre high-end DAC-er. Evnen til å formidle lyden på opptaket er blant de beste. Om den passer deg avhenger av klangideal og resten av anlegget. Men den er bestemt verdt å ta med i betraktningen når digital audio skal konverteres i høy kvalitet. Konkurrentene vil neppe være andre DAC-er, men meget ambisiøse digitale forsterkere.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Den nye tilføyelsen til Surface Pro-porteføljen kommer bl.a. med innebygd LTE Advanced.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.