Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Hegel Viking

Best på én ting

Akkurat når vi trodde det var slutt for godt, lanserer Hegel en ny CD-spiller. Det var da enda godt.

Skrevet av / 07.10.23 - 11:00
Hegel Viking
Lasse Svendsen

Nye CD-spillere er ikke hverdagskost, men det er forbausende nok en etterspørsel etter CD-er som gjør det nødvendig å tilby spillere. Hvis man legger til alle millionene med CD-er som er solgt siden 1982, begynner det å virke fornuftig å tilby kundene sine en CD-spiller eller to.

At Hegel skulle gjøre det virker i det perspektivet ikke så rart. De har alltid hatt en spiller å tilby, men da de lanserte Mohican i 2016 lovte de at dette ble den aller siste spilleren fra den kanten. Fornuftig nok tenkte vi, og navnet passet jo fint for den siste i sitt slag.

Og da Mohican forsvant ut av katalogen fordi DAC-leverandøren Asahi Kasei Microdevices hadde omfattende brann på fabrikken, som ødela produksjonslinjen for DAC-chiper, tenkte de fleste at nå er det over. Mohican-spilleren skulle endelig leve opp til sitt navn.

Men markedets veier er uransakelige, var det noen som en gang sa. Da kundene stusset over at Hegel ikke lenger kunne tilby en CD-spiller til forsterkerne sine, må det ha nådd ørene til Hegel-teamet i Oslo.

Brevsprekken dytter du bare CD-en inn i så trykker du play, og puster ut. Foto: Lasse Svendsen

Med Mohican ute av katalogen, måtte man starte med blanke ark. Skjønt ikke helt. Hegels oppfinnsomme grunder og sjefsingeniør Bent Holter, ville bygge en ny spiller på samme lest som Mohican. En spiller som var best på den ene tingen den skulle gjøre: Spille Red Book CD-er. 

Ikke noe annet.

Derfor har ikke den nye Hegel Viking hverken digitale innganger eller strømming. For som Hegels Anders Ertzeid skrev i pressemeldingen: 

-I en verden full av alternativer for nedlasting av musikk, lydformater, komprimeringsmetoder og strømmetjenester, kan det å sette på litt musikk føles overveldende. Det som burde være enkelt og hyggelig, blir plutselig komplekst og stressende. Å spille en CD på Viking er ikke det.

Nei vel. Den spiller forresten ikke SACD-er heller, og DVD Audio tror jeg ikke noen hos Hegel har hørt om.

Kom ikke her med SACD-ene dine. Foto: Lasse Svendsen

Så det vi har her, er en direkte etterfølger til Mohican. Med et lettere oppfrisket design som harmonerer fint med Hegels nye produktserie. Innvendig er alt nytt. Skuffen er borte og erstattet av en spalte med mekanisk mating av CD-er, til en laser og et drivverk de har håndplukket til Viking.

Les også Så mye mer enn rå muskelkraft Hegel P30A og H30A er svære greier, og veldig få mennesker har råd. Men det bare øker lysten på dette forsterkersettet. Som ikke har konto i nådebanken.

Støyfri OLED-skjerm

Det finnes ikke noen åttekanals DAC eller 24-bits/384 kHz-upsampling her. Med Hegels SynchroDAC teknologi, jobber digitalomvandleren basert på en AKM 4493SEQ, med 16-bit og 44,1 kHz, og bruker synkron upsampling for å øke oppløsningen samtidig som forvrengningen holdes nede.

Spilleren bruker deres egenutviklede masterklokke – Direct MasterClock – for optimal timing av signalet. Hegels SoundEngine som vi kjenner fra forsterkerne, er også brukt her, og sammen med et kvartskrystall skal den dempe den fryktede jitterstøyen, som er godt under 10 picosekunder ifølge Hegel.

Det analoge signalet går gjennom Hegels lineære lavpassfilter som fjerner høyfrekvent støy, og Hegels Linear Phase LineDriver sender et lavimpedant signal med høyere strøm, til de balanserte og ubalanserte utgangene på baksiden. Det er kun én digital utgang her i form av en 75 Ohms BNC-kontakt.

En spesiell OLED-skjerm, med lavere støy enn vanlig for kretsen som styrer OLED-ene, er håndplukket for spilleren.

Støyfri OLED-skjerm? Selvsagt. Foto: Lasse Svendsen

Sort hull

De som husker Mohican, husker den stramme, dynamiske og oppløste lyden fra det som var en ren Red Book CD-spiller. I en tid hvor mange av konkurrentene leverte spillere som taklet SACD og hadde digitale innganger, stod Mohican støtt som fjell som ren CD-spiller.

Den nye Viking-spilleren er likhet med forgjengeren, the odd man out, som en ren CD-spiller uten andre tilkoblinger enn utgangene. Den har ikke en gang hodetelefonutgang.

Men det den har, er et lydbilde med noen kvaliteter vi ikke ofte hører fra CD-spillere i lavere prisklasse, og fra få i høyere prisklasse. Det er nærliggende å sammenligne med Marantz Model 30N SACD, selv om den er billigere, eller Primare CD35 Prisma for den del. Begge har strømming og DAC-innganger, men de har ikke Vikings dynamiske kontrast, eller potente bassgjengivelse.  

Bare utganger, ingen innganger. Foto: Lasse Svendsen

Hegel-spillerens ene oppgave er å spille CD-er så godt det er mulig. Det gjør den til gangs. Ta for eksempel Sades album Soldier of Love, og åpningssporet The Moon And the Sky. Her presenteres bassgitaren med en nennsom punktlighet, og slagverket med en dynamisk autoritet og dybde, som vi bare har hørt fra dyre McIntosh- og Esoteric-spillere. 

Atmosfæren på Sades rolige Morning Bird, er tydelig til stede i et lydbilde som ikke nøler med å flytte detaljer fram i lydbildet. Det lyder aldri hardt eller skarpt, men spilleren gjengir musikken med laserpresisjon. Den dempede klangen fra maracasene på opptaket er skarpere fokusert enn fra Marantz-spilleren, og man kan fornemme harpiksen som stryker over strengene på strykerne. 

Les også Ikke kjøp dyr forsterker før du har hørt denne Hegel H600 er ikke bare dyrere enn sin forgjenger. Den er også mye bedre.

Det er ikke sånn at spilleren er besatt av detaljer, men man hører flere av dem, som for eksempel på Keith Jarrett trios Up For It. Her kommer klaverklangen spesielt godt fram, og man hører umiddelbart hvor fjellstøtt stereoperspektivet står på live-opptaket. Fingre som dras over de tykke strengene på kontrabassen, små kantslag på skarptrommen, en lillefinger på den øverste oktaven, sånne små ting man ikke legger merke til før man hører etter dem, kommer fram med all tydelighet her. 

Den siste viking? Foto: Lasse Svendsen

Gitarklangen på McKinley Blacks My Diamond Mine, har en dybde og en varme som høres skremmende naturtro ut, det gløder av vokalen som lyder glassklar og luftig i rommet foran høyttalerne. Klangen kan oppfattes som litt tørr av og til, men det mangler ikke på luft eller rom. Snarer er det Hegel-spillerens presisjon og enormt lave forvrengning som tar vekk støy fra bakgrunnen, og presenterer musikken foran et sort hull med ingenting. Ikke før den første tonen strømmer ut av høyttalerne. Da merker man raskt hvorfor Hegel mener Viking er den beste CD-spilleren de har laget.

Les også Det beste av begge verdener Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….

Konklusjon 

For alt vi vet er det slett ikke sikkert at Viking er Hegels siste CD-spiller. Selv om de sier det. De sa det samme om Mohican, og se hva som skjedde. Markedet forlangte en Hegel CD-spiller, og fikk det. Uansett om Viking er svanesangen for CD-er hos Hegel eller ikke, er det ingen tvil om at den er blant de beste CD-spillerne vi har testet gjennom tidene. Markedet har spurt og fått et svar som jeg tror overgår forventningene. 

Karakter
Hegel Viking
High End

Lyd & Bilde mener

Spiller Red Book CD bedre enn de fleste. Enormt god dynamikk. Svært oppløst og skarpt fokusert lydbilde. Ingen digitale innganger, heller ikke støtte for SACD.

1 hendelser på “Hegel Viking”

  1. Nils Fredrik

    Gryphon Scorpio, som også kun spiller CD, gjengir også siste album til Sade, Solider Blue, det beste jeg har hørt til nå. Nå skal jeg sette albumet på en Aucoustic Signature med TA A5000arm med Lyra Kleos pu og se om noe gir det samme som Scorpio. Jeg må si det er svært hyggelig å høre dette at andre også foretrekker en ting, og ikke masse muligheter. For alle mulighetene går utover noe annet til slutt. Selv om jeg ikke har hørt Viking, er jeg takknemlig for at andre også tenker på dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Kompakt sportscoupé

Klasse D låter som klasse A

Ekstremt vellydende (og litt sær) musikkstreamer

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Scroll to Top