Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Marantz SACD 30n

Nettverksspiller med DAC og CD-spiller

Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….

Skrevet av / 25.10.20 - 10:00
Marantz SACD 30n
Lasse Svendsen

CD-spillere er ikke hva de en gang var. En gang i tiden var det noe alle skulle ha, så kom iPod, iTunes og Spotify og endret måten vi konsumerer musikk på.

Tonnevis med CD-er forsvant på dynga, CD-spillere til elretur og det gamle anlegget ble kanskje stuet bort, til fordel for en lydplanke. Det høres kanskje ut som et mareritt for en musikkentusiast, men er dessverre en realitet.

Strømming av musikk har for lengst overtatt som den dominerende måten å konsumere musikk på, men siden slett ikke alle har dumpet CD-samlingen sin, er det fremdeles et behov for CD-spillere. Utvalget av spillere er ikke så stort som før, men for entusiastene finnes det mange godbiter der ute, som kan gi nytt liv i CD-samlingen.

Denon, Rotel, Esoteric, McIntosh og Marantz f. eks, har spillere på øverste hylle, som garantert lyder bedre enn den gamle Sony-spilleren fra 1999. Men hva hvis man vil kombinere CD med strømming? Da er utvalget av kvalitetsspillere langt mer begrenset.

Det er alltids Technics SL-G700, en av de beste vi har testet. Som både er en SACD- og CD-spiller, en nettverkspiller med trådløs strømming, nettradio og digitale innganger for andre lydkilder.

Les også Et kunststykke av en spiller Technics SL-G700 kombinerer en fabelaktig god CD-spiller med en like fabelaktig nettverkspiller.
Champagne-utførelsen er klassisk Marantz, Det er lyden også.

Nå kan vi legge Marantz SACD 30n til listen blant de beste kombinerte CD- og strømmespillerne i markedet. Den svært attraktive spilleren er ett av to nye produkter i Marantz nye 30-serie. Den integrerte forsterkeren Model 30 er den andre. Dén har forresten bare analoge innganger, ingen strømming, og sånn sett kompletterer SACD 30n anlegget med CD-avspilling og strømming.

Med andre ord, en CD-spiller som har et bein i begge tidsaldere: CD-alderen og strømme-alderen.

Fullverdig strømmemaskin

Den har innebygget Bluetooth som demokratiserer strømmingen slik at alle kan koble til og strømme fra mobilen. Med Wi-fi og AirPlay 2 kan man strømme i enda bedre kvalitet over husets trådløse nettverk, og med Ethernet kan man kobles seg til ruteren og strømme over over Wi-fi for avspilling av lydfiler i full studiooppløsning.

Den beste lydkvaliteten får man enten med Ehernet, eller USB fra en laptop med høyoppløste musikkfiler, og spillerens digitalomvandler støtter musikk i PCM opptil 32-bit/384 kHz over USB, og FLAC i 24-bit/192 kHz.

Silkematt sort er en mulighet også.

Spilleren har også Marantz og Denons HEOS-klient for multiromstrømming innebygget, med appstyring av musikktjenester blant annet, som støtter Spotify, Deezer og Tidal, men det er ikke støtte for MQA-filer i DAC-en på SACD 30n. Den har derimot støtte for avspilling fra Roon, som har en musikkspiller for alle musikkplattformer i en og samme enhet.

Men HEOS følger også muligheten for stemmestyring med Alexa eller Google Assistant.
Det høres komplisert ut, men er egentlig veldig enkelt å bruke. Straks man har koblet opp spilleren og gått gjennom oppsettmenyen med tilkobling til nettverk, Heos og valgt lyskilde med velgere på siden av displayet, eller med fjernkontrollen, er det bare å spille.

Marantz SACD 30n har de fleste tilkoblinger man kan ønske seg, og støtter Roon, den har USB-DAC og flere digitale innganger.

MMM, eller hva behager?

Innvendig skjer det saker og ting med signalprosesseringen som ikke er så vanlig i en CD-spiller. SACD30n har noe de selv kaller Marantz Musical Mastering (MMM) istedet for en konvensjonell DAC. Den finnes også i SA-10 og SA-12SE, og nå også i SACD 30n.

MMM-kretsen konverterer PCM (CD 44,1 kHz) til DSD 11,2 MHz og bruker to systemklokker for å gi en så nøyaktig oppsampling som mulig, opptil 384 kHz. Konverteringen av det digitale DSD-signalet til analog, foregår med analoge HDAM-moduler på utgangene til spilleren.

Som også har en innebygget, egenutviklet hodetelefonutgang med en egen HDAM SA2-forsterkermodul, med muligheten for å tilpasse gain på utgangen til hodetelefonen man vil bruke.

Les også Marantz SA-10 Marantz' referanse-SACD-spiller behersker alle de digitale lydmediene du kan finne. Den koster en herregård – og låter som et slott.

Man kan også velge mellom et skarpt og tregt filter (sharp roll-off, slow roll-off), som gir enten veldig kort impulsrespons, eller eller en sakte avrulling av impulser. Her kan man jo trykke seg frem og tilbake før man bestemmer seg for hva man foretrekker.

Spillerens stillegående CD-mekanisme – SACDM-3L, er utviklet for SACD-avspilling, og støtter også DVD-ROM med PCM-filer opptil 192 kHz og DSD 5,6 MHz.

De analoge utgangene er ikke balanserte, men er diskret og symmetrisk oppbygget som to monokanaler, med to sett RCA-utganger. Én for tilkobling rett i en forsterker, og en for volumstyring (variable) på spilleren, som da kan kobles i f.eks. en aktiv høyttaler eller effektforsterker, utenom en for- eller integrert forsterker.
Slik kan man klare seg fint med en SACD 30n og et par høyttalere.

Klassisk Marantz-lyd

Det er viktig å være klar over at Marantz hvertfall de siste 30 årene, har hatt en gjenkjennelig lydsignatur. Det høres også på SACD 30n, men er er den mer forfinet, mer åpen og balansert, ikke så veldig varm og nesten ullen som eldre Marantz-spillere har – noe uriktig – blitt beskyldt for.

Den grunnleggende lydsignaturen heller fremdeles mot varm fylde, men lyden er aldri ullen, musikken lyder aldri tilbaketrukket eller dynamikken anemisk. Neida, lydbildet er gjennomsiktig, rikt på detaljer og på CD viser den at Marantz er bedre på å tune digitallyd enn de fleste andre.

Det lyder mykt og pent når det skal, men har bitt og snerr når det behøves. Den dynamiske kontrasten er merkbart bedre enn fra en Cambridge Blu-ray-spiller jeg har stående, og det store lydbildet spilleren presenterer minner mer om McIntosh MCD600 til tre ganger prisen, enn en CD-spiller i lavere prisklasse.

Det spruter ikke av dynamikken på samme måte som i en Hegel Mohican, som forøvrig hverken har digitale innganger eller strømming, men den matcher klart lydkvaliteten fra Technics SL-G700.

Strømming? Som nettverkspiller kan man styre den fra mobilen eller fjernkontrollen, og med en god signalkilde som Tidal HiFi over AirPlay kan være, eller via USB-DAC-en, spiller Marantzen friskt, engasjerende og med tiltalende varme og glød.

Strømming via Bluetooth gir ikke den samme snerten, dynamikken og dybden i lyden, så fpr kritisk lytting er det lossless eller bedre over nettverk, eller SACD/CD, som gjelder.

Konklusjon

Den nye 30-serien fra Marantz med den integrerte forsterkeren Model 30, og SACD 30n, er en herlig kombinasjon som byr på alt man trenger av tilkoblinger til signalkilder, og en svært bra kombinasjon for musikkentusiastene som vil unne seg litt ekstra. De står godt på egne ben hver for seg, men man må berømme hvor vellykket SACD 30n er blitt som kombinert CD- og nettverkspiller. Med denne er man sikret god lyd i anlegget i lang tid fremover.

Karakter
Marantz SACD 30n
Premium

Lyd & Bilde mener

Nydelig kvalitet i alle ledd og tiltalende design. Komplett spiller med alle muligheter for tilkoblinger, praktfull åpen, varm og fyldig lyd med god detaljrikdom. Enkel å bruke. Trege knapperesponser på CD-avspilling, støtter ikke MQA-formatet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

dCS Network-DAC 2.0: Har du råd, har du lov!

Boksåpneren

Scroll to Top